Lapsilta leikkaaminen ei säästä
Suomalaisissa päiväkodeissa ollaan äärirajoilla. Aika ei tahdo riittää kaikkien lasten huomioimiseen. Hyvä sydän ei riitä, jos kädet loppuvat kesken.
Päiväkodin tehtävä ei enää ole pelkkä lasten hoitaminen tai säilöminen. Kysymys on pienistä lapsista lähtien varhaiskasvatuksesta, jossa lapset saavat kokea uutta ja jossa heitä tuetaan innostumaan uusista asioista.
Varhaiskasvatuksella on sivistyksellisiä, sosiaalisia ja tasa-arvoon liittyviä tehtäviä. Vaikutuksia on niin lapsiin kuin vanhempiin, esimerkiksi naisten työllisyyteen.
Pääministeri Juha Sipilän hallitus on päättänyt kohdistaa suuret leikkaukset koulutukseen ja lapsiin. Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset haluavat nostaa yli kolmivuotiaiden lapsiryhmien kokoja niin, että yhtä hoitajaa kohden lapsia on kahdeksan. Tämä nostaa ryhmäkoot helposti 24 lapseen, osa-aikaisten lasten ollessa mukana jopa yli 30 lapseen. Ryhmäkokojen kasvaessa vaarantuvat myös lasten fyysinen ja henkinen turvallisuus.
Mahdollisuudet antaa yksilöllistä hoivaa ja laadukasta varhaiskasvatusta heikkenevät. Laadukas varhaiskasvatus antaa taustasta riippumatta kaikille lapsillemme eväät oppimiseen ja unelmiensa tavoittelemiseen. Leikkaukset johtavat harvojen yhteiskuntaan.
Lapsilta leikkaaminen on suurin virhe, jonka hallitus voi tehdä. Investoiminen lapsiin ja nuoriin tuottaa tulevaisuudessa moninkertaisesti.
Kyseessä on myös arvovalinta. Perumalla annetut veronalennukset, tehostamalla harmaan talouden torjuntaa tai säästämällä maatalouden tuista, jotka nyt ovat välttymässä leikkauksilta, voitaisiin koulutus ja varhaiskasvatus jättää ennalleen.
Parhaiten säästöjä tuottaisi resurssien lisääminen varhaiskasvatukseen, joka on tehokkainta syrjäytymisen ehkäisyä.
Lapsista näemme huomenna, mikä on aikuisille tärkeää tänään.
Matias Mäkynen (sd.)
kaupunginvaltuutettu Vaasa