Home / Kolumnit / Kari Lajunen: Näin vaasalainen byrokratia pompottelee

Kari Lajunen: Näin vaasalainen byrokratia pompottelee

Asun omakotialueella jossa lähes jokaisessa on autotallissa tai ulkorakennuksessa tai sisätilassa esim. ullakolle rakennettu askartelutila.  Monilla on hyvä kätten taito askarrella kaikenlaista mutta kerrostaloasumisen tilanpuute ei suo siihen mahdollisuutta.  Siksi he valitsivat omakotitalon.

Itselläni ei ole naapureista poiketen askartelutilaa joten kävin keskustelun perheeni kanssa.  Oma ehdotukseni oli, että kaksi lasten huonetta yhdistetään yhdeksi askartelutilaksi.

Keskustelun tuloksena oli, että asunnuon muuttaminen siten saattaisi vaikeuttaa asunnon myyntiä myöhemmin joten katsellaan muita vaihtoehtoja.  Päädyimme, että mitään kiinteätä rakennuslupaa vaativaa ei talon ulkopuolelle rakenneta.

Hanke oli jo kaatua mutta sitten löysin yhden vaihtoehdon joka tyydytti kaikkia perheenjäseniä.

Se on toimistokontti jonka voi myydä kun  sitä ei enää tarvita ja siitä saa myydessäkin lähes saman kuin ostaessa.  Tällaisia kontteja käytetään hyvin paljon rakennustyömailla.  Niihin saa toimiston ja suihkut ja wc:t joten aloin ottamaan selvää olisiko olemassa askartelukontteja.  Ja olihan niitä.  Päädyimme, että tällainen siirrettävä ja valmiiksi sähköistetty ja lämmitysjärjestelämällä oleva kontti kävisi tarkoitukseen.

En uskonut, että se tarvitsee mitään lupaa koska on siirrettävä mutta menin silti rakennusvirastoon kyselemään, että mitä minun tulee asian eteen tehdä.

Ensimmäinen käynti oli ihan hyvä ja sain ohjeita ja papereita, mitä minun tulee täyttää.  Ei näyttänyt olevan mitään ongelmia.  Mutta kun toisen kerran tulen täytettyjen papereiden kanssa virastoon niin joudun toisen virkailijan puheille.  Kerron hänelle asiani jolloin hän aloitti selostuksen käyttäen useasti sanaa ”Rakentaminen.”  Hän puhui ja puhui enkä tohtinut keskeyttää vaikka hän puhui mielestäni aivan eri asiasta sillä en ollut rakentamassa mitään vaan tuomassa tontille kontin.

Huomasin, ettemme puhu samasta asiasta.  Koetin vielä uudestaan kertoa, etten rakenna mitään vaan tuon tontille kontin.  Jostain syystä rakennusviraston virkailija on vieläkin pihalla kuin ”lumiukko” mutta varmistaa nyt varovasti tarkistuskysymyksellä.  ”Kyllähän siihen jonkinlainen perustus pitää tehdä.”  Vastaukseni oli kai viimein selventävä sillä se oli.  ”No ei.  Kontti asetataan viiden pöllin päälle josta kaksi pitkää on pitkittäin ja kolme poikittain suoraan nurmikolla ilman mitään perustuksia.” 

”Noh sinun tulee piirtää ne pöllit johonkin paperille.”<

Noh, hänen määräyksestä tilasin erilaisia maksullisia papereita.  Olikohan tonttikartta.  Paperipino oli noin 5 mm. Sekä tarvitsin pääsuunittelijan.  Siihen kelpaa mm.rakennusinsinööri tai henkilö joka tietää tarvittavat etäisyydet rakennuksista ja tarvitaan piirustukset siitä mihin kontti tulisi ja kirjoitettuna mitat.

Tarvitaan myös kontin piirustukset ja pääsuunnittelija.  Hankin ne kaikki.  Pääsuunnittelijaksi sain arkkitehdin.

Sain hyvän pääsuunnittelijan ja hän tekee kaikkensa asian etenemiseksi mutta tilanne on nyt pattitilanteessa. Sillä hänen ensimmäinen esittelynsä toi asiantuntijoilta ehdotuksen jossa kontti pitäisi rakentaa samaan kuosiin kuin talo, eli harjakatto.

Se ei käy sillä katto saattaa estää kontin siirtelyn ja koko idea on, ettei mitään rakenneta sillä se maksaa lisää ja se on hyödytöntä ja se pitää sitten purkaa.  Ajatus on ettei mitään rakenneta eikä pureta vaan siirretään tarpeen tullen.

Muutenkin tilapäisen varastoinnin määritelmä täyttyy kun kontti on vain kolme kk paikallaan eikä se silloin vaadi mitään lupia.  Minulle tulee tälläerää halvimmaksi siirtää kontti kolmen kuukauden välein.  Siirtomääräys täyttyy kun kuorma-auton nosturi nostaa kotin pois tontilta ja kuljettaa sen talon vierustaa pitkin ja nostaa aidan yli takaisin tontille talon toiseen päätyyn. 

Mikä parasta ei vaadi mitään lupia.  Sellainen on siirrettävän kontin ajatus.  Toimenpide kestää 10 minuuttia ja täyttää kaikki tilapäisestä varastoinnista asetetut vaatimukset.

Pääsuunnittelijani esittää asiaa nyt tältä kannalta rakennustarkastajalle ja katsotaan mikä on hänen reaktionsa tähän.

Tällä hetkellä tämä on ainut vaihtoehto mutta hyvät lukijat.  Onko teillä kokemuksia vastaavasta.

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa