Solcellepanel på Hus | Forbrukslånkalkulator | Varmepumpe Best i Test | Beste Væske til Vann Varmepumpe | Forsikringsselskaper | Boligalarm | Søk om Kredittkort | Billigste Mobilabonnement 2019
Home / Kolumnit / Jonne Blåfield: Vanhempien vastuu

Jonne Blåfield: Vanhempien vastuu

 

Joulu on lähestymässä ja video- ja tietokonepelit ovat perheen pienimpien toivelistojen kestosuosikkeja.
Jo jonkin aikaa videopelien myynti on noussut ja ne ovat valloittaneet viihdemarkkinoita. Pelivalikoima on suuri ja joukkoon mahtuu pelejä niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Aikuisille tarkoitetut toiminta- ja väkivaltapelit ovat yleistyneet viimeisten kymmenen vuoden aikana rajusti. Myydyimmät pelit ovatkin tässä kategoriassa.

Moni vanhempi ostaa tietoisesti tai tietämättään lapselleen kiellettyjä pelejä. Vanhemmat eivät usein edes tutustu lapsiensa peleihin pelaamalla niitä heidän kanssaan. Olisi kuitenkin hyvä tietää mitä nämä kalliit pakkaukset pitävät sisällään. Kontrolloivatko vanhemmat kuitenkaan tarpeeksi lasten tai nuorten pelejä?

Peliyritysten syyttely pelien sisällöstä on turhaa. Ne vain tuottavat tuotteita, joille on kysyntää. Vastuu pelien luovuttamisesta alaikäisten käsiin on aina vanhemmilla. Leimat pelien kansissa eivät perustu harkinnanvaraisuuteen tai suositukseen. Merkinnöissä tuntuukin vanhemmille tulevan tulkintavirheitä.<

Pelimyynnin valvojia on vähän. Ikärajan tarkistus tuotetta myytäessä tehdään kaupan kassalla. Kun peli on poistunut liikkeestä, se on vapaata riistaa.

Helsingissä järjestettiin joku aika sitten vanhemmille pelipäivä, jossa he pääsivät näkemään suosituimmat K-18 pelit. Suunta on mielestäni hyvä. Tiedon saanti on varmasti tärkeää vanhemmille. Pohjanmaallakin voitaisiin ottaa tästä oppia.

Jonne Blåfield (ps.)
Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa