Home / Kolumnit /
Kim Berg – Työterapia toimimaan

Kim Berg – Työterapia toimimaan

Kun psykiatrinen kuntouttava toiminta (kuntoutuskoti ja työterapia) siirtyivät vuoden vaihteessa Vaasan keskussairaalalta Vaasan kaupungin vastuulle, luvattiin potilaille ja omaisille, että toiminta jatkuu järjestäjän vaihtumisesta huolimatta.

Osallistuin viime viikon tiistaina Vaasan alueen mielenterveysomaisten yhdistyksen (FinFami) tilaisuuteen, missä kuulin, ettei näin ole kuitenkaan käynyt. Huutoniemellä toiminutta mielenterveyskuntoutujien työterapiatoimintaa ei ole jatkettu vuoden vaihteen jälkeen.

Kun asiaa on mielenterveysomaisten yhdistyksen järjestämän tilaisuuden jälkeen selvitetty, on syyksi kerrottu, ettei toimintaa ole haluttu jatkaa nykyisissä tiloissa Huutoniemellä. Toiminnan jatkuminen on nyt kiinni uusien toimitilojen löytymisestä.

Vaasan seudun sosiaalipsykiatrinen yhdistys on valmis jatkamaan kuntoutuskodin lisäksi myös tärkeää työterapiatoimintaa heti kun toimivat tilat toiminnan jatkamiseen löytyvät.

Tässä asiassa on Vaasan oltava nyt hereillä ja tilat on löydettävä nopeasti. Vaikka asia saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, niin juuri tällainen toiminta on ensiarvoisen tärkeää mm. skitsofreniaa sairastaville.

Säännöllinen työterapia ylläpitää arkirutiinia, jonka puuttuminen johtaa todennäköisesti kotiin jäämiseen sekä sairauden oireiden pahenemiseen. Työterapia on vähentänyt mm. skitsofreniapotilaiden vuodeosastohoitoa. Kun toiminta on ajettu alas, kasvaa riski potilaiden ajautumisesta vuodeosastolle.

Tämä on valitettavan hyvä huono esimerkki siitä kuinka ennaltaehkäisevistä toimista säästäminen voi johtaa huomattavasti suurempiin kustannuksiin, asian inhimillisestä puolesta puhumattakaan.

Kim Berg (sd.)

Kaupunginvaltuutettu Eduskuntavaaliehdokas Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa