Pietarsaarelainen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kirjoitti Pohjalaisen yleisönosastolla pakkoruotsista 18.5. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siinä, että kielen opetus voisi alkaa aikaisemmin. Mitä nuorempi lapsi on, sitä helpommin hän oppii kieliä.
Henriksson oli myös oikeassa siinä, että enemmän kieliä on parempi kuin vähemmän. Jostain syystä monesta kielestä valitseminen on ”vähemmän kieliä” ja pakkoruotsi on sitten ”enemmän kieliä”. Miten hän tähän johtopäätökseen pääsi, on arvoitus.
Kielivalinnanvapausaloitteen tavoite on nimenomaan enemmän kieliä, ei vain yhtä. Ja kun kielen saa valita itse, sen opetteluunkin luulisi löytyvän motivaatiota enemmän kuin nyt. Se ei myöskään poista oikeutta oppia ruotsia. Se vain ei olisi pakko, kuten nyt.
Oikeusministeri päästi aivopierun mainitessaan pakkohistorian, sillä pakkoruotsia ei voi verrata yleissivistäviin aineisiin, sitä on verrattava muihin kieliin. Kaikilla pakkoruotsin perusteluilla voisi yhtälailla puolustaa pakkovenäjää.
Venäjä on naapurimme, käymme Venäjälle kauppaa. Meillä on merkittävä venäjänkielinen vähemmistö. Suomi on ollut ennen osa Venäjää. Venäjän osaaminen helpottaa muiden kielien oppimista. Koskaan ei tiedä muuttaako Venäjälle. Töissä on hyödyllistä osata venäjää, venäjän kieli on yleissivistävää. Mitä haittaa venäjän osaamisesta on, onhan meillä pakko opetella lukemaankin.
Silti meillä ei ole pakkovenäjää eikä sitä haluta, sillä se kuulostaisi juuri siltä mitä se on, ruma jäänne menneisyydestä. Aivan kuten pakkoruotsikin on
Toki voidaan vielä vedota lakiin. Siellä lukee, että kaikkien pitää opiskella ruotsia. Lakia voidaan kuitenkin muuttaa, jos ja kun se on huono. Vaikka perustuslaissa lukee, että kansalliskielemme ovat suomi ja ruotsi, niin eipä se ole estänyt pakkosuomen poistamista Ahvenanmaalla. Ja muutettiinhan perustuslakia EU:n takia, eli kyllä sitä voi muuttaa jos halua ja tarvetta on. Ruotsinkieliset palvelut kyettiin järjestämään jo ennen pakkoruotsia, joten sekään ei käy väitteeksi pakkoruotsin tarpeelle.
Kielivalintaa kannattaa suurin osa suomalaisista. Se, että hallitus on tehnyt kansan tahdon vastaisen periaatepäätöksen, tarkoittaa että hallitus on väärässä, ei kansa. On kaikkiaan hyvin surullista miten huonoilla argumenteilla asioita hoidetaan nykyisessä, historiamme huonoimmassa hallituksessa. Suosittelen ja toivon että jokainen, joka on tyytymätön nykymenoon käyttää ääntään kaikissa mahdollisissa vaaleissa, jotta järki saadaan kuuluviin.
Lauri Karppi (ps.)
kaupunginvaltuutettu Vaasa