Kirjoituksessaan 27. kesäkuuta, ”Oikeisto teki vasemmistolaisen ratkaisun”, sanomalehti Pohjalainen viittasi allekirjoittaneeseen. On totta ja tunnettua, että vastustan monopolin kaikkia muotoja, ja siksi olen myös hyvin kriittinen kyseisen uudistuksen lakiehdotukseen, ja olen myös ilmoittanut kantani eduskuntaryhmälleni.
Perimmäinen syy tyytymättömyyteeni on, etten näe minkäänlaisia toimenpiteitä, jotka johtaisivat parempaan, kustannustehokkaampaan tai nopeampaan terveyden- ja sosiaalihuoltoon.
Sen sijaan näen kirjoituksia, jotka viittaavat siihen, että in-house-menetelmän avulla yritetään suojata kunnallista monopolia tarpeelliselta kilpailulta kolmannen sektorin ja yksityisten palvelujentuottajien taholta.
En kerta kaikkiaan usko monopoleihin. Tähän saakka ne kaikki, niin yksityiset kuin kunnalliset, ovat johtaneet tehottomuuteen, kustannusten nousuun sekä kehityksen jähmettymiseen kaikilla aloilla, joilla monopoli on sallittu.
Tämä lakiehdotus on jotain aivan muuta kuin Ruotsin malli, jossa potilaan sallitaan itse valita, mistä haluaa saada sairaanhoitonsa. Ruotsin sairaanhoitojärjestelmä pääsi pitkistä sairaanhoitojonoistaan tämän mallin ansiosta.
Sote-uudistus tuli viime hetkellä, ja täytyy todeta, että hallituksella ei ole kovin yleviä ajatuksia kuntien kyvystä hoitaa maan sosiaali- ja terveydenhoitoa.
Lakiehdotuksessa hallitus poistaa miltei kaiken vallan kunnilta.
Kuntien tehtäväksi jää kerätä verovarat, noin 60 prosenttia budjetista ja, meidän tapauksessamme, siirtää rahat Turkuun. Siellä päätetään, mitä kunnat ja kuntayhtymät tuottavat ja paljonko niille maksetaan tehdystä työstä. Se lähentelee jonkinlaista kuntiemme vajaavaltaiseksi julistamista.
Teidän, jotka muistatte ajatustenvaihdon kuuden tai seitsemän Vaasan ympärillä olevan kunnan yhteen liittämisestä, tulisi nyt viime hetkellä alkaa miettiä mitä ainaisesta ei-sanomisesta seuraa.
Ei kannata surra ollutta ja mennyttä, eikä syy ole pelkästään meidän. Miltei kaikki kunnat vastustivat aikaisempia liitosehdotuksia.
Kyllä rehellisen on kuitenkin itseltään kysyttävä, eikö asukkaillemme ja meille poliitikoille olisi ollut parempi, jos päätökset olisi tehty aluetasolla hieman isomman kunnan kautta yhdessä Vaasan kanssa?
Mutta ei kai kukaan heitä kirvestään järveen vain tämän lakiehdotuksen takia. Syksyn ja kevättalven aikana asiaa puidaan eduskunnassa. Nyt eduskunnan koko karvaasta parlamentaarisesta vastauksesta kunnille on syytä tehdä mahdollisimman hyvä, kun hallitus hävisi ehdotuksensa pakkoliitoksista. Mutta varmaa kuitenkin on, että sitä 60 prosenttia budjetista, jonka keskimäärä kunnistamme siirtää Turkuun, ei taatusti palauteta lyhentämättä.
Tulevaisuudessa tällainen sote-uudistus saattaa kuitenkin tavallaan auttaa maan taloutta, kun Turku ja muut päätoimijat supistavat pääomavirtoja reuna-alueille. Myönteinen tulos syntyy Suomessa ainoastaan suurilla ja rehellisillä rakenneuudistuksilla, jotka sallivat avoimuutta ja suovat ihmisille oikeuden valita palveluntuottajan.
Uusien kunnallisten himmeleiden rakentaminen ei todellakaan johda tähän.
Promedi Oy kuuluu työterveydenhuoltoon, ja on nyt, kuten myös tulevaisuudessa, kilpailutuksen alainen, eikä kuulu tähän.
Lars Gästgivars
kansanedustaja (r.)
Mustasaari