Home / Kolumnit /
Nancy Seppänen – Muutoksia osastojen rutiineihin

Nancy Seppänen – Muutoksia osastojen rutiineihin

Hoivakoti kuntoon tv-ohjelmastakin tuttu geriatrian professori Jaakko Valvanne kirjoittaa kollegoidensa kanssa Lääkäri-lehdessä 10.4. ikäihmisten salakavalasta oireyhtymästä eli sairaalahoitoon liittyvästä toimintakyvyn laskusta: ”Päivystyksessä ja vuodeosastoilla ikäihmisten pitäisi liikkua koko ajan, jotta toimintakyky ei heikkene.”

Niin pitäisikin! Niinpä hyvä keski-ikäinen kuvittele olevasi vaikkapa 98 -vuotias ja mieti seuraavaa tulevaisuudestasi:

Onko se oma vikasi, jos joudut tilan puutteen takia jonotuspaikalle ennalta arvaamattomaksi ajaksi olosuhteiden pakosta hoiva- ja saattohoito-osastolle odottaessasi sopivampaa paikkaa? Onko se oma vikasi, jos hoiva- ja saattohoito-osastolla ei käy fysioterapeutteja?

Onko se oma vikasi, jos hoitajia harmittavat kärryjen ja apuvälineiden tukkimat käytävät, jotka hankaloittavat liikkumista? Onko se oma vikasi, jos hoiva- ja saattohoito-osastolla saat lounaan 12-13, jolloin et ehdi kello 13 alkaviin kuorolauluesityksiin, bingoon ym. virkistystoimintaan?

Onneksi joitakin onnekkaita omaiset käyvät päivittäin kuntouttamassa ja järjestävät kotilomia ym. virkistystoimintaa osaston rutiinien lomaan. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla.

Lähtökohtana ei voi olla, että ikäihmisen Suomessa tulee sopeutua osaston rutiineihin, vaan osaston tulee sopeutua ikäihmisten erilaisiin tarpeisiin. Ihan hävettää edes ajatella, miten surullista on lukea ja muistella tulevaisuudessa siitä millaista oli ikäihmisten ”hoito, hoiva ja kuntoutus” vielä 2000-luvun alkupuolella Suomessa.

Nancy Seppänen

Omainen Fysioterapeutti Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa