Home / Kolumnit / Risto Helin – Koska suojatyöpaikat joutuvat säästösuurennuslasin alle?

Risto Helin – Koska suojatyöpaikat joutuvat säästösuurennuslasin alle?

Koska suojatyöpaikat joutuvat

säästösuurennuslasin alle?

Suomessa tulisi vallita jonkinmoinen perusjärki valtionhallinnossa, johon kuntainhallinto ja siis myös paikalliset kunnalliset hallintojärjestelyt valtionhallinnon osana kuuluvat. Varsinkin tällaisina taloudellisina aikoina.

Paljon on kulutettu aikaa, kahvia ja tupakkia Vaasankin eri hallintokunnissa ja lautakunnissa säästöjä pohtiessa. Mutta harvassapa ovat ne, jotka vapaaehtoisesti mistään luopuisivat. Näin tämän sektorin säästöt ovat kova pala purtavaksi monelle.

Mutta kun on ns. pakkorako säästää lähes kaikessa, niin kyllä näitä säästökohteitakin alkaa löytymään, pitkien ja kattavien harkintojen ja laskelmien jälkeen.

Usein on tapana hienosti puhua rakenteiden muuttamisesta ja hyvä niin. Yksi tällainen rakenteellinen mätäpaise on suojatyöpaikat kaupunkimme organisaatioissa. Näitä hyvä veli-järjestelmän jätöksiä syntyi aikoina, jolloin säästöistä ei ollut huolta, ja näitä paikkoja jaettiin avokätisesti erityisesti erään tietyn puolueen jäsenille niin aktiiveille kuin jopa valtuutetuille.

Ja kaupunkimme virkamiespuolue kiitti ja nöyrästi.

Suojatyöpaikat asettavat kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Rahvaan eli kansan keskuudessa suojatyöpaikalla on tarkoitettu nimenomaan poliittisin perustein saatua julkishallinnon työpaikkaa. Sittemminhän käsite on laajentunut koskemaan kaikkia valtion, kuntien ja kuntainliittojen työpaikkoja.

Korruptioviran saaja on varsin suojatussa asemassa, koska työpaikan irtisanomissuoja on yksityissektoria parempi, eikä tätä sektoria juurikaan ole irtisanomiset ja lomautukset kiusanneet. Huolta on herättänyt myös näiden hyväpalkkaisten suojatyöpaikkojen työmotivaatio, joka yleensä on osoittautunut arveluttavaksi.

Nyt olisikin korkea aika ottaa lähempään tarkasteluun tämä rakenteellinen paise. Tosin nyt meilläkin aika tekee ja on tehnyt tehtävänsä eläkkeille siirtymisten kautta, mutta kuitenkin asiaa olisi syytä pohtia syvällisiemmin.

Hyvä kysymys esimerkiksi on se, miten tällainen verkostoituminen ja järjestelmällisyys on vaikuttanut vaikkapa päätöksenteon jääviyteen ja esteellisyyteen?

Risto Helin

kaupunginvaltuutettu (hyllytetty)

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa