Vaasan kaupunginvaltuusto piti tiistaina 5.11. budjettiseminaarin. Budjetin esittelyn jälkeen alkoi keskustelu, jossa valtaosa puheenvuoroista koski humanitaarista maahanmuuttoa. Tyytymättömyyttään hallituksen esitykseen ja pakolaisten vastaanoton lopettamiseen toivat julki varsinkin RKP:n ja SDP:n edustajat.
Oman mausteensa tähän toi maahanmuuttotyön johtajan Aira Kurtin muistio, joka jaettiin seminaarissa. Siinä kerrotaan, että hänen ”käsittääkseen” valtio ei maksa enää aiemmin vastaanotetuista maahanmuuttajistakaan tukia, jos Vaasa irtisanoo sopimuksen, jossa se lupautuu vuosittain vastaanottamaan 70 pakolaista.
Jos näin on, Vaasahan on luonut huonolla sopimuksellaan ikiliikkujan, eikä pakolaisten vastaanottoa voi lopettaa koskaan, sillä aikaisempina vuosina vastaanotetuista pakolaisista aiheutuisi näin tavallistakin enemmän taloudellisia tappioita.
Nyt valtio esimerkiksi korvaa tulkkauksesta koituneet kustannukset, joita on tälle vuodelle arvioitu Vaasan budjetissa yli 1,2 miljoonan euron verran (18 500 tulkkaustuntia, keskihinta 65,4 euroa/h). <pztämä>Kahdessa eri puheenvuorossa mainittiin, että Vaasalle ulkomaankauppa on tärkeää, ja sen takia pakolaisten vastaanotto on pakollista.
<pztämä>Pakolaisten vastaanottoa perusteltiin myös Vaasan ”kansainvälisyydellä”, globaalilla vastuulla: ”kyllähän Ruotsikin vastaanottaa” sekä sokerina pohjalla ”tämä ei millään tavalla ole rahakysymys vaan omatuntokysymys”.
Pakolaisten vastaanoton kustannusten selkeä listaaminen on joko erittäin vaikeaa ja/tai ei kestä päivänvaloa. Edesmennyt perussuomalaisten valtuutettu Harri Leppälähän teki aloitteen, jossa haluttiin näitä kustannuksia esiin. Asiaa ei käytännössä käsitelty.
”Selvityksessä” katsottiin kustannuksia niiden pakolaisten osalta, joista valtio maksaa vielä korvausta, ja todettiin, ettei kunnalle jää paljon maksettavaa.
Mitä sen kolmen vuoden jälkeen tapahtuu? Osaavatko he silloin suomea ja heillä on ammatti? Mitä tapahtuu rikostilastoissa, kouluissa, lääkärijonoissa? Ei selviä raportista.
Jätin itse samanlaisen aloitteen maaliskuussa, mutta selkeämmin muotoiltuna. Kaupungin järjestelmästä näen, että aloitetta valmistelee sama henkilö, joka tuotti Leppälän aloitteen vastauksen.
Sieltä näkyy myös, että viimeksi jotain on tehty 5.4.2013. Taas tietoa tarvittaisiin päätöksenteon tueksi, mutta mitään uutta ei siltä rintamalta.
Takaisin perusteluihin. Kuten jo budjettikokouksessa puhuin, olemme vastuussa vaasalaisille, emme syyrialaisille.
Pakolaisten vastaanotto ja Ruotsin esimerkin palavat lähiöt eivät ole mikään vaatimus sille, että vaasalaiset yritykset voivat myydä tuotteita ulkomaille. Pakolaisten vastaanotto ei myöskään auta sitä, että yritykset voisivat palkata osaavaa ulkomaista työvoimaa, päinvastoin.
Muualta tänne muuttavat, hyvin koulutetut ihmiset, haluavat suomalaisten tapaan asua paikkakunnalla, jossa on turvallista liikkua ulkona ja muiden kanssa on helppo toimia. He yleensä osaavat ainakin englantia, eikä kasvava arabiaa tai somaliaa puhuvien määrä ole heidän houkuttelemisessaan kilpailuetu.
Lauri Karppi (ps.)
kaupunginvaltuutettu Vaasa