Strømleverandører | Kalkulator Forbrukslån | Verditakst Bolig | Filterskifte | Sykkelforsikring | Husalarm | Beste kredittkort 2019 | Beste Boliglån 2019
Home / Kolumnit / Tolppaselta radikaali ehdotus – Velallisen maksut ulosottoon ilman perintäfirmoja

Tolppaselta radikaali ehdotus – Velallisen maksut ulosottoon ilman perintäfirmoja

Tolppanen:

Velallisen maksut ulosottoon ilman perintäfirmoja

Kansanedustaja Maria Tolppanen (ps) vaatii pikaisesti muutoksia saatavien kierrätykseen perintäfirmojen kautta.

Suomessa on enemmän sääntö, kuin poikkeus käyttää yksityisiä perintäfirmoja maksamatta jääneiden saatavien perintään.

– Esimerkiksi sairaanhoitopiirit lähettävät saamatta jääneet hoitokulumaksut perintäfirmalle, jolloin laskuun lisätyt perintäfirman kulut ja korot kasvavat joka kuukausi. Jollei asiakas kykene maksamaan, siirtyy perintä ulosottoon. Näiden julkisoikeudellisten saatavien kierrättäminen perintäfirman kautta on täysin turhaa, sanoo Tolppanen.

Yksityisoikeudellisissa tapauksissa maksamattomat velat siirtyvät ensin pääsääntöisesti perintäfirmaan, sieltä käräjäoikeuteen ja sen jälkeen ulosottoon. Käräjäoikeuden jälkeen velkaan lisätään satojen eurojen oikeudenkäyntikulut. 

– Tämä on turhaa velallisen taakan kasvattamista. Oikeus antaa perintä-asioissa yksipuolisen päätöksen. Velallinen ei edes pääse tilaisuuteen, jossa hänen asiansa käsitellään. Tämä ei edes sovi oikeusvaltion periaatteisiin, toteaa Tolppanen.

Tolppasen mukaan velallisen kohtelu on Suomessa kohtuutonta.

– Kukaan ei ehdoin tahdoin halua ulosoton asiakkaaksi. Se edeltää aina inhimillistä hätää. On hyvä muistaa, että maassa on noin 400 tuhatta työtöntä, puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa ja miljoona köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä, heidän taakkaansa ei ole syytä lisätä.

Kun ihminen joutuu velkakierteeseen, seuraa siitä myös luottotietojen menetys. Tämä vaikeuttaa elämää ja estää pääsemästä takaisin pinnalle. Meillä luottotiedot saa takaisin vasta kahden vuoden jälkeen siitä, kun viimeinen voudin lasku on maksettu. Jostain syystä hyväosaiset suomalaiset haluavat rangaista ahdinkoon joutunutta ihmistä useaan kertaan, ja pidentää ja pitkittää tieten tahtoen hänen hädänalaista tilaansa, Tolppanen sanoo.

Ulosottoon tulee vuosittain 2,6 miljoonaa asiaa. Yksityishenkilöitä ulosotossa on vuosittain puoli miljoonaa.

Tolppanen on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hallitus aikoo tehdä, jotta julkisoikeudelliset saatavat eivät kiertäisi perintäfirmojen kautta vaan siirtyisivät suoraan ulosottoon. Ja lisäksi, että yksityisoikeudellisia saatavia ei kierrätettäisi käräjäoikeuden kautta ja lisättäisi näin ahdinkoon joutuneen velallisen velkataakkaa.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa