Kiinteistöistä isot kustannukset
Lupasin aiemmin palata siihen, miksi vastustan jatkuvia kiinteistöverojen korotuksia.
Autostakin voi luopua, mutta jonkinlainen asunto on kaikille välttämätön. Monet meistä ovat myös perineet tai muuten haltuunsa saaneet vanhan asuinkiinteistön, jonka taso ei enää riitä kilpailemaan vuokraamisessa tuetun asumisen kanssa.
Kun itse omistan tällaisen kiinteistön, aloin pohdiskella vaihtoehtoja.
Lähtökohta oli se, miksi maksaa perusmaksuja ja vakuutuksia kiinteistöstä, jonka käyttöarvo on negatiivinen.
Kun kiinteistön omistamisesta on tullu viime vuosina lähes rangaistava teko, niin suosittelen mieluimmin purkamista kuin kunnostamista niille, joilla tällainen vanha asunto on kylmillään, varsinkin taajamien ulkopuolella.
Puuhan voi aloittaa vakuutuksen irtisanomisella, sillä niissäkin on 24 prosentin vakuutusmaksuvero, jonka perustetta on vaikea ymmärtää.
Surkean energiapolitiikan seurauksena sähköstä ja sen siirrosta on kehittynyt varsinainen kiinteistönomistajan kuppausmekanismi.
Carunan ilmoitus roimasta siirtohinnan korotuksesta sai aikaan paniikkireaktion entisissä ministereissä.
Kun tarkastelin Vaasan Sähkön siirtohintoja, niin meteli osoittautui turhaksi, sillä Carunan uudet hinnat ylittävät niukin naukin Vaasan Sähkön vastaavat.
Yllätys oli kuitenkin se, että sähkön siirto on lähes yhtä kallista kuin energia ja että verojen osuus sähkölaskussani oli melkein 50 prosenttia.
Kunnianhimoiset ympäristötavoitteet, joiden kärjessä Vaasakin haluaa olla, nostavat varmuudella sähkön hintoja tulevaisuudessa.
Hyvin hoidettu Vaasan Sähkö tulouttaa kaupungille yli 10 miljoonaa vuodessa. Suuri osa tuotosta tulee sähkön siirtomaksuista. Korkeahko hinta on helpompi hyväksyä, kun se kartuttaa yhteistä kassaa.
Kun monista kiinteistöön kuuluvista maksuista peritään 24 prosentin arvonlisävero, niin tulojen kerääminen kaupungille suoralla verotuksella on veronmaksajalle edullisempaa.
Sunnuntaina 7.2. katsoin Pohjoismaista sähköpörssiä. Tanskassa hinta oli 0,8 senttiä/kWh ja Suomessa 1,5 senttiä/kWh. Kuluttajina maksamme sähköstä siirtoineen lähes 10-kertaisen hinnan.
Ruotsalainen Vattenfall teki 4 miljardin euron tappiot viime vuonna ja suunnittelee useiden atomivoimaloiden sulkemista kannattamattomina. Kovat ovat piipussa Ruotsissakin, jossa varmaan ihmetellään Suomen innokkuutta poliitikkojen tukemille ydinvoimahankkeille.
Vaasassa verot ja maksut ovat nyt tapissa, joten menopuolelta pitäisi viimein löytää ratkaisevat askeleet kohti realismia. Nyt visiot ja todellisuus ovat pahasti ristitiidassa.
Jos laivahanke etenee, niin Station-hanke pitää siirtää, unohtaa tai löytää yksityinen rahoitus ilman kaupungin takuita. Muuten yhä useammat eläkeläiset saattavat ajautua hulevesien mukana Espanjan aurinkorannoille parempia aikoja odottelemaan.
Risto Kukko
(kesk.)
Vaasa