Sakkojen korottamiselle on tarvetta
Sakkojen korotusta on arvosteltu sen takia, että sitä on perusteltu valtion tulojen lisäämisellä eikä rangaistuksen vaikuttavuuden lisäämisellä.
Lakien noudattaminen on helppoa ja siten myös sakkojen välttäminen on helppoa. Sakko on siis vapaaehtoista lisäveron maksua.
Yleisimmin sakkorangaistuksen saa liikennerikkomuksesta, vaikka juuri tieliikennelaki käydään läpi autokoulussa teoriassa ja käytännön harjoituksin. Ylättävän moni on unohtanut opetuksen vilkun käytöstä, ryhmittymisestä, STOP-merkin ja punaisen liikennevalon merkityksestä, turvavälistä, tilanne- ja sallitusta nopeudesta. Ajotapavalvontaa tarvittaisiin enemmän.
Ajonopeuden osalta on helppo noudattaa tieliikennelakia, koska sitä varten on autossa nopeusmittari ja liikennemerkein osoitetaan korkein sallittu nopeus. Navigaattorinkin saa varoittamaan ylinopeudesta.
Viime vuonna tuli poliisin tietoon 413 075 rikosta poislukien liikenneturvallisuuden vaarantaminen, liikennepako tieliikenteessä, liikennerikkomus, tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen ja ajoneuvorikkomus, joita rekisteröitiin 405 652. Liikenneturvallisuuden vaarantamisina, törkeinä liikenneturvallisuuden vaarantamisina ja liikennerikkomuksina rekisteröidyt nopeusrajoitusten rikkomiset 282 617.
Viime vuonna kuoli tieliikenteessä 258 ja vakavasti loukkaantuneet ja omaisuusvahingot päälle.
Verrattuna kuolinsyynä henkirikos oli vain 97 tapauksessa. Liikenteessä kuolemista pidetään luonnollisena, ikääkuin välttämättömänä pahana.
Rike- ja päiväsakkoja pitää korottaa ennaltaehkäisevän vaikutuksen lisäämiseksi. Rahoilla voitaisiin palkata lisää poliiseja poimimaan pois liikenteestä luonnevikaiset säännöistä piittaamattomat kuskit.
Ihminen, jonka kilpailuvietti on vääristynyt ja auto on itsetunnon pönkkä, on vaarallinen liikenteessä itselleen ja muille. Näkee joskus jopa itsetuhoista käytöstä. Tunnepuoli voittaa helposti järjen.
Monista muistakin rikkeistä ja rikoksista voi selvitä sakolla. Esimerkiksi pahoinpitelystä kodissa tai ulkona, seksuaalisesta ahdistelusta, varastamisesta, rattijuopumuksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Raiskaus, lapseen sekaantuminen ja terrorismirikos ovat esimerkkejä rikoksista, joista rangaistuksena on vankeutta lievimmissäkin tapauksissa.
Markus Myllymäki
Vaasa