Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen, ps. -Kieli kuntakysymykseksi

Maria Tolppanen, ps. -Kieli kuntakysymykseksi

Kieli kuntakysymykseksi

Maa on saanut historiallisen hallituksen. Perussuomalaiset nousi hallituspuolueeksi 20 vuoden odotuksen jälkeen ja RKP jäi oppositioon liki 40 hallitusvuoden jälkeen.

RKP on kertonut julkisuudessa olevansa nyt huolissaan ennen muuta ruotsin kielen asemasta. Muutoin pihlajanmarjat eivät olleet niin karvaita, sillä RKP oli valmis hyväksymään kaiken minkä perussuomalaiset esittivät, myös maahanmuutto-ohjelmamme. He olisivat hyväksyneet jopa kielikokeilun aloittamisen kouluissa ilman pakkoruotsia, päästäkseen hallitukseen.

Nyt on ääni muuttunut kellossa. Kielikysymys on noussut RKP:n ykköshuoleksi, kuten se on ollut koko RKP:n olemassaoloajan. Ehkäpä RKP:n olisi nyt hyvä ottaa lusikka kauniiseen käteen ja ottaa oppia vaikka Vaasasta, joka uskaltaa olla erilainen kielikysymyksessäkin.

Voin hyvällä syyllä sanoa olevani iloinen siitä, että meillä on maan ensimmäinen kaksikielinen kampus, jossa sekä suomen- että ruotsinkieliset lukiot toimivat yhdessä.

Osa tiloista on yhteisiä ja kursseja voi valita kummalta puolelta tahansa ja kummalla kielellä tahansa. Näin sen pitäisi toimia muuallakin.

Parantamisenvaraa silti Vaasassakin on. Aidon kaksikielisyyden tuominen kaksikielisille alueille saisi alkaa jo päiväkodista ja ala-asteelta. Samoissa tiloissa ja samalla hiekkalaatikolla voivat leikkiä ja oppia niin suomen- kuin ruotsinkielisetkin lapset. On muistettava, että lapset eivät kielimuuria rakenna, sen tekevät aikuiset.

Nyt RKP:llä on tuhannen taalan paikka ryhtyä ajamaan tätä asiaa. Uusi hallitusohjelma antaa kunnille entistä enemmän valtaa ja vastuuta.

Hallitus esittää hallitusohjelmassaan, että kunnat voivat harkintansa mukaan päättää, miten ne järjestävät erinäisiä asioita omatoimisesti. Näitä asioita ovat muun muassa vapaa sivistystyö, taiteen perusopetus, nuorisotyö, liikunta, kuntien kulttuuritoiminta ja lasten päivähoito.

Alueen ruotsinkielisillä kunnilla on kopinoton paikka. Nyt on mahdollista tehdä jopa sopeutustoimia niin, että ne tukevat alueen luontevaa kaksikielisyyttä sekä suomen- ja ruotsinkielistä kulttuuria, mutta eivät leikkaa tarjontaa. Nyt on mahdollista tehdä aidosti ja myötäsyntyisesti kaksikielisiä alueita, jotka rikastuttavat kummankin kieliryhmän kulttuuria ja parantavat nuorten mahdollisuuksia elämässä.

Kuntien itsehallinnon ja omapäätännän parantamisen lisäksi hallitusohjelmasta löytyy muitakin hyviä asioita, kuten lisäpanostukset takuueläkkeeseen, lastensuojeluun ja lapsiperheiden tukemiseen, omais- ja perhehoitajien sijaisjärjestelmän kehittämiseen, vanhusten kotihoitoon ja veteraanien tukemiseen.

Myös ulko- ja sisäpoliittiseen turvallisuuteen kiinnitetään enemmän huomiota.

Hallitus lisää myös pysyvästi 100 miljoonalla eurolla perusväylänpidon määrärahoja. Näistä määrärahoista on lupa odottaa siivua myös Pohjanmaalle.

Eduskuntatyö pääsee todenteolla käyntiin ensi viikolla. Nyt perussuomalaiset on hallituspuolue ja se tulee kantamaan vastuunsa Suomen tilanteen parantamiseksi. Suma, jonka edelliset hallitukset ovat Suomelle rakentaneet, on purettava parru kerrallaan.

Maria Tolppanen (ps.)

kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa