Home / Energiakeskittymä / VEOn jättikauappa työllistää vuoteen 2020

VEOn jättikauappa työllistää vuoteen 2020

VEOlle jättikauppa Norjaan

VEO on tehnyt sopimuksen norjalaisen Eidsiva Vannkraft AS:n kanssa Nedre Ottan vesivoimalaitoksen automaatio- ja ohjausjärjestelmien toimittamisesta. Nedre Otta sijaitsee Etelä-Norjassa Vågån ja Selin kunnissa ja on tämän hetken suurimpia Pohjoismaissa käynnissä olevia vesivoimaprojekteja

Voimalaitos tulee tuottamaan kahdella generaattorillaan 100 MVA tehoa ja laitoksen laskettu vuosituotanto on 315 GWh. Tuotanto vastaa noin 15 000 kotitalouden sähköntarvetta ja investoinnin arvo on noin 1,2 miljardia Norjan kruunua (noin 130 miljoonaa euroa).

Eidsiva Vannkraft on yksi Norjan suurimmista vesivoiman tuottajista, ja yhtiöllä on 20 omaa ja 25 yhteisomisteista vesivoimalaitosta. Lisäksi yhtiöllä on suunnitelmissa rakentaa lisää voimantuotantoa yhteensä 1,0 TWh tulevina vuosina.

VEOn toimitus sisältää sähköistyksen, ohjaus- ja suojausjärjestelmät sekä automaation. Kaikki toimitetaan valmiiksi asennettuna, testattuna ja käyttöönotettuna.

– Näin suuria vesivoimaprojekteja pääsemme harvoin toteuttamaan. Odotamme innolla projektin käynnistymistä, erityisesti koska se sisältää täysin uuden vesivoimalaitoksen rakentamisen. Suurimmassa osassa käynnissä olevista projekteistamme modernisoidaan jo olemassa olevia voimalaitoksia, kertoo Viktor Forss, VEOn Norjan toimitusjohtaja.

Forssin mukaan Projekti työllistää VEOlla kymmeniä miestyövuosia aina vuoteen 2020 asti. VEO on vesivoimalaitosten modernisoinnin markkinajohtaja Suomessa, ja yhtiöllä on vahva jalansija myös Norjan markkinoilla.

Aiemmat kokemuksemme VEOn toimittamista projekteista ovat erittäin hyviä. Odotamme hyvää yhteistyötä VEOn kanssa myös tässä meille erittäin tärkeässä projektissa, sanoo Eidsiva Vannkraftin projektinjohtaja Pål Røssum.

Kaikista Norjan vesivoimaprojekteista juuri Nedre Otta on tärkein hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi tähtäävien 2020-tavoitteiden saavuttamiseksi. Hanke valmistuu vuonna 2020.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Valitukset tuulivoimamelusta ovat lisääntyneet – Vaasan yliopisto tutki

Tutkittua melua tuulivoimalasta Tuulivoimaa Yliopistolla onkin parhaillaan käynnissä hanke, jossa tutkitaan tuulivoimaloiden melua ja sen …

Vastaa