Home / Kolumnit / Jukka Mäkynen: pakolaispolitiikasta

Jukka Mäkynen: pakolaispolitiikasta

Olen ehdottomasti Vaasan kaupunginhallituksen päätöksen takana, että kaupunki pitää pakolaisten vastaanotossa välivuoden. Valtuusto äänestää asiasta ensi maanantaina.

Kiintiöpakolaisasia nosti odotetusti tunteet pintaan. Valtio ja kunnat elävät erittäin vaikeita taloudellisia aikoja. Kun puhutaan säästötoimenpiteistä, otetaan yleensä esille järkisyyt.

Pakolaisasioissa tuntuvat sekä järjen käyttö että taloudellisten realiteettien myöntäminen olevan kiellettyä. Se, joka kritisoi valtion ja kuntien pakolaispolitiikkaa, leimataan muitta mutkitta rasistiksi.

Avoin ja rehellinen keskustelu tukahdutetaan alkuunsa, ja maahanmuuttoon liittyviä kustannuksia ei uskalleta varsinkaan Vaasassa ottaa rehellisesti ja avoimesti esille.

Juuri tiedon panttaaminen on omiaan lisäämään epätietoisuutta ja sitä kautta rasismia. Vaasakin on joutunut suurennuslasin kanssa hakemaan säästöjä. En ymmärrä, mikseivät kiintiöpakolaiset voisi olla yksi säästökohde muiden joukossa?

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan vuosittain noin joka kymmenes kunta ottaa vastaan kiintiöpakolaisia eli Suomen 320 kunnasta noin kolmekymmentä. Vuositasolla Suomi on sitoutunut ottamaan vastaan 750 kiintiöpakolaista ja ensi vuonna määrä nousee 300:lla Syyrian sodan vuoksi.

Suomessa kunnilla on valta päättää, ottaako se pakolaisia vai ei. Vaasa on asukaslukuunsa nähden kärkikuntia pakolaisten vastaanotossa. Tänä vuonna määrä on 70, joista 20 on kiintiöpakolaista ja 50 oleskelupaikan saanutta turvapaikan hakijaa.

Esimerkiksi Mustasaari ja Laihia eivät ota ensimmäistäkään, eikä 14 000 asukkaan Kurikassa asiaa edes harkita.

Jos kiintiöpakolaisten vastaanoton puolesta rummuttavat suhtautuisivat Vaasassa yhtä suurella tarmolla ja sydämellä esimerkiksi vanhustemme hoitoon, nuorten syrjäytymiseen, suurtyöttömyyteen, sotaveteraaneihin tai vaikkapa valtion jättivelkoihin, olisin äärimmäisen onnellinen mies.

Kiintiöpakolaisten lisäksi Suomi antoi vuonna 2012 myönteisen oleskelupäätöksen 1 601 turvapaikanhakijalle. Mikä omituisinta, tällä hetkellä Suomeen tulleista maahanmuuttajista suurin osa on muita kuin turvapaikanhakijoita tai kiintiöpakolaisia. Yhteensä maahanmuuttajia on vuositasolla peräti 25 000 – 31 000. Kukahan tämän selittäisi?

Älkää siis väittäkö, ettei tällaisilla maahanmuuttajamäärillä ole vaikutusta suomalaisen veronmaksajan kukkarolle. Työperäinen maahanmuutto on asia erikseen, mutta kuinka moni edellä mainituista tulee tänne rakentamaan Suomea omalla työpanoksellaan ja verotuloilla?

Paljonko muiden kustannusten lisäksi maksavat esimerkiksi tulkkaukset? Vaasa on palkannut kymmenen tulkin lisäksi noin sata freelance-tulkkia, joilla on noin 27 000 tulkkaustuntia vuodessa. Jo tämä tekee tulkkauskuluina vuositasolla toista miljoonaa euroa.

Me perussuomalaiset haluamme puhua asioista ymmärrettävästi ja selkokielellä. Vaasassa se tuntuu etenkin virkamiehille olevan mahdoton ajatus. Valtion ja kuntien lisäksi kirkot ja useat yhteisöt ja yksityisetkin kantavat kortensa kekoon pakolaisten puolesta, mikä on aivan oikein.

Kun talouden eväät on Suomessa syöty ja eletään jo velkaruualla, niin säästötoimien tulee ehdottomasti koskea myös maahanmuuttajia. Ei mietitä kotouttamista, vaan mieluummin kotiuttamista. Asiat tulisi ensisijaisesti hoitaa päättäväisesti kuntoon maahanmuuttajien kotimaissa, jotta välttyisimme tällaisilta kolmansilta kansainvaelluksilta.

Jukka Mäkynen (ps.)

kaupunginvaltuutettu Vaasa

Julkaise oma kolumnisi vaasalaisia.infossa jos olet eri- tai samaa mieltä tai mistä mjuusta tahansa tärkeästä aiheesta.  tapio.parkkari(miuku)gmail.com

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa