Billigst Strøm | Billige Forbrukslån | Arbeidsrett | Paras puhelinliittymä | Sammenlign Forsikringer | Alarm | Kredittkort | Billigste Telefonabonnement 2019
Home / Kolumnit / Kikystä ei saa vaieta

Kikystä ei saa vaieta

Julkinen ala valmis kikyyn?

Minua on pyydetty olemaan vaiti kilpailukykysopimuksen eli kikyn euromääräisistä vaikutuksista julkisen alan työntekijöiden ansiotason vähenemiseen vuosina 2017–2020. Vaiti en ole. Taistelu jatkuu, kunnes sydänkäyrä näyttää viivaa!

Julkisuudessa puhutaan, että eläke- ja työttömyysturvamaksut nousevat sekä tulee puoli tuntia työaikaa lisää viikossa ja julkisen alan työntekijöiltä leikataan 30 prosenttia lomarahoista.

Mitä tämä tekee euroissa? JHL:n tilastotoimitsija Jorma Peussa on tehnyt taulukon, josta on helppo laskea ansiotason alenemat eri ansiotasoissa.

Esimerkiksi 2 000 euroa/kk tienaavat menettävät tänä vuonna 882 euroa sekä vuosina 2017–2020 yhteensä 3 800 euroa. Vuoden 2020 työajan pidennyksestä ei ole päätöstä eli tehdäänkö silloinkin puoli tuntia talkoilla?

2 300 euroa/kk tienaavat menettävät 2017 1 015 euroa sekä 2017–2020 yhteensä 4 390 euroa ja vielä 2600 euroa/kk tienaavien vähennys on tänä vuonna 1 150 ja 2017–2020 4 960 euroa.

Työntekijöille näille rahoille olisi varmasti parempaakin tekemistä kuin nyt tehdyllä päätöksellä, jolla on kielteinen vaikutus ostovoimaan, joka on muutenkin pieni julkisen alan työntekijöillä!

Lisäksi, kun ansiot laskevat, myös eläkekertymät laskevat, mikä on myös huomioitava!

Kuntien verotuloihin kiky-sopimuksella on myös vaikutuksia. Vaasassa on puhuttu, että valtionosuudet vähenevät 750 000 euroa, mutta mikä on lopullinen verotulojen vähenemä? Epäilen sen olevan muutaman miljoonan euron luokkaa vuosina 2017–2020.

Kiky-sopimus astui voimaan 1.1.2017 eläke- ja työttömyysmaksujen osalta ja 1.2.2017 työajan pidennyksen sekä tulevien lomarahojen osalta.

HEIKKI MUSTONEN

pääluottamusmies

JHL 21, Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa