Vesa-Matti Saarakkala (ps.) epäili (Pohjalainen 3.12.), että hallitus on aikeissa jättää vanhukset oman onnensa nojaan ja kylänmiesten hoidettavaksi. Kamalaa, ajattelin kun luin.
En pitänyt kamalana hallituksen tavoitteita, vaan Saarakkalan pelottelua ja ilmeisen tahallistakin väärää tulkintaa.
Vaikka oppositiossa onkin helppoa maalailla piruja seinille, voisi Saarakkala koettaa joskus yllättää minut ja ehkä itsensäkin ja kertoa, miten ja millä resursseilla hän hoitaisi vanhuksia ja taloutta.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on korostanut moneen kertaan iäkkään ihmisen oikeutta kotiin, kodikkaaseen asuin- ja hoitoympäristöön sekä osallisuuteen silloinkin, kun toimintakyky ja terveydentila edellyttää hoitoa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden.
Se, että vähennetään laitoshoitoa, ei tarkoita sitä, etteikö ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa järjestettäisi toisella tavoin. Vanhuspalvelulaissa ja laatusuosituksessa lisätään tehostettua palveluasumista, kotihoitoa ja omaishoidon tukea.
Laitoshoitoa toki tarvitaan yhä, mutta sen tulee olla viimeinen vaihtoehto. Kodin tulee olla se ensimmäinen.
Monet iäkkäät ja heidän omaisensakin toivovat rakkaimpansa voivan asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Siihen tarvitaan kunnon mukaan sopivaa tukea.
Laitokset ovat usein se lamauttava vaihtoehto, kun oma aktiivisuus heikkenee dramaattisesti, yhdessä hetkessä. Siksi ei kenenkään pitäisi joutua asumaan etenkään sairaalassa. Kun taas laitosavun tarve on selvä, tulee sellainen paikka saada.
Iäkkäiden palvelujen kustannukset nousevat tulevaisuudessa siitä yksinkertaisesta syystä, että iäkkäiden määrä kasvaa. Nyt on tavoitteena vaikuttaa siihen, kuinka paljon kustannukset kasvavat.
Nykyisen palvelurakenteen ylläpitäminen on kallein vaihtoehto. Kallista eikä toimivaa, tämähän se ongelma on ollut. Nyt sitä korjataan.
Saarakkala epäili, että rimaa palvelujen piiriin pääsylle nostetaan, kun palvelut ulkoistetaan. Nyt ei ole tehty mitään päätöstä siitä, että palvelut ulkoistettaisiin
Kunnilla on edelleen järjestämisvastuu eli mahdollisuus tuottaa palvelut itse, yhdessä muiden kuntien kanssa, ostamalla yksityiseltä palveluntuottajalta tai antamalla palvelusetelin.
Heinäkuussa voimaan tullut vanhuspalvelulaki korostaa palveluiden tarpeen arviointia ja yksilöllisten palvelujen suunnittelua.
Lisäksi se takaa mm. sen, että iäkkäitä aviopareja ei enää voida erottaa erillisiin hoitolaitoksiin. Nämä ovat merkittäviä parannuksia ja todella isoja juttuja monille suomalaisille, vihdoin!
Kyse on todellakin arvovalinnasta. SDP:lle vanhuspalvelulaki on ollut pitkäaikainen tavoite ja tällä hallituskaudella se on vihdoin saatu maaliin.
Perussuomalaisten vaihtoehdot ovat jääneet parhaimmillaankin epämääräisiksi.
Miapetra Kumpula-Natri (sd.)
kansanedustaja Vaasa