Billigste Strømleverandør | Forbrukslån uten Sikkerhet på Dagen | Hageplanlegging | Sammenlign Maskinentreprenørfirmaer | Arbeidsledighetsforsikring | Alarm | alle kredittkort i norge | Mobilselskaper i Norge

Mirkka Hietanen

Mirkka Hietanen – grafiikaaa. Galleria Taide ja Kehys – Risto Helin
a
Osa Risto Helinin galleriassa olevista täistä on aikaisemin ollut esillä Bar9:ssä Helsingissä Uudenmaankadulla. Nyt esillä olevan näyttelyn työt ovat syntyneet kesän 2006 aikana

Mirkka on juuri saanut opintonsa päätökseen. Ainoastaan gradu uupuu maisteritutkinnosta. Mirkka tekee parhaillaan Otavalle ammatillista matematiikan kirjasarjaa (layout, kannet, kuvitukset, typografia).

-Gradu koostuu produktiosta ja tutkimuksellisesta osuudesta, joka keskittyy lähinnä oppikirjasuunnitteluun ja oppikirjan asemaan kustantamoissa. Aikomuskseni on valmistua vuoden loppuun mennessä maisteriksi.

-Onneksi paineita lisää Grafia ry:ltä ja Otavan kirjasäätiöltä saadut apurahat. Ainoa ongelma on, että graafiselle suunnittelijalle tuntuu riittävän töitä ja näin vuosikausia opiskelijaelämää eläneenä alkaa tuo rahakin kelpaamaan, sanoo Mirkka.

Mirkka omin sanoin

-En käytä paljonkaan pohdintaa teemaan tai aiheisiin etukäteen, vaan istun alas ja maalaan mitä alitajunta ja oikea käteni saavat aikaan. Siinä mielessä myös taiteilijuus on vieras tai liian korkealentoinen ja ylevä käsite ja pitää sisällään varauksen toimia jonkin elämää suuremman päämäärän puolesta. Oman toimintani näen taiteilijuuden yksinkertaistettuna muotona, tapana tehdä, en tapana ajatella tai hakea muutosta. Muutoksen aikaan saamiseen käytän täysin toisenlaisia keinoja.

-Joskus etusijalle nousevat värit, tässä tapauksessa mitä ilmeisemmin jonkinlainen naiseus, vaikka naiseus aiheena saakin minut yleensä nikottelemaan. Analyysiä en tarkemmin halua tehdä. Lähes miettimättä ja alitajunnasta nousevat kuvat puhukoon puolestaan – jos puhuvat. Siksi en myöskään mielelläni keksi töilleni nimiä, sillä sitä se juuri olisi, keksimistä. Kuvat ovat tarinoita, hetkiä ajatuksissa, välähdyksiä joissa yhdistyy absurdius, huvi ja ehkä myös kauneuden ja harmonian kaipuu. Läheltä katsottuna olemme kaikki traagisia hahmoja, kaukaa koomisia eikä mitään missään nimessä saa ottaa liian vakavasti – sudenkuoppa johon itse usein lankean.

Töihini ilmiselvästi vaikuttaa myös graafisen suunnittelijan identiteetti, joka tosin ei koskaan ole itsetarkoituksellista toimintaa, vaan toimintaa, joka hyödyttää ja auttaa aina jotain muuta päämäärää. Jotain täytyy tuoda näkyväksi, jotain täytyy esittää selkeämmin ja ymmärettävämmin – graafikon ammatissa muille, maalauksissa itselleni.

Mirkka Hietanen
+358503577883
mihietan@uiah.fi
MirkkaHietanen@gmail.com

About Toimitus

Check Also

Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkun mielenkiintoinen historia

Merenkurkun historiaa Koska Merenkurkku Pohjanlahden kapeimpana osana yhdisti Pohjanmaan ja Västerbottenin oppivat ihmiset täällä jo …

Vastaa