Home / Kolumnit / Koko elämä vankeudessa

Koko elämä vankeudessa

Lemmikit kertovat turhamaisuudesta

Kulkiessani eläinkauppojen ohi, en voi olla surkuttelematta useamman eksoottisen lemmikiksi myytävän eläimen kohtaloa. Hämähäkit, kalat, linnut, käärmeet, hiiret ja hamsterit viettävät ahtaissa häkeissään, terrarioissaan tai akvaariossaan koko elämänsä, seuranaan vain juoksupyörä tai toinen yhtä hätääntynyt lajitoveri.

Tiedän että monet näistä eläimistä syntyvät häkkiolosuhteisiin aivan kuten eläintarhojenkin eläimet, ja etteivät ne välttämättä osaa kaivata vapauttaan. Silti keljuttaa. Kuka tahtoisi viettää koko elämänsä vankeudessa? Normaalisti nämä ötökät uivat ja juoksevat kymmeniä kilometrejä luonnossa.

Nyt ne jököttävät häkkeihin ja akvaarioihin unohdettuina vailla tarkoitusta. Luonnossa vapaana ne sentäs olisivat osa ekologista tasapainoa ja ravintoketjua. Joka kesä minun tekisi mieli ostaa undulaatti, päästää se vapaaksi ja toivoa että se löytäisi kotiin. Samalla tavoin ajattelen kaloista, pikku Nemoista, jotka haluaisin laskea vapaaksi mereen, jotta ne voisivat uida takaisin riutoilleen.

Eksoottisten lemmikkieläinten ja ihmisten välinen kommunikaatio rajoittuu mielestäni ainoastaan siihen hetkeen, kun kyseinen eläin ruokitaan. Mielestäni tällaisten lemmikkien pito kertoo ainoastaan ihmisten turhamaisuudesta. Aivan kuten eläinkokeetkin, joissa eläimet vasten omaa tahtoaan saavat kärsiä ainoastaan sen takia, jotta saataisiin kaljuutumista pelkäävälle täti-ihmiselle hiuksia tuuhentava shampoo.

Itselleni ei tulisi mieleenkään ostaa tuotteita, jotka on testattu eläinkokein. Älkää ihmiset tekään ostako. Älkääkä ostako niitä eksoottisia lemmikkejäkään, joita lapsenne hetken mielijohteesta teiltä kerjää.

MIKKO NEVANTAKAINEN

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa