Strømselskap | Forbrukslån på Dagen lav Rente | Varmepumpe Test | Pris på Radonmåling | Forsikringsselskap | Brannalarm | Hvilket Kredittkort er Best | Beste Boliglån 2019
Home / Kolumnit /
Kari Lajunen, olet väärässä

Kari Lajunen, olet väärässä

Kari Lajunen olet väärässä
Kun tutkitaan tulkin välityksellä turvapaikanhakijan tarvetta turvapaikkaan, häntä haastatellaan joskus montakin kertaa, riippuen myös tietenkin siitä valittaako hakija päätöksestä. Haastattelun yhteydessä hakijan antamia tietoja verrataan hänen aikaisempiin lausuntoihinsa.

Haastattelussa punnitaan usein hakijan uskottavuutta, toistamalla samoja kysymyksiä.

Tulkki on tässä ahtaalla, hänen on pystyttävä tulkkaamaan oikein, sillä sellainen tilanne olisi hullu, jos hakemusta jouduttaisiin punnitsemaan sen perusteella, muuttiko hakija tarinaansa, vai tulkkasiko tulkki eri tavalla, vai peräti väärin.

Kuten jo sinulle aikaisemmin kerroin, tarvittava tekniikka on ollut saatavilla jo kauan, mutta nyt on vain niin, että koska kysymys on niin tärkeistä asioista, niitä ei kerta kaikkiaan voida viedä läpi ilman tapaamista. Keskustelijoiden on pystyttävä katsomaan toisiaan silmiin ja lukemaan kehon kieltä.

Toivottavasti et usko, että ideasi on jotain uutta. Tottakai tekniikkaa pyritään käyttämään silloin kun se on mahdollista. Tulkkipalveluissa se nyt vain ei useinkaan ole sitä.

On myös harhaluulo, että videopuhelut säästävät suuria rahoja. Ihmiset ovat tumpeloita, eivät hallitse tekniikkaa ja saatavilla pitää olla aina tukihenkilö, kun joku taistelee yhteyden kanssa. Jonkun pitää hankkia laitteisto, asentaa se ja päivitellä sitä aina silloin tällöin. Jos nyt pysytään tulkkipalveluissa, eikä mennä maitokauppaan, niin videopuhelut vaativat jo lähtömetreillä kaksi henkilöä, laitteistosta vastaavan ja sitten tulkin.

Tulkki puolestaan on usein vielä tumpelompi ja tarvitsee myös tukihenkilön tekniikkaan. Esim. syyrialaiset tulkit hallitsevat sähköpostin, käyttävät kyllä Skypeä ja taskussa on älypuhelin, mutta valtaosalta jää jo projektori käynnistämättä.

Naispuolisilla somalitulkeilla ei ole aina edes älypuhelinta, puhumattakaan siitä että he hallitsisivat tietotekniikkaa. Tässä on yksi syy siihen, miksi tekniikka ei saa läpimurtoa.

Tulkki ei saa myöskään korvausta tekniikan kanssa tappelemisesta, vaan hänen tehtävänsä on olla oikeassa paikassa oikealla hetkellä ja hän hoitaa työnsä puhumalla.

Mutta olet tietenkin vapaa ideoimaan siirtolaisviranomaisten tiloissa. Saat tosin varmasti yllä jo esiintyneitä vastauksia ja viimeistään ehkä silloin ymmärrät, että jotkut ihmiset työskentelevät tällaisten asioiden kanssa päivittäin.

Mielenkiintoinen on myös esittämäsi poliisikuulustelu videopuhelimella. Tarkoitatko, että käytännössä rikostutkija soittaa epäillylle videopuhelimella ja yrittää sitten siinä muodostaa itselleen kuvan siitä, voisiko hän olla syyllinen johonkin?

Voisitko kuvitella itse ottavasi vastaan tällaisen tehtävän videopuhelimella? Tukisiko se käsitystäsi Suomesta oikeusvaltiona? Jos näin, niin eikö silloin olisi yhtä hyvä hoitaa asia kirjeitse?

Nimm: Olet väärässä

Poimittu lyhytviesteistä 28. 04. 2015

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa