Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen – Minä niin mieleni pahoitin

Maria Tolppanen – Minä niin mieleni pahoitin

Nostin maanantain valtuustossa kärkevästi esiin Jupiterin toiminnan. Tein sen, vaikka tiesin joidenkin mielensä siitä pahoittavan. Jupiterin pitäisi auttaa vaikeasti työllistettäviä leivänsyrjään ja työelämään. Toisin on käynyt. Jupiterista on tullut liian monelle päivähoitopaikka, johon on mukava tulla ja jossa on kiva viettää aikaa. Näitäkin paikkoja tarvitaan, mutta silloin on väärin puhua työllistämisestä.

Se, että ihminen ”työllistetään” yhdeksällä eurolla päivä ja mahdollisesti puolenvuoden jälkeen palkkatuella Jupiteriin puoleksi vuodeksi, on tilastojen siivoamista, ei työllisyyden hoitoa. Missä ovat oikeat työpaikat?

Jupiter saa kaupungilta 1,2 miljoonaa vuositasolla. Vuonna 2012 Jupiterissa oli 541 ihmistä erilaisissa toimenpiteissä, puolet heistä nuoria ja kolmannes maahanmuuttajia. Liki puolelta mukana olleelta puuttui ammatillinen tutkinto. Osalla aloittajista on huume- tai muu päihderiippuvuus. Tätä tilasto ei kerro.

Tilaston mukaan puolet aloittaneista keskeytti, mutta 74 työllistyi. Tilasto ei kerro kuinka moni tukityöllistettiin Jupiteriin ja kuinka moni sai oikean työpaikan. 19 pääsi ammatilliseen tai ohjaavaan koulutukseen. Tilasto ei kerro moniko aloitti oikean ammatillisen koulutuksen ja jatkoi sitä vielä kolmen kuukauden jälkeen.

Kertomus vuodelta 2012 kertoo myös, että Jupiter tuottaa voittoa. Miksi voittoa ei käytetä oikeiden työpaikkojen luomiseen?

Jupiterissa on hienoja projekteja ja hyviä osioita. Mm. kädentaidot huonekalupuolella ovat hyvien opettajien ansiosta laadukkaalla tasolla. Siellä hiotaan, maalataan ja entisöidään hyvää jälkeä orjakorvauksella. Missä on tuottava työpaikka näille kädentaidon osaajille ja työelämään valmentuneille?

Rekkapesu toimii, mutta se voisi toimia oikeanakin työnä, josta maksettaisiin oikeaa palkkaa. Sama koskee kuljetuspalveluita. Keittiöstä saa hyvää ruokaa ja siellä voi kouluttautua kokiksi oppisopimuksella. Mutta moniko on valmistunut, moniko on saanut työpaikan?

Jupiter-säätiön toimitusjohtaja Helka Linna kyseenalaisti jo vuonna 2011 (Linna_Pihlaja2011.pdf) nykymallin. Hän aprikoi, onko palkkatuki oikea tapa työllistää ja järjestää toimeentulo sille kohderyhmälle, joka Jupiterissa on. Hän sanoi tuolloin, että aika monelle Jupiteriin tukityöllistetylle olisi joku muu, kuin palkan nimellä tuleva tukimuoto parempi. Rohkeaa ja oikeaa puhetta. Miksi tähän asiaan ei tartuta?

Linna on jätetty painimaan yksin EU- ja ely-byrokratian kanssa. Hän sai tehdä hartiavoimin töitä, ettei koko Jupiterin toimintaa laskettaisi elinkeinotoiminnaksi, jota se ei ole.

Yhteinen asiamme on löytää yhteistyökumppaneita, joiden avulla voidaan luoda oikeita työpaikkoja. Hyvä olisi myös tarkastella, voitaisiinko rekkapesula ja kuljetuspalvelut muuttaa oikeiksi työpaikoiksi, joista maksettaisiin oikeaa palkkaa. Voisimme lisätä ministeri Rädyn ylösnostamaa ”pienipalkkaisten” ryhmää ja maksaa heille tuon mainitun 2 100 € kuukaudessa. Varmasti töihin tulijoita olisi.

Muiden Jupiteriin työllistettävien ansio pitää nostaa sellaiselle tasolle, että heillä on mahdollisuus Rinteen lapsihuojennukseen verotuksessa. Valtioverojen alaraja on 16 100 € vuodessa.

Ehdotan, että kuivataan silmäkulmat ja ryhdytään työhön.

Maria Tolppanen (ps.)
kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa