Home / Kolumnit /
Lars Gästgivars – Eläkerahastot kiinnostavat

Lars Gästgivars – Eläkerahastot kiinnostavat

Käy yhä selvemmäksi, että 121 kansanedustajan allekirjoittama lakiehdotukseni eläkeläisten oikeudesta läsnäoloon eläkeyhtiöissä oli erittäin tarpeellinen. Nyt ehdotuksesta on mahdollisimman pian saatava aikaan uusi laki.

Laki mahdollistaisi eläkeläisten edustajien läsnäolon eläkeyhtiöiden hallintoneuvostoissa, jolloin he voisivat valvoa eläkeläisten omaa säästettyä eläkepääomaa, ja myös valita yhtiöiden hallitukset ja valvoa niiden työtä.

Yksityisissä eläkerahastoista on noin 110 miljardia euroa. Rahat ovat työtätekevien suomalaisten ja yritysten säästämiä eläkkeisiin käytettäviksi, kun emme enää ole aktiivityöelämässä.

Miten yhtiöt käyttävät ja sijoittavat tämän säästetyn pääoman kiinnostaa eläkeläisiä yhtä paljon kuin ammattiyhdistyksiä ja yrityksiäkin. Kaikki kolme ovat omistajia keskinäisten eläkeyhtiöiden kautta, minkä työmarkkinat unohtavat kolmikantajärjestelmän suojissa.

Sen jälkeen kun tulin eduskuntaan on minulle käynyt yhä selvemmäksi, että poliitikot yrittävät ohjata näitä yhtiöitä. Kun maan rahat ovat loppu, nämä miljardit houkuttelevat.

Päivääkään ei kulu, ettei joku johtava poliitikko mieti miten näihin miljardeihin pääsisi käsiksi. Tämä on hyvin vaarallista, sillä hädällä ei ole tapana lukea lakia.

Lain tarpeellisuudesta saimme jokin aika sitten taas näyttöä, kun lehdet kirjoittivat kuntien eläkeyhtiöiden kunnallisten työntekijöiden eläkerahastovarojen antolainauksesta omalle henkilökunnalle vain 0,18 prosentin korkoa vastaan.

Vielä pahempaa on kuitenkin hallituksen suhtautuminen eläkerahastojen käyttöön.

Eläkeyhtiöiden tehtävänä on hallita eläkeläisten varoja, jotta sijoitukset ovat varmoja ja tuotto paras. Yleiskatsaus yksityisten eläkeyhtiöiden sijoituksiin kertoo, että näiden tuotto vuositasolla on 7-10 prosenttia.

Kaikki ymmärtävät mitä tämä tarkoittaa velkaantuneille kunnille. Kuntalaisia pakotetaan korotetun kunnallisveron kautta kustantamaan kunnallisten eläkeyhtiöiden henkilökunnan halpoja lainoja. Jos näitä varoja olisi sijoitettu eläkeyhtiöiden ohjeiden mukaan, eli varmin sijoitus ja paras tuotto, näidenkin varojen tuotto olisi ollut aivan toista luokkaa.

Eläkeläisten ja heidän edustajiensa tulee olla tietoisia suljetussa kolmikantajärjestelmässä tapahtuvista vinoumista, jotka koskevat heidän omia eläkerahojaan. Tämän lisäksi minulla on vastuu lakiehdotuksen allekirjoittaneesta, eduskunnan 121 henkilön enemmistöstä.

Lakiehdotus on nyt pantu ”lepäämään”, mikä tarkoittaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää unohtaa lakiehdotuksen, jonka takana kuitenkin on suuri kansanedustajaenemmistö. Niiden, jotka yrittävät pelata tällaista epädemokraattista peliä eduskuntavaalien kynnyksellä täytyy ymmärtää, että tämä huomataan. Omalta osaltani ”Työ jatkuu” eläkeläisten oikeuksien hyväksi.

Lars Gästgivars

Kansanedustaja RKP Mustasaari

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa