Billigste Strøm 2019 | Forbrukslån uten Sikkerhet | pressefotograf | Beste Eiendomsmegler | Boligforsikring | Boligalarm Test | Beste Kredittkort Dagligvarer | Sammenlign Boliglån
Home / Kolumnit / Markus Myllymäki – Vaasan keskussairaala päivystää monella kielellä

Markus Myllymäki – Vaasan keskussairaala päivystää monella kielellä

Vaasan keskussairaala päivystää

monella kielellä

Ihmiset muuttavat maan sisällä ja maasta toiseen. Globalisaatio etenee. Suomessakin on jo vieraskielisiä enemmän kuin ruotsinkielisiä. Vaasalaiset puhuivat viime vuonna 94 eri kieltä ja edustivat 121 eri kansalaisuutta. Englannista on tullut kansainvälisen viestinnän valtakieli.

Vaatimukselta ruotsin pakolliselta opetukselta koko maassa putoaa pohja, jos kuitenkin pitää perustaa erityisiä kaksikielisiä yksiköitä. Hätäpäivystyksen tarve voi iskeä liikkuessa missä päin maata tahansa. Silloin viedään lähimpään päivystysyksikköön.

Valtioneuvoston asetusluonnoksessa kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä hämmästyttää se, että siinä puhutaan edelleen kunnista, kuntayhtymistä ja sairaanhoitopiireistä järjestäjinä, vaikka kymmenen vuoden vatuloinnin seurauksena päädyttiin siihen, että järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Asetuksen mukaan Vaasankin sairaanhoipiirin tulee järjestää edelleen ympärivuorokautinen yhteispäivystys keskussairaalan yhteydessä.

Yhteispäivystyksessä tulee olla edustettuna väestön palvelutarvetta vastaavasti keskeisten erikoisalojen päivystys siten kuin erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa on tarkemmin määritelty.”

Keskeisiä erikoisaloja ei asetuksessa luetella, mutta yleisimmät oireet hakeutua kiireellisesti päivystykseen ovat voimakkaat rintakivut, voimakas verenvuoto, pahat hengitysvaikeudet ja äkilliset aivohalvasusoireet.

Esimerkiksi silmävammapotilas voi nyt joutua lähtemään virka-ajan ulkopuolella Tampereelle. Olisihan se parempi, jos avun saisi jatkossa Seinäjoella.

Tuntematta, kuinka laaja-alainen Vaasan keskussairaalan yhteispäivystys nyt on, tuntuu siltä, ettei käytännössä juuri mikään muutu. Taitaa enemmän ratkaista pätevän henkilökunnan saanti.

MARKUS MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa