Kivihiili ei säätövoimana ole pop vihreille
Tero Jaskari kirjoitti 30.9., että vihreille on kivihiili ”pop”. Perusteluna hän kertoi, että suomalaiset tuulivoimalat tarvitsevat säätövoimakseen kivihiiltä.
Tuulivoima tarvitsee tunnetusti säätövoimaa, koska joskus tuulee paljon ja joskus vähän. Kivihiiltä on toki mahdollista käyttää tuulen säätövoimana, mutta se ei ole siihen tarkoituksen erityisen sopiva energianlähde.
Parempia ovat esimerkiksi vesivoima ja maakaasu tai LNG.
Nykytilanteessa fossiilisia polttoaineita joudutaan käyttämään tuulen ja auringon säätövoimana. Tämä on ilmaston kannalta parempi ratkaisu kuin se, että itse perusvoima tuotetaan fossiilisilla.
Vihreiden tavoitteena on, että pitkän päälle myös säätövoima olisi kokonaan uusiutuvaa.
Jaskari myös ihmetteli, mistä riittää uusiutuvaa energiaa vihreiden tavoitteiden mukaisesti.
Uusiutuvien osuus koko energiankulutuksesta on tällä hetkellä 32 prosenttia. Suomen kansallisen uusiutuvien strategian mukaisesti osuus nostetaan 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.
Tavoite ei ole erityisen kunnianhimoinen: esimerkiksi Keski-Suomen maakunta on asettanut samalle ajalle omaksi tavoitteekseen 60 prosenttia.
Kansallisen strategian mukaan tärkein uusiutuvan energian lähde vuonna 2020 on puu, kuten se on jo nyt.
Tuulivoiman osuuden ennustetaan nousevan 6–7 prosenttiin sähköntuotannosta. Se on hyvä tulos, kun otetaan huomioon, että lähtötilanne syöttötariffin säätämisen aikaan 2010 oli pyöristäen nolla prosenttia.
Vertailun vuoksi kerrottakoon, että Portugalissa, Espanjassa ja Irlannissa ollaan tuulivoimassa 20 prosentin tienoilla ja Tanskassa peräti 40 prosentissa. Tämän päälle tulee vielä aurinkosähkö, joka on paraikaa tekemässä rajua läpimurtoa Euroopassa.
Tuulivoiman tuotantotuki (reilu 80 euroa/MWh) on herättänyt toistuvaa kauhistusta. Se on tarpeettoman korkea, koska syöttötariffia säädettäessä aliarvioitiin tuulivoiman tehokkuuden kasvu 2010-luvulla.
Sipilän hallitus olisi voinut päivittää tuotantotuen alemmalle tasolle, mutta se jätti tämän tilaisuuden käyttämättä.
Yleinen virhekäsitys on, että tuulivoima hyödyttää vain ulkomaisia suuryrityksiä. Ulkomaisissa voimaloissa on kuitenkin merkittävä osuus suomalaisella alihankinnalla, mistä Vaasassa toimiva The Switch on hyvä esimerkki.
Tuulivoimayhdistys arvioi, että Suomeen ostettavissa tuulivoimaloissa kotimaisuusaste vaihtelee välillä 35–50 prosenttia. Kaikkiaan tuulivoimalat työllistävät Suomessa joitakin tuhansia henkilöitä.
Uusiutuvista energialähteistä myös maalämpö on rajussa kasvussa. Vaasan uusimmilla omakotialueilla se on jo tärkein lämmitysmuoto, ja realististen arvioiden mukaan se syrjäyttää kivihiilellä tuotetun kaukolämmön.
Jaskari ihmettelee, miksi vihreät eivät kannata turpeen käyttöä energiantuotannossa, vaikka turve uusiutuu ”sentään 3 000 vuodessa”. Turve on ilmastovaikutuksiltaan yhtä tuhoisaa kuin kivihiili.
Ilmastomuutoksen torjunnan aikataulu lasketaan tällä hetkellä vuosikymmenissä, joten turpeen uusiutumisaikataulu on noin sata kertaa liian hidas ongelman kiireellisyyteen nähden.
JUHA TUOMIKOSKI (vihr.)
Vaasa