Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / March Against Monsanto Vaasassa 2013 vaasalaisia.info

March Against Monsanto Vaasassa 2013 vaasalaisia.info

Tiesitkö että geenimuunnellulla soijalla ruokittu suomalainen sian- ja siipikarjan liha päätyy sinun ja läheistesi ruokapöytiin?

March Against Monsanto
liittää Vaasan 49 maahan ja 370 kaupunkiin
Vaasan marssi lähtee Alatorilta klo. 14, lauantaina 25.5.

Maailmanlaajuinen liike maatalouden biotekniikkayhtiö Monsantoa vastaan näkyy Vaasan katukuvassa 25. toukokuuta – ja kuudella mantereella, 49 maassa ja yli 370 kaupungissa! “March Against Monsanto” -tapahtumaan odotetaan kymmeniä tuhansia ruoan turvallisuudesta huolestuneita kansalaisia.

Enemmistö suomalaisista tuskin tietää mikä Monsanto on, ja miten se liikuttaa elämäämme Suomessa niin, että olisi perustelua tai ajankohtaista lähteä marssimaan sitä vastaan. Suomessa ei ole vilkasta GMO-vastarintaa, sillä täällä ei ole ollut juuri mitä vastustaa saksalaisen kemikaaliyhtiö BASFin vetäydyttyä Euroopasta viime keväänä.  BASF koeviljeli GMO-perunaa perunan tutkimuslaitoksella Suomen Lammilla.

Maailman suurin siemen- ja torjunta-aine yritys Monsanto tuottaa noin 90% GMO siemenistä. Yritys on päässyt vaivihkaa Suomeen GMO-soijineen. Jo yksin eläinruokintatalo Suomen Rehun päätös ottaa geenimuunneltu soija käyttöön rehuntuotannossa kaksinkertaistaa geenimuunnellun soijan tuonnin. Lajike otetaan käyttöön yhtiön Turun tehtaalla kesäkuussa. Geenimanipuloidulla soijalla ruokittuja possuja ja siipikarjaa päätyy lautasille jo tänä kesänä.

Terveysvaikutuksista ei tietoa

GMO-tuotteiden pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole riittävää tieteellistä tutkimusta, joskin tutkijat ovat yhdistäneet GMO:n vakaviin terveysriskeihin kuten syöpäkasvainten kehittymiseen, hedelmättömyyteen ja sikiövaurioihin. Eikä niiden pitkäaikaisia vaikutuksia ekosysteemiin ei ole tutkittu. Tutkijat ovat esimerkiksi yhdistäneet Monsanton GMO-siemenet maailman mehiläiskannan romahtamisen.

Tapahtuman pääjärjestäjä Tami Monroe Canal inspiroitui aloittamaan liikkeen suojellakseen kahta tytärtään: “Mielestäni Monsanto vaarantaa heidän sukupolvensa terveyden, hedelmällisyyden ja pitkäikäisyyden. En voinut vain katsella sivusta odotellen, että joku muu tekisi jotain.”

Näytä oma mielipiteesi

Osallistumalla marssiin näytät elintarvikeyhtiöille ja päättäjille, että tuet luonnonmukaisesti tuotettua kotimaista ruokaa, ja että vastustat geneettisesti muunneltuja elintarvikkeita. Suomalaiset maidontuottajat ja osa lihayhtiöistä on jo ilmaissut GMO:n vastaisen linjansa, osa vielä empii – ne pyrittävä kääntämään oikealle raiteelle. Marssijat vaativat myös pakkauksiin pakollisia merkintöjä muuntogeenisten raaka-aineiden käytöstä eläinten ruokinnassa.

Jos et halua että kehosi toimii koelaboratoriona, näytä mielipiteesi marssien. Läsnäolosi riittää tuomaan mielipiteesi esiin. Pyydä kaverit tai perhe mukaan tueksi. Mitä enemmän meitä on, sitä todennäköisemmin vaikutamme niiden yritysten päätöksiin, jotka harkitsevat GMO-rehun käyttöönottoa. Osoittamalla mieltä käytät kokoontumisvapautta ja sananvapautta, etkä joudu lainopillisiin vaikeuksiin.

Vaasan marssi lähtee Alatorilta klo. 14, lauantaina 25.5.

Magdalena Lindroos, huolestunut kansalainen

Lisää tietoja
https://www.facebook.com/events/449305375160580/
www.gmovapaa.fi

www.geenimanipulaatio.fi

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa