Strømleverandør | Forbrukslån Test 2019 | Pelinäyttö | Beste varmepumpe 2019 | Båtforsikring | Husalarm | Visa Kredittkort | Billig Mobiltelefon
Home / Kolumnit / Tasan ei käy onnen lahjat

Tasan ei käy onnen lahjat

Köyhästä lapsesta köyhä aikuinen

Köyhästä lapsesta tulee erittäin todennäköisesti köyhä aikuinen. Tämä tieto on hyvin epämiellyttävä. Meillä Suomessa tavataan uskoa, että jokaisella lapsella on yhtäläinen mahdollisuus menestyä elämässä – antavathan päivähoito ja koulujärjestelmä kaikille suunnilleen yhtä hyvät eväät elämään.

Tämä ei ole totta, ja mikäli köyhyydestä todella halutaan eroon, on meidän lakattava kertomasta itsellemme satua yhtä hyvistä elämän eväistä.

Tällä hetkellä noin joka kymmenes suomalaislapsi on köyhä. Lapsista puhuttaessa tämä tarkoittaa, että perhe on köyhä. Suomessa vähävaraiseksi lasketaan, jos perheen käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta.

Tutkimuksista tiedämme, että jos perheen köyhyys pitkittyy yli viiteen vuoteen, se periytyy 70 prosentille lapsista. Hallitus on päättänyt karsia juuri sellaisia keinoja, joilla yritetään estää köyhyyden periytymistä.

Alhaiset päivähoitomaksut ja riittävä opintotuki tasoittavat köyhistä perheistä tulevien lasten ja nuorten lähtökohtia ja antavat mahdollisuuden jättää köyhyys taakse.

Kun päivähoitomaksut nousevat tai opintotuki laskee, otetaan köyhältä lapselta pois mahdollisuuksia nousta köyhyydestä. Silloin köyhästä lapsesta kasvaa todennäköisemmin myös jatkossa köyhä aikuinen.

Surullista on se, että vaikka EU voisi paikkailla hallituksen leikkauksien aiheuttamia vaurioita, hallituspuolueet vastustavat jopa EU:n apua.

Euroopan parlamentti ehdotti eurooppalaisen lapsitakuurahaston perustamista. Lapsijärjestöt kannattivat sitä lämpimästi. Rahaston tehtävä olisi ollut tukea köyhimpien lasten pääsemistä asianmukaisen terveydenhuollon piiriin ja varmistaa, että lapset saavat tarpeeksi täysipainoista ravintoa sekä kunnolliset asumisolot ja koulutuksen. Parlamentin äänestyksessä suomalaismepeistä hallituspuolueiden ja RKP:n mepit äänestivät lapsitakuurahastoa vastaan.

Pääministeri Sipilä perusti työryhmän, jonka tarkoitus on vähentää eriarvoisuutta. Professorin johtama työryhmä koostuu kahdesta toimitusjohtajasta, kolmesta pääjohtajasta, yhdestä pormestarista ja yhdestä johtajasta. Toivottavasti johtajilla on sisua sanoa Sipilälle, että eriarvoistuminen johtuu hänen omista leikkauksistaan.

Ihana suomalainen sosiaalinen innovaatio äitiyspakkaus otetaan käyttöön Skotlannissa kesästä alkaen. Pakkaus on todella konkreettinen esimerkki siitä, kuinka yhteiskunta haluaa tarjota kaikille pienille ihmisille hyvän alun. Niin on kova ajan ilmapiiri, että uskaltaisinko edes ehdottaa, että jokainen eurooppalainen lapsi sietäisi saada elämässään paketin. Hinnastahan puhuttaisiin heti.

Kuitenkin syrjäytyneen ihmisen ja mukana yhteiskunnassa olevan ihmisen laskennallinen kustannusero on sadoissa miljoonissa. Ei muutaman kympin tarvikepakkauksessa.

MIAPETRA KUMPULA-NATRI

europarlamentaarikko

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa