Liikuntarakentamiselle on oltava tilaa
Vaasan kaupungilla on liikuntapoliittinen ohjelma vuosille 2011–2020. Ohjelmassa määritellään Vaasan liikuntapoliittiset perusarvot. Niitä ovat hyvinvointi, tasa-arvo, osallisuus, eettisyys ja luonnonmukaisuus.
Tämä kertoo sen, kuinka merkittävällä elämän alueella liikutaan, kun puhutaan liikunnasta ja jopa kilpaurheilusta. Tiedän, että puhuttaessa kilpaurheilusta monen otsalle nousee ryppyjä ja mieleen kalliit liikuntapaikat.
Olen saanut katsella vaasalaista liikuntaa ja urheilua etulyöntiasemasta, kun olen ollut liikuntapaikkojen hoitajana 1981–2015. Tulin töihin ilman mitään urheilutaustaa. Palkan lisäksi, minulle avautui monipuolinen liikunnan ja urheilun maailma, paljon ihmisiä, jotka puursivat lasten, nuorten ja aikuisten liikunnan ja urheilun hyväksi.
Sanon suoraan, että suhtaudun kriittisesti huippu-urheiluun, jossa motiivina on raha ja viihteellisyys. Tosiasia on kuitenkin, että kilpaurheilu synnyttää merkittävää junioritoimintaa, jonka piirissä on lapsia ja nuoria.
Liikuntapolitiikassa on tapahtunut paljon edistystä ja monipuolistumista, mutta asioita pitää tarkastella kriittisesti, koska silloin vältetään virheitä ja epäonnistumisia. Liikuntapaikkojen hoidossa on tapahtunut merkittävää teknistä ja työmenetelmien kehitystä. Uutta tietoa tulee jatkuvasti.
Aivan oikein liikuntapoliittisessa ohjelmassa todetaan, kuinka välttämättömän elementin muodostavat olemassa olevat tai muut liikuntapaikat. Ilman niitä ei erimuotoinen tarkoin säädelty liikunta- ja urheilutoiminta ole mahdollista.
On tärkeää pitää yllä kaupungin omaa liikuntapaikkojen hoitoa ja henkilökunnan määrää sellaisena, että voidaan tarjota laadukasta liikuntaympäristöä. Poliittisen päätöksenteon on nähtävä ympäristön merkitys, on oltava tilaa liikuntarakentamiselle. Se unohtui, kun entiselle raviradalle päätettiin rakentaa asuintaloja, kun sinne olisi pitänyt rakentaa liikuntapuisto.
TAPIO HAKALA (komm.)
kuntavaaliehdokas
Vaasa