Home / Kolumnit / Mitä saa puhua, mitä ei?

Mitä saa puhua, mitä ei?

Populismia ja vihapuhetta

Viimeisten vuosien aikana sana populismi on noussut vahvasti esiin mediassa ja myös aivan tavallisessa ihmisten välisissä keskusteluissakin.

Maahantulosäännösten tiukentaminen ja lupaus rikoksiin syyllistyneiden palauttamiseksi lähtömaihinsa ovat jostain syystä ne asiat, jotka leimataan populistiseksi puheeksi.

Populismia ei sen sijaan mainita, kun puolueista riippumatta lupaillaan sellaisia asioita, jotka ovat täysin epärealistisia. Maahantulon tiukentaminen ja rikollisten palauttaminen lähtömaihinsa ovat asioita, jotka vaativat kuitenkin vain poliittista tahtoa, ei taikureita.

Meille tulee rajojemme ulkopuolelta lisää huollettavia, jotka tarvitsevat turvaverkkoja itselleen. Tulijoiden määrä vain lisääntyy, koska osalla päättäjistämme sekä myös medialla on se käsitys, että yhteiskuntamme apu on rajaton ja että kaikki tulijat olisi automaattisesti apua tarvitsevia, vaikka näin ei välttämättä ole.

Se henkilö, joka on toista mieltä, leimataan armotta populistiksi ja hänen katsotaan syyllistyvän jopa vihapuheisiin.

Vihapuhe onkin nyt suurennuslasin alla. Poliisin resursseja satsataan siihen, että vihapuheisiin syyllistyneet saataisiin vastuuseen. Vihapuhetta esiintyy kuitenkin myös muilla kielillä kuin kahdella kotimaisella, joka tulee ottaa tutkinnassakin huomioon.

Mikä taho antaisi nykykäytännön tiedoksi myös muista kulttuureista tulleille, ettei tule väärinkäsitystä siitä, mitä saa puhua ja mitä ei. Kuka arvioi sen, mitä vihapuhe on vai onko sekin sanojasta kiinni?

Miten asian tutkinta lisää kansalaisten ja esimerkiksi vaasalaisten turvallisuutta ja antaisi varmuuden siitä, että yksilöitä kohdellaan tasapuolisesti?

Viimeisin turvallisuusselvitys, joka tuotiin Vaasan valtuustoon, kertoi karua kieltä vaasalaisen kadunmiehen ja -naisen turvallisuudentunteesta ja määrätynlaisen rikollisuuden kasvusta. Saako siitä puhua vai syyllistyykö populismiin tai jopa vihapuheeseen vai pitääkö olla kuin kolme apinaa ja toivoa, että kaikki menisi parhain päin?

Mielestäni Suomessa olisi nyt syytä alkaa keskittyä oikeisiin asioihin todellisten rikosten selvittämiseksi ja lopettaa myös totuuden vääristeleminen.

Valheellisen tiedon välittäminen kansalle, aiheuttaa eripuraa ihmisten kesken ja voi pahimmassa tapauksessa jakaa kansan kahtia, kun ei voida enää tietää, mitä uskoa.

On väärä luulo että suomalaisia arvoja ja tapoja polkemalla tavallisen kansalaisen turvallisuuden- ja oikeudentuntoa parannetaan. Myöskään maanpuolustustahtoa ei ylläpidetä sillä, että kaikki isänmaallisuuteen liittyvä leimataan nationalistiseksi ja jollain tapaa populistiseksi. Suomi on tullut sadan vuoden ikään sillä, että kansallismielisyyttä on ollut silloin, kun sitä on eniten tarvittu ja siihen on myös aikanaan vedottu.

ANNE RINTAMÄKI (kesk.)

kaupunginvaltuutettu

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa