Home / Kolumnit /
Matias Mäkynen -Palkkaeroihin voi puuttua

Matias Mäkynen -Palkkaeroihin voi puuttua

Pohjalaisen pääkirjoituksessa (10.3.) kritisoidaan SDP:n tavoitetta puuttua tulevalla vaalikaudella tehokkaasti miesten ja naisten välisiin perusteettomiin palkkaeroihin. Pääkirjoituksen viesti on käytännössä se, että asialle ei voitaisi tehdä mitään. Tämä ei pidä paikkaansa.

Palkkaeroihin voidaan puuttua monella tavalla. Tehokas keino on jakaa perhevapaita nykyistä tasapuolisemmin molemmille vanhemmille kuitenkin perheiden valinnanvapautta kunnioittaen. Vanhempien osallistumista työelämään olisi helpotettava lisäämällä mahdollisuuksia osa-aikatyöhön, kun se perhetilanteen kannalta olisi toivottavaa.

Naiset käyttävät edelleen yli 90 prosenttia perhevapaista, mikä heikentää heidän asemaansa työmarkkinoilla. Mm. Ruotsissa vapaiden jakautumiseen on poliittisilla päätöksillä onnistuttu vaikuttamaan.

Lisäksi valtiovalta voisi palkanmuodostuksessa tukea palkkaratkaisuja, jotka lisäävät työmarkkinoiden tasa-arvoa. Jos työmarkkinajärjestöt pääsevät sopimukseen erityisesti naisvaltaisia matalapalkka-aloja hyödyttävistä palkankorotuksista, voisi valtio tukea ratkaisua veronkevennyksin. Halun tasa-arvouudistuksiin on lähdettävä työmarkkinoilta, mutta uudistukselle on mahdollista asettaa myös porkkanoita.

Työtä miesten ja naisten palkkaerojen poistamiseksi on tehty pitkään, mutta kehitys ei ole toivottua. Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi 9.3. tulokset laajasta tutkimuksesta. Sen mukaan miesten ja naisten palkkaerot ovat taas kasvaneet. Periksi ei kuitenkaan pidä antaa. Esittämieni keinojen ohella suurin työ palkkatasa-arvon toteuttamiseksi on ehkä asenteissa. Pohjalaisen pääkirjoituksen vähättelevä sävy tavoitetta kohtaan osoittaa, että työtä riittää.

Matias Mäkynen (sd.)

Eduskuntavaaliehdokas Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa