Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen -Työkyvyttömyyyseläkkeistä lumelaki

Maria Tolppanen -Työkyvyttömyyyseläkkeistä lumelaki

Työkyvyttömyyseläkkeistä lumealaki

Eduskunta on hyväksynyt työntekijän eläkelain muutoksen. Muutos koskee työkyvyttömyyseläkkeitä. Se ei kuitenkaan parantanut hylkäävän eläkepäätöksen saaneiden oikeudellista asemaa. Laki jäi torsoksi.

Neljännes työkyvyttömyyseläkettä hakeneista saa hylkäävän päätöksen. Määrä kasvaa vuosittain. Vuonna 2000 hylkyjä oli 19 % , mutta pari vuotta sitten jo 25 %. Tällä hetkellä työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 200 000 ihmistä. Määrä on pudonnut muutamassa vuodessa useita kymmeniä tuhansia. Syy on se, että osa on siirtynyt vanhuuseläkkeelle ja osaa työkyvyttömistä ei päästetä eläkkeelle.

Kun menin eduskuntaan vuonna 2011, tein alkajaisiksi kirjallisen kysymyksen vakuutuslääkäreiden toiminnasta ja siitä, kuinka he voivat tehdä hylkäävän päätöksen työkyvyttömyyseläkkeestä näkemättä potilasta. Sittemmin tein lakialoitteen siitä, että lääkärin on vakuutettava antamansa lausunto ”kunniansa ja omantuntonsa kautta”. Suomeksi tämä tarkoittaa, että lääkärin on nähtävä potilaansa ennen lausuntonsa kirjoittamista. Vain vakuutusyhtiöiden lääkärit voivat antaa lääkärintodistuksen vakuuttamatta sitä kunniansa ja omantuntonsa kautta.

Ministeri Paula Risikko asetti työryhmän pohtimaan asiaa.

Työryhmä sai työnsä valmiiksi, ja hallitus antoi lakiesityksensä alkusyksystä. Lakiesityksen kyljessä oli oma esitykseni, se hylättiin. Hallituksen esityksestä tuli laki. Siitä on sanottava, että paljon porua, vähän villoja. Uutta lakia toki kiitellään hallituspiireissä siitä, että se parantaa hakijan oikeusturvaa. Mutta ei se sitä tee. Se takaa ainoastaan sen, että hylkypaperin saanut saa tietää hylyn tehneen lääkärin nimen. Samaten lääkärin on kirjoitettava selkokielellä perustelut päätökselleen.

Minun lakialoitteeni lähti siitä, että hakijalla on oikeus tulla kuulluksi ja oikeus tavata vakuutusyhtiön lääkäri. Tämä olisi parantanut hakijan oikeusturvaa, mutta sitä ei lakiin otettu.

Käytäntö siis jatkuu entisenlaisena. Vaikka hoitava lääkäri tai hoitavat erikoislääkärit, kuten ortopedit, olisivat työkyvyttömyyseläkkeen kannalla, voi vakuutuslääkäri sivuuttaa heidän arvionsa näkemättä potilasta.

Kaksi vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnettiin eniten tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveyden häiriöiden takia. Kumpikaan ryhmä ei parane sillä, että eläkevakuutusyhtiön lääkäri toteaa hänet terveeksi esimerkiksi iän tai kotipaikan perusteella.

Maria Tolppanen (ps.)

kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa