Månedlig Strømpris | Forbrukslån | IPS Näyttö | Paras Näyttö | Båtforsikring | Boligalarm Pris | Beste Kredittkort med Rabatt | Billig Advokat
Home / Energiakeskittymä / Energiatutkimus vahvistuu Vaasassa

Energiatutkimus vahvistuu Vaasassa

Energiatutkimus vahvistuu Vaasassa

KOy EnergyLab Vaasa ja VEBIC-laboratorio harjakorkeuteen

Vaasan Palosaarelle rakennettavan tutkimus- ja tuotekehityslaboratorion rakennustyöt ovat edenneet suunnitelmien ja tavoitteiden mukaisesti. Tänään 19.2.2016 vietetään harjannostajaistilaisuutta laajan kutsuvierasjoukon kanssa. 

Merkittävä osa kutsuvieraista on talon kolmen käyttäjän eli Vaasan yliopiston, BotniaLab Oy:n ja Wapice Oy:n henkilöstöä tai yhteistyökumppaneita. 

Olemme luomassa yhdessä uutta ja ainutlaatuista toimintaympäristöä Vaasan seudun ja koko Suomen energiateknologiayritysten innovaatio- ja toimintaedellytysten parantamiseksi. Samalla koko tiedepuistokorttelin toteuttaminen on saanut arvoisensa lähtölaukauksen EnergyLab- ja VEBIC-hankkeen kautta, toteaa toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma Oy Vaasa Parks Ab:stä.  

VEBICistä energiatutkimuksen veturi

Vaasan yliopiston käyttöön tulevat polttoaine- ja polttomoottorilaboratoriot ovat keskeinen osa Vaasa Energy Business Innovation Centreä eli VEBIC-tutkimusalustaa. Wärtsilä antaa kaksi keskinopeaa moottoria laboratorioon yliopiston tutkimuskäyttöön. Yliopisto investoi oheisjärjestelmiin ja -laitteisiin sekä tutkimusympäristön luomiseen neljä miljoonaa euroa, josta iso osa on saatu rahoituksena Tekesin INKA-ohjelmasta ja energiateknologiayrityksiltä.  

Vaasan yliopiston vararehtori Jari Kuusiston mukaan uusi energialaboratorio ja sen ympärille muodostuva VEBIC-tutkimusalusta on yliopistolle tärkeä investointi tulevaisuuteen.

Yliopisto vahvistaa näin tutkimustoimintaansa merkittävästi, Kuusisto toteaa.

Kuusisto muistuttaa, että ensimmäinen laaja tutkimushanke on jo liikkeellä. Tämä kansainvälinen moottoripolttoaineisiin ja -tekniikkaan liittyvä HERCULES 2 -hanke toteutetaan yhteistyössä Vaasan yliopiston, Wärtsilän, MAN Diesel & Turbon, Win GD:n, Dinex Ecocatin sekä useiden kansainvälisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Vaasan yliopiston osuus hankkeen EU-rahoituksesta on 1,5 miljoonaa euroa.

Jatkossa VEBIC-tutkimusalusta tulee kehittämään monitieteistä energialiiketoimintaan ja innovaatioihin liittyvää tutkimusta niin, että yliopiston kaikki tiedekunnat pääsevät hyödyntämään tehtyjä investointeja. Voin tyytyväisenä todeta, että uusi energialaboratorio ja VEBIC-tutkimusalusta konkretisoivat uudella tasolla yritysten, Vaasan kaupungin ja Vaasan yliopiston välisen yhteistyön, Kuusisto sanoo.

Vaasan yliopiston energiatekniikan professori Seppo Niemen mukaan keskinopeiden moottorien ja joustavan energiantuotannon yliopistolaboratorioita on koko Euroopassa melko vähän, mikä avaa Vaasan yliopistolle hyvät yhteistyömahdollisuudet eri toimijoiden kanssa.

Moottoritutkimukseen kiinteästi liittyvä polttoainetutkimuksemme täydentää kokonaisuutta erinomaisesti. Laboratorion monipuolinen ja moderni sähkö- ja automaatiotekniikka mahdollistaa energiantuotannon kokonaisvaltaisen tutkimustoiminnan, ja kokonaisuuteen liittyy vielä geoenergian tutkimusmahdollisuus, professori Niemi sanoo.

Laboratoriotiloista hyötyä BotniaLabille ja Wapicelle

BotniaLab Oy laajentaa uusien tilojensa kautta ympäristö- ja asumisterveysanalytiikkaan sekä näytteenottoon ja polttoaineiden lämpöarvomäärityksiin liittyvää laboratorio- ja asiantuntijapalveluaan. Toimitusjohtaja Heikki Ahola toteaa BotniaLabin henkilökunnan ammattitaidon ja asiantuntemuksen olevan huippuluokkaa ja nyt ne saadaan palvelemaan asiakkaita täysimittaisesti uusissa tiloissa. Sijainti mahdollistaa myös entistä tiiviimmän yhteistyön alueen korkeakoulujen kanssa.

Uudet tilamme ovat nimenomaan meidän laboratoriotoimintaamme suunnitellut. Keskeinen sijainti takaa, että laadukkaat palvelumme ovat asiakkaillemme entistä saavutettavammat, summaa Heikki Ahola tyytyväisenä.

Wapice Oy tulee keskittämään tiloihin omat Palosaaren testaus- ja laboratoriotoimintonsa. Toimitusjohtaja Pasi Tuomisen mukaan uusi laboratoriotila tehostaa Wapicen mahdollisuuksia palvella alueen energia-alan veturiyrityksiä niin elektroniikka- ja sähkölaitteiden toiminnallisissa testipalveluissa.

Uusi laboratorio kasvattaa myös Wapicen oman tuotekehityksen tarvitsemaa elektroniikka-, suunnittelu- ja testauskapasiteettia. Laboratorio yhdistää luonnollisella tavalla tutkimuksen ja tuotekehityksen mahdollistaen läheisen yhteistyön eri osapuolten kesken, Tuominen toteaa.

KOy EnergyLab Vaasan noin 6,5 miljoonan euron rakennustyöt ovat edenneet sovitun aikataulun mukaisesti, ja talo valmistuu kolmelle käyttäjävuokralaiselle varustamista varten kesäkuussa 2016.

Oy Vaasa Parks Ab toimii hankkeessa myös rakennuttajana. Kiinteistöpäällikkö Mikko Harjun mukaan rakennukseen tulee paljon erityisiä rakenteita ja talotekniikkaa. Wärtsilästä siirtyvät ja muualta tulevat moottorit asennetaan lattiarakenteisiin esimerkiksi jousirakenteiden välityksellä ja lisäksi koko moottorilaboratoriotila on irti muun rakennuksen rungosta. Ratkaisuilla varmistetaan, että moottorien aiheuttama resonanssi ja runkoäänet eivät kantaudu talon sisällä eivätkä ulos. Rakennukseen tulee kaukolämmön lisäksi geoenergiaa (18 kaivoa a’ 270 m) sekä kiinteistön että tutkimustoiminnan tarpeisiin.

Rakennushanke on vaativa verrattuna tavallisen toimistorakennuksen rakennuttamiseen. Työt ovat kuitenkin edenneet tavoitteiden mukaisesti hyvässä yhteistyössä käyttäjien, suunnittelijoiden ja rakentajien kanssa. Rakennuksen vastaanoton jälkeen kaikki käyttäjät tulevat vielä asentamaan rakennukseen ja tiloihinsa mittavan määrän prosessi- ja laboratoriotekniikkaa, Harju sanoo.

Toimitusjohtaja Ulla Mäki-Lohiluoma, Oy Vaasa Parks Ab/ KOy EnergyLab Vaasa, p. 040 573 3004, ulla.maki-lohiluoma(at)vaasaparks.fi

Vararehtori Jari Kuusisto, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8291, jari.kuusisto(at)uva.fi

Toimitusjohtaja Heikki Ahola, BotniaLab Oy, p. 040 480 4829, heikki.ahola(at)botnialab.fi

Toimitusjohtaja Pasi Tuominen, Wapice Oy, p. 040 579 3932, pasi.tuominen(at)wapice.com

Korkearesoluutioisia valokuvia ja havainnekuvan rakennuksesta voi pyytää Vaasan yliopiston viestinnästä: viestinta@uva.fi, p.029 449 8231 tai 029 449 8110

PERUSTIETOJA ENERGYLAB-RAKENNUKSESTA JA VEBIC-LABORATORIOSTA

Rakennuttaja ja tilaaja:   KOy EnergyLab Vaasa ja Oy Vaasa Parks Ab (omistus 100 %)

Laajuustiedot:                    Kokonaislaajuus 3268 br-m², kerrosala 2731 m², tilavuus 16200 m³

Suunnittelijat:       

   Pääsuunnittelu                   Arkkitehtitoimisto Laatio Oy, arkkitehti Jari Saarnio, Oulu

   Rakennesuunnittelu           Contria Oy, Vaasa

   LVIAS-suunnittelu              Granlund Pohjanmaa Oy, Vaasa

Urakoitsijat:

   Rakennusurakka               Oy Rakennuskultti Ab, Vaasa (päätoteuttaja)

   LVI-urakka                         Tammi Kiinteistötekniikka Oy, Vaasa

   Sähköurakka                      Oy Kontaktor Ab, Vaasa

Valvonta:

   Rakennustöiden valvonta Ramboll CM Oy, Vaasa

   LVIS-töiden valvonta         Avecon Oy, Vaasa

Investointikustannukset ja rahoitus, yhteensä 10,5 milj. euroa (alv 0 %):           

EnergyLab-rakennus           6,5 milj. euroa (alv 0 %)

Vaasan Osuuspankki ja Oy Vaasa Parks Ab

(rakennushanke toteutetaan ilman lainatakauksia ja tukiosuuksia)

VEBIC-laboratorio                4,0 milj. euroa (alv 0 %)      

Rahoittajat: Vaasan yliopisto, Tekes, EAKR, ABB, Wapice, Pohjanmaan kauppakamari, Vaasa Parks, Wärtsilä Finland, Vacon, VEO, Vaasan Sähkö, Leinolat, Citec

Vaasa Parks – Kasvun rakentaja

Oy Vaasa Parks Ab on toimitilapalveluyritys, jonka omistavat Vaasan kaupunki, teknologiakeskus Merinova sekä pääomasijoitusyhtiö Wedeco, kukin kolmanneksen osuudella. Yhtiö valmistelee ja rakennuttaa yritysten tarpeiden mukaan uusia toimitilarakennuksia Vaasaan. Futura I-IV-teknologiakeskustalot on toteutettu Vaasan kaupungin elinkeinopoliittisten tavoitteiden mukaan kaupungin lainatakausten turvin. Muut kiinteistöt (Vacon-tuotantotilat, The Switch-tuotekehitystehdas, Powergate-toimistorakennus Wärtsilän käyttöön sekä Citec-pääkonttorikiinteistö) on toteutettu ilman Vaasan kaupungin lainatakauksia. Yhtiö on vuonna 2000 alkaneen toimintansa aikana rakennuttanut uusia yritystoimitiloja Vaasaan noin 65 000m2, hankinta-arvoltaan noin 70 milj. euroa.

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Strategisia painoaloja ovat energia, johtaminen, monikielisyys ja rahoitus.

 

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

WasaGroup on maan nopeimmin kasvava kiinteistö- ja rakennusalan konserni

WasaGroup-konserni on Suomen nopeimmin kasvava kiinteistö- ja rakennusalan konserni. WasaGroup-konsernin liikevaihto kasvoi 66,5 prosenttia vuonna …

Vastaa