Home / Kolumnit / maria Tolppanen – Neuvottteluiden luvattu maa

maria Tolppanen – Neuvottteluiden luvattu maa

Neuvottteluiden luvattu maa

Suomi on neuvotteluiden luvattu maa. Asia, kuin asia, niin sitä varten asetetaan komitea tai työryhmä pohtimaan ja selvittämään perusteita.

Ennen kuin ryhmät asetetaan, neuvotellaan lähtökohdista, ja kun komitea tai työryhmä on saanut 1 – 2 vuotta kestäneen pohdintansa valmiiksi, lopputuloksesta neuvotellaan.

Aikaa kuluu, rahaa hupenee ja itse asia vesittyy, virittyy ja vanhenee.

Neuvottelu kuuluu demokratiaan. Mutta myös päätöksenteko kuuluu demokratiaan.

Joskus päätöksistä joudutaan äänestämään. Silloin toimitaan enemmistön tahdon mukaan, se on demokratiaa. Häviäjät harmittelevat, voittajat iloitsevat. Mutta lopputulosta päästään soveltamaan käytäntöön ja asioita saadaan eteenpäin.

Meiltä suomalaisilta puuttuu päätöksentekotaito, neuvottelun kiemurat sen sijaan osaamme hyvin. Esimerkistä käyvät vuosikausia velloneet kuntauudistus ja sote. Nyt soppaan on lisätty aluehallintouudistus ja taas saadaan neuvotella.

Valmista ei synny ja kärsijöinä ovat palveluiden käyttäjät ja tarvitsijat. Näin on myös laajalla Pohjanmaalla. Sairaanhoitopiirit eivät saa päätöstä yhteisen soten osalta aikaiseksi ja taas neuvotellaan.

Uusi hallitus pyrki yhteiskuntasopimuksessa pikaiseen lopputulokseen tuomalla pakotteen uudeksi neuvottelun elementiksi. Pakko ei kuulu demokratiaan, se ei myöskään pystynyt pakottamaan osapuolia sopuun.

Vaikka sopimus kaatui, uudistusta tapahtui; pääministeri Sipilä veti viivan ja laittoi pisteen neuvotteluille. Se oli suoraselkäinen teko.

Nyt voidaan lähteä puhtaalta pöydältä. Keinoja tuottavuuden kasvattamiselle ovat esimerkiksi työmarkkinajärjestelmän ja työlainsäädännön kokonaisuudistus. Rakenne muuttuu, kun työn tekemisen esteet poistetaan, ja työn tekemisestä tehdään kannattavaa.

Työttömyysturvan heikentäminen ja ostovoiman vähentäminen eivät tuo toivottua lopputulosta. Työn ja sen tekijöiden kunnioittaminen ovat parempia keinoja.

Maa voidaan nostaa työllä. Työntekijät ymmärtävät Suomen huonon taloustilanteen. Tämä on työteliäs ja taipuisa kansa, joka osaa, uskaltaa ja tahtoo tehdä toimia yhteisen hyvän eteen.

Uskon vakaasti siihen, että suomalaiset lähtevät mukaan mihin tahansa talkoisiin, jos ne ovat demokraattisia, tasapuolisia ja koskevat kaikkia. Tämä on oikeudenmukainen kansa, joka edellyttää, että yhteistä hyvää tekevät niin herrat kuin narritkin. Samaan veneeseen täytyy sopia sekä työntekijät että työnantajat.

Maria Tolppanen

kansanedustaja (ps.) Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa