Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Video – Pohjanmaalla syystulva 2014 – EP:n ELY-keskus

Video – Pohjanmaalla syystulva 2014 – EP:n ELY-keskus

Julkaistu 12.10.2012 Pohjanmaan tulvia syksyllä 2012

Video: JukanJukka

Pohjanmaalla syystulva – EP:n ELY-keskus

5.11.2014 klo 11.50

Viime päivien sateet ovat nopeasti nostaneet varsinkin Pohjanmaan eteläosan pienien jokien virtaamia normaalin kevättulvan tasolla ja sen yläpuolellekin. Ilmoituksia merkittävistä tulvavahingoista ei ole ainakaan vielä tullut, mutta vesi on noussut pelloille monin paikoin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Närpiön keskustan alapuolella matalalla sijaitseva Finbyn kävelysilta on lähtenyt Närpiönjoen tulvavesien mukana. Useista jokilaaksoista on tullut ilmoituksia veden nousemisesta tielle ja tie 17463 on toistaiseksi suljettu välillä Rönnholm – Mattlar, kosk Maalahdenjoesta on noussut vettä tielle.

Lapväärtin–Isojoen virtaama on nyt (keskiviikkona 5.11 aamupäivällä) lähes 100 m3/s, joka on hieman suurempi kuin keskimäärin vuosittain toistuvan tulvahuipun taso. Teuvanjoen alaosalla virtaama on nyt 90 m3/s ja Närpiönjoella yli 160 m3/s.

Virtaaman nousu on ollut erittäin nopeaa, sillä vielä alkuviikosta molempien joen virtaama oli selvästi alle 20 m3/s. Molempien jokien virtaama on selvästi harvinaisempi kuin kerran 10 vuodessa ja on mahdollista, että alueella voi tulla tulvavahinkoja.

Myös Kyrönjoen, Lapuanjoen ja Ähtävänjoen alueelta on tullut tietoja tulvavesien nousemisesta pelloille ja tulvavesi on paikoitellen uhkaamassa myös paikallisteitä. Luopajärven tulvasuojelutyömaalla vesi on noussut tulvakynnysten tasolle, mutta ainakaan toistaiseksi tulva ei siellä ole noussut viljelysalueil.

Vedenkorkeuksien ja virtaamien nousu on ollut nopeampaa kuin mitä eilen ennustettiin. Tämä johtuu pääosin siitä, että sademäärät ovat olleet ennustettua suurempia ja pääosa sateesta on tullut vetenä. Ennustettu sateiden loppuminen ja lämpötilan kääntyminen pakkasen puolelle helpottaa tulvatilannetta merkittävästi.

Virtaamien nousu on lisännyt ELY-keskukselle säännöstelylaitteiden ja pumppaamojen hoidosta tulevia hälytyksiä. Lisäksi ELY-keskus tekee tänään ja huomenna tulvahavaintoja ja virtaamamittauksia. Näitä tietoja voidaan hyödyntää mm. tulevissa tulvakartoituksissa.

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Freyr Battery ehkä Vaasaan

FREYR Battery (“FREYR”), uuden sukupolven akkukennojen tuotantokapasiteetin kehittäjä on allekirjoittanut aiesopimukset (Memorandum of Understanding) Suomen …

Vastaa