Home / Kolumnit /
Maria Tolppanen – Aatteet ja pakotteet

Maria Tolppanen – Aatteet ja pakotteet

Olin viime viikon lomalla ja pois Suomesta. Loma tuli tarpeeseen, mutta lomasta huolimatta seurasin kotimaan tapahtumia päivittäin. Se on nykyisellä internetajalla vaivatonta.

Lehdet voi lukea nettiversiona missä päin maailmaa tahansa. Sen paremmin en olisi kotimaassakaan pystynyt seuraamaan poliittisia tapahtumia. Kansanedustajat ovat olleet niin Rinteen budjettiesityksen kuin Venäjän pakotteidenkin osalta pelkästään lehtitietojen varassa.

Hyvä sinänsä, että meillä on vapaa lehdistö, ilman sitä emme tietäisi tämänkään vertaa.

Ehkäpä pääministeri Stubbkin on ollut lehtitietojen varassa, koska häntä huolettaa enemmän kansanedustajien pukeutuminen, kuin kotimaisten yritysten tila. Polvihousuepisodi nauratti ja se taidettiin kuitata sillä, että edustaja Sinuhe Wallinheimo olikin kysynyt, eikä suinkaan saanut, pukukoodia pääministeriltä Jyväskylän asuntomessuille.

Tämä ulosannetun tiedon muuttuminen seuraavana päivänä onkin leimannut tiedottamista. Valtiovarainministeri antoi viime viikolla budjettiehdotuksensa, mutta se selitettiinkin myöhemmin ministeriön alustavaksi ehdotukseksi.

Tämä oli varmasti viisas teko, koska politiikan tekemistä valtiovarainministerin taholta ei katsota hyvällä silmällä muiden poliittisten puolueiden taholta. Rinteen ehdotus oli mitä suurimmassa määrin SDP:n populistista politikointia, johon lähestyvät vaalit vaikuttivat.

Kun katsoin alkuviikosta pääministerin haastattelua A-studiosta, meni kahvi väärään kurkkuun, kun pääministeri kertoi Valion olevan pörssiyhtiö. Samoin oli käydä aamukahvilla, kun luin, että ministeri oli korjannut asian freudilaiseksi lipsahdukseksi.

Tämä lipsahdus eli parapraksis tarkoittaa sitä, että ihminen tulee vahingossa sanoneeksi sen, mitä ajattelee tai tuntee. Sigmund Freudin mukaan sen kautta saadaan tietää, mitä ihminen todella ajattelee. En tiedä selittääkö tämä sen, mitä pääministeri ajattelee.

Samaisessa A-studiossa pääministeri Stubb sanoi, ettei meidän tehtävämme on selittää miksi EU tekee, mitä tekee. Siitä ei auennut, pitääkö meidän selittää EU:n tekemiset venäläisille vai niille suomalaisyrityksille, joihin vastapakotteet iskevät.

Se on kuitenkin varmaa, että ne, jotka menettävät työnsä tämän takia, ovat oikeutettuja saamaan selityksiä.

EK puolestaan kertoi torstaina, että suomalaisyritykset eivät ole reagoineet vastapakotteisiin. Ehkäpä yrityksissä eletään nyt pelon aikoja. Nyt odotetaan konkretiaa siitä, mitä elintarvikeviennin tyrehtyminen Venäjälle tarkoittaa.

Elintarvikeviennistämme noin neljäsosa on Venäjän vientiä. Lisäksi kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu, jos Finnairin tukevin jalka, Aasian suorat lennot, katkaistaan.

Nyt uskallan olla ennustajaeukko ja sanoa, että ainakaan Suomen BKT:lle ja työllisyydelle vastapakotteet ja mahdollinen ruplan alasajo eivät tiedä hyvää.

Odotan mielenkiinnolla alkavaa istuntokautta.

Maria Tolppanen (ps.)
kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa