Hyvä Pirjo Rautio, Pohjalainen
Haluan kiittää sinua monipuolisesta ja selväsanaisesta Kondis- artikkelista torstain 13.2. Pohjalaisessa. Kondiksen tarina on uskomaton. Olen ollut aktiivinen tässä asiassa viime vuoden ajan ja kysellyt kaupungin sosiaali- ja terveysalan johtavilta virkamiehiltä kuin myös johtavilta luottamushenkilöiltä, miksi hanke ei etene. Lisää ”vettä myllyyni” sain, kun aluehallintovirasto teki tarkastuksen Vaasan kaupungin vanhuspalveluihin.
Lyhentämätön versio
Kirjoitin Jukka Kentalalle ja Matti Palonevalle mm. seuraavaa”: Terveydenhuollon entisenä työntekijänä ihmettelen Vaasan nihkeää suhtautumista, koska tiedän tämän päivän surkean vanhusväestön palvelujen tilanteen.<
Muutaman vuoden päästä tilanne on täysin hallitsematon, joten nyt olisi kiire asioiden hoitamiseen. Yksityisen, monipuolisia palveluja tarjoavan ja keskellä kaupunkia sijaitsevan Kondis- hankkeen toteutuminen luulisin olevan myös kaupungin intresseissä. <
Kaupungin hallinnoimat palvelutalot eivät tule jatkossa riittämään, koska vain osa vanhuksista voidaan hoitaa kotona. Niin paljon kotipalveluja ei pystytä tuottamaan, että yksinäinen vanhus tuntisi olevansa turvassa omassa kodissaan.
Usein vanhuksen omaishoitajana toimii ikääntynyt puoliso, kun omaishoitaja nääntyy tai kuolee, silloin viimeistään joudutaan kiireesti järjestämään eloon jääneen vanhuksen hoito ja huolto.
Meitä on monia, jotka olisimme halukkaita ostamaan laadukkaita asunto-, hoito- ja huoltopalveluja vanhuutemme elonpäivien turvaamiseksi”.
Kummaltakin johtavalta viranhaltijalta sain vastauksen, joissa he melkein samoin sanankääntein sanoivat tietävänsä ja ymmärtävänsä esittämäni asiat ja tilanteen. Ovat kuulemma kirjoittaneet vuosia sitten myönteiseen sävyyn lausunnon Kondiksesta ja että ongelmat ja vastoinkäymiset johtuvat muista organisaatioista.
Vastasin heille, että nyt on turha syyttää muita organisaatioita, koska he vastaavat vanhusten palveluista Vaasan kaupungissa. ”Olisiko nyt viimeistään selvitettävä näiden muiden tahojen toiminta, jotta tämä tärkeä hanke saataisiin käyntiin.
Meillä ei enää ole aikaa virkamiesten nokitteluun ja viivyttelyyn. Kahden kolmen vuoden kuluttua olemme entistä kestämättömämmässä tilanteessa lisääntyvän vanhusväestön palvelujen turvaamisessa”. Asia ei siis edennyt, vaan syytettiin muita organisaatioita.
Tämän jälkeen olen käynyt monta vilkasta kirjeenvaihtoa kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajien kanssa. Kirjoitin myös sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtajalle Thomas Östmanille pariinkin otteeseen, hän ei ole edes vaivautunut vastaamaan.
Kirjeeni ovat samansisältöisiä kuin jo lähettämäni kirjeet Jukka Kentalalle ja Matti Palonevalle. Luottamushenkilöille lähettämissäni kirjeissä otin myös esiin, että kaupungin organisaatioita on uudistettu, mutta edelleen näyttää siltä että jokainen johtava virkamies vahtii vain omaa reviiriään.
Sosiaali- ja terveyspuolen vanhuspalveluihin liittyvät ongelmat ovat niin ajankohtaiset ja suuret, että niiden ratkaisemiseen tarvitaan kokonaisvaltainen näkemys. Kumpikin puheenjohtaja vastasivat kirjeisiini ja lupasivat omalta osaltaan seurata tilannetta.
Tämä tapahtuikin, koska yhteinen neuvottelu saatiin pystyyn Seppo Rapon ja Joakim Strandin aloitteesta. Mukana olivat heidän lisäkseen kaupungin teknisen toimen johtaja Markku Järvelä ja Kondiksen edustajat.
Erääksi suureksi kompastuskiveksi neuvottelujen edetessä ilmeni mm. palokatu. Vähitellen tekninen toimi otti neuvotteluihin mukaan museon edustajat, jotka todistelivat, kuinka historiallisesti ja kulttuurillisesti tärkeä juuri tuo Lady Pinkin ohittava palokatu on.
Vasabladet selvitti 9.11.2013 ilmestyneessä lehdessään kaikki 41 Vaasan palokatua. Selvityksen perusteella kävi selväksi ”Riksintresant kulturmiljö – mest ful och farlig”.
Lähestyin kirjeelläni vielä kaupunginhallituksen suunnittelu- ja talousjaoston puheenjohtaja Raija Kujanpäätä ja hän lupasi ottaa asian esille syyskuun kokouksessa, jotta kaavoitusasiat saataisiin ripeästi alulle. Tätä lupausta pidemmälle asia ei edennyt hänen kanssaan.
Nyt oli vuorossa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Heimo Hokkanen. Kyselin häneltä: ”Onko tarkastuslautakunta tietoinen Kondis- hankkeeseen liittyvistä ongelmista ja mitä olette tehneet asioiden etenemisen suhteen?
Olen käsittänyt, että palokadun ostoa ja kaavoitusta koskevia päätöksiä on tehty kaupunginvaltuustossa, mutta päätöksiä ei ole toimeenpantu. Suunnitteluviraston toiminnan vitkasteluista olemme saaneet lukea lehdistä jo monia vuosia.
Eikö tarkastuslautakunnan tehtävänä ole valvoa virkamiesten asianmukaista toimintaa ja toimettomuutta, tehdä siitä huomautukset ja vaatia korjaavat toimenpiteet?” Heimo Hokkanen vastasi: ”Tarkastuslautakunta ei voi puuttua asiaan, koska se on ns. valmisteluvaiheessa ja voi vain lähinnä seurata, toimiiko organisaatio siten, että se toteuttaa lupauksiaan”..
Hän lupasi tehdä mahdollisimman paljon, että veronmaksajien edut toteutuisivat. Muutaman tuhannen euron jahtia hän on aktiivisesti ajanut niin Markku Lumion kuin Anna-Maij Salinin osalta. Kondis- hankkeessa olisi ollut kaupungille tarjolla 50 miljoonaa euroa yksityistä rahaa, tämä ei Hokkasta innostanut seuraamaan asioiden kulkua.
Niin Matti Paloneva kuin Heimo Hokkanen kirjoittivat myös minulle, että kaupungilla on suunnitelmissa rakentaa useita palvelutaloja. Vastasin heille, että kaupungin taloudellisen tilan johdosta aikeet ovat liian pitkissä kantimissa, koska tarve on akuutti ja erittäin laaja.
Tämä tuli todistetuksi, kun AVI vaatii nykyisiin palvelutaloihin huomattavia muutoksia ja peräti sulkemisia. Toin myös esiin, että Kondis- hanke ei millään tavalla estä kaupungin pyrkimyksiä, vaan tukisi ja täydentäisi kaupungin järjestämiä ja tarjoamia vanhuspalveluja.<
Summasummarum! Olen osaltani yrittänyt edistää Vaasan vanhuspalvelujen tilaa, mutta olen lyönyt jatkuvasti kirveeni kiveen.
Toivon, että pidät huolen kaupunginjohtajan hiillostamisesta, koska hän ei ollut ehtinyt perehtyä 13.2 artikkelissa esittämiisi asioihin, vaikka on ollut niin teknisen alan palveluksessa kuin kaupunginjohtajana jo vuosia.
Raija Taipalus
Vaasa