Vaasa on yksi Suomen merkittävimpiä suomenruotsalaisia kaupunkialueita, se tunnetaan suurena yliopistokaupunkina ja on jopa toiminut Suomen väliaikaisena pääkaupunkina sisällissodan aikaan vuonna 1918. Kaupungin historia yltää aina 1300-luvulle saakka, joten kaupungissa on ehtinyt asua ja kasvaa paljon erilaisia ihmisiä ja tarinoita. Haluammekin tässä artikkelissa kertoa Vaasalaisista kuuluisuuksista, niin ihmisistä, tapahtumista kuin asioistakin.
Vaasalaisia naisia
Vaasasta tulee useampia merkittäviä naishenkilöitä, jotka mielestämme ansaitsevat täysin oman kappaleensa. Naistenpäivä ei ole vain kerran vuodessa ja tämä onneksi näkyykin yhä enemmän elämän eri osa-alueilla. Erilaisia naisten tapahtumia järjestetään paljon, naisjohtajia on yhä enemmän ja ylipäätänsä sukupuolten tasa-arvoisuudesta puhutaan yhä enemmän. Tästä syystä mekin haluamme antaa tämän tilan ja ajan meidän Vaasalaisille naisille! Yksi tunnetuista Vaasalaisista naisista on Ritva Oksanen, joka tunnetaan näyttelijänä ja laulajana. Nyt vuonna 2021 81-vuotias Ritva Oksanen on ehtinyt näytellä sekä teattereiden näyttämöillä että televisiossa. Televisiossa nähdyistä rooleistaan tunnetuin on ehkäpä Eila Niemisen rooli sarjassa Elämänmeno. Osa saattaa tuntea Oksasen myös hänen proosaa, laulua ja lausuttua runoutta sisältävistä tuotannoista.
Keramiikkataiteilija Paula Blåfield on toiminut tärkeässä asemassa mitä Vaasan kaupungin kulttuuriin ja sen edistämiseen tulee. Hän on perustanut Vaasaan vuonna 1996 Näyttämö Pegasos -nimisen kulttuuriyhdistyksen. Kulttuuriyhdistys on lapsille ja nuorille suunnattu yhdistys, jonka tarkoituksena on sekä taloudellisesti että aatteellisesti olla tukena edistämässä kuva- ja esittävää taidetta. Kyseinen kulttuurijärjestö järjestää myöskin vuosittain tapahtumia lapsille ja nuorille. Paula Blåfield ei ole arvostettu vain vaasalaisten silmissä, vaan hän on menestynyt koko maan tasolla. Hänen taidettaan voi bongata esimerkiksi Helsingin Arabianrannassa.
Vaasasta kotoisin oleva Mikaela Ingberg taas lasketaan yhdeksi Suomen menestyneimmistä naiskeihäänheittäjistä. Nykyään jo kilpailuista poisjäänyt Ingberg toimii valmentajana ja johtajana Vaasanseudun urheiluakatemiassa.
Tunnettuja muusikoita Vaasasta
Vaasasta on ponnahtanut muutama tunnettu muusikkokin. Emme tiedä, onko olemassa ketään, kuka ei tuntisi Lauri Tähkää. Tämä suomalaisten (etenkin suomalaisten naisten) rakastama folkrockia, suomirockia, poprockia ja iskelmää edustava artisti on alkujaan Vaasasta kotoisin. Tähkä, oikealta nimeltään Jarkko Tapani Suo tekee yhä musiikkia ja samalla meidät vaasalaiset hyvin ylpeäksi.
Klamydian ja Kylähullujen laulaja Vesa Sakari, tunnetummin Vesku Jokinen on myöskin Vaasassa syntynyt ja kasvanut. Vesku nähtiin vuoden 2020 Vain Elämää -sarjassa yhdessä Jannika B:n, Reino Nordinin, Arja Korisevan, Mariskan, Ressu Redfordin, STIGin sekä Herra Ylpön kanssa.
Pizzaperjantai VaasastaMonelle perjantai tarkoittaa pizzaperjantaita – pitkän työviikon jälkeen on mukavampi hakea nopeaa ja herkullista ruokaa ja onhan pizzassa myös hieman enemmän juhlan tuntua arkiruokaan verrattuna! Hyvin monesti pizza tulee haettua juurikin Kotipizzasta, joka on pohjoismaiden suurin pizzaravintolaketju. Harva kuitenkaan tietää, että Kotipizza on saanut alkunsa Vaasassa Rabbe Grönblomin toimesta. Grönblom ei itse kuitenkaan ollut vaasalainen, mutta asui vaimonsa kanssa Vaasassa Kotipizzan perustamisen aikaan. Hän oli suuren linjan yrittäjä ja perusti muun muassa kuuluisan Omenahotelli-hotelliketjun.
Suomen vapaudenpatsas
Moni saattaa olla tietämätön siitä, että Suomesta löytyy vapaudenpatsas. Tämä vapaudenpatsas kuitenkin löytyy Vaasan kauppatorilta, jossa se vihittiin vuonna 1938. Tuolloin tilaisuuteen osallistui tasavallan presidentti Kyösti Kallio ja noin 10 000 yleisönjäsentä. Patsas haluttiin pystyttää entiseen pääkaupunkiin, sillä Vaasassa 1918 tapahtunutta Vaasan valtausta pidettiin niin sanotun vapaussodan alkuna. Tämän kyseisen tapahtuman johdosta Vaasaan perustettiin oma senaattinsa ja kaupungista tuli Suomen väliaikainen pääkaupunki.
Böcklinkiä eli savusilakkaa
Vaasassa, tarkemmin sanottuna Vaasan Sundomissa, valmistetaan suurin osa koko Suomen savusilakasta. Savustuselinkeino on ollut tässä kalastajakylässä perinne jo ainakin kolmen vuosisadan ajan. Noina aikoina savustuspöntöt koristivat jokaisen kalastajamökin pihaa ja tuoretta savusilakkaa myytiin Vaasan kauppatorilla. Jos siis haluat maistaa aitoa oikeaa savusilakkaa, suosittelemme suuntaamaan Vaasaan.
Tillimakaroni
Niin että mikä? Tillimakaroni tuntuu olevan vaasalainen erikoisuus, jota varmasti löytyy kaupungin jokaisesta kebab- ja pizzaravintolasta. Tillimakaroni sisältää yksinkertaisuudessaan tilliä, suolaa, oliiviöljyä ja makaronia. Sen sanotaan sopivan mainiosti salaatin lisukkeeksi ja maistuvan hyvältä esimerkiksi majoneesin kanssa. Varsinaista kansan ruokaa tämä tillimakaroni ei ole, mutta hyvin iskostunut vaasalaiseen ruokatarjontaan – samalla tavalla kuin esimerkiksi majoneesipizza on iskostunut oululaisten pizzerioiden tarjontaan. Tillimakaroni on yksinkertaisuudestaan johtuen myös erittäin helppo valmistaa itse, joten ei tarvitse heti rynnätä Vaasaan maistamaan tätä paikallista herkkua, vaan homma hoituu helposti kotonakin.
Tervetuloa Vaasaan!
Näiden kuuluisuuksien lisäksi Vaasa itsessään on kaunis kaupunki Pohjanlahden rannikolla, jossa luonto ja upeat näkymät ovat läsnä. Kaupungissa kuulee puhuttavan ruotsia enemmän kuin monessa muussa kaupungissa Suomessa ja onkin hyvin suosittu opiskelijakaupunki. Lisäksi Vaasan kaupunkiin liittyy paljon koko Suomeen vaikuttavaa historiaa. Ei siis muuta kuin tervetuloa Vaasaan ja nauttimaan savusilakasta, tillimakaronista, maamme vapaudenpatsaasta ja kaupungin muista antimista!