Home / Kolumnit /
Lars Erik GästgivaRS Täysistunto 98/2014

Lars Erik GästgivaRS Täysistunto 98/2014

Täysistunto 98/2014

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eläkkeiden ja eräiden muiden etuuksien vuoden 2015 indeksitarkistuksista sekä laeiksi kansaneläkeindeksistä annetun lain 2 §:n ja toimeentulotuesta annetun lain 9 §:n muuttamisesta (15.10.2014)

Lars Erik Gästgivars (r):

Arvoisa puhemies! Tiedän, että puheet eläkeindeksistä eivät ole aina suosittuja tässä salissa, mutta pian alkavat puheet eläkeläisten eläkkeistä vaalitoreilla ja saleissa. Silloin on hyvä punnita teot ja puheet. Vaaleissa on 1,3 miljoonaa äänestävää eläkeläistä. Se on kovaa valuuttaa, se on yhtä kovaa valuuttaa kuin puheet pienyrittäjien puolesta.

Äärimmäisen vaikeassa tilanteessa, kuten nyt, on hyväksyttävä, että myös työeläkeläiset osallistuvat maan talkoisiin. Mutta se, mitä on tapahtunut työeläkkeille vuosien takaa neuvottelematta eläkeläisten edustajien kanssa, ei sovi siihen avoimuuteen ja oikeudenmukaisuuteen, jota minä haluan tunnustaa. En hyväksy yksipuolisia päätöksiä. Se ei kerta kaikkiaan sovi meidän demokratiaan.

Arvoisa puhemies! Olemme velkaa kertoa Suomen työtä tekevälle kansalle, mitä tarkoitetaan työeläkkeillä. Nyt jokainen hyväuskoisena kerää työeläkettä, että voisi tuntea luottamusta tulevaisuutta kohtaan. Tulevatko työeläkkeet tulevaisuudessa riittämään normaaliin elämiseen, vai jatketaanko indeksien muuttamista huonompaan suuntaan, niin kuin on tapahtunut vuosikausia? Tuleeko työeläke tulevaisuudessa olemaan 60 prosenttia palkasta vai tuleeko se olemaan 30 prosenttia vastaavasta virassa olevasta palkasta muutaman vuoden kuluttua? Suomalaiset haluavat tietää, voivatko he luottaa työeläkeindeksijärjestelmään vai pitääkö heidän nyt jo alkaa turvata yksityiseläkkeisiin.

Arvoisa puhemies! Haluan silti olla luottavainen nyt, kun 121 kansanedustajaa on sitä mieltä, että he voivat jopa hyväksyä, että eläkeläisten kattojärjestölle annetaan mahdollisuus nimittää työeläkeyhtiöiden hallintoneuvostoon edustajia ja siellä luoda avoimuutta ja valvoa säästettyjen rahojen käyttöä muiden edunvalvontaedustajien kanssa.

Lopuksi: Ei ole liikaa vaadittu meiltä kansanedustajilta, jos me kerromme, mikä tulevaisuus odottaa heitä, jotka nyt keräävät työeläkettä. Voivatko he luottaa meihin vai eivätkö? (Kauko Tuupainen: Väkevä puhe! — Pietari Jääskeläinen: Se oli hyvä, tack!)

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa