Billigst Strøm 2019 | Låne Penger uten Sikkerhet | Billigste Eiendomsmegler | Bredbånd | Beste Forsikringsselskap | Husalarm | Kredittkort i Norge | Mobilselskaper i Norge
Home / Kolumnit / Tänään. 27. 10. 2016 ehkä ratkaistaan VKSn kohtalo

Tänään. 27. 10. 2016 ehkä ratkaistaan VKSn kohtalo

Vaasan keskussairaalan rooli

tulevassa sotessa

Vöyriläisen Seija Sipposen kirjoitus Pohjalaisessa 23.10. otsikolla ”Hallituspuolueet ryöstöretkellä” osoittaa, miten surkea informointi ja pelottelu ovat saaneet ihmiset huolestumaan terveyspalvelujen saatavuudesta Vaasan sairaanhoitopiirissä tulevaisuudessa.

Sairaanhoitopiireissä säilyvät keskussairaalat. Nyt on siis kysymys vain siitä mitä, mitä ei-kiireellisiä ja kiireellisiä ja minkä tasoisia hoitoja missäkin hoitopaikassa annetaan. Vaasan sairaanhoitopiiri on ilmoittanut vasta siitä, että sydänsairauksien yksi hoitomuoto, avosydänkirurgia, loppuu Vaasasta.

Vaasan keskussairaalassa toimiva perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys säilyy asetusluonnoksen mukaan suunnilleen nykyisellään. Myös synnytykset säilyvät.

Tori- ja muissa puheissa on vaadittu nykyistä laaja-alaisempaa erikoissairaanhoidon päivystystä VKS:aan. Hätä saattaa yllättää missä päin maata tahansa liikkuessa. Kyllä ihminen silloin viedään lähimpään sopivaan päivystykseen ja sieltä toipumaan kotipaikkansa hoitolaitokseen tai kotiin. Minut saa viedä vaikka Seinäjoelle tai Tampereelle sydänsairaalaan tai tekonivelsairaala Coxaan hoitoon, missä vaan on paras alan lääketieteellinen osaaminen.

Niiden, jotka pelkäävät kovin mennä Seinäjoelle hoitoon, kannattaa kirjata hoitotestamenttiinsa hyvissä ajoin siltä varalta, että tulee kykenemättömäksi ilmaisemaan tahtoaan, ettei Seinäjoelle saa viedä, vaikka henki menisi.

Kieliasia on ihan selvä. Vaasan sairaanhoitopiirin pitää järjestää palvelut suomella ja ruotsilla. Tosin puhumalla hoidetaan lähinnä vain psyykkisissä sairauksissa.

Vöyriläisetkin joutuvat kuitenkin jo nyt iltaisin lähtemään hammaslääkäripäivystykseen Seinäjoelle. Siinä ei tosin kielellä olekaan suurta merkitystä, koska täytyy pitää suuta auki, niin ettei saa puhutuksikaan.

EU:n potilasdirektiivi mahdollistaa rajat ylittävän terveydenhuollon.

Norrlands universitetssjukhus Uumajassa on erittäin laaja-alainen ja monikielinen sairaala. Sen sivuilta löytyy informaatiota parillakymmenellä kielellä, suomesta somaliin.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa