Solcellepanel på Hus | Hvem tilbyr Forbrukslån | Langaton Hiiri | Snekkere | Billig Forsikring | Boligalarm Test | Kredittkort | Billigste Telefonabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / GigaDrive on uusi vaasalainen palveluoperaatttori

GigaDrive on uusi vaasalainen palveluoperaatttori

GigaDrive – Vaasalaislähtöinen

Tesla palveluoperaattori

Asiakastarina

Asukas Anssi avaa aamulla verkkoselaimeensa osoitteen gigadrive.fi ja kirjautuu tunnuksillaan palveluun. Anssi tarkistaa palvelusta talonyhtiönsä hallinnassa olevan auton varaustilanteen ja huomaa auton olevan käytettävissä sopivasti iltapäivän ostoksille. Anssi varaa auton muutamaksi tunniksi ja jatkaa aamutoimiaan.

Hieman ennen varauksen alkamista Anssi saa matkapuhelimeensa mobiiliapplikaatiolta muistutuksen varauksen alkamisesta. Samalla appsilla voi myös avata ja sulkea auton ovet – avainta auton käynnistämiseen ei tarvita. Anssi kävelee autolle ja irroittaa tämän laturista, käy ostoksilla ja saa muistutuksen varausajan päättymisestä. Anssi saapuu takaisin kotipihaan ja kiinnittää auton talonyhtiön latauspistokkeeseen.

Yksinkertainen tarina, yhdistäen taustalleen todellisen määrän Vaasalaista innovaatiota sekä osaamista syöden valtakunnantason kehittämishankkeet aamupalaksi näkyvyyden tasolla – tämän huomioisi jo Elon Musk aamukahvilla Twitter-fiidiä selatessaan.

Asiakaskokemus

Talonyhtiön asukkaat ovat huomanneet, että yksityisomisteinen auto ei välttämättä ole niin tarpeellista ja vastikkeen kautta maksettava ”vuokra” palveluoperaattorille jättää myös enemmän varaa kukkaroon – vakutuusmaksut, arvonalenemat ja korjaukset kuuluvat palveluoperaattorille eikä ajosta koidu polttoainekustannuksia – autohan ”tankataan” talonyhtiön pistokkeessa. On myös helpompaa ajaa autolla keskustaan ja Kivihakaan palveluoperaattorin varaamalle paikalle sekä tarvittaessa ladata auto ostoksien yhteydessä.

Miksi, miten, mitä? 

Tarinan tässä vaiheessa Vaasaan on perustettu uusi Startup-yritys ja palveluoperaattori nimeltään GigaDrive. Startup-yritys tuottaa palveluna talonyhtiöiden asukkaille palveluportaalin sekä autot. Palvelumallista riippuen talonyhtiö voi tilata myös sähkölatauspistokkeet, mikäli niitä ei jo entuudestaan ole. Palvelu laskutetaan talonyhtiöltä, joka kerää nämä asukkailta vastikkeiden muodossa – useamman talonyhtiön yhteistilaus jättää kustannukset sopivan alhaisiksi ja varaustilanteen joustavaksi.

Taustalta pilottihankkeesta löytyvät paikallinen energiaklusteri, kaupunki sekä korkeakoulut yhdessä tuumin, rahoitus on järjestetty osittain myös yksityisen siemenrahoituksen turvin sillä ajatus siintää palvelussa, jonka voi tuotteistaa lisäksi muihin kaupunkeihin ja ulkomaille. Muutaman vuoden mittaiseen pilottihankkeeseen on myös päättänyt osallistua useampi Vaasalainen talonyhtiö.

Palveluoperaattori GigaDrive’n tehtävänä on huolehtia palvelusta ja autojen kunnosta, joka käy kätevästi etänä hallittavissa olevista tiedoista (ajomäärä, huollon ajankohta, jne.), jolloin myös talonyhtiön asukkaille on helppo viestiä palveluportaalin välityksellä auton huoltoajankohdista.

Idea ei maailmalla ole uusi mutta Vaasalle tämän luokan projekti tulisi luomaan lisää tiivistä yhteistyötä ja uusia mahdollisuuksia energiasektorin kehittäjänä.

+ Vähemmän yksityisautoilua (”auton omistusta”) ja kustannuksia.

+ Vähemmän päästöjä.

+ Kustannuksiin sisältyvät parkkipaikat (mm. Toriparkki).

+ Pilottihankkeena ja konseptina ainutlaatuinen Vaasan Tesla Gigafactory-hankkeen edistämiselle.

+ Tärkeä yhteistyö sidosryhmien välille joka luo ennennäkemätöntä knowhow:ta alueelle myös sähköautoilusta sekä näiden ympärille tuotettavien palveluiden tuottamisesta.

+ Liikennekaaren mukainen palveluoperaattorihanke, joka tuo näkyvyyttä Vaasan seudulle.

Kirjoittaja on Kim Hiekkanen, yrittäjä Suomen Digiassistenttipalveluista

(digiassistentti.fi).

kim@digiassistentti.fi 

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vanhan-Vaasan historia

Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. …

Vastaa