Strømkalkulator | Forbrukslån på Dagen | Billig Elektriker | Mistä Lainaa | Personforsikring | Alarmer | Visa Kredittkort | Billigste Mobilselskaper
Home / Kolumnit / Kuntaliittoneuvottelut käyntiin

Kuntaliittoneuvottelut käyntiin

Uusi uniikki Vaasa

Viime päivien aikana useat alueelle myönteiset asiat ovat tulleet julkisiksi.

Wärtsilä on solminut 900 miljoonan arvoisen sopimuksen. SAS lisää lentoja Vaasan ja Tukholman välillä. Wasa Station saa valtiolta miljoonatukea innovatiivisille energiaratkaisuilleen.

Valtio tukee virallisesti Vaasaa, jotta seuraava giganttinen akkutehdas perustettaisiin tänne. Haluan osoittaa suuret kiitokset ministeri Lintilälle, jonka kanssa olemme käyneet monta hyvää keskustelua.

Yhdysvaltain laivasto – U.S. Navy – tulee piakkoin vierailemaan uudessa energialaboratoriossamme. Mainittakoon, että heidän tutkimusbudjettinsa koostuu useasta miljardista dollarista. Vierailu kertoo, että strateginen yhteistyömme elinkeinoelämän ja korkeakoulujen kanssa kantaa hedelmää.

Vahvuus historiallisessa innovaatioperinnössä näkyy selvästi siinä, että John Wickström Vassorista – joka loi pohjan alueen moottorivalmistukselle ja täten myös energiaklusterille – liikkui yli 100 vuotta sitten samoissa piireissä henkilöautojen keksijän Henry Fordin kanssa.

Voidaan sanoa, että ympyrä sulkeutuu, kun energiaklusteri tänään mahdollistaa taisteluun lähdön tulevaisuuden sähköautojen komponenttien valmistuksesta.

Heikkous tämän päivän Suomessa – verrattuna Kiinasta Ruotsiin ja Saksaan – on liian monen poliittisen päätöksentekijän kykenemättömyys pidemmän aikavälin strategiseen ajatteluun.

Usein takerrutaan mitättömien asioiden jälkipyykkiin, kun katse pitäisi suunnata 20–50 vuoden päähän.

Vaikka Suomen vientimoottori Pohjanmaa pärjää maailmanlaajuisesti erinomaisesti monella alalla, täytyy meidän jatkossa pärjätä huomattavasti paremmin kansallisilla – usein poliittisesti ohjatuilla – pääkaupunkibyrokraattien pelikentillä.

Vaasan läänissä oli vuonna 1949 yli 600 000 asukasta ja se oli näin ollen väestöluvultaan kolmanneksi suurin lääni Suomessa, lähes tasoissa Uudenmaan sekä Turun ja Porin läänin kanssa.

Tänään Pohjanmaalla on 180 000 asukasta ja Uudellamaalla 1,6 miljoonaa.

Hallituspuolueet suosivat reformeissaan asukastiheydeltään Vaasaa jopa moninkertaisesti pienempiä paikkakuntia.

Pohjolan energiapääkaupunki Vaasan seudulla on saatava kuntaliitosneuvottelut käyntiin. Itse uskon vahvasti, että uusi kunta on muutaman vuoden sisällä pystyssä.

Uudesta vahvasta Vaasasta tulee uniikki kaupunki.

Uudessa Vaasassa näen mielelläni kylttejä ja muuta informaatiota kaupunkikuvassa vähintään kolmella eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Tämä vahvistaisi kuvaa kansainvälisestä kaupungista ja saisi takuulla arvostusta uusilta kiinnostavilta yhteistyökumppaneilta ja Teslan kaltaisilta potentiaalisilta työnantajilta.

Uuden Vaasan tulee myös pitää huolta siitä, että palvelut Mustasaaren kylissä – koulut, päiväkodit, liikuntapaikat ja tieverkosto – ovat vastaisuudessa korkealaatuisempia kuin tänä päivänä.

Pitäkäämme tavoitteena myös yliopistosairaalan perustaminen. Voimme digitaalisesti palvella kaikkia Pohjoismaita, eikä mikään estä meitä rakentamasta maailmanlaajuista verkostoa.

Pelkästään Kiinassa on yli 2 000 yliopistoa ja korkeakoulua – joukossa useita lääketieteellisiä tiedekuntia. Nyt on aika nostaa rimaa – yhdessä.

JOAKIM STRAND (r.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa