Author Topic: Kondis-hanke  (Read 279833 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #760 on: 06. 06. 2007 18:06 »
Petri, en alkuunkaan ymmärrä tuota argumenttia. Ei tässä asiassa ole poikettu mistään sovitusta menettelyjärjestyksestä; kaupungin juristit ovat sorvanneet ja hioneet kaupunginjohtaja Lumion ohjeiden mukaan tehtyä esitystä, ja se on hyväksytty kaupunginhallituksessa. Kaikki on tehty prikulleen kaupunginjohtajan kanssa sovitun mukaan. 

Missä on pihvi?

Eikös siinä aiesopimuksessa ollut ihan numerojärjestyksessä menettelytavat miten toimitaan? Myös kaupungin virkamiehet ovat tässä ohittaneet täysin sen marssijärjestyksen, miten kaupungin omien sääntöjen perusteella asiassa pitäisi edetä. Kyllähän se väkisinkin pistää ihmettelemään kun mutkat vedetään yhtäkkiä suoriksi.

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #761 on: 06. 06. 2007 19:07 »
Quote
Kyllähän se väkisinkin pistää ihmettelemään kun mutkat vedetään yhtäkkiä suoriksi.

En minäkään pysty yhtään ymmärtämään, miten sillä ”poikkeamisella” ja ”mutkien suoristamisella” ja kenen tekemisillä oikein tarkoitetaan.
Eihän tämmöinen ole oikein mahdollistakaan, kun toimitaan avoimesti,
kuten minun mielestäni tässä tapauksessa on menetelty. Kaikki paperit olivat julkisesti nähtävillä ja myös tässä foorumissa, mutta silti aina vain uudestaan ja uudestaan väitetään toisin. Vai onko niin, että kun mahdollisimman usein toistetaan jotakin, se muuttuu lopuksi todeksi?
 
Ulkopuoliselle kansalaiselle tämä kuulostaa vähän siltä, kuin tässä kaupungissa olisi monia eri menettelytapakaavoja, aina tarpeen mukaan käyttöön otettavaksi.
Aina sovelletaan sen mukaan, kenestä on kysymys.

Ryhmä: A , siihen kuuluu esim. Folkhälsan
Ryhmä: B,  siihen kuuluu kaikki grynderit ja kauppaketjut
Ryhmä: C,  siihen kuuluu kaikki muut
Ryhmä: D,  siihen kuuluu esim. Kondis

Yhdyn tässä asiassa täysin Johanssonin mielipiteeseen, että
inttäminen, raastaminen ja nimittely ei ole ainakaan eduksi rakentavalle keskustelulle.
« Last Edit: 06. 06. 2007 19:07 by PeterK »

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #762 on: 06. 06. 2007 19:07 »
Kyllä täytyy sanoa, että että Pentti Suksi osuu täysin oikeaan siinä, että kilpailumattamalla kuntien vanhushuolto ja vammaispalvelut, ollaan entisessä systeemissä, eli huutolaiset lisääntyvät. Vastalääke on i kehittää kunnallista palvelutuotantoa.

Nyt jo tehtiin 2006 alijäämäisellä Vaasan kaupungin budjetilla sellaista vahinkoa, että niiden jälkien korjaamiset sitovat veroeuroja vuosikausiksi. Ei voi olla yhteiskunnanetu antaa vanhus- ja vammaispalvelut halvimmalle tarjoajalle. Tarvitaan todelliset ja mitattavat kriteerit joita ei mitata euroissa, vaan inhimillisellä ja toimivalla palvelulla. Silloin ei palvelutuottajan periaate voi olla  tilinpäätöksen viivojenalle jäävä voitto. Täten oikea tuottaja on yhteiskunta.  Harvassa tapauksessa tulee kysymykseen liiketaloudellisin perustein toimiva yritys, jos ollenkaan

Offline Pentti Tarpio

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 59
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #763 on: 06. 06. 2007 19:07 »

Eikös siinä aiesopimuksessa ollut ihan numerojärjestyksessä menettelytavat miten toimitaan? Myös kaupungin virkamiehet ovat tässä ohittaneet täysin sen marssijärjestyksen, miten kaupungin omien sääntöjen perusteella asiassa pitäisi edetä. Kyllähän se väkisinkin pistää ihmettelemään kun mutkat vedetään yhtäkkiä suoriksi.

Kaupunginhallituksen päätös ilmeisesti tarkoittamastasi aiesopimuksesta löytyy:

http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/Vanha_aiesopimus.pdf

Tutustukaa siihen, niin tiedätte mitä on päätetty...

Tämä aiesopimus oli alku sille prosessille, jota nyt halutaan seuraavaan vaiheeseen (asemakaavan muutoshakemuksen tekemiseen).

Kaupunginhallituksen päätöksessä sanotaan selkeästi, että
a) korttelin kiinteistöt ovat yhdessä sopineet kehittämissuunnitelman teettämisestä alueelleen asemakaavan muutoksen pohjaksi.
b) Päätöksessä kaupunki sitoutui osallistumaan puoliksi kehittämissuunnitelman kustannuksiin, siten, että niitä hyvitetään osasuorituksena myöhemmin laadittavassa maankäyttösopimuksessa.
c) Kiinteistöjen ja kaupungin neuvottelujen lopputulos on kirjattu päätöksen liitteenä olevaksi aiesopimukseksi.

Tärkeimmät kohdat aiesopimuksesta:

Vaasan kaupunki sekä kiinteistöyhtiöt ovat sopineet kehittämissuunnitelman teettämisestä viiteaineistoksi asemakaavan muutoksen pohjaksi.

1. Vaasan kaupunki lupaa käynnistää asemakaavatyön saatuaan kiinteistöjen sitä koskevan asemakaavan muutoshakemuksen.

2. Kehittämissuunnitelman liitteineen sovittiin olevan osa asemakaavan muutoksen valmisteluaineistoa.

3. Vaasan kaupunki sitoutui osaltaan hyvittämään puolet suunnitelman kustannuksista (=puolet 22.000,- eurosta) maankäyttösopimuksen yhteydessä.

6. Maankäyttösopimusta laadittaessa pidetään periaatteena, että kaupungin saamat korvaukset ohjataan alueen liikenneolojen ja infrastruktuurin kehittämiseen maankäyttösopimuksessa määriteltävien ehtojen mukaisesti. (tämä on huomioitu kaupunginhallituksen esityksessä valtuustolle)

Petri: Missä kohtaa tässä nyt sitten on vedetty mutkat suoriksi? Ollaan vasta toteuttamassa kohtaa 1.

Lue kaupunginhallituksen päätös. Se koski vain kehittämissuunnitelman kustannuksiin osallistumista. Se realisoituu jos korttelihanke joskus pääsee asemakaavoitus- ja maankäyttösopimusvaiheeseen. Aiesopimuksessa mainituista kohdista ei ole erimielisyyttä kunhan niitä päästään toteuttamaan.

Korttelin kiinteistöt tarvitsevat selkeän tiedon maankäyttösopimuksen yksikköhinnoista. Olemme vuosien mittaan saaneet eri virkamiehiltä erilaisia vastauksia yksikköhinnaksi. Niiden vastausten mukaan emme voi edetä seuraavaan vaiheeseen, eli tekemään sopimuksessa mainittua asemakaavan muutoshakemusta.

Asemakaavan muutoshakemusta ei ole voinut lähteä tekemään puutteellisten tai ristiriitaisten yksikköhintatietojen perusteella. Kiinteistöjen välisessä sopimuksessa kehittämissuunnitelman jälkeisestä jatkosta sovitaan erikseen. Siihen me tarvitsemme yksikköhinnat, jotta kiinteistöt tietävät mihin sitoutuvat.

Puheet marssijärjestyksestä tai virkamiesmenettelystä poikkeamisesta pitää jättää omaan arvoonsa. Neljän-viiden kiinteistön yhteishankkeessa ei kenelläkään ole varaa ylittää valtuuksiaan.
« Last Edit: 06. 06. 2007 20:08 by Pentti Tarpio »

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #764 on: 06. 06. 2007 20:08 »
Petri: Missä kohtaa tässä nyt sitten on vedetty mutkat suoriksi? Ollaan vasta toteuttamassa kohtaa 1.

Puheet marssijärjestyksestä tai virkamiesmenettelystä poikkeamisesta pitää jättää omaan arvoonsa. Neljän-viiden kiinteistön yhteishankkeessa ei kenelläkään ole varaa ylittää valtuuksiaan.

Ellen nyt ihan väärässä ole niin kaupungin organisaatiossa näitä mutkia on vedetty suoriksi. Eikös nykyään voimassaolevan johtosäännön perusteella tämän olisi pitänyt mennä myös kaupunginhallituksen suunnittelujaoston kautta.

Kondis-hankkeen puuhamiehet eivät tietenkään voi vaikuttaa siihen, miten kaupungin viranhaltijat valmistelutyönsä hoitavat, mutta kyllähän sen pitää kaupunginkin organisaatiossa mennä aiemmin sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Itsestään selvyytenä voitaneen myös pitää kunnan velvollisuutta eri hankkeiden tasapuoliseen kohteluun.

Kyseessä on kuitenkin poikkeama aiemmin sovituista hinnoista maankäyttömaksuista, joten sinällään olisi voinut luulla, että asia olisi edennyt juuri johtosäännön mukaisesti. Joka tapauksessa pianhan tässä on muutaman viikon päästä seuraava valtuustonkokous, joten nähdään mihin suuntaan tuuliviiri on kääntynyt. :)
« Last Edit: 06. 06. 2007 20:08 by Petri »

DANNY

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #765 on: 06. 06. 2007 22:10 »
Nyt P.Tarpio, PeterK ja MikaR menivät halpaan . Petri ajatteli vain, että hyökkäys ja syyttely on paras puolustus ja ettei kukaan kiinnitä huomiota salaisiin asioihin.
Folkhälsan ei ole vain suoristanut mutkia, se on hypännyt kaikkien mahdollisten mutkien ylitse. Papereita ja julkisia päätöksiä ei ainakaan ole virallisesti olemassa Vaasan nettisivuilla. (maankäyttösopimus, tontin hinta, aiesopimus, maan arvonnousu …jne)
Kaavoitustyö kaupungin omana työnä on jo täydessä vauhdissa J. Hallasmaan mukaan.
Kyllä nimimerkki PeterK arvaili aivan oikein. Tasapuolisesta kohtelusta
ei voida ainakaan tässä tapauksessa puhua yhtään mitään.
Toivon, että olen tässä  asiassa väärässä, eli nyt kaikki paperit pöytään.

Anfield Stadium

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #766 on: 07. 06. 2007 01:01 »
Kannatetaan! Folkhälsanin tilanne on hyvin analoginen Kondiksen kanssa, ja olisi äärimmäisen kiinnostavaa nähdä miten tähän lopputulokseen on päästy.

Älkää ymmärtäkö väärin; on hienoa ja elintärkeää että seniorihankkeet etenevät, ja Folkhälsan on tähän saakka hoitanut tonttinsa hienosti (mm. lasten päivähoito jne).

Mutta niin kuin Danny sanoo niin tämä vasta haiskahtaa. Nyt kaikki paperit esiin niin saadaan verrata virkamiesten ja kaavoittajien ja vastuuhenkilöiden toimintaa ja motiiveja...!


Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #767 on: 07. 06. 2007 05:05 »
Tavallisena kunnan asioista kiinnostuneena kansalaisena vaadin saada tietää onko käynyt niin, että kaupunki on työllistänyt kaavoittajat Folkhälsanille, Matkakaeskukseen ja mahdollisesti joihinkin muihin kohteisiin samaan aikaan kun Kondishankkelta on vaadittu  ulkopuolinen kaavoittaja Kondiksen laskuun?

Onko tämä ulkopuolisen palkaaminen siis perusta, jolla maankäyttömaksuja voidaan periä? Kondikselta?  Haluan tietää onko Folkhälsan maksanut, ja kuinka paljon,  maankäyttömaksuja ja mikä on maanarvonnousun hinta Folkhälsänille?

Sitten tähän Petrin väitteeseen: Julkisuudessa oleiden tietojen mukaan Kondis on suorittanut kaikki mitä ns. Lumion paperissa vaaditaan.  Ihmetyttää hiukan nämä Petrin tietolähteet.  Ehkä hän suostuu niistä julksesti kertomaan kun julkisesti niistä kirjoittaakin.

Jonkun valtuuttun on nyt selvitettävä miksi ja kuinka Folkhälsanin asia on voinut edetä täysin piilossa tähän pisteeseen.

Tule apuun Marjatta.  Nyt Sinua todella tarvitaan!
« Last Edit: 07. 06. 2007 06:06 by Johansson »

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #768 on: 07. 06. 2007 06:06 »
Nyt P.Tarpio, PeterK ja MikaR menivät halpaan . Petri ajatteli vain, että hyökkäys ja syyttely on paras puolustus ja ettei kukaan kiinnitä huomiota salaisiin asioihin.

Tietääkseni minulla ei ole mitään tekemistä Folkhälsanin kanssa. Totta kai myös heidän hankkeensa pitää käsitellä virallisten kanavien mukaisesti. Kaupungin pitää kohdella kaikkia hankkeita ehdottoman tasapuolisesti.

« Last Edit: 07. 06. 2007 06:06 by Petri »

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #769 on: 07. 06. 2007 06:06 »
Ihmetyttää hiukan nämä Petrin tietolähteet.  Ehkä hän suostuu niistä julksesti kertomaan kun julkisesti niistä kirjoittaakin.

Eiväthän kunnallisen päätöksenteon menettelytavat sentään mitään salatiedettä ole vaan ihan julkista tietoa. Vaasan kaupungin osalta kannattaa tutustua johtosääntöihin, jotka ovat julkisia asiakirjoja ja nähtävillä esimerkiksi kaupungin nettisivuilla.

Valitettavasti pitäisi kuitenkin allekirjoittaneen aloittaa kesänvietto, joten jäävät nämä Kondiksen tulevat käänteet joksikin aikaa hieman pimentoon meikäläisellä. Ehdottoman mukavaa kesää kaikille. :)
« Last Edit: 07. 06. 2007 06:06 by Petri »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #770 on: 07. 06. 2007 10:10 »
Tämä kansalaisfoorumi on yksipuolinen vain siitä syystä, että virka- ja luottamusmiehet eivät halua ja jaksa keskustella kuntalaisten kanssa.

Näin on nyt, mutta tuskin enää tulevaisuudessa.  Päättäjien ja luottamusmiesten on aivan pakko astua als tavallisen kansan keskuuteen ja ryhtyä keskustelemaan asioista.

Folkhälsanin tapaus on hyvä esimerkki.  Mikäli esitetyt väitteet pitävät paikkansa, on vain ajan kysymys milloin jokin valtakunnallinen media otsikoi etusivullaan, että ”Ruotsinkiliset hankkeet saavat Vaasassa erityiskohtelun”. Aihe olisi ilman muuta ykksöjuttu monessa lehdesä.

Pelkästään tämän torjumiseksi virkamiehillä olisi nyt selityksen ja väärien tietojen torjumisen paikka.

Muta vielä maukkaampaa on tulossa.  Kaupungin sisältä on kerrottu, että virkamiehet todella seuraaavat tarkkaan tätä kansalaiskeskustelua, mutta eivät tee sitä enää erikseen omilta koneiltaan, vaan homma hoituu niin että yksi tai kaksi tekevät resumen tai kopsaavat mielenkiintoiset postaukset ja lähettävät ne edelleen sähköpostilla luottovirkamiehille.

Näin vältytään siltä että kaupungin logiin jäisisi jälki tällä foorumilla vierailuststa.  Jälki jää tietysti myös tänne, joka saattaisi olla raskauttavaa jos tämä foorumi joskus joutuu syyniin.


Jos juttu pitää paikkaansa, niin kauhistuttavinta siinä on se, että takana on epäily siitä että kaupungin sisällä olisi vuoto.  Kontrolli on siis tärkeätä vuodon paikkaamiseksi ja jäljittämiseksi.

Toivon sydämestäni että tämä ei pidä paikkaansa, koska se myrkyttäisi työilmapiirin. 

Mutta tähän on olemassa ratkaisu.  Avoin keskustelu.

« Last Edit: 07. 06. 2007 10:10 by Johansson »

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #771 on: 07. 06. 2007 10:10 »
Lainaus Pentti Suksi

Quote
Vanhuus ei ole tarttuva sairaus, mutta aika pirullinen se on. Nyt on saatava töällä vuosikymmenellä kaupungin vanhus- ja vammaispalvelut konstilla millä hyvänsä kuntoon, ensi vuosikymmenellä se räjähtää silmille, tässä ei tarvita poldiittisia manöövereita eikä ketkuiluja.


Täysin samaa mieltä, mutta kun kuuluu sellaisiakin lauseita  että 70 kymppisiä ei kannata enää hoitaa koska heihin uhratut varat menevät hukkaan ja jos he nyt saavat 2 vuotta lisäaikaa niin onko sen väärtti.

Kehitä tässä sitten vanhustenhuoltoa ymm...!!!

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #772 on: 07. 06. 2007 13:01 »
paljon parempi.

Kysymys kuuluu:

Kuka nykyisistä valtuuteuista kannattaa vanhusten aseman todellista korjaamista ja
kuka kannattaa vaivaishuoltoa?

Kuka kannattaa työttömyyden jatkumista ja kuka kannattaa työllisyyttä?

Kyllähän vastaus kuuluu yhdestä suusta kysymättäkin, eli epäkohtien korjausta kannatetaan.

Kysymystä voisikin tarkentaa oleellisiin seikkoihin, eli:

Kuka, tai ketkä,  aikovat ottaa osaa asiaa ajaakseen, kuin myös vastuuta tulosvastuun suhteen ?

Mielestäni etuoikeutettuja ensimmäisiin vastaus vuoroihin, tätä kunnallisvaalien esileikkiä koskien,
ovat ensinnäkin nämä jatkuvat leikkaukset hyväksynnällään sallineet, edustuksellisen demokratian
helmet, eli kuntalaisten edun ajajat, joista käsittääkseni ainakin yksi täällä puhuu ulkoistamisen,
kuin kaupallistamisenkin puolesta.

Miten tämä liittyy kaivattuun asialliseen Kondiskeskusteluun, eri näkökulmin, on se tosiasia,
että jatkuva kunnallisen sosiaalipalvelun alasajo itse aiheutettuun resurssipulaan vedoten,
tulee aiheuttamaan kunnallisen katastrofin, näiden Kondismaisten pilottihankkeiden riittämättömyyden
johdosta, nyt ja tulevaisuudessa.

Näillä palveluilla ei yksinkertaisesti pystytä hoitamaan kasvavaa ongelmaa tulorajoista kuin tuottamattomuudestakaan johtuen.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #773 on: 07. 06. 2007 19:07 »
Lainaus: Johansson

>Folkhälsanin tapaus on hyvä esimerkki.  Mikäli esitetyt väitteet pitävät paikkansa, on vain ajan kysymys milloin jokin valtakunnallinen media otsikoi etusivullaan, että ”Ruotsinkieliset hankkeet saavat Vaasassa erityiskohtelun”. Aihe olisi ilman muuta ykksöjuttu monessa lehdesä.<

Vaasa on muualta päin katsottuna "Merellinen menehtyjä", sanoi sitten Zei Zei ja muut kellokkaat mitä tahansa.  Lahjusskandaalien ja jatkuvien menetysten Vaasa ei ansaitse enää enenpää mokia.« Last Edit: 07. 06. 2007 19:07 by Niin Makaa »
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Canis Satrapis

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #774 on: 08. 06. 2007 11:11 »
Aika rajusti sanottu että Vaasa olisi "Merellinen menehtyjä".  Sen asemasta voidaan kyllä epäillä että kaupungin kasvu ei tule olemaan sitä luokkaa, mitä optimistisimmissa ennusteissa sanotaan.  Itse arvioin että Vaasa pärjää nykyisillä resursseulla vielä muutaman vuoden, mutta sitten alkavat ongelmat ellei mitään tehdä.

Yksi näistä ongelmista tulee olemaan vanhusten palveluiden järjestäminen. Muita ovat Vaasan radan sähköistäminen, Merenkurkun liikenne ja uusia muuttajia kiinnostava tonttipolitiikka sekä yliiopiston tuleva asema.

Vanhusten palveluiden  järjestäminen on yksi tärkeimmistä.  Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan myös uusia  vaihtoehtoja.

Offline Hrk

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 22
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #775 on: 08. 06. 2007 17:05 »
Danny totesi: "Folkhälsan ei ole vain suoristanut mutkia, se on hypännyt kaikkien mahdollisten mutkien ylitse. Papereita ja julkisia päätöksiä ei ainakaan ole virallisesti olemassa Vaasan nettisivuilla. (maankäyttösopimus, tontin hinta, aiesopimus, maan arvonnousu …jne)
Kaavoitustyö kaupungin omana työnä on jo täydessä vauhdissa J. Hallasmaan mukaan.
Kyllä nimimerkki PeterK arvaili aivan oikein. Tasapuolisesta kohtelusta
ei voida ainakaan tässä tapauksessa puhua yhtään mitään."


Tämähän nyt selittääkin Kondiksen etenemisen nihkeyden. Mitähän muuta vielä pulpahtaa esiin?
Mutta ehkäpä se nyt etenee ja saataisiin Kondiksia muillekin paikkakunnille. Monet odottavat kieli pitkällä.

Canis Satrapis

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #776 on: 08. 06. 2007 17:05 »
>Mitähän muuta vielä pulpahtaa esiin? Mutta ehkäpä se nyt etenee ja saataisiin Kondiksia muillekin paikkakunnille. Monet odottavat kieli pitkällä.<

Varmaan monet odottavatkin elleivät sitten Vaasan virkamiehet ole  viestineet epätyydyttäviä tietoja kollegoilleen muissa kaupungeissa, vaikka vain piruuttaan.

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #777 on: 09. 06. 2007 12:12 »
Tapasin tänään yhden valtuutetun ja tiedustelin häneltä mitä on tilanne Kondiksen osalta seuraavassa valtuuston kokouksessa. Hän suostui kertomaan, että valtuutetuille on pidetty
informaatiotilaisuus, jossa hän oli saanut vastauksia hänelle avonaisiin kysymyksiin.
Enempää hän ei suostu kertomaan, mutta korosti, että valtuutetuille oli tärkeää tietoa, että päätöksiä voidaan tehdä. Näitä tietoja oli ollut mahdotonta saada virkamiehiltä.

Yritin itse eilen  (Cuccinottan valtuusto puheiden mukaan) googelettamalla saada asiasta lisää tietoa.
Ensimmäisenä törmäsin Vaasan vanhuspoliittiseen ohjelmaan
http://trinity.siteadmin.fi/File.aspx?id=503259&ext=pdf&routing=301121&webid=380444&name=vanhustenpalvelut04netti
http://trinity.siteadmin.fi/File.aspx?id=260608&ext=pdf&routing=301121&webid=380444&name=vanhuspoliittinen
Yllätyksenä sain tietooni,  että Kondishanke on täysin Vaasan kaupungin hyväksytyn
vanhuspoliittisen ohjelman mukainen. Kuinka oikein on mahdollista, että virkamiehet eivät
noudata kaupungin omia päätöksiä. Hämmästyttävä tosiasia.
« Last Edit: 09. 06. 2007 12:12 by PeterK »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #778 on: 09. 06. 2007 17:05 »
Minäkin olen tavannut yhden kyseisessä Kondiksen järjestämässä tilaisuudessa olleen valtuutetun.  Perjantaina järjestetty tilaisuus toi kuulemani mukaan selvyyden kaikkiin kiperiin kysymyksiin.  En hoksannuat kysyä oliko Francesca  Cuccinotta paikalla mutta sen kuulin että Marjatta Vehkäoja ei ollut paikalla.

Marjatta kuulemma lataa parhaillaan itseensä kiukkua, niin että on valmis purkautumaan 18. päivän valtuuston kokouksessa. M.V on meuhkannuat  kannastaan eräässä pienimuotoisessa tilaisuudessa.

Myös Taina Lehto oli paikalla.  Toivottavasti hän sai vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin.  Tapaamani valtuutettu arveli että valtuutetuilla ei ole enää mitään epäselviä kysymyksiä. Paine tulee nyt pelkästään virkamiesten toimesta.

Jännittävä nähdä mitä virkamiehet ja heidän ohjuksensa keksii

Moderaattori

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #779 on: 09. 06. 2007 19:07 »

Tämänpäivän Pohjalaisen mukaan Tammikartanon  palvelukeskukseen eli nykynimeltään Ikäkeskukseen on palkattu lähihoitajaharjoittelijoita, sanoo  koti- ja laitoshoidonjohtaja Matti Paloneva.

Tässä kiinnittyy huomio ainostaan sanaan Ikäkeskus.  Ikäkeskus on Kondis Finland Oy:n aputoiminimi..  YTJ:n sivuilta voi lukea että aputoiminimi on perustettu 30.08. 2006.   Tammikartanon nimenä ei siis voi olla Ikäkeskus.

Ikäkeskus on yhtäkuin Kondis.

Vasioso

EStrahl

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #780 on: 09. 06. 2007 20:08 »
Joku löysi googlaamalla tämänkin asian.
Aputoiminimi ”Ikäkeskus” rekisteröitiin jo monta vuotta sitten, ainakin ennen kuin Vaasan Kondis tuli edes ajankohtaiseksi.
Nimi (aputoiminimi) "Ikäkeskus"siirrettiin 30.08.06 perustetulle Kondis Finland Oy:lle, jolle sen oli alun perin tarkoituskin siirtyä.
Tässä on varmasti tapahtunut vain pieni lipsahdus, jota selvitellään varmasti  puolin ja toisin. 

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #781 on: 09. 06. 2007 21:09 »
Aika rajusti sanottu että Vaasa olisi "Merellinen menehtyjä".  Sen asemasta voidaan kyllä epäillä että kaupungin kasvu ei tule olemaan sitä luokkaa, mitä optimistisimmissa ennusteissa sanotaan.  Itse arvioin että Vaasa pärjää nykyisillä resursseulla vielä muutaman vuoden, mutta sitten alkavat ongelmat ellei mitään tehdä.

Yksi näistä ongelmista tulee olemaan vanhusten palveluiden järjestäminen. Muita ovat Vaasan radan sähköistäminen, Merenkurkun liikenne ja uusia muuttajia kiinnostava tonttipolitiikka sekä yliiopiston tuleva asema.

Vanhusten palveluiden  järjestäminen on yksi tärkeimmistä.  Ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan myös uusia  vaihtoehtoja.


Säästöpolitiikan tuloksia korjataan

Vaasan kaupunki on nyt ihan oikealla asialla, kun lisää työvoimaa vanhushoitoon. Toisaalta kaupungintoiminta on vähän kuin hölmöläisten touhua, koska tälle vuodelle hyväksytyt säästötoimet vievät sosiaali- ja terveystoimesta vajaat 700 000 euroa.

Kesäksipalkatut lähihoitajaopiskelijat ovat hyvä apu lisätyövoimana Tammikartanon ikäihmisten palvelukeskuksessa. Vain ja ainoastaan työllä voidaan myös vanhusten elämää parantaa.

Kesänjälkeen onkin hyvä palkata uusia työntekijöitä kaupungin vanhushuoltoon opiskelijoiden kesätyötä jatkamaan.


Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #782 on: 10. 06. 2007 09:09 »
Jahhah
tämä on nyt tietysti vain pieni detalji mutta koska aputoiminimen hankkiminen maksaa, lienee niin että Kondis Oy:llä on itressejä nimen suhteen.  Katsotaan nyt millainen vääntö tästäkin syntyy.

Luulenkuitenkin ettäKondiksessa ollaan sovittelevalla mielelä.

Vaasan Ikäkeskus on käynnistänyt toimintansa

Vaasan kaupungin Ikäkeskus on käynnistänyt toimintansa Tammikartanon palvelukeskuksen entisissä tiloissa.
Ikäkeskuksessa toimivat muun muassa muistipoliklinikka, vanhusten päiväkeskus sekä selvitä-arvioi-sijoita -toimisto, jonka kautta koordinoidaan kaupungin vanhushuollon hoitopaikat.

Ikäkeskukseen on koottu jo olemassaolevaa toimintaa. Uutena on aloitettu ikääntyneille suunnattu liikuntaneuvonta ja vanhusten vapaaehtoistyön koordinointi.
Pohjanmaan uutiset 03.05.2007 päivitetty klo 16:55:51

YTJ

Ylen uutiset

Vaasan kaupunki

Vaasan kaupunki
« Last Edit: 10. 06. 2007 09:09 by Johansson »

Offline Jacob

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 14
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #783 on: 10. 06. 2007 11:11 »
Voi tsiises, miten noloa Vaasan kaupungille.
Se on juuri näin: joka käänteessä kaupunki on yrittänyt ”omia” jotain Kondiksesta omiin hankkeisiinsa.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #784 on: 10. 06. 2007 12:12 »
Luin mielenkiinnolla vanhuspoliittisen ohjelman, onhan se kaunista tekstiä, että tässä on mennyt aika vetistellessä. Kaunishan se on, ei mihinkään päästä. Mutta kuka valvoo että tätä paperia noudatetaan. Käytäntö on tosikirjavaa. Henkilökunnasta osa on päteviä, sitten on muodollisesti
päteviä ja sitten on epäpäteviä. Hallintoporras polkee tyhjäkäyntiä, liian paljon työntekijöitä.
Vanhainkoteja tosin valvoo viimeistään lääninhallitus, mutta ennenkuin sinne päästään, niin sinne pitkämatka ja tulos ei ole ainoa vanhusta tai vammaista tyydyttävä. Niinhän se on käytäntö, ylempi suojelee alempaa ja alempi suojelee ylempää.

Kondista valvoo kuluttaja-asiamies eli siinä on suunta selkeä. Vaasan kaupungin ikäkeskusta ei
vasvo kukaan viranomainen. Palveluntuottaja valvoo itseään ja vastauksen tietää jo etukäteen.
Va,ltuutetut ei valvo, niiden kyllä pitäisi valvoa, mutta heitä taluttaa virkamiehet. Katsotaan nyt Kondis asia, tapahtuuko nyt  että valtuusto tekee itsenäisesti päätöksen.

Näitä ohjelmia, tyryhmäraportteja, tutkimuksia, projekteja on tehty rivimetreittäin. On konsutti tutkimuksia ja kaikki nämä tutkimustulokset on ollut tyhjän kanssa. Stakes on nyt jo suhtautunut projekteihin kriittisesti koska ne ollut lähinnä maistereitten itse itsensä työllistäviä
tutkimuksia joihin maallikko osaa antaa välittömän vastauksen.

Tämä Kondis onkin nyt hyvä, kaupunki on heräämässä prinsessa ruususen unesta, nyt tuli kiire,
mutta jos kondishanke kaatuu niin  siinä kaatuu samalla muutkin suunnitelmat. Tässä pitää nyt vaalien alla saada vipinää.

Vanhuspoliittinen ohjelma ei ole tuottanut muutakuin kauniin nyyhkypaperin joka nyt pitäisi välittömästi repiä uusiksi ja samalla tuoda siihen sanktiot jos ohjelmaa ei noudateta. Viimeistään valtuutettujen pitää valvoa, että päätöksiä myös noudatetaan.

Nyt herää kysymys: mistä ne rahat nyt löytyi kun niitä aikaisemmin ei ollut? Onko tämä kondiksen tuomaa vai vaalien huumaa?

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #785 on: 10. 06. 2007 15:03 »
Kun googlettaa sanalla ikäkeskus, löytyy kaikenlaista.  ymmärtääkseni aputoiminimi on suojattu ja Kondiksella on niin halutessaan mahdollisuus vaatia muiden "ikäkeskusten" nimen muuttamista tai korvauksia. Olenko täysin väärässä?


Tietääkö joku tarkemmin?

Sitä mieltä olen että Tammikartano on muutettava takaisin Tammikartanoksi  ihan vain noin periaatteellista syistä.  Sen verran virkamiehet ovat pottuileet Kondikselle.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #786 on: 10. 06. 2007 17:05 »
Kylläpä on tullut tarve Kondiksen myötä saada jotain näennäistä aikaan. Mikä on tämä ikäkeskus?
Se siinä on hyvä että ne nyt saa yhden oven takaa, ei muuta. Nämähän apuvälineiden lainaus
on ollut ja SAS on ollut ei mitään uutta. Samat henkilöt hoitaa SAS toimistossa kuolettavan pitkiä vanhusjonoja ja mitään ei tapahdu. Ei jatkossakaan.

Apulaiskaupunginjohtaja Strandin lanseerasi jutun että 160 työntekijää otetaan töihin. Jäi joitakin kysymyksiä avoimeksi? Hyvä että työllistetään 160 työntekijää tai otetaan eläkkeelle
siirtyvien tilalle. Toivon mukaan ne otetaan sinne tuotantoportaaseen, jossa se todellinen vanhus ja vaikeavammaistyö tehdään ja mietitään tarkoin väliportaan hallinnon kohdalta, että otetaanko ketä tilalle vai unohdetaanko? Otetaanko ollenkaan? Meillä tulee kuten Nokialla, M-realilla ja muilla suuryrityksillä sama tilanne
jotka saneeraa väkeä ulos, ei tarvita tuottamattomia ihmisiä. Väliporrasta nyt yksityissektorilla saneerataan. Liian raskaita organisaatioita puretaan kiinnitetään huomio tuotantoon.
Laskin tässä erääntyöntekijän kohdalta montako porrasta hänen pitää mennä ennekuin hän tapaa apulaiskaupunginjohtajan. Kymmenen tuli. Japanissa ja muissa teolllisuusmaissa on kolmiportainen. Ja kilpailukyky heillä säilyy.

Mitä tehdään vanhuspoliittisella ohjelmalla johon mikään intressiryhmä ei ole sitoutunut. Kun joku ohjelma hyväksytään, niin se on merkittävää, että siihen sitoutuu valtuutetut ja valvovat, että ohjelmaa noudatetaan joka sektorilla.  Jatkuva laatuvalvonta ja työntekijöiden sitoutuminen
vanhuspoliittiseen ohjelmaan. Nyt tuo paperi on vain paperi kaupungin arkistossa, ei muuta.

Sanotaan, että on sosiaaliasiasmies jolle voi valittaa. Kaksi vuotta olen yrittänyt virka-aikana
häntä tavoittaa ja olen soittopyyntöjä jättänyt. Ei ole vastattu. Ei sillä vissiin ole omaa toimistoakaan.

Minä luulen, että tämä Kondis on nyt loppuun puitu aihe ja odotetaan päätöstä. Valtuutetut eivät kovinkaan riemulla valitettavasti osallistunut keskusteluun, toivottavasti he pitävät vaalien alla suunsa kiinni
eivät ole vanhusten hyväksi mitään puhuneet ja teotkin ovat hyvin vaitonaiset. Ettei tyhjällä rehvastella.

Offline MikaR

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 41
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #787 on: 11. 06. 2007 13:01 »
Quote
Tämänpäivän Pohjalaisen mukaan Tammikartanon palvelukeskukseen eli nykynimeltään Ikäkeskukseen on palkattu lähihoitajaharjoittelijoita, sanoo koti- ja laitoshoidonjohtaja Matti Paloneva.
Tässä kiinnittyy huomio ainostaan sanaan Ikäkeskus.  Ikäkeskus on Kondis Finland Oy:n aputoiminimi..  YTJ:n sivuilta voi lukea että aputoiminimi on perustettu 30.08. 2006. Tammikartanon nimenä ei siis voi olla Ikäkeskus.

Ikäkeskus on yhtäkuin Kondis.

Kylläpäs yllätyin kun selailin foorumia mahtavan mökkeilyviikon jälkeen: Vaasan kaupunki on kylmähermoisesti varastanut Kondiksen vuosia vanhan aputoiminimen eli Ikäkeskuksen omaan käyttöönsä! Onkohan tämä taas esimerkki joidenkin virkamiesten omasta, Kondis-vastaisesta agendasta vaiko vain iso, kallisarvoinen nimensuojauserehdys?

Meinaan, tällaiset mokat maksavat rahaa. Kaupunkilaisten veromarkkoja kuluu kun kyltit ja paperit on painettava uudelleen. Ja jos kyseessä olisi esim Nokia niin toiminimiloukkaus maksaisi miljoonia sakkoina. Kai tässäkin vahingonkorvaus tulee kyseeseen. Kunhan kaupunki nyt ensiksi äkkiä poistaisi laittoman materiaalin, niin voi olla että loukattu osapuoli on myötämielisempi.   

Katsopaanpa lähemmin mitä viranoimainen eli Patentti- ja rekisterihallitus sanoo toiminimen rekisteröintisuojasta. Pidetään mielessä että Kondiksen ja sen toiminimi Ikäkeskus toimivat Vaasassa ja muualla Suomessa sosiaalialalla, eli tässä täyttyvät sekä maantieteellisen suojan että toimialasuojan rikkomus:

http://www.prh.fi/fi/kaupparekisteri/yritystennimet/yksinoikeusnimeen.html

"Yksinoikeus rekisteröityyn toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa tässä maassa käyttää sellaiseen toiminimeen sekoitettavissa olevaa toiminimeä, ellei näytetä, että toiminimen haltija ei saata kärsiä siitä vahinkoa. Vakiintumiseen perustuva yksinoikeus toiminimeen sisältää sen, että toinen elinkeinonharjoittaja ei saa sillä alueella, jolla toiminimi on vakiintunut, käyttää siihen sekoitettavissa olevaa toiminimeä (Toiminimilaki 3 §).

Toiminimen tahallinen loukkaaminen on säädetty rangaistavaksi. Joka tahallaan loukkaa toisen oikeutta toiminimeen, voidaan tuomita toiminimen loukkauksesta sakkoon. Lisäksi elinkeinonharjoittaja, jonka elinkeinontoiminnassa on tahallisesti tai huolimattomuudesta loukattu toisen oikeutta toiminimeen, on velvollinen suorittamaan loukatulle kohtuullisen hyvityksen toiminimen käyttämisestä sekä korvaamaan loukkauksesta aiheutuneen vahingon (Toiminimilaki 22 § ja 23 §)."


Voi jestas mikä moka kaupungilta. Taas toisaalta moni muukin Kondiksen toiminta-ajatuksista on ymmärtääkseni yritetty kopioida ja omia häthätää kaupungin omiin hankkeisiin. Onpa mennyt ihmeelliseksi. E Strahl vaikutti tuossa yllä suhtautuvan todella suurpiirteisesti kaupunkia kohtaan; mutta kannattaako se? Jos itse olisin vastaavassa tilanteessa tiedän kyllä mitä tekisin: puolustaisin yritykseni toiminimisuojaa, niin kuin laki salli ja määrää.     

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #788 on: 14. 06. 2007 17:05 »
Olen ollut sattuneesta syystä muutaman päivän poissa rivistä, joten moni asia on mennyt ohitse. Nyt kiinnostaisi todella tietää mikä on tilanne ja prosessi Folkhälsanin vanhustalohankkeen suhteen.

Kuulin nimittäin sellaisen jutun, että kaavoitus olisi täydessä käynnissä ilman päätöstä ja Folkhälsan ei joudu/ole maksanut mitään kaavoitus, maankäyttö, arvonnousu yms. kustannuksia.

Kysymys on siis sinikeltaisen pääoman silittelystä, jolla ilmeisesti nyt maksetaan jotain aikaisemmin sovittua.

Oliko Folkhälsan lopultakin se, joka siirsi aina uudelleen ja uudelleen Kondishanketta.  Tuntuu vähän liian pieneltä tällaiseen vääntöön. 

Totuus selvinnee jos Kondishankeen läpimenon jälkeen tulee Mehitäisen hanke, Terveystalon hanke, Grynderoiden konsortion hanke, Vaasan kaupungin oma hanke jne.


Anfield Stadium

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #789 on: 16. 06. 2007 08:08 »
Olen seurannut ja ottanut kantaakin Kondis-keskusteluun jo jonkin aikaa. Pitkin matkaa monta asiaa on selvinnyt, mutta myös kysymysmerkkejä on ilmaantunut entistä enemmän. Alla muutama näistä kysymysmerkeistä:

Tässäkin keskustelussa on muutamaan otteeseen mainittu Folkhälsanin senioritalo. En usko että Folkhälsan olisi tietoisesti ollut estämässä Kondiksen perustamista. Tämä yksinkertaisesti siksi että Folkhälsan hyötyy taloudellisesti kun Kondis syntyy. Mutta onhan se myönnettävä: Folkhälsanin saama erikoiskohtelu kaupunginsuunnitteluosaston ja siten kaavoittajan puolelta on kovin ilmeinen.
 
Miksi ja miten kaupungin virkamiehet voivat toimia näin epäoikeudenmukaisesti ja puolueellisesti suhteessa Kondikseen? Minkä sektorin virkamiehet ovat oikeastaan vastustaneet Kondista nyt jo 2-3 vuotta? Kuka laskee ja miten lasketaan kaupungin menetys tältä ajalta; kuka virkamiehistä on kantamassa vastuuta tästä menetyksestä? 
 
Miksi sosiaalisektorin korkein johtaja ei ole puuttunut mitenkään teknisen sektorin tekemisiin? Mikä mahtaa olla hänen syynsä piiloutua sosiaalilautakunnan Kondis-myönteisen lausunnon taakse? Onko M. Palonevan allekirjoittama lausunto itse asiassa edes positiivinen? Vai oliko kyseessä vain ”hätämuotoilu”, koska täysin kielteinen lausunto ei olisi kestänyt julkisuutta? Mikä on kaupungin Strandinille järjestämän eläkepäivien projektin todellinen luonne?
 
Cucinotta ihmetteli valtuustossa miksi Kondis on ainoa hanke yli 40 muiden Suomessa vireillä olevan hankkeen joukossa, jossa kaupunki ei ole osallisena? Silti Kondis on siis ”rankattu” ykköshankkeeksi ympäristöministeriön selvityspaperissa. Kuka vaasalainen virkamies on oikeastaan saanut tämän aikaan? Kondishan on aikaisemmin suhtautunut myönteisesti mahdollisuuteen että kaupunki olisi osallisena. Olen täysin vakuuttunut siitä etteivät kondislaiset halua puhua enää tästä asiasta, johtuen siitä että tämä ei olisi heille eduksi. 
 
Miksi Strandin sallii että toisen eli teknisen osaston virkamiehet vastustavat sosiaali-osaston taloudellista etua? Sektorien välisessä ristiriidassa kaupunginjohtaja Lumion on ratkaistava asia kaupungin kokonaisetua ajattelen. Miksi Lumio ei ole näin tehnyt; miksi hän osaltaan tukee teknisen osaston H. Vehkaojan mieltymyksiä ja aivoituksia?
 
Onko H.Vehkaojan toiminnassa enää kyse muusta kuin oman vallan ja edun tavoittelu vanhusväestön kustannuksella? Järjellistä keskustelua asiassa ei ole käyty (on tehty vain tihutyötä taustalla) ja julkinen vastustaminen olisi tavallaan hallitus- ja puolueohjelman vastaista toiminta.
 
Kuinka on mahdollista että yksityinen toimija Kondis ei pystynyt antamaan tai sitä on estetty antamasta lisäselvitystä ja tietoa valtuutetuille virkamiesten tai lehdistön kautta. Jopa tässä foorumissa on aikaisemmin kerrottu että Kondista kiellettiin järjestämistä infotilaisuutta luottamusmiehille. Miten virkamiehet ovat pystynyt kylvämään poliittiselle johdolle niin suuren määrän desinformaatiota? Asia eteni vasta kun asian käsittely siirtyi kaupunginhallitukselle ja kaupunginvaltuustolle. Vähäinen vastustus perustui sitten siihen että kh:n ja kv:n käsittely on turhaa; Lumion vastauskirje olisi riittänyt. Tämä on itse asiassa hyvin paljastava argumentaatio. 
 
Onko asiat nähtävä niin että Kondiksen vastustamisen motiivit liittyvät myös kuntayhteenliittymän suunnitteluun? Tarkoitus on ollut:
- Riittävän suuren väestöpohjan luominen niin että sosiaaliset ongelmat kuten vanhusväestön tilanne voidaan taloudellisesti ratkaista.
- Toinen syy on koulutuspoliittinen.
- Kolmas on kaavoituksen yhtenäistäminen.
 
Kondis-ratkaisu koskee sekä kaavoitus-asiaa että vanhusväestön tarpeita. Onko Kondis tavallaan sotkenut näitä kuvioita? Marjatta Vehkaoja on aikaisemmassa keskustelussa kieltänyt jyrkästi että Kondiksella olisi mitään tekemistä näiden kuvioiden kanssa.

Nyt on kuitenkin ilmennyt että kuntayhteenliittymän tarkoitus oli, että se mahdollistaisi Kondis-tyyppisiä ratkaisuja kaupungin suureksi taloudelliseksi eduksi. Marjatta arvioi tilanteen siis täysin väärin - tai hänellä oli oma intressinsä mukana: jokin muu kuin Kondis-ratkaisu olisi hänelle suopeampi. Tulevaisuus tulee näyttämään minkä ratkaisun puolesta Vehkaojat olivat.     

Valtuuston kokouksessa maanantaina asia ratkaistaneen, ja uskon että kaupungin kokonaisetua ajavat tahot kaikista puolueista tulevat voittamaan. 
« Last Edit: 16. 06. 2007 15:03 by Anfield Stadium »

Canis Satrapis

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #790 on: 16. 06. 2007 11:11 »
Folkhälsanin taustajuonittelusta en osaa sanoa mitään, vaikka sitä on varmasti ollut ja on.  Sen sijaan ymmärrän hyvin, että Folkhälsanin senioritalolle on hyötyä Kondiksesta.  Ajattelen nyt vaikka vain ruokapalvelua.  Folkhälsanin ei tarvitse rakentaa kuin lämmityskeittiö, jos Kondiksessa toimiva partneri pystyy tarjoamaan valmiin lämpimän ruoan.

Säästöä syntyy jos jonbkinlaisissa hoivapalveluissa ja muissa palveluissa, jos vain yhteistyöhalua löytyy.  Oikein toimimalla hyöty kohdistuu siis sekä palveluiden ylläpitäjiin että asukkaisiin.

En tiedä onko tällaista mallia olemassa mutta sitä kannattaa kokeilla.  Ehkä yksi syy  kondishankkeen vetäjien hiljaisuuteen on juuri se, että nyt ei haluta mitään pilata vaikka Folkhälsanin erityikohtelu kuinka harmittaisi.

Odotan suurella mielenkiinnolla maanantain kokousta ja erityisesti M. Vehkaojan puhetta.  Hän kun on kiivaasti kaikenlaista erityiskohtelua vastaan ja onhan  se nyt kohdistunut ruotsinkielisen väestön etuihin, joita Vehkaoja on ennenkin kurninut.

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #791 on: 16. 06. 2007 11:11 »
Ehkä Vehkis on saamassa parempaa tietoa Turun dementia-konferenssista tänään.

Dementian huippututkijat puhuvat Kondiksen puolesta Turun NorAge2007.konferenssissa tänään.
http://lotta.yle.fi/rswebtku.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content771D7
Dementian huippututkijat koolla Turussa
Dementian ehkäisyyn etsitään kuumeisesti keinoja eri puolilla maailmaa. Vaikuttavaa lääkettä ei kuitenkaan ole vielä  löydetty.
Tehokkain tiedetty keino tällä hetkellä on ennaltaehkäistä dementiaa omilla elintavoilla. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla pelkkää kieltä ytymistä, lohduttavat tiedemiehet.
Shoppailu esim. on mainio hoitokeino, toteaa prof. Timo Strandberg Turun NorAge2007- konferenssissa.
https://eventsi.congreszon.fi/ei/cm.esp?id=333&pageid=_1T20PC3RN

Offline luopio

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 225
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #792 on: 16. 06. 2007 14:02 »
Ryhmä "23" (vihr+proV+sd+vas) järjesti Kondis-hankkeen tiilmoilta tilaisuuden jossa hankeen puuhamiehet kertoivat suunnitelmasta. Moni asia selvisi.

Esitykseen on kuulelmma tulossa muutamia selvennyksiä ja pari lisäystä ja näin hanke näyttää menevän maanantaina läpi.
« Last Edit: 16. 06. 2007 14:02 by luopio »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #793 on: 16. 06. 2007 16:04 »
Tuon Kondiksen puuhamiesten järjestämän kokouksen jälkeen ovat ilmeisesti ryhmä 23 ryhmyrit olleet myös koolla.

Kokouksen merkitys oli  harmoniaan pyrkiminen.  Tavoitteena on laatia uusi paperi. Paperi laaditaan niin, että se ei ole enää "Kouhin paperi".  Näin  voivat muutkin sen hyväksyä.  Tällä on erittäin suuri merkitys kun tehtyjä päätöksiä joskus tulevaisuudessa arvioidaan. Näin ei voida ketään syyttää ainakaan vanhusten asian torpedoinnista.

Mielenkiintoista olisi tietysti tietää, ovatko paperiin tehdyt muutokset  vain kosmeettisia vain pyrkivätkö virkamiehet vaikuttamaan niin, että paperiin tule vielä joku porsaan menevä reikä.

Tämä mahdollisuus on aina olemassa.
« Last Edit: 16. 06. 2007 16:04 by Johansson »

Offline MikaR

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 41
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #794 on: 18. 06. 2007 22:10 »
Pohjalainen tiistaina 19.06.2007:

Valtuusto hyväksyi Kondis-hankkeen maankäyttömaksut selvin lukemin


Ryhmäpuheenjohtajien yhteinen esitys Kondis-hankkeen maankäyttömaksuista kelpasi Vaasan kaupunginvaltuutetuille.

VAASA Mikko Kallionpää

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin keskustaan suunniteltujen palveluasuntojen rakennusoikeuksien maankäyttömaksun maanantai-iltana äänestyksen jälkeen.

Edellisessä valtuuston kokouksessa Marjatta Vehkaoja (sd.) esitti, että ns. Kondis-hanke jätetään pöydälle, ja niin myös tehtiin 14 valtuutetun oltua samalla kannalla. Vehkaojan mielestä asiassa on edetty liian nopeasti ja ohitettu kaupungin normaali protokolla. Lisäksi rakennusoikeutta ollaan myöntämässä alihintaan.

Heimo Hokkasen (kd.) jättämä valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteinen esitys oli hiottu versio kaupunginhallituksen esityksestä. Maankäyttömaksuun ei tullut muutoksia, ja 30 prosentin alennus 220 euron neliöhinnasta on voimassa vuoden 2011 loppuun saakka.

Mutta jos Kondis-hankkeen luonne oleellisesti muuttuu 20 vuoden aikana, maanantaina myönnetyt etuudet puretaan ja kiinteistön omistajat velvoitetaan maksamaan alennuksen suuruisen korvauksen kaupungille sen hetkisen hintatason mukaisesti.

Hylkäysesitys hävisi

Ryhmäjohtajien yhteinen mielipide ei paljon painanut, kun rivivaltuutetut pääsivät vauhtiin. Ensin Vehkaoja esitti Pirjo Andrejeffin (sd.) kannattamana koko asian hylkäämistä.

Sitten Kaj Skåtar (r.) teki ryhmäjohtajille vastaesitykset, joiden mukaan neliöhinnat ovat voimassa vain kahden vuoden ajan, mutta hankkeen luonteen muuttumiselle ja sen aiheuttamille toimenpiteille ei asetettaisi aikarajaa. Häntä kannatti vihreiden Tapio Osala.

- Jos hanke on rehellinen, se ei kaadu 20 vuoden määräaikaan, totesi Skåtar.

Harri Moisiolle (vas.) oli harvinaisen selvää, mikä muuttaisi oleellisesti Kondis-hanketta.

- Se, että niillä asunnoilla ruvetaan tekemään bisnestä.

Vihreiden Hannu Katajamäki haluaa tukea Kondis-hanketta, koska hän näkee siinä potentiaalia.

- Tällaista ei ole ennen ollut, siksi sitä on niin helppo vastustaa.

Skåtar palasi puhujapönttöön mainitakseen, että hän ei esityksistään huolimatta missään nimessä vastusta senioriasuntojen rakentamista.

- Minä olen siinä iässä, että viimeistään huomenna pitäisi ruveta harkitsemaan sellaiseen muuttamista.

Vehkaojan hylkäysesitys kaatui äänestyksessä ryhmäjohtajien esitykselle luvuin 7-44. Skåtarin muutosesitykset puolestaan hävisivät äänin 9-34, joten puheenjohtajien esitys hyväksyttiin sellaisenaan.

http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=253913

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #795 on: 20. 06. 2007 18:06 »
Valtuusto hyväksyi Kondis-hankkeen maankäyttömaksut

Vaasan kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin keskustaan suunniteltujen palveluasuntojen rakennusoikeuksien maankäyttömaksun maanantai-iltana äänestyksen jälkeen.
Marjatta Vehkaoja esitti Pirjo Andrejeffin (sd.) kannattamana koko asian hylkäämistä, mutta esitys ei saanut tarpeeksi kannatusta.
Harri Moisio (vas.) oli oikealla linjalla, että rahamiehet pääsevät tekemään Kondis-asunnoilla nyt bisnestä.

Kondis-hanke ei ole todellakaan mikään sosiaalinen projekti vaan se on rahaeliitin hanke, jolla pannaan ikäihmiset lisäarvoa tuottamaan yksityiselle pääomalle. Tottakai myös hankkeeseen imetään yhteiskunnan verovaroja, niin kuin on tapana nykyään.« Last Edit: 20. 06. 2007 19:07 by Reino Kolmonen »

Offline jarto

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 314
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #796 on: 20. 06. 2007 19:07 »
Harri Moisio (vas.) oli oikealla linjalla, että rahamiehet pääsevät tekemään Kondis-asunnoilla nyt bisnestä.

Reinon luultavasti kannattaisi kuunnella uudelleen, mitä Harri Moisio sanoi:

"Jos se Kondis-formaatti olennaisesti muuttuu, että sitä ruvetaan tekemään bisnestä, niillä mökeillä, niin silloin se oleellisesti muuttuu. Minusta siinä ei ole mitään epäselvää."

Harri Moisio kommentoi siis esityksen 20 vuoden ehtoa, jota kaupunginjohtajan mielestä olisi vaikea tulkita.

Harri Moisio ja koko vasemmistoliitto äänesti Hokkasen ehdotuksen puolesta eli Marjatta Vehkaojan hylkäysehdotusta vastaan.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #797 on: 20. 06. 2007 19:07 »
Harri Moisio (vas.) oli oikealla linjalla, että rahamiehet pääsevät tekemään Kondis-asunnoilla nyt bisnestä.

Reinon luultavasti kannattaisi kuunnella uudelleen, mitä Harri Moisio sanoi:

"Jos se Kondis-formaatti olennaisesti muuttuu, että sitä ruvetaan tekemään bisnestä, niillä mökeillä, niin silloin se oleellisesti muuttuu. Minusta siinä ei ole mitään epäselvää."

Harri Moisio kommentoi siis esityksen 20 vuoden ehtoa, jota kaupunginjohtajan mielestä olisi vaikea tulkita.

Harri Moisio ja koko vasemmistoliitto äänesti Hokkasen ehdotuksen puolesta eli Marjatta Vehkaojan hylkäysehdotusta vastaan.


Näin ikävä kyllä oli, että vasemmistoliiton ryhmä äänesti Hokkasen ehdotuksen puolesta.
Mutta lainasinkin vain Moision lausuntoa, että Kondis-asunnoilla aletaan tehdä bisnestä.
Offline jarto

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 314
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #798 on: 20. 06. 2007 20:08 »
Eilisessä valtuuston kokouksessa Marjatta Vehkaoja väitti palokadun myymistä laittomaksi. Vastaavasti Mia-Petra Kumpula-Natri moitti palokadun hintaa liian edulliseksi. Nämä väitteet ovat mielenkiintoisia kun ottaa huomioon seuraavat seikat:

23.4.2007 kaupunginvaltuusto hyväksyi asemakaavan muutoksen koskien Vaasan matkakeskusta. Tällöin myytiin 1240 neliötä Rosteninkatua Biskajan kiinteistöt Oy:lle. Neliöhinta oli myös sama kuin mitä Kondis maksaisi palokadusta. Tuohon aikaan teknistä virastoa johti Marjatta Vehkaojan aviomies Heikki Vehkaoja, joten voidaan olla varmoja että Marjatta täysin tiesi, mitä asemakaavamuutoksessa tällöin myytiin ja mihin hintaan. Ehkä myyminen ei ole laitonta jos myymistä esittää oma aviomies?

Huomasin että Kondis-asian vastustus oli valitettavan periaatteellista. Pöydällepanon jälkeisen kolmen viikon aikana Hannu Moisio kutsui koolle tilaisuuden, jotta vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n valtuutetut voisivat tutustua asiaan tarkemmin, esittää kysymyksiä ja keskustella Kondiksesta. Seitsemästä hylkäysehdotuksen puolesta äänestäneistä ei yksikään saapunut paikalle. Francesca Cuccinotta jopa perusteli vastustavaa kantaansa tiedon puutteella, vaikka hänellä olisi ollut erinomanen mahdollisuus saada hankkeesta kaikki tarvitsemansa tieto.

Matkakeskuksen asemakaavan muutospöytäkirja:

http://www1.vaasa.fi/ktwebbin/docisael.dll?KV\0\77339908.doc

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #799 on: 20. 06. 2007 21:09 »
Nuo ovat erittäin kiinnostavia pointteja, Jarto. Marjatta Vehkaoja lähentelee jeesustelun maailmanmestaruutta (anteeksi ilmaisu) kun peräänkuuluttaa läpinäkyvyyttä prosessiin... Jopa minä täystyöllistettynä perheenäitinä olen mielestäni ollut suht ajantasalla missä Kondis-hankkeessa mennään. Enpä voi sanoa samaa rva tahi herra Vehkaojan työskentelystä tai yhteistyöstä - esimerkkinä mainittakoon tuo kommentti palokaduista.   

Kyllä Vehkaojien toimintaa pitää tarkastella lähemmin, olisikohan ilmoitus tarkastuslautakunnalle ajankohtainen?

Ja tosiaan, mihin tuo vastustus oikein perustuu kun vastustajien kiinnostus asiaan ei saanut armon oppositiota saapumaan järjestettyihin infotilaisuuksiin. Esim Cucinottan kannanotot vaikuttavat lähinnä naurettavilta tuon jälkeen.

Mutta vielä substanssi-asiaa. Joka viikko uutisotsikot muistuttavat meitä Kondiksen tarpeellisuudesta:

Vbl 20.6.2007

Många dementa väntar på vårdplats i Vasa


Omkring 30 dementa väntar ständigt på en vårdplats i Vasa. Samtidigt minskar antalet långvårdsplatser.

I tisdags avslog social- och hälsovårdsnämnden en rättelseyrkan från anhörigvårdare om indragningen av kortvårdsplatser vid Berghemmet. De anhöriga anser att Vasa stad inte lyckats visa att det finns ersättande platser.

- Grunden för avslag var att vi ansett att det finns tillräckligt med platser även när Berghemmets platser försvinner, säger ordförande Thomas Öhman (sfp).

Han får medhåll av socialarbetare Leila Hemminki, en av de som koordinerar vård- och köplatser. Det stora problemet enligt henne är bristen på långvårdsplatser, och speciellt demensplatser för finskspråkiga.

- Den senaste tiden har vi haft 30 personer i kö.

http://www.vasabladet.fi/story.aspx?storyID=6444
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle