Author Topic: Kondis-hanke  (Read 269932 times)

0 Members and 21 Guests are viewing this topic.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Kondis-hanke
« on: 26. 01. 2006 06:06 »
Vaasan Kaupunginhallinnon kiviseinien sisältä on tihkunut tietoja siitä, että ns. Kondis-hanketta olisi pyöritetty virkamiesten myllyssä kohta vuoden ilman minkäänlaista tulosta.

-”Kondis palvelutalon” asiakassegmenttinä ovat yli 55 vuotiaat omillaan toimeen tulevat ikääntyvät henkilöt, jotka etsivät turvallista asumismuotoa. Palvelutalon” asukas maksaa turvallisesta asumisesta ja ympäristöstä, sanovat hankkeen puuhamieahet Eeku Strahl ja Anssi Panula.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #1 on: 26. 01. 2006 08:08 »
Seinäjokisena Eeku Strahl ei voinut vuosi sitten, kun otti yhteyttä Vaasan virkamiehiin, tietää mikä on täällä marssijärjestys.  Nyt jo varmasti tietää.  Marssijärjestys täällä on sellainen, että ensimmäisenä marssii HS-Center eli Schaumanin säätiö, sitten Halli Oy ja kolmantena Airaksinen Invest. joka peri paikan Skanskalta sen jälkeen kun rakennusneuvos jäi eläkkeelle.

Tämän jälkeen jonossa on hieman tuuppimista aina tilanteen mukaaan.  Etuneanässä Pellfolkin Konte ja tietysti KPO.  Kaupunginjohataja Markku Lumio ja akj. Heikki Lonka oppivat järjestyksen kovin nopeasti.  Syytä en tiedä.  Vehkaoja on sen tiennyt aina.

Tämä tarkoittaa sitä, että ensin turvataan isojenpoikien viritykset ja muita jarrutetaan ja sitten jos on aivan pakko kuunnellaan muitakin.  Takana on tietysti myös se kuuluisa visio kaupungin eli torinvarren kehittämisestä, josta täälläkin on jauhettu, mutta kysymys on myös uusista avauksista.  Merkillistä on jos näitä ei haluta kuunnela.

Taustalla saattaa olla myös pelko vanhan ja vankan turvaverkon sortumisesta.  Valtuutettujen tehtävänä on kuitenkin tässä tilanteessa panna virkamiehet ojennukseen. Kaikkia hankkeita tulee tutkia ja käsitella tasapuolisesti.  Kondis hakkeesta on vaikeata saada tietoja mutta jo aloituksena uudenlaisesta ajattelumallista se on tutustumisen arvoinen.

Näissä asioissa on kuitenkin aina muistettava, että se kirottu raha näyttelee osaansa myös Kondiksen kohdalla.  Peruskysymys on siis se, että kuka luuraa taustalla jos tällainen palvelukokonaisuius saadaan aikaaan.  Kondis-hankkaeen vetäjien olisi sekin kerrottava.

On Ilman muuta selvää, että jos tällainen Kondisketju Suomeen eri paikkakunnille perustetaan, niin se tapahtuu jonkinlaisessa yhteistoiminnassa palveluntuottajien kanssa.  Vaikka tämä on suunta, niin siitäkin olisi kerrottava avoimesti. Näitä ovat erilaiset hoiva- ja lääkäripalvelut, jotka koko ajan keskittyvät Suomessa ja etsivät koko ajan uusia konsepteja rahan tekemiseen.

Nyt on kuitenkin valtuutettujen herättävä talvihorroksesta ja varmistettava se, että käydään perusteellinen keskustelu tulevaisuuden asumiseen ja erityisesti vanhusten asumiseen liittyvistä seikoista. Kondiksessa saattaa olla mahdollisuus - tai sitten ei.


« Last Edit: 26. 01. 2006 08:08 by Niilo Aro »

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #2 on: 26. 01. 2006 15:03 »
Kondishankkeen vetäjien kurja kohtelu täällä Vaasassa ei liene mikään poikkeus.  Poikkeuksen tekee ainoastaan rohkeus tuoda ongelmat esille.  Valitettavasti se merkitsee myös hankkeen kaatumista elleivät valtuutetut tule hätiin.

Mssä ne muuten piileksivä?  Eikö kukaan uskalla ottaa kantaa?  Onko vaikeneminen myöntymisen merkki?
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #3 on: 26. 01. 2006 17:05 »
Pidän valitettavana jos Kondis-hanke kaadetaan Vaasan Virkamiesten toimesta.  Sille saattaa käydä kuin Tangomarkkinoille, ei kelpaa Vaasalle.
 
Valtuuston Vanhuspoliittinen ohjelma pitää myös sisällään palveluasuntomahdollisuuden.  Ohjelman yhtenä laatimisen pontimena oli tietoisuus väestörakenteen nopeasta ikääntymisestä.  Näin ollen meidän on etsittävä kaikki keinot tämän tilanteen ratkaisimiseksi.  Palveluasunto malli joka tarjoaa kokonaisvaltaisen konseptin on yksi mahdollisuus, eikä kovin huono. 

Silloin kun yksityinen taho, eli ns kolmassektori tarjoaa mahdollisuutta siihen on syytä tarttua. 

Näkee:  Heikki Lamminmäki

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #4 on: 26. 01. 2006 18:06 »
Näissä asioissa on kuitenkin aina muistettava, että se kirottu raha näyttelee osaansa myös Kondiksen kohdalla.  Peruskysymys on siis se, että kuka luuraa taustalla jos tällainen palvelukokonaisuius saadaan aikaaan.  Kondis-hankkaeen vetäjien olisi sekin kerrottava.

Saman kysymyksen voisin minäkin esittää. Ja lisätä myös että miksi "Kondiksen" pitää olla juuri tuolla paikalla?

Offline Leena

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 296
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #5 on: 27. 01. 2006 10:10 »
Omat vanhempani alkavat olla sitä ikäluokkaa ja siinä kunnossa että meidän on jossakin vaiheessa tehtävä päätöksiä.  Minulle on jo pitkään ollut selvää että ainoa vaihtoehto on palveluasuminen.

Minua kummastuttaa se, että muutama vuosi sittten Vaasassa puhuttiin jopa kolmesta erityppisestä senioritalosta.  Sitten puheet vain loppuivat.  Mitä tapahtui?

Minustakin tämä Kondis on otettava kriittiseen tarkasteluun ja jos sen läpäisee, niin hankkelle on näytettävä vihreätä valoa.

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #6 on: 27. 01. 2006 11:11 »
Yksi syy siihen, että Vaasan kaupunki suhtautuu nuivasti niin Kondis-hankkeeseen kuin muihinkin seniori-hankkeisiin saattaa olla Remedi/Mehiläinen. Jotkut kaupungin virkamaiesjohdossa ovat varanneet bisnespaikan Remedi/Mehiläiselle.

Tässä syy siihen että kolmen kopla kaatoi gryndereiden senioritalo-hankkeet.

Olisi mielenkiintoista tietää millainen uusjako senioriväestön kohdalle on suunniteltu. Onko esimerkiksi Härmän kuntokeskus mukana suunnitelmissa?

Kylläkai grynderitkin voisivat hieman nostaa profiiliaan ja valtuutetetut – varokaa – teitä viedään nyt kuin pässiä suurista sarvista.

« Last Edit: 27. 01. 2006 12:12 by Näin On »
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline T.Tyly

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 488
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #7 on: 27. 01. 2006 12:12 »
Onko siis niin että yksikään senioritalohanke tässä maassa tai tässä kaupungissa ei onnistu ellei paikkakunnan voimakkaimman lääkäribisnes-yksikön mielipidettä oteta huomiuoon? 

Seuraava kysymys:  Jos näin on, niin miten ne ovat pystyneet vaikuttamaan kaupungin/kaupunkien virkamiaesjohtoon ilman että valtuutetut olisivat äkänneet mistä on kysymys.

Präntööläinen kirjoitti, että yhteiskunnan tuki yksityisille lääkäriasemille saattaa olla jopa 30%. Tämä on siis tapahtunut valtuustojen päätöksellä.  Kehotan valtuutettuja tutustumaan vanhaan itämaiseen tarinaan kamelista ja teltantekijästä.

Siinä ovela kameli valtaa vähitellen koko teltan ja teltantekijä joutuu puille paljaille.  "Ei mitään uutta auringon alla.  Näin on aina ollut ja näin on aina oleva", sanoi Mika Waltarikin.
« Last Edit: 27. 01. 2006 12:12 by T.Tyly »
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!

EStrahl

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #8 on: 27. 01. 2006 13:01 »
Tämähän  tarkoittaa suoraan, että olisimme toimimassa bulvaanina jonkun lääkäriketjun
puolesta. En voi oikeastaan mitään muuta tehdä kun vannoa julkisesti, vaikka ei kukaan siitä ilmeisesti uskokaan, ettemme ole tehneet minkälaisia ”etukäteis-sopimuksia ” kenenkään kanssa, yksinkertaisesta siitä syystä, että pidämme sen moraalittomana. Kondiksen takana ei
siis ”luuraa” ketään. Väite on sen verran pahan luonteinen, koska asianomaisilla ei ole minkälaisia mahdollisuuksia todistaa sen paikkansapitämättömyyden.

Toki olemme olleet yhteydessä moniin suomalaisiin ja ulkomaalaisiin lääkäriketjuihin ja tiedämme heidän intressit ja pyrkimykset.  Mutta mitään ei ole sovittu
kenenkään kanssa, eikä se kuulu heidän toimintatapoihinkaan.
Apua liike-idean kehittelyssä olemme kyllä saaneet monilta yksityisiltä ja julkisilta henkilöiltä
sekä politiikoilta .Ja todella kaikilta puolueilta, eikä näistä kukaan ole halunnut toimia kumisetänä.
Me toimimme täysin alle olevan kaavan mukaisesti. Palvelutuottajan valinta ei ole  alkuunkaan vielä ajankohtainen. Sitä paitsi ei kukaan neuvottelisikaan konkreettisesti asiasta vielä mitään
asian ollessa vasta tässä vaiheessa.

Ote:


Kondis Oy kokoaa ”Kondis palvelutalojen” perustamisen valmistelussa osapuolet (kaupunki, kiinteistön omistajat, rakennuttajat ym.) ja osoittaa ”Kondis palvelutalon” mahdollisuudet ja hyödyt eri osapuolille sekä vauhdittaa tarvittavien kaavoitus ja sopimusprosessien etenemistä. Kun perustamisedellytykset ovat kunnossa, rakennuttaja toteuttaa rakennushankeen, Kondis Oy valitsee, neuvottelee ja tekee sopimuksen palveluntuottajien kanssa (siis yhteistoiminnassa kaupungin kanssa) sekä organisoi toiminnan. Asukas-osakkeenomistajilla on määräysvalta palvelutaloyhtiössä.


Kondiksen liiketoimintasuunnitelma:
http://www.netikka.net/strahlky/Teksti/kondis%20liiketoiminta.doc 
« Last Edit: 01. 02. 2006 19:07 by vaasalainen »

foliohattu

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #9 on: 27. 01. 2006 13:01 »
Minua ihmetyttää suuresti tässäkin ketjussa ilmennyt vihjailu moraalittomista taustalla vaikuttajista, jotka vetelevät naruja sekä nostelevat rahaa meidän taskuista. Tällä perusteella ei siis mikään hanke voi toteutua Vaasassa, ellei sitä sitten toteuteta 100% veronmaksajien kustannuksella?

Ehkä näiden kommenttien esittäjät ovat pahansuopia riidankylväjiä, joiden ainoa motiivi on haitata muiden elämää ja saada siitä jonkinlaista sadistista mielihyvää. Olisiko tämä hypoteesi mahdollisesti yksi selittävä tekijä negatiivisten huhujen levittämiseen?

Olettehan palstalaiset tietoisia siitä, että mitä enemmän täällä tapahtuu sitä kuuluisaa "puskasta ampumista" tai perusteetonta mustamaalaamista, sitä vähemmän asioita käsittelevät virkamiehet ja valtuutetut haluavat tulla tänne ottamaan kantaa asioihin.

Mikäli jonkun hankkeen suunnitelussa tai toteutuksessa ilmenee epäselvyyksiä, tulee ne totta kai selvittää heti kun niitä ilmenee. Syylliseksi todettujen toiminta saattaa jatkossa olla hyvinkin hankalaa. En kuitenkaan hyväksy sellaista yhteiskuntaa jossa aletaan perättömien huhujen perusteella viemään ihmisiä, yrityksiä tai julkisia tahoja häpeäpaaluun.

Toivon todella, että konkreettisia hankkeita kohtaan esitetyt moitteet tai mielipiteet perustuisivat faktoihin - ei negatiiviseen vihjailuun. Tällaiseen syyllistyvien tulisi mennä itseensä ja miettiä miltä tuntuisi jos itse joutuisi perusteettomien vihjailujen tai syytösten kohteeksi. Vaikka sinut myöhemmin todettaisiinkin syyttömäksi, oudon ja epärehellisen leima seuraa sinua pitkälle tulevaisuuteen. Kohtele muita, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #10 on: 27. 01. 2006 18:06 »
Ainakin teoriassa on loogista, että Remedi/Mehiläinen ja Härmän kuntokeskus ja mahdollisesti vielä jonkin muu toimija haluavat varmistaa oman siivunsa seniori-ikäisten palvelutarjonnasta.  Sehän on heidän tehtävänsä.

Sitä taas, onko tällaisesta etupiirijaosta sovittu virkamiesten kanssa,  on mahdotonta todistaa.  Kovin todennäköiseltä se ei tunnu.  Esimerkiksi Kondis-hankkeaen kohdalla olisi luontevaa, että Vaasan kaupunki varaisi mahdollisuuden yöpäivystykseen, tilapäismajoitukseen ja mahdollisesti jopa isonpiin operatiivisiin toimntoihin.

Moraalitonta taas on jos tällainen etupiirijako on olemassa ja sen avulla pyriään torjumaan Kondis-hanke.

Paikka on keskeinen ja varmasti myös osaamista löytyy kunhan hanke on ensin toteutunut.  En pidä niin kauhean pahana että asioita pähkäillään.  Esitystapa vain tulee olla sellainen, että se ei herätä vääriä johtopäätöksiä ja äkkipikaisia kannanottoja.

Eiväthän tällaiset etupiirisopimukset mitään harvinaisuuksia ole, sanoisin jopa että toimiva kunnallispolitiikka on juuri tätä.  Eri asia on jos näiden sopimusten kautta siirtyy yhteistä rahaa vääriin taskuihin.
« Last Edit: 27. 01. 2006 18:06 by Johansson »

tsailor

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #11 on: 27. 01. 2006 20:08 »
Toivottavasti Kondis-hanke toteutuu. Minä ainakin haluan elää tasokkaasti myös vanhana. Vaasassa ei käsittääkseni ole vanhuksille yksityisiä palveluita, paitsi Fylgia?
Tulevaisuudessa yhteiskunnan varaan ei kannata laskea yhtään mitään. Minä en ainakaan halua olla ylikuormittuneiden ja vähäisten resurssien varassa toisten armoilla, kun olen vanha.

Olen tulevaisuuden vanhuspalveluiden asiakas. Oman henkilökohtaisen vision toteuttaminen edellyttää kuitenkin taloudellista suunnittelua, joka on aloitettava jo kolmekymppisenä tai mieluummin jo 20-vuotiaana. Eläkepäivien ajatteleminen on välttämätön pakko, koska yhteiskunta ei enää pitkään vanhuksista pysty huolehtimaan. Toisaalta, toinen haluaa laatua, toinen tyytyy vähempään.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #12 on: 30. 01. 2006 09:09 »
Olen yrittänyt tutustua Kondis-hankkeeseen ehkä jopa keskimääräistä valtuutettua enemmän. Me luottamushenkilöt emme kuitenkaan suunnitelman tässä vaiheessa voi paljon auttaa. Vastuulliset virkamiehet täytyy saada vakuuttuneeksi hankkeista. Eivät ne muuten päätettäväksemme tule. Näin toimii järjestelmämme.

Suuri ongelma tässä lienee, että Kondis-konsepti koskee useampia kuin yhtä hallintosektoria. Kun grynderi rakentaa asuintalon niin homma on selvä. Kaavoitussopimus ja rakennuslupa ja nosturi tilataan paikalle vaan.

Tässä on kyse hallinnollisesti monimutkaisemmasta kokonaisuudesta. Tässä painitaan myöäs sosiaali-ja terveyssektoreilla, jotka juuri on Vaasassa yhdistetty. Minulle on jäänyt epäselväksi mihinkä "kaupungin" tulisi näiltä osin hankkeessa sitoutua. Kaupungillahan on alan omaakin "tuotantoa", esim. hieno Kirkkopuistikko 32 palvelutalo.

Hankkeen puuhamies E Strahl:
Quote
Kondis Oy valitsee, neuvottelee ja tekee sopimuksen palveluntuottajien kanssa (siis yhteistoiminnassa kaupungin kanssa) sekä organisoi toiminnan.

Onko siis tarkoitus, että kaupunki jo hankkeen tässä vaiheessa sitoutuisi ostopalveluihin?
Kuinka koko jättihanke rahoitetaan? Tarvitaanko kaupungin vakuuksia, ostopalvelusopimuksia?
Onko hankkeen läpiviemiselle edellytyksenä kaupungin sitoutuminen muuhun kuin kaavoitukseen?
Olisiko tarkoitus, että kaupunki luopuisi tavanomaisen kaavoitussopimuksen tuomasta rahasta? (Normaalistihan kaupunki maksattaa kaavoituskustannukset grynderillä ja vielä nappaa osan lisärakennusoikeudesta kaupungin taskuun)
Ovatko koko korttelin kaikki tontinomistajat mukana hankkeessa?
Jos hankkeessa on kyse vain omarahoitteisesta palveluasumisesta niin mihinkä kaupunkia oikeastaan tarvitaan? (Kaavoitussopimuksen lisäksi?)
Joko vastaava jossain Suomessa toimii? Mitkä on kunnan kokemukset?

Tämä ei välttämättä liity tähän hankkeeseen mutta taustaksi:
Kaupunki perii omista vanhuspalveluistaan niiden todellisia kustannuksia vastaavan maksun, edellyttäen että asiakkaalla on siihen riittävät tulot. (Yksityinen Fylgia ei rokota suurituloisia vaan kaikilla on sama maksu). Pienempituloiset tietysti tulevat meidän yhteiseen piikkiin. Jos yksityiset nappaavat maksukykyiset asiakkaat niin kaupungille jää vain ne, joilta palvelumaksuja kustannusvastaavasti ei saada. Tämä taas aiheuttaa  maksutulon vähennyksen sosiaali-ja terveystoimelle   

Minä en mihinkään salaliittoteoriaan usko. Siihen uskon, että kyse on ainakin hankkeen monimutkaisuudesta. Vaatii taitoa ja sitkeyttä saada näin uusi konsepti läpi.

(T.Tylylle: Eivät kunnat yksityistä lääkärikeskustoimintaa subventoi. Ostopalveluita toki voidaan käyttää - myös Vaasan kaupunki ostaa lääkäripulan takia yksityisiltä esim.  pääterveysaseman iltapäivystyksen. Yhteiskunnan tuki tulee siitä kun esim. 100 € lääkärinpalkkiosta valtio maksaa rahana 31,79 € euroa ja jättää perimättä 22 %:n alv:n)

Offline Panula

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 5
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #13 on: 31. 01. 2006 19:07 »
Tapio Osalalle:

Totta on, että sinulle on annettu eniten lähdeaineistoa Kondiksesta, joten 
 toistan vielä kerran:

1)   Kaupungin sitoutuminen
Kondis ei ole pyytänyt kaupungilta minkäänlaisia ennakko-sitoumuksia.
         Vaasan kaupungin ei tarvitse sitoutua ostamaan mitään palveluita
         Kondikselta. Kondis on valmis jopa tekemään tästä sopimuksen mustaa
         valkoisella.

2)   Kaavakustannukset ja lisärakennusoikeus
Kondis on tehnyt asiasta jo paremman ehdotuksen, joten tästä ei ole
enää epäselvyyksiä.
Toki kysymys on siitä, paljonko on maksettava, että Vaasan kaupunkiin viitsitään  investoida monien kymmenien miljoonien eurojen edestä. Tämähän tuo kaupungille myös miljoonien edes hyötyä. (työtä ja palveluita)
          Ennen kuin hinta on selvä, ei suunnittelu tai rakentaminen voi edetä.

    3.) Löytyykö vastaavaa jossain muualla Suomessa
         Kuten aineistosta selviää, vastaavaa ratkaisua ei ole vielä muualla 
         Suomessa. Emme ole myöskään kopioineet muualta mitään,
         ei sellaista (Venture Cupin liike-ideakilpailussa) palkita.
         Toisaalta paljon heppoisemmalla liike-idealla joissakin kaupungeissa on
         saavutettu jopa 20% säästöt  sosiaali- ja terveysmenoihin.   
         Kuten jo aikaisemmin sanon, Vaasan kaupunki ei kanna minkäänlaista
         liiketaloudellista riskiä Kondiksen toiminnasta.

Paljonko hanke tuo kaupungille etuja ja kuinka paljon se voisi kaiken kaikkiaan hyödyttää kaupunkia? Ei ole meidän asia sitä selvittää, varmasti kokonaisvaltaisella SWOT-analyysilla asia selviää.
 
Emme näe siinä paljonkaan pahaa, kun haluamme ottaa palveluiden tuotteistamisessa kaupungin näkemykset huomioon.
   

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #14 on: 31. 01. 2006 20:08 »
Tapio Osalalle:
2)   Kaavakustannukset ja lisärakennusoikeus
Kondis on tehnyt asiasta jo paremman ehdotuksen, joten tästä ei ole enää epäselvyyksiä.
Toki kysymys on siitä, paljonko on maksettava, että Vaasan kaupunkiin viitsitään  investoida monien kymmenien miljoonien eurojen edestä. Tämähän tuo kaupungille myös miljoonien edes hyötyä. (työtä ja palveluita)
          Ennen kuin hinta on selvä, ei suunnittelu tai rakentaminen voi edetä.

    3.) Löytyykö vastaavaa jossain muualla Suomessa
         Kuten aineistosta selviää, vastaavaa ratkaisua ei ole vielä muualla 
         Suomessa. Emme ole myöskään kopioineet muualta mitään,
         ei sellaista (Venture Cupin liike-ideakilpailussa) palkita.
         Toisaalta paljon heppoisemmalla liike-idealla joissakin kaupungeissa on
         saavutettu jopa 20% säästöt  sosiaali- ja terveysmenoihin.
 

Paljonko hanke tuo kaupungille etuja ja kuinka paljon se voisi kaiken kaikkiaan hyödyttää kaupunkia? Ei ole meidän asia sitä selvittää, varmasti kokonaisvaltaisella SWOT-analyysilla asia selviää.
 
Emme näe siinä paljonkaan pahaa, kun haluamme ottaa palveluiden tuotteistamisessa kaupungin näkemykset huomioon.

Quote
Ovatko koko korttelin kaikki tontinomistajat mukana hankkeessa?

Kyse on siis liike-ideasta. Yleensä business ihan normaaleilla kaavoitussopimuksilla etenee. Jos tarvitaan ylisuuria rakennusoikeuksia niin siinä tarvitaan sitten hyviä perusteluita ja vaikkapa P-paikkojejnn vaapksiostoja. Näissä tarvitaan paljon pääomaa. Onko koko korttelin kiinteistönomistajat hankeessa mukana? Onko rahoitus järjestyksessä?

Kiinteistöiihin sijoittavat tuovat toki aina taloudellista toimeliaisuutta mutta yksityiset rakennushankkeet joutuvat yleensä  maksamaan rakennusoikeudesta ja kaavoittamisesta. Ei näitä investointeja hyväntekeväisyytenä yleensä nähdä koska yleensä todella on taustalla voitonhaku. Eikös tässäkin hankeessa?

Kondiksen liike-idea ja kaupugin osuus siinä ei ehkä vieläkään ole minulle(kaan) avautunut. Maksukykyisten palveluasumista ja kovat lisärakennusoikeudet (korteliin missä jo ennettän taitaa olla melkoiset rakennustehokkuudet)? Onko jokin muukin juju?

"Joissakin kaupungeissa saavutettu 20 % säästöt sosiaali- ja terveysmenoihin" (paljon heppoisemmalla liike-idealla)? Tuosta haluaisin kuulla enemmän. 10 %:kin olisi huikea säästösummma!

Kyllä minusta juuri hankkeen vetäjän tehtävä on ihan rautalangasta taivuttaen selvitettävä miten se voisi hyödyttää kaupunkia. Ensiksi on saatava virkamiehet vakuuttuneeksi - sitten vielä meidät päättäjät. 

Uusien (liike-)ideoiden ja ajatusmallien läpivienti on työlästä vaikka ne olisivat kuinka hyviä! Tiedän sen varsin hyvin esim nojapolkupyörästä....

Offline Jenssen

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 22
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #15 on: 01. 02. 2006 11:11 »
Mitä täällä taas jahkaillaan.

Oon lukenu tästä Kondiksen liiketoiminnasta ja omasta mielestäni siinä ei ole mitään epäselvää.
http://www.netikka.net/strahlky/Teksti/kondis%20liiketoiminta.doc
 
Nyt herää kysymys. Onko tässä kyseessä herra T. Osalan oma henkilökohtainen mielipide vai edustaako se Vaasan Vihreiden virallista kantaa?

Jotenkin en nyt kyllä saa päähäni mahtumaan mitenkä liikeidean rahoitus kuuluisi kaupungin valtuutetuille. Eikö se nyt kuitenkin ole jo liikeidean menestymisen ehto että ei levitellä niitä papereita jonka pöydälle ja joka nurkkaan kopioitaviksi. Omasta mielestäni kaupunki saisi tehdä aiheesta oman kunnollisen analyysinsä ja eiköhän se siitä sitten.
Mua vaan kiinnostaa tietää tuleeko vaasaan 300 paikkainen vahuksien palvelukoti ja 150 kpl uusia työpaikkoa (niille on kyllä vaasassakin kysyntää) Kehitys ennenkaikkea, tai ei mitään. Ei tässä nyt Brezhnevin pysähtyneisyydenaikaa eletä.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #16 on: 01. 02. 2006 11:11 »
Minullekin on tutkimalla Kondiksen liikeidea selvinnyt.  Kysymys on aivan uudenlaisesta konseptista.  Jos tämä mahdollisuus missataan, niin siinä kyllä nauru maittaa muualla Suomessa.  Olen ymmärtänyt että vastaavaa konseptia ollaan viemässä myös muualle mutta että Vaasa olisi ensimmäinen paikka missä tätä kokeiltaisiin.  Kysymys on siis yksityisestä rahasta.

Oikeastaan pitäisi kysyä hankkaeen vetäjiltä, että miksi ihmeessä jaksatte kinuta ymmärrystä juuri Vaasassa jos sitä ei kerran ole.  Rakentakaa hankkeenne sellaisten kanssa, jotka ymmärtävät ja haistattakaa tälle takapajulalle pitkät.

Kondiksen liiketoimintasuunnitelma:
http://www.netikka.net/strahlky/Teksti/kondis%20liiketoiminta.doc

« Last Edit: 01. 02. 2006 19:07 by vaasalainen »
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #17 on: 01. 02. 2006 12:12 »
Mitä täällä taas jahkaillaan.

Oon lukenu tästä Kondiksen liiketoiminnasta ja omasta mielestäni siinä ei ole mitään epäselvää.
http://www.netikka.net/strahlky/Teksti/kondis%20liiketoiminta.doc
 
Nyt herää kysymys. Onko tässä kyseessä herra T. Osalan oma henkilökohtainen mielipide vai edustaako se Vaasan Vihreiden virallista kantaa?

Jotenkin en nyt kyllä saa päähäni mahtumaan mitenkä liikeidean rahoitus kuuluisi kaupungin valtuutetuille. Eikö se nyt kuitenkin ole jo liikeidean menestymisen ehto että ei levitellä niitä papereita jonka pöydälle ja joka nurkkaan kopioitaviksi. Omasta mielestäni kaupunki saisi tehdä aiheesta oman kunnollisen analyysinsä ja eiköhän se siitä sitten.
Mua vaan kiinnostaa tietää tuleeko vaasaan 300 paikkainen vahuksien palvelukoti ja 150 kpl uusia työpaikkoa (niille on kyllä vaasassakin kysyntää) Kehitys ennenkaikkea, tai ei mitään. Ei tässä nyt Brezhnevin pysähtyneisyydenaikaa eletä.

Löysin tuolta dokumentistä vain 150 paikan maininnan (sivu 5 alalaita).

"Kiinteistöalan ammattilaisten näkemyksen mukaan keskeiselle paikalle rakennettavat 150 asuntoa ovat myytävissä n. 60 000 asukaan kaupungissa. "

Työpaikoista ei löytynyt mainintaa. Missä kohtaa siitä mainitaan?

Mutta tässä on tarkoitus siis rakentaa "kasvukaupungien" keskuksiin 150 asuntoa eläkeläisille? Onko kaupungin tulevaisuuden visioissa samoja suunnitelmia?

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #18 on: 01. 02. 2006 13:01 »
Nyt herää kysymys. Onko tässä kyseessä herra T. Osalan oma henkilökohtainen mielipide vai edustaako se Vaasan Vihreiden virallista kantaa?

Siis mikä olisikaan ollut henkilökohtainen mielipiteeni? Ei tämä tässä vaiheessa valtuutetuille edes kuulu. Olen esittänyt joitakin kysymyksiä, joihin hankkeen vetäjillä täytyy olla vastaukset, jotta se etenisi virkamieskunnassa.

Esim.
Quote
Jos tarvitaan ylisuuria rakennusoikeuksia niin siinä tarvitaan sitten hyviä perusteluita ja vaikkapa P-paikkojen vapaaksiostoja. Näissä tarvitaan paljon pääomaa. Onko koko korttelin kiinteistönomistajat hankeessa mukana? Onko rahoitus järjestyksessä?

Jotta kaavoitukseen lähdetään täytyy kaavoitushakemus tietysti olla kaikilta tontinomistajilta ja sitouminen viulujen maksamiseen. Tästäkö se kiikastaa ettei se etene?

Viime aikoina on kaupugissa tehty mittavia turhia kaavoja, jotka eivät ole koskaan totetuneet. Se on saattanut saada kaavoittajamme varovaisiksi?

Suhtaudun avoimen positiivisesti tähän mutta virkavastuulla  toimivien virkamiesten tulee asia tuoda päättäjien eteen päätösesityksellä varusntettuna ennekun voin ottaa asiaan lopullista kantaa.

Minua(kin) kiinnostaa ennenkaikkea tässäkin hankkeessa mitä lysti maksaa veronmaksajille - tai toisinpäin= jääkö veronmaksajilta saamatta joitakin tuloja, joita sille kuuluisi.

Tulipa mieleen, että olisko hanke toteuttaa helpompi rakentamattomasssa korttelissa? Esim "Kardanin" tai  "Milkan" korttelissa josta juuri vapautui suuri tontti.

Offline jaakko

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #19 on: 01. 02. 2006 20:08 »
Quote
Jotta kaavoitukseen lähdetään täytyy kaavoitushakemus tietysti olla kaikilta tontinomistajilta ja sitouminen viulujen maksamiseen. Tästäkö se kiikastaa ettei se etene?


Quote
   Ennen kuin hinta on selvä, ei suunnittelu tai rakentaminen voi edetä.

Kyllä minäkin ymmärrän asian  niin,  ettei esim. kukaan normaali tallaaja pistä nimeänsä pankin lainapapereiden alle ja sen jälkeen vasta julistetaan  korkoprosentti.
Eikö tässä ole kysymys  samasta asiasta, tuskin kukaan kiinteistönomistaja pistää nimeänsä semmoiseen plankko-sopimukseen.
Käsittämätöntä vääntöä ja T.Osala vielä juoksupoikana.

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #20 on: 02. 02. 2006 08:08 »
Eikös Kondisporukka voisi ihan suomeksi kertoa mistä on kyse. Mihin veronmaksajien apua tarvitaan?  Kiitos Tapiolle kun yrittää asiaa selvittää.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #21 on: 02. 02. 2006 09:09 »
Kyllä Kondiksen liiketaloussuunnitelmän pitäisi tästä selvitä:  Lisää kannattaa kysellä vaikka tässä ketjussa.  Tuntuvat hanakasi selvittävän piiloon jääneitä asioita:

Kondiksen liiketoimintasuunnitelma:
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

juhani

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #22 on: 02. 02. 2006 14:02 »
Puuhamiehille - olkoot vaikka naisiakin - onnittelut hyvästä ideasta ja onnea sekä voimia toteuttamiseen!
Kun kaikki riittävän onnekkaat meistä saamaan tavallisen elämän, kulkevat samat polut lastentarhasta vanhainkotiin. Kun kaikki riittävän onnekkaat hankkimaan taloudelliseti turvatun vanhuuden, eivät mielellään jättäydy yhteiskunnan palveltaviksi, on aika kondis-suunnitelman kaltaisille vaihtoehdoille.   

Uskon, että kirjoitukset edellä mafian kaltaisista taustavaikuttajista ja vaikuttimista ovat lähinnä vain kaikuja ahkerasta TV viihteen harrastuksesta.  Samaa edustanevat pelot rahan kiroista kaiken pilaajana. 

Tekijöitä ja pääomaa toki kaikkeen rakentamiseen tarvitaan, mutta ainoat lopulliset rahoittajat ovat toki kondiksesta paikkaa tai työpaikkaa haluavat ja ainoita mahdollisia puuhamiehiä rakentamisen ammattilaiset - hyvän  idean keksijät kaiketi etunenässä. 

Ainoat tavat kumpienkin houkuttelemiseen lienevät yhtä selvät; hyvä toteutuskelpoinen idea, onnistunut suunnitelma ja edullinen hinta. Jos kaupungilla on hyviä keinoja näin yleishyödyllisen suunnitelman edistämiseen, on niiden käyttöön mielestäni kaikki syyt.

Minusta kysymys siitä mitä kaupunki projektista hyötyisi ja mitä maksaisi on väärä ja virheellinen. Tärkeää ja oleellista on,  miten kaupungin asukkaat - ja tässä tapauksessa nimeomaan ikääntyvät läheisineen hyötyisivät.  Onhan niin, että jokainen kaupunki on sitä parempi suositumpi kuuluisampi ja lopulta myös menestyvämpi, mitä enemmän  monipuolisempia ja parempia mahdollisuuksia tilaisuuksia vaihtoehtoja eri elämän aloilla se tarjoaa asukkailleen.

En ymmärrä, että kaupuingilta tarvittaisiin kovin paljon muuta kuin myönteistä tasapuolista suhtautumista kaikkiin rakentaviin yrityksiin, selkeät järkevät kaupunkikuvan ja kunnallistekniikan sanelemat säännöt ja asialliset palvelut oikeudenmukaisine veloituksineen.  400 vuotiaalta sellaiset kaiken järjen mukaan jo täytyy löytyä.  Ellei, on syytä ensi tilassa löytää parempaa väkeä asiaa hoitamaan.

Toki lisääntyvä ja paraneva tarjonta millä tahansa alalla lisää myös kilpailua. Sellainen on kuitenkin paras tehokkain ja demokraattisin keino seurata aikaa ja kehittyä - siis enemmän toivottavaa kuin peljättävää myös poliittiseille päättäjillemme, jotka hekin kaiketi hiljalleen ikääntyvät. 

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #23 on: 02. 02. 2006 19:07 »
Puuhamiehille - olkoot vaikka naisiakin - onnittelut hyvästä ideasta ja onnea sekä voimia toteuttamiseen!
Kun kaikki riittävän onnekkaat meistä saamaan tavallisen elämän, kulkevat samat polut lastentarhasta vanhainkotiin. Kun kaikki riittävän onnekkaat hankkimaan taloudelliseti turvatun vanhuuden, eivät mielellään jättäydy yhteiskunnan palveltaviksi, on aika kondis-suunnitelman kaltaisille vaihtoehdoille.   


Kirjoituksessa on lainauksia Palvelutaloketjun liiketoimintasuunnitelmasta.Konsensuksella terveysbisneksen perustamiseen


Luettuani Senioriasumisen palvelutaloketjun liiketoimintasuunnitelman, ymmärrän täysin, että olisi todella karhunpalvelus Vaasan omille palveluille, mennä mukaan tähän liikemiesten hankkeeseen.

Rahapiireillä on tarkoitus sitoa yksityiseen hankkeeseen Vaasan kaupunki ja nyhtää verorahoja tulevaan laajaan terveysbisnekseen.

”On huomioitava ja sovitettava yhteen eri intressiryhmien ja edunsaajien, asiakkaiden (ikääntyvä vanhusväestö), palveluiden rahoittajien (kunnat, yhteiskunta), palveluntuottajien ja kiinteistöliiketoiminnan näkökulmat ja edut. Oikealla tavalla organisoituna yhteiskunnalliset edut tulevat olemaan huomattavat ja kannattavan liiketoiminnan edellytykset syntyvät yritysosapuolille”.

Kondis Oy:n liiketoimintaa syntyy ”Kondis palvelutalojen” menestyksen kautta.

Hanketta maalaillaan säästöillä, että Vaasa saavuttaisi huomattavia säästöjä sosiaali- ja terveysmenoissa kun asukkaan kustantavat palveluitaan itse ja ne toteutetaan kustannustehokkaasti ”Kondis palvelutalossa”.

Kiinteistöliiketoimintana ”Kondis palvelutalo” on rakennuttajia houkutteleva, koska keskeisen sijaintinsa ja ainutlaatuisen palvelutasonsa johdosta asuntojen uskotaan olevan hyvin myytävissä.

Asukkaat olisivat osakkeen omistajia palvelutalossa kuten omistusasunnossa. Heillä olisi osakkeenomistajina määräysvalta palvelutaloyhtiössä, joka huolehtii Kondis Oy:n valvonnassa toiminnan ylläpidosta ja kehittämisestä. Eli toiminta olisi kunnallisen demokratia ulkopuolella.

Tarkoitus levittäytyä koko Itämeren alueelle 100 ”Kondis palvelutaloa”, jotka perustuvat konsensushakuisen prosessimallin soveltamiseen.
Palvelut voidaan asuntoihin ja palvelutaloihin järjestää vapailta markkinoilta tai yhteiskunnan tuottamina.

Palvelutalojen palvelut olisivat:

•   Kiinteistöpalvelut
•   Turvapalvelut
•   Ravintolapalvelut
•   Hyvinvointi- ja terveydenhuoltopalvelut
•   Sairaanhoito ja lääkäripalvelut
•   Kuntoutus- ja fysioterapiapalvelut

Valmistelu ja rakentamisprosessit ovat pitkiä ja tulojen hitaan kertymisen hitauden vuoksi yrityksellä on tarvetta käyttöpääomarahoitukselle. Eli tässä tulee ilmeisesti Vaasan veromarkat kuvaan mukaan. Vaasan kaupunki joutuu samalla tavalla sidotuksi käyttöpääoman ylläpitoon kuin joutui Waslandia ym. matkailubisneksien osalta.

Olisi Vaasan kaupungin osalta katastrofi mennä mukaan tähän terveysbisnekseen.

Nyt kun pitäisi löytää resursseja Vaasan sosiaali-, terveys palvelujen kehittämiseen ja lisäämiseen.   Nyt tarvitaan kansanliike estämään Vaasan kaupungin mukaan meno ihmisten vanhuudella, terveydellä ja muilla hyvinvointipalveluilla rahaa tekevien hankkeeseen.« Last Edit: 02. 02. 2006 20:08 by Reino Kolmonen »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #24 on: 02. 02. 2006 20:08 »
Reino hyvä. Minäkin olen lukenut liiketoimintasuunnitelman eikä siitä löydy mitään joka edes pienimmässä määrin oikeuttaisi esittämiisi syytöksiin.

Sen kyllä ymmärrän, että esitetty konsepti ei sovi maailmankatsomukseesi, mutta eikö ideana ole päinvastoin siirtää kustannuksia yhteiskunnalta yksityisten ihmisten itsensä rahoitettavaksi ?

Tässäkin kaupungissa on seniori-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita sijoittamaan rahaa siihen, että voivat turvata haluamansa palvelut kotiovelle. Ja mitä vikaa siinä on, että heille annetaan siihen mahdollisuus ?

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #25 on: 02. 02. 2006 20:08 »

Tässäkin kaupungissa on seniori-ikäisiä ihmisiä, jotka ovat valmiita sijoittamaan rahaa siihen, että voivat turvata haluamansa palvelut kotiovelle. Ja mitä vikaa siinä on, että heille annetaan siihen mahdollisuus ?Ei tietenkään mitään, jos siihen ei sidota Vaasan kaupungin verovaroja.
Toisaalta olisi aika omituista se, että keskelle kaupunkia rakennetaan varakkaille Vaasalaisille vanhuusikään tulleille ”paratiisi”, jossa ovat kaikki palvelut ääressä.

Kuuluvatko tällaiset palvelut tasa-arvoiseen yhteiskuntaan?

Nyt tarvitaan kaikki resurssit Vaasan omien palveluiden kehittämiseen ja ylläpitämiseen.

Ne joilla on rahaa sijoitustoimintaan, eivät ole ensisijainen asia, kun kaupunginpalveluja kehitetään.
Vaasaan on saatava sellaisia palveluja, joita kaikki vanhuusikään tulevat ihmiset voivat käyttää.Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #26 on: 02. 02. 2006 20:08 »
Serafim on pian jossain asiakkaana...
Quote
Kaupunki perii omista vanhuspalveluistaan niiden todellisia kustannuksia vastaavan maksun, edellyttäen että asiakkaalla on siihen riittävät tulot. (Yksityinen Fylgia ei rokota suurituloisia vaan kaikilla on sama maksu). Pienempituloiset tietysti tulevat meidän yhteiseen piikkiin. Jos yksityiset nappaavat maksukykyiset asiakkaat niin kaupungille jää vain ne, joilta palvelumaksuja kustannusvastaavasti ei saada. Tämä taas aiheuttaa  maksutulon vähennyksen sosiaali-ja terveystoimelle

Onko se kaupungin osuus tässä?  Työeläkkeen saajat ovat varsin "kannattavia" myös kaupungin omana toimintana. Säästää siis veromarkkoja kun voidaan periä kustannuksia vastaava maksu.

Eikö kunnan perustehtävä ole huolehtia vähäväkisistä yhteisesti.

Ei hyvän eläkkeen nauttijoilla ole mitään ongelmaa ostaa pätevää hoitoa kotiin. Onko tuollaisille faarikolhooseille muka kysyntää? Minä ainakin haluan nähdä nuorta pimua! Onkohan hankkeen vetäjät tehneet markkinatutkimuksen potentialisilta asiakkailta?

Onhan meillä jo Otto Finnilän koti ja ja Fylgia. Ei kai kukaan estä panemasta omilla rahoilla pystyyn eläkeläisten palvelulaitosta. Tyhjiä tontteja on muutaman sadan mertin päässä nyt uumoillusta ahtaasta korttelista.

EStrahl

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #27 on: 03. 02. 2006 09:09 »
Sangen mielenkiintoiseksi on keskustelu tällä pastalla muodostunut. Minulle se antaa paljon aiheita ja mahdollisuuksia tarkistaa ja tarkentaa asioita eri näkökulmista. Tekemisen touhussa tämä tahtoo jäädä usein liian vähäiseksi. Todella kiitos tästä palstalaisille.
Vaikka tässä tutustumis- ja sulattamisvaiheessa tapahtuu myös ylilyöntejä, joka menevät loukkaamisen ja syyttämisen puolelle, ei se nyt meitä niin paljon ravisutta, niin kauan kun se ei kohdistu viattomiin ulkopuolisiin.  Paljon energia siihen kyllä kuluu ja kestämistä se vaati, mutta
se oli odottavissa, kun asia on  laitettu julkiskeskusteluun.
Toki keskustelu voi ajautua myös ei rakentavaan suuntaan, josta ei ole kennellekaan enää hyötyä, mutta ei suurta vahinkoakaan kun esimerkiksi oletetaan jotakin, mitä ei kuulu  koko asiaankaan. Väite, että olisimme pyytämässä yhteiskunnan apua, veromaksajien tai kaupungin varoja taikka kaupungin sitoutumisia hankkeeseen, on nyt juuri semmoinen asia. Se on  keksitty juttu, vailla totuuspohjaa. Silloin koko liikeidea olisi suorastaan susi.
Konsensus hakuinen prosessimalli….tämä sanahirviö, mitä ei ole minun keksimä termi, tarkoittanee, että  on yhteisymmärrys yhteiskunnan  eri ryhmien mahdollisuuksien, tarpeiden, voimavarojen ja puutteiden välillä. Hakuinen tarkoittaa , että tähän tähdätään ja sana prosessi kuvaa lähinnä siitä, että se on  pitkän kehityksen matka, eli se on jo aloitettu tässä keskustelussa. Näin yritystutkijat ovat tämän luonnehtineet.
Kaupungin intressi on kehittää kaupunkia, vauhdittaa yrityselämää, ratkaista liikenneongelmat ja autojen parkkipaikat sekä parantaa ydinkeskusta ja paljon muuta. Toisella puolella ovat kiinteistöjen ja liike-elämän intressit ja myös niiden voitontavoittelut usein vastakkain, tuntuu jopa niin, että ne eivät puhuisi edes sama kieltä.
Itse olen jossain elämävaiheessa ollut kaupunginsuunnittelija. Tiedän kuinka  älyttömän vaikea tämä tehtävä on. Tässä välissä Kondis (ei businessmiehenä) toimii tavallaan kun ”mahdollistajana” .Eli siellä kohtaavat molempien osapuolien intressit. Tämä on nyt T. Osalan vaatima rautalankamalli Kondiksen liike-ideasta.
Sen ohella konsepti antaa kaupungille muitakin mahdollisuuksia tulevaisuudessa, muille sektoreille, kuten esim sos.ja terveysalalla. Sen näyttää tulevaisuus, ja se ei ole meistä kiinni, eikä se ole nyt ajankohtaista . Kondis ainakin tähtää siihen, mutta ensin ”proof of consept” (todistus konseptin toimivuudesta).
Kaupungilta ei ole mitään muuta pyydetty kuin, että ottaisi asian kokonaisuudessa  huomioon omissa päätöksissään. Se on ainoa pikku asia, missä yhteiskunnan varat käytetään, että virkamiehet ottaisivat huomioon.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #28 on: 03. 02. 2006 12:12 »
Eeku Strahl
Quote
Kaupungilta ei ole mitään muuta pyydetty kuin, että ottaisi asian kokonaisuudessa  huomioon omissa päätöksissään. Se on ainoa pikku asia, missä yhteiskunnan varat käytetään, että virkamiehet ottaisivat huomioon.

Hyvänen aika.  Mistä tässä kiikastaa?  Hankkeeseen ei kulu yhteiskunnan verovaroja ja tekijät haluavat vain että heidän hankkeensa otetaan huomiion ja käsitellään.

Jos tähän ei tule järkevää vastausta niin alan uskoa salaliiattoteorioihin.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #29 on: 03. 02. 2006 12:12 »
Palvelutaloasumisessa tulee muistaa, että asukkaat maksavat kustannukset itse niistä tuotteista joita tilaavat.  Tämä periaate on voimassa myöskin kaupungin ylläpitämässä palveluasumisessa.  Tällä hetkellä jokainen joka PÄÄSEE ns. vanhainkotiin maksaa tuloistaa 80% ja jäljelle jäävällä rahalla ostavat mm kampaamo/parturi ym palveluista.  Tiedossa on, että valtiovalta suunnittelee nostaa tuloista perittävää osuutta 85%.  Joten ei kaupunginkaan toiminta ole mitään ilmaistoimintaa, vaan vanhusväestö osallituu merkittävällä osuudella kustannuksiin.

Heikki Lamminmäki

doctor

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #30 on: 03. 02. 2006 15:03 »
Konsensus hakuinen prosessimalli….tämä sanahirviö, mitä ei ole minun keksimä termi, tarkoittanee, että  on yhteisymmärrys yhteiskunnan  eri ryhmien mahdollisuuksien, tarpeiden, voimavarojen ja puutteiden välillä. Hakuinen tarkoittaa , että tähän tähdätään ja sana prosessi kuvaa lähinnä siitä, että se on  pitkän kehityksen matka, eli se on jo aloitettu tässä keskustelussa. Näin yritystutkijat ovat tämän luonnehtineet. ....
Toisella puolella ovat kiinteistöjen ja liike-elämän intressit ja myös niiden voitontavoittelut usein vastakkain, tuntuu jopa niin, että ne eivät puhuisi edes sama kieltä.

Tässä välissä Kondis (ei businessmiehenä) toimii tavallaan kun ”mahdollistajana”.Tämä on nyt T. Osalan vaatima rautalankamalli Kondiksen liike-ideasta.

Sen ohella konsepti antaa kaupungille muitakin mahdollisuuksia tulevaisuudessa, muille sektoreille, kuten esim sos.ja terveysalalla. Sen näyttää tulevaisuus, ja se ei ole meistä kiinni, eikä se ole nyt ajankohtaista . Kondis ainakin tähtää siihen, mutta ensin ”proof of consept” (todistus konseptin toimivuudesta).
Kaupungilta ei ole mitään muuta pyydetty kuin, että ottaisi asian kokonaisuudessa  huomioon omissa päätöksissään. Se on ainoa pikku asia, missä yhteiskunnan varat käytetään, että virkamiehet ottaisivat huomioon.

Onnittelen Johansson! Olet älykäs ihminen. Sinä tajusit - minä en.

Minusta tuo on konsuttien sanahelinää, josta ei tolkkua saa.

"Että (kaupunki) ottaisi asian kokonaisuudessa huomioon omissa päätöksissään. Se on ainoa pikku asia, missä yhteiskunnan varat käytetään, että virkamiehet ottaisivat huomioon"
-tuntuu kovalta sitoutumisellta.

Quote
Kolmas palkituista on itsenäisen senioriasumisen palvelutalokonsepti. Siinä yhdistetään turvallinen asuminen kattaviin ja laadukkaisiin palveluihin. Kohderyhmänä ovat varakkaat yli 55-vuotiaat. Idean ansaintalogiikka perustuu asuntojen ja palveluiden myyntiin sekä konseptin ketjuttamiseen franchising-periaatteella. Idean takana ovat seinäjokelaiset Anssi Panula ja Eeku Strahl.

Ideatiimit saavat palkinnoksi 1 000 euron arvoisen tuotestarttipaketin eli konsultointiapua liikeidean tuotteistamiseen.Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #31 on: 03. 02. 2006 18:06 »
Ei ole minun tehtäväni puolustaa Kondis-hankeen vetäjiä, mutta olen Eeku Strahlin omasta kirjoituksesta tällä foorumilla ymmärtänyt että hän on syntyperältään saksalainen/hollantilainen ja tämä saattaa selittää ilmaisun koukerot.  Sen olen ymmärtänyt että veromaarrkoja Kondis-hanke ei havittele.

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #32 on: 03. 02. 2006 18:06 »
Pidän valitettavana jos Kondis-hanke kaadetaan Vaasan Virkamiesten toimesta.  Sille saattaa käydä kuin Tangomarkkinoille, ei kelpaa Vaasalle.

Vilkaisin blogin merkintöjä aiheesta:
9.12.2005 Senioreille palvelutalo keskustaan
26.01.2006 Missä makaa Kondis-hanke?
(oliko muita?)

Joulukuun tekstissä pisti seuraava silmään:
Quote
Ilkka-lehden mukaan Panula ja Strahl uskovat, että Suomessa olisi tarvetta jopa sadalle vastaavalle palvelutalolle. He ovat luonnostelleet vastaavaa kokonaisuutta myös Seinäjoelle Epstorin ja Torikeskuksen väliin. Idea ei kuitenkaan ottanut tulta.

Oliko ketään lukenut Ilkasta juttua?

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #33 on: 03. 02. 2006 19:07 »
Palvelutaloasumisessa tulee muistaa, että asukkaat maksavat kustannukset itse niistä tuotteista joita tilaavat.  Tämä periaate on voimassa myöskin kaupungin ylläpitämässä palveluasumisessa.  Tällä hetkellä jokainen joka PÄÄSEE ns. vanhainkotiin maksaa tuloistaa 80% ja jäljelle jäävällä rahalla ostavat mm kampaamo/parturi ym palveluista.  Tiedossa on, että valtiovalta suunnittelee nostaa tuloista perittävää osuutta 85%.  Joten ei kaupunginkaan toiminta ole mitään ilmaistoimintaa, vaan vanhusväestö osallituu merkittävällä osuudella kustannuksiin.

Heikki Lamminmäki


Mutta mitä ja keitä nämä yksityiset ikäihmiset sitten rahoittaisivat Palvelutalo Oyj:n kautta?
Palvelutalon asukkaat, ovat osakkeen omistajina Palvelutalo Oy:ssä, maksumiehiä, sen lisäksi miten nyt sitten kaupunki-valtio olisi mukana.

Hanke jakautuisi kahteen yritykseen Palvelutalo Oy ja Kiinteistö Oy, joka ilmeisesti omistaisi kiinteistön. Onko tarkoitus sitten myydä Kiinteistö Oy:n osakkeita vapailla markkinoilla? Kiinteistöyhtiöllä voitaisiin, sitten tehdä rahaa.
Näin tulisi ilmeisesti se kannattava kiinteistöliiketoiminta, mitä haetaan suunnitelmassa.

Eli sama periaate kuin esim. Viihdekylpylä Tropiclandia, jonka liiketoimintaa pyörittää Puuhamaa Oy ja Kylpyläkiinteistö Oy (omistaa Vaasan kaupunki) omistaa kiinteistön. Tässä tehdään rahaa liiketoiminnalla eli Tropiclandialla, jota pyörittää Puuhamaa OY.
Matkailubisneksetkin ovat todella tulleet Vaasan kaupungille kalliiksi.

Tulevaa rahastusta kun liiketoiminta laajenisi.
Lainaus
Myöhemmässä vaiheessa tulot kertyvät liiketoimintamallin myynnistä perustettaville ”Kondis palvelutaloille” ja palvelumaksusta, jonka toimivat ”Kondis palvelutalot” maksavat konseptin ylläpidosta.

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin näin toimisi ikäihmisten rahastuksella toimiva terveysbisnes idea.

Offline jaakko

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #34 on: 03. 02. 2006 20:08 »
Löysin pohjakuvan:

http://www.netikka.net/strahlky/kuvat/kondishuoneisto%202hh.jpg

Taitaa olla piirustukset jo valmiina.

juhani

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #35 on: 04. 02. 2006 09:09 »
Tätäkin keskustelua seuratessa vakuuttuu, että ihmiset ovat paitsi optimisteja tai pessimistejä myös joko  hyvän- tai pahantahtoisia, ilmeisiseti myös enmmän tai vähemmän ahkeria tai laiskoja.

Hyväntahtoinen ahkera optimisti katselee maailmaa hymyssä suin, näkee - myös sielunsa silmin - loistavia visioita ja saattaa vaikka kehittää idean Kondiksesta.  Hän ymmärtää tarpeet maailmanlaajuisina, näkee hyötyjä jokaiselle rakentajista asukkaisiin ja toimijoista yhteiskuntaan. Hän myös löytää erinomaisia rakennuspaikkoja, kehittää mainioita pohjaratkaisuja, esittelee perustelee parantelee ja markkinoi ideaansa rakentavan kritiikin ja onnistumisen toivossa .

Pahantahtoisen ahkeran pessimistin mielessä kangastelee valmiina pahantahtoisten pessimistien taivas, jossa viihtyminen on yhtä itsestään selvää kuin pakollistakin, ja joka perustetaan otollisen hetken tullen vaikka vallakumouksella.  Täällä väliaikaisessa "kiirastulessa" hän vain irvistää ympärilleen, nähden kaikkialla pelkkiä uhkia vaaroja vääryyttä, kirottua rahaa peikkoja verenimijöitä.  Kaikki tässä yhteiskunnassa on jo ennalta turhaa mahdotonta ja tuhoon tuomittua.  Mikä kaikesta vastustuksesta huolimatta tapahtuu, sen tuo tietää koituvan yhteiskunnalle kalliksi ja hyödyttävän vain taustalla itsekkäästi häärivää omistajien sekä rahamiesten mafiaa paksuine lompakkoineen ja osakesalkkuineen.   Oman ideansa markkinoijana ja etenkin asiattomien argumenttien keksijänä pahantahtoinen pessimisti näyttää usein olevan raivokkaan uuttera.

Suuri enemmistö meistä lienee noiden kahden - kehityksen kaasu-  ja jarrupolkimilla seisovien - välimailla ja usein epätietoisena, kumpaa uskoa ja kannattaa.  Se että Vaasan kohdalla rantaviivaa ei ole pelkkää risukkoista metsää todistaa, että ahkeria hyväntahtoisia optimisteja on ollut ja heitä on kannatettu ennenkin.  Se että kaduilla viilettelee toinen toistaan kiiltävämpiä moottoriajoneuvoja ja patseerailee toinen toistaan pulskeampia jalkamiehiä osoittaa, ettei pessimistien peikot ole aivan kaikilta aivan kaikkia varoja vieneet, eikä rahamiehet yksin aivan kaikkia paisteja syöneet.  Jossain muualla niinkin näyttää käyneen. 

Se miten meillä vastedes käy, lisääntyykö risukko elikkoineen vai kadut asukkaineen, riippuu lopulta siitä, kenelle me suuri enemmistö kannatuksemme annamme.   

Tätä kaikkea sopii mielestäni miettiä, kun aika ajoin joudumme suosikkimme valitsemaan ja myös kun kondiksen osakkeita toivottavasti pian tulee tarjolle.   


« Last Edit: 04. 02. 2006 11:11 by juhani »

Offline pekkius

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #36 on: 04. 02. 2006 18:06 »
Kyllä on katkerien Reinojen aika taas alkanut valtakunnassa kun kommentointeja lukee.On merkillistä tämä onnettoman ihmisen pelko sallia yksilön itse valita mihin rahansa vapaaehtoisesti laittaa valitessaan miellyttävää tapaa viettää elämäänsä turvallisesti ja omaaloitteisesti kun työelämästä vapautuminen alkaa siinnellä.
Reinon on korkea aika lopettaa kalastus kateuden virrassa ja heittää uistimensa valoisan tulevaisuuden ja ennakkoluulottomuuden suvantoon jossa onnelliset kalatkin saaliiksi antautuvat tarjoten kalastajalle onnen elämyksiä.
Uskomatonta että tällaista hanketta voidaan vastustaa  Suomessa.Tällaista ideaa on vakan alla odotettu monta aikaa ja jos ei rannikolla tajuta tätä mahdollisuutta niin kyllä tämä idea muualle kelpaa kiitosmaininnan kera.
Kaikki  ovat sitä mieltä että toiminnan on oltava kannattavaa ja kaikkien toimioiden on saatava pallkkansa niidenkin jotka onnettomat laittavat rahansa likoon tehdäkseen riskillä kanssaihmisille vapaaehtoiseen ostamishalukkuuteen perustuen hyvin ennalta suunniteltuja asioita kuten tässä.
On selvää että toiminnan on oltava kannattavaa eihän muuten kukaan saa palkkaansa, Vihjailu siitä että joku rahastaa ei mielestäni ole aiheellista.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #37 on: 04. 02. 2006 20:08 »
Kyllä on katkerien Reinojen aika taas alkanut valtakunnassa kun kommentointeja lukee.On merkillistä tämä onnettoman ihmisen pelko sallia yksilön itse valita mihin rahansa vapaaehtoisesti laittaa valitessaan miellyttävää tapaa viettää elämäänsä turvallisesti ja omaaloitteisesti kun työelämästä vapautuminen alkaa siinnellä.
Reinon on korkea aika lopettaa kalastus kateuden virrassa ja heittää uistimensa valoisan tulevaisuuden ja ennakkoluulottomuuden suvantoon jossa onnelliset kalatkin saaliiksi antautuvat tarjoten kalastajalle onnen elämyksiä.
Uskomatonta että tällaista hanketta voidaan vastustaa  Suomessa.Tällaista ideaa on vakan alla odotettu monta aikaa ja jos ei rannikolla tajuta tätä mahdollisuutta niin kyllä tämä idea muualle kelpaa kiitosmaininnan kera.
Kaikki  ovat sitä mieltä että toiminnan on oltava kannattavaa ja kaikkien toimioiden on saatava pallkkansa niidenkin jotka onnettomat laittavat rahansa likoon tehdäkseen riskillä kanssaihmisille vapaaehtoiseen ostamishalukkuuteen perustuen hyvin ennalta suunniteltuja asioita kuten tässä.
On selvää että toiminnan on oltava kannattavaa eihän muuten kukaan saa palkkaansa, Vihjailu siitä että joku rahastaa ei mielestäni ole aiheellista.Mitä sanoikaan tasavallan presidentti Tarja Halonen avauspuheessaan Eduskunnassa? Hän sanoi tasa-arvoisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta hyvinvointipalvelujen suhteen painavia sanoja.

Lainaus tasavallan presidentin puheesta:

"Ihmiset ovat hyvinkin tietoisia näistä oikeuksistaan, mutta eivät katso niiden aina toteutuvan käytännössä. Tyytymättömyys koskee sekä eri väestöryhmien välistä että alueellista tasa-arvoa. Taloudellinen kehitys vaihtelee maamme eri osissa. Tällä on valtionapujärjestelmästä huolimatta suuri vaikutus kuntiin, jotka toimivat peruspalveluista vastaavina ja suurimmalta osalta myös niitä tuottavina yksikköinä. Käynnissä oleva kunta- ja palvelurakenneuudistus on siis erittäin tärkeä. Oikeudenmukaisesta alueellisesta kehityksestä on pidettävä huolta ja taattava ihmisille yhdenvertainen perusoikeuksien toteutuminen asuinpaikasta riippumatta. Toivon, että saman kiinnostuksen kohteeksi nousevat myös eri sosiaaliryhmien väliset hyvinvointierot".

Hanke kuvastaa nykyajan ahneutta. Tällaiseen vanhuusiän kerska-asumiseen ollaan valmiita panostamaan, mutta sellaisiin palveluihin ei, jotka hyödyttäisivät koko kansaa.

Pientä jossittelua, jos Kondis palvelutaloon tulisi 150 asukasta (osakasta) ja yksi huoneisto maksasi 120 000 euroa olisi koko osakepääoma 18 000 000 milj. euroa.
Palvelutalon asukkaat maksaisivat osakkeen ostonlisäksi hoitovastiketta, jolla maksetaan kiinteistön ja asumisen ylläpitokulut. Tuon kokoisen asunnon hoitovastike on keskustassa noin 300-400 euroa kuukaudessa.
Eli rahaa liikkuisi tässä yhdessä bisneksessä runsaasti. Hankkeen ideoijilla on tavoitteena 100 palvelutaloa.

Hanketta ajavilla ei ole minkään näköistä yhteiskunnallista vastuuta, vain liiketoiminta ja rahan teko kiinnostaa!Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #38 on: 04. 02. 2006 20:08 »
Herra jumala ellei tämä nimenomaan ole yhteiskunnallista vastuuta niin mikä ?

Offline Rinnewood

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 586
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #39 on: 04. 02. 2006 21:09 »
Mun mielestä on vaan hyvä juttu että raha liikkuu! Jos sitä jollakin kuitenkin on enemmän niin mitä ihmeen pahaa siinä on että se pannaan haisemaan?! Mitään ei ollu mukana kun tänne maailmaan kukin tahollamme tultiin eikä mitään saada mukaan sitten kun lähtöpäivä koittaa!

Ja ne lapsethan opetetaan siihen että omillaan tullaan toimeen että niitä vartenkaan sitä maallista mammonaa ei tarvinne säästää..?!

Omille vanhemmilleni oon joskus sanonu että myykää talo ja pankaa kaikki haisemaan kun ootte eläkkeellä, eli nauttikaa elämästä täysillä ja tehkää mitä ikinä ootte halunnu tehdä! Kerran me täällä vaan käydään..