Author Topic: Kondis-hanke  (Read 279699 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #600 on: 28. 05. 2007 20:08 »
Vastaa mieluimmin minulle, mitä minä tästä tulevaisuudessa ilman omaisuutta hyödyn ?

Vaasaan on saatava sellaisia palveluja, joita kaikki vanhuusikään tulevat ihmiset voivat käyttää.

Saako kaupungin maille rakentaa vain sellaista, joka hyödyttää jokaikistä vaasalaista? Saako veromarkkoja laittaa vain sellaiseen, mitä jokaikinen tulee käyttämään tai mitä jokaikisellä olisi varaa käyttää?

Okei, Kondiksella ei ehkä ole mitään annettavaa juuri sinulle. Ehkä juuri sinulle siitä on vain kustannuksia, kuten Merenkurkun liikenteestä, espanjalaisesta vesipuistosta, skeittihallista tai raviradasta.

Ihmettelen kovasti, mikä se sellainen yksityinen palvelu on, jota ihan kaikki tulevat käyttämään - tai edes suurin osa. Vaikken itse Kondiksesta mitään iloa saisikaan, saattaa naapurin likka mennä sinne sairaanhoitajaksi. Ehkä kummipoika saa töitä sen rakennustyömaalta. Ehkä henkihieverissä oleva siskon parturiliike saa sieltä lisää asiakkaita.

On se niin väärin, jos joku hyötyy ja toinen ei. Juuri sinäkö olet joutunut häviölle joka kerta, kun Vaasaan jotain rakennettiin tai kun johonkin veromarkkoja laitettiin?


Esimerkiksi sosiaali-, terveys ja koulupalvelut ovat sellaisia asioita, jotka on syytä pitää erillään voitontavoittelusta, mutta on muitakin jotka ovat yhteiskunnalle tärkeitä avainalueita. Kyllä yksityiselle yritystoiminalle ja voitontavoittelulle on muilla tuotantoalueilla tilaa.

Suomalainen hyvinvointivaltio on hyvä malli miten palvelut pitää yhteiskunnassa järjestää. Lainsäädännöllä taataan samanarvoiset palvelut kansalaisille. Ikävää vain on, että hyvinvointivaltiota on viimeiset kymmenen vuotta purettu. Tilalle on nyt sitten tullut yksityistä sosiaali- ja terveysbisnestä.

Silloin on kaikki hyvin, kun ne jotka ovat kaikkein heikoimmilla yhteiskunnassa alkavat voimaan hyvin.
« Last Edit: 28. 05. 2007 20:08 by Reino Kolmonen »

Offline Jacob

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 14
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #601 on: 28. 05. 2007 20:08 »

Quote
Tai niin kuin länsinaapurimme sosiaaliministeri sen lausui: "En halua ottaa tavoitteeksi tarjota terveys- ja hoivapalveluja jotka ovat yhtä huonoja kaikille. Haluan tarjota yhtä hyviä palveluja kaikille." Ja tämä tärkeä tavoite saavutetaan vain kun palvelutalkoisiin osallistuu sekä julkiset että yksityiset toimijat, toisiaan sparraten, uusia ja parempia ratkaisuja luoden.

Voiko olla eri mieltä? Vaasassa kyllä.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #602 on: 28. 05. 2007 20:08 »
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen. (Aika erikoista muuten  - yleensä vaaditaan pätevä syy varamiehen käyttöön).
No, kokoomus eittämättä pitää asiaa kovin tärkeänä ja on valmis varsin erikoislaatuiseen käsittelyjärjestykseen.

Kaava-asiat käsitellään johtosäännön mukaan Kh:n Suunnittelujaoksessa. Tämä asia ei siellä koskaan ole ollut.  Kaikki tärkeät kaava-hankkeet luetellaan vuosittain lakisääteisessä kaavoitusohjelmassa. Tästä hankkeesta ei siellä mainita. Asemakaava-asiat esittelee kaupunginhallituksessa tekninen apulaiskaupunginjohtaja, tämän asia esitteli kj Lumio. Kun asia koskettaa myös vanhus-laitoshoitoa, niin olisi luullut, että sen sektorin lausunto asiasta olisi myös otettu edes asiakirjoihin liitteeksi. Nyt ei näin tehty.

Viime maanantaina oli valtuustoseminaari, jossa nimenomaan käsiteltiin kaupungin tämän osa-alueen kehityshankkeita ja tälle sektorille on luvassa 170 uutta työpaikkaa kolmen vuoden sisällä. Välittömästi tämän seminaarin jälkeen kokoontui kaupunginhallitus tuohon erilliseen Kondis-kokoukseen päättämään Kouhin esityksen mukaan mm. tästä ”kokonaisuuden, mikä käsittää lääkärin vastaanottotilat, sairaalaosaston (n. 16 paikkaa, käytettäväksi mm. toipilasosastona, omaishoidon ym. intervalli-osastona tms., dementiapotilasosaston (n. 32 paikkaa) saattohoito-osaston (n. 8 paikkaa), ei maankäyttömaksua peritä”


No, ensiksi asia eteni hitaasti ja nyt kuin ketsuppipulloilmiönä (ensiksi ei tule mitään sitten tulee kaikki syliin).

Näen, että virkamieskunnan, kaupunginjohtaja Lumio (kok) mukaan lukien, joutui kokoomuksen valtuustoryhmän ylikävelemäksi, tai oikeastaan lokaan painamaksi. Vallitsevaan yhteistyökuvioon kuuluu, että RKP myötäilee kokoomuksen tärkeitä asioita. Puolet demareista kannattaa mitä tahansa rakentamista.

On ikävää, että eri syistä hankkeen valmistelu on viivästynyt.  En kyllä voi mitenkään hyväksyä, sitä että näin tärkeä hanke valmistellaan ohi viranhaltijoiden ja oikeiden elimien kautta (sos. terv ltk, Suunnittelujaos).
Voimantunnossaan kokoomus vielä viime hetkellä lisäsi päätösesitykseensä kohdan, jolla sidotaan seuraavienkin valtuustojen kädet. He esittivät, että luvatut hinnat ja ilmaisrakennusoikeudet ovat voimassa vuoteen 2012 asti (jos nyt oikein muistan - esitystä ei annettu kirjallisesti).

Kun kehitysjohtajana oli ex-kansanedustaja Heikki Koskinen (kok.) niin hän painotti kaupunginhallituksessa aina sitä, että "Päätetään mitä päätetään mutta päätetään oikeassa järjestyksessä."

Nyt tästä periaatteesta on kyllä lipsuttu pahasti.

On ikävää, että näin tärkeä hanke ei ole voinut edetä ripeämmin. Minä ymmärsin, että viivytys johtui osittain siitä, että koko korttelin kiinteistöjen aloitetta hankkeesta ei saatu kaupungin rattaisiin. Ymmärrän toisaalta hankkeen vetäjien turhautumisen ja sinänsä hienoa, että joku (Kouhi) panee töpinäksi. Olisi kuitenkin ollut ehkä kannattavaa suunnata kaupunginhallituksen energia ja suvereeni päätäntävalta asioiden valmistelussa siihen, että viranhaltijat olisivat asian valmistelleet kh:n enemmistön haluamalla tavalla.  Hankkeella on varmaan periaatteellisia vastustajiakin ja nyt on vaarana, että tehdään hallinnollisia virheitä, joka taas voi palauttaa asian lähtöruutuun.

Globbari

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #603 on: 28. 05. 2007 21:09 »
Mitä mahtoi Hannu Katajamäki ajatella kun meni tuota Kondisliiketoiminta projektia kannattamaan? Hänen aivoitukset menevät välillä aivan ristiin. Välillä hän paasaa kuin sosialisti, kuten oli eräs kirjoitus Pohjalaisen mielipideosastolla.

Toisaalta osa vihreistä on porvareita ja ovathan ne mukana hallituksessakin oikeistonkanssa. Nykyinen oikeistohallitus on sotienjälkeen oikeistolaisin ja hallituksen politiikka näyttääkin olevan sen mukaista.

 

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #604 on: 29. 05. 2007 04:04 »
Minut kyllä yllätti se, että miten periaatteellinen tai poliittinen ilmapiiristä Kondis-hankkeen käsittelyssä on tullut. Muutamassa viimeisimmässä viestissä on tähän ketjuun ujutettu valtakunnallista puoluepolitiikkaa. Valtuustossa (ehdin sittenkin tv:n ääreen) oli havaittavissa "vakaumuksellinen" ilmapiiri.

Ikävää, koska hankkeen etenemiselle ei tee hyvää, jos sen käsittelyssä keskitytään väittelemään oikeisto-vasemmiston välisistä periaatteellisista aate-eroista. Siinä tuoksinnassa jos jossakin vanhukset unohtuu. Vaasan kaupunginvaltuusto ei kuitenkaan ole se paikka, joka saa päättää että mitkä toimialat ovat sallittuja vain julkisille toimijoille, niin tuollainen vääntö on aika turhaa.--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #605 on: 29. 05. 2007 05:05 »
Itseni yllätti eilisessä käsittelyssä pääasiassa se, että kaikki aiemmin päteneet säännöt   hankkeiden valmistelusta kaupungin organisaatiossa oli unohdettu täysin. Nyt sitten oli sovittu kaupunginhallituksessa periaatteista joiden mukaan vastaavat hankkeet tulevaisuudessa saavat yhtälaisen kohtelun Kondiksen kanssa. Jokainen varmaankin tietää, että vastaavaa (sijainti, koko jne) ei tule tulevaisuudessa.

Mielestäni ei ole oikein, että tälläisiä yhtäläisen kohtelun periaatteita määritellään jonkin tietyn hankkeen yhteydessä periaatteella "muutkin saavat sitten tulevaisuudessa saman kohtelun kuin tämä kyseinen hanke". Omasta mielestäni ensin pitää päättää menettelytavat ja vasta sitten voidaan ottaa esille yksittäisiä hankkeita.

Ainakaan Kondiksen osalta ei voida sanoa tasapuolisen kohtelun toteutuvan, mikäli valmistelu on todellakin mennyt kuten kaupunginvaltuustossa tuotiin esille, kaikki aiemmat pelisäännöt tyylikkäästi ohittaen. Se ei ole tasapuolista kohtelua muita hankkeita kohtaan.

Mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen tekemän esityksen, on aivan selvää että siitä tullaan valittamaan. Pelkästään se, että kaikki normaali valmisteluprosessi on ohitettu, tekee asiasta erittäin todennäköisen enkä yhtään ihmettelisi vaikka tehty päätös palautettaisiin oikeusistuinten kautta kaupunginvaltuustolle. Olisiko kuitenkin fiksuinta palata Kondis-hankkeessa ruotuun ja lähteä toteuttamaan hanketta aivan normaalien periaatteiden mukaisesti?
« Last Edit: 29. 05. 2007 05:05 by Petri »

Ana Grammi

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #606 on: 29. 05. 2007 05:05 »
Eilisen valtuustonkäsittelyn jälkeen tiedetään ainakin se, että puolet valtuutetuista ei (koskaan) tiedä mistä ovat päättämässä.  Tämä on siis peukalosääntö.  En lainkaan kadehti kondishankkeen vetäjiä  Heidän tuskien tapale sen kuin vain jatkuu, ehkä vielä pitkäänkin.

Toivon että keskustelu ei nyt jämähdä oikeisto-vasemmisto akselille, vaan että keskustelussa nostetaan esille kondiksen sisältö.  Siitähän tässä loppujen lopuksi on kysymys.  Maailma muuttuu ja palvelukonseptien sisältö muuttuu.  Vaasalla olisi nyt teoreettisesti mahdollisuus näyttää malli muulle Suomelle.

Teoreettisesti, koska ei ole lainkaan varmaa että tämänkään jälkeen kaikki valtuutetut  vaivautuvat ottamaan selvää, mistä ovat päättämässä.

Täällä on kiitelty Franceska Cuccinottaa siitä, että on käyttänyt Googlea perustietojen hankinnassa. Se on tietysti poikekuksellista rivivaltuutetun kohdalla ja hyvä niin.  Nyt pitäisi vielä opetella tulkitsemaan haun tuloksia.

Jos hanke lipsahtaa valituskierteen tielle niin voinemme sanoa hyvästit koko hankkeelle. Se toteutetaan jossakin muualla tai ei lainkaan, joka taas johtaa siihen että uusi yrittävä astuu kuvioihin nyt luoduissa raameissa.  Tämä ajatus saattaa hyvinkin olla taustalla muutoinkin.


Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #607 on: 29. 05. 2007 06:06 »
Quote from: Ana Grammi
Toivon että keskustelu ei nyt jämähdä oikeisto-vasemmisto akselille, vaan että keskustelussa nostetaan esille kondiksen sisältö.  Siitähän tässä loppujen lopuksi on kysymys.  Maailma muuttuu ja palvelukonseptien sisältö muuttuu.  Vaasalla olisi nyt teoreettisesti mahdollisuus näyttää malli muulle Suomelle.

Minä taas ajattelisin melkein niin, että tässä on kyse vain kaavoitukseen ja maankäyttöön liittyvästä päätöksenteosta. Perustan tuon ajatuksen siihen, että:
1) kaupunki ei osallistu hankkeeseen taloudellisesti
2) hanke ei sisälly kaupungin palvelu- ym. suunnitelmiin ja strategioihin.

Jos kaupunki osallistuisi hankkeeseen taloudellisesti, niin silloin päätöksenteossa tulisi vahvasti olla mukana myös tuo kohta 2. Jos kaupunki osallistuisi hankkeeseen taloudellisesti esim. takaajana, niin silloin tulisi vahvasti kakkos kohdan lisäksi huomioida myös hankkeen taloudelliset edellytykset. Nyt kuitenkaan kumpikaan kohta ei toteudu, niin suurin painoarvo päätöksenteossa pitäisi mielestäni pistää siihen, että mitä kaupunki haluaa kyseiseltä korttelilta ja kuinka rakennushanke tähän visioon voisi sopia.

Eihän esimerkiksi Kivihakaan kaavoitettavan marketin osalta kaupunki pohdi, että millaiset taloudelliset edellytyksen marketilla on. Kyllä siinä luotetaan siihen, että omalla riskillään toiminut yrittäjä on kannattavuuden laskenut. Ei marketin (huono esimerkki tähän mutta kuitenkin) kaavoituksen osalta myöskään arvioida millään tavalla sitä, että onko kaupungilla jotain vastaavia toimintoja tms. Eli, liiketoiminta liiketoimintana myös valtuuston käsittelyssä.


No, sen verran tuo tietysti on yksinkertaistus, että jos kaupunki myöntää alennusta hinnoista, niin sen tulee tapahtua tietoisesti ja perustellusti, jotta jatkossa vastaavat hankkeet saavat saman alennuksen.

Quote from: Petri
Itseni yllätti eilisessä käsittelyssä pääasiassa se, että kaikki aiemmin päteneet säännöt   hankkeiden valmistelusta kaupungin organisaatiossa oli unohdettu täysin.

Vielä yllättävämmäksi tilanteen tekee se, että Kondis-hankkeen vetäjät ovat neuvotteluissa saaneet kaupungin ylimmiltä virkamiehiltä ohjeet edetä tällä tavalla. Asia ilmenee myös KH:n liitteestä, jossa neuvottelussa (kaupunginjohtaja, lakimies, Tarpio) on "ehdotettu kaupungin taholta hankkeen etenemistä seuraavasti:"
1. Korttelihankkeen vetäjät pyytävät ennakkopäätöstä yksikköhinnoittelusta.
2. Kaavoitushakemus.
3. Toiminnallinen lähestymissuunnitelma.
4. Asemakaavoitus.

Jos virkamiehet ovat tällaiset ohjeet antaneet etenemisestä, niin ei siitä voi Kondiksen toimijoita syyttää. Siinä mielessä valtuustossa tuli kohtuuttomasti kommentteja hankkeen vetäjien suuntaan.

--peris

kh:n liite johon viittasin (sivu 2, kohta 3): http://www1.vaasa.fi/ktwebbin/docisa.dll?323030375c303431315c37363238303833322e544946++TIF

(vinkeitä nämä kaupungin asiakirjojen url:t)
« Last Edit: 29. 05. 2007 06:06 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #608 on: 29. 05. 2007 07:07 »
Quote from: Petri
Itseni yllätti eilisessä käsittelyssä pääasiassa se, että kaikki aiemmin päteneet säännöt   hankkeiden valmistelusta kaupungin organisaatiossa oli unohdettu täysin.

Vielä yllättävämmäksi tilanteen tekee se, että Kondis-hankkeen vetäjät ovat neuvotteluissa saaneet kaupungin ylimmiltä virkamiehiltä ohjeet edetä tällä tavalla. Asia ilmenee myös KH:n liitteestä, jossa neuvottelussa (kaupunginjohtaja, lakimies, Tarpio) on "ehdotettu kaupungin taholta hankkeen etenemistä seuraavasti:"
1. Korttelihankkeen vetäjät pyytävät ennakkopäätöstä yksikköhinnoittelusta.
2. Kaavoitushakemus.
3. Toiminnallinen lähestymissuunnitelma.
4. Asemakaavoitus.

Samaa mieltä. Luulisi kaupungin viranhaltijoiden myös tuntevan pelisäännöt.

Offline vehkis

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 16
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #609 on: 29. 05. 2007 07:07 »
Marjatta Vehkaoja:
Kaavoitus on enemmän kuin maalipotkun ennakointia

Vaasan kaupunginvaltuuston käsittelyyn tuotiin periaatekannanoton saamiseksi sen ydinkeskustan historian ehkä suurin lisärakennushanke - ns. Kondis. Valtuustossa pyysin asian palauttamista sillä mielestäni kaupunginhallituksen tasoinen vastaus olisi riittänyt tässä vaiheessa kun kyselyn oli tehnyt vain yksi hankkeen osapuoli eikä mitään viitesuunnitelmia ollut. Tapa on ollut, että jo alustavaan kannanottoon on vaadittu selvityksiä. Kun kantani hävisi täpärästi, pyysin asian pöydälle, minne se myös jäi.

Päätös oli huonosti valmisteltu. Valtuustolle ei annettu tietoa hankkeen kustannuksista kaupungille.
Kaupunginhallituksen enemmistön ehdotus oli laiton, sillä päätöstä palokadun myymisestä ei voi tehdä niin kauan kun palokatua ei ole kaavoitettu tontiksi. Kaiken kukkuraksi ehdotetut ennätyksellisen suuret hinnanalennukset – jos ne on tarkoitettu ennakkopäätökseksi - murtavat noudatettua linjaa ilman, että äkkinäisen muutoksen taloudellisia vaikutuksia kaupungille on lainkaan selvitetty. Hinnanalennusehdotukset loukkaavat myös yhdenvertaisen kohtelun periaatetta. Päätösehdotuksessa on siis kaikki huonon päätöksen ainekset.

Pöydällä olon aika olisi mielestäni nyt käytettävä kaavoituksen pelisääntöjen tuulettamiseen. Kaavoituksessa olisi palattava päiväjärjestykseen, jossa pelisäännöt ovat kaikille samat ja ennakoitavissa.

Näyttää pahasti siltä, että kaavoitusasioissa, jonka resursseja on lisätty viime vuosina huomattavasti, vallitsee Vaasassa syvä sisäinen luottamuspula, suorastaan sekamelska. Itse laadittuja kaavoitussuunnitelmia ei noudateta, kaavoittajien ammattitaitoon ei luoteta, kaupunginhallituksen suunnittelujaosto ohitetaan, kaupunginjohtaja jyrätään. Kaavoituksen organisaatiota ei ole virtaviivaistettu toistuneista yrityksistä huolimatta.

Eräät luottamushenkilöt näyttävät jopa avoimesti halveksivan hallintojuridiikkaa. On kuntalaisten sumuttamista peitellä mutkat suoriksi menoa maalinteon ennakoimisella jos se toistuvasti aiheuttaa yhdenvertaisen kohtelun loukkauksia ja hinnakkaita valituksia. Jos tarkoitus on ollut voittaa aikaa, on noudatettu menettely päinvastoin johtanut asioiden pitkittymiseen. Jos tuloksia halutaan, menettelytapaa on muutettava.

Ilmeisimmin kaupungin päättäjissä on voimia, jotka eivät edes pyri kohtelemaan kuntalaisia yhdenvertaisesti.  Kokoomus kehtasi tuoda vielä valtuuston kokoukseen muutosehdotuksen, jolla Kondiksen lisärakennusoikeuden alennukset olisivat olleet voimassa vuoteen 2012 saakka. Tällainen ehdotus olisi toteutuessaan ollut ennen kuulumaton yhdenvertaisuuden loukkaus kun tonttihintojen korotukset muutoin astuvat voimaan 1.6.2007.

Asian käsittelystä voi päätellä, että kaavoitusasioissa vallitsee Vaasassa ”Lakeuden Laki”, josta läpinäkyvyys on kaukana ja luottamus yhdenvertaiseen kohteluun on rapisemaan päin.

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #610 on: 29. 05. 2007 07:07 »
On hyvä, että valtuutetut osallistuvat tähän keskusteluun. Kiitoksia sinulle siitä, Marjatta. Toivottavasti sinulla riittää aikaa myös tutustua muiden kirjoittajien mielipiteisiin...

Offline Oksanen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
 • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #611 on: 29. 05. 2007 09:09 »
Hieman hämmästyttää Marjatta Vehkaojan puheet transparanttisuudesta (läpinäkyvyys) ja kabinettipolitiiksta samaan hengenvetoon.   Minun ymmärtääkseni kaikki on ollut jopa hämmästyttävän avointa. Tornikeskusksen hallintoon kuuluu Vaasan kaupungin edustaja ja  Kondiksen hallintoon on tarjottu paikka kaupungin edustajalle.

Lisäksi Juhani Laurila keräsi Kondiksesta tietoa, jonka loppusijoitus  on jäänyt ainakin minulle tuntemattomaksi.  Pieni sisäpiirihuhu tosin kertoo että tiedot löytyvät useammastakin  pöytälaatikosta.

Sitäpaitsi tässä ketjussa olevat linkit antavat perusteellisen kuvan paitsi kondishankkeesta myös koko agendasta eli senioriasumisesta, erilaisista palvelutalokonsepteista jne.

Veikko Siltanen  muistaakseni sanoi, että 25 valtuutettua - siis puolet - eivät tiedä mistä ovat päättämäss.  Pieni kaivelu auttaa kokonaiskuvan selvittelyssä verrattain vähällä vaivalla.

Minuin ymmärtääkseni juuri virkamiehet ovat pelanneet ja pelaavat yhä kabinettipolitiikkaa.   Tosin teknisen viraston omertan-laki estää sen että kuntalaiset saisisivat oikeata tietoa kaikkista taustalla toimijoista.

Kaupungin kannalta tietysti merkittävää on tulopuolen selvittely.  Mutta siinä todella pitää kaikkia kohdella samalla tavalla silloin kun kysymys on selvästi samanlaisista hankkeista.

Tällaisessa hankkeessa kuin Kondis on minusta otettava huomioon myös mitä korkea hinnoittelu vaikuttaa neliöhintoihin esim. vanhusten  tulavalla dementiaosastolla jne.  Eli sosiaaliset perusteet.

Myös minä arvostan suuresti Marjatta Vehkaojan esilletuloa tähän keskusteluun ja toivon samaa myös muilta valtuutetuilta.  Tämä olisi esimerkillistä e-demokratiaa, johon suuntaan kehitys väistämättä vie.

« Last Edit: 29. 05. 2007 09:09 by Oksanen »

Moderaattori

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #612 on: 29. 05. 2007 09:09 »

Eilisessa valtuuston kokouksessa sanottiin näin:

Radisson korttelihanke
Tästä on hyväksytty aiesopimus kaupunginhallituksessa 26.4.2004 ja sopimus on allekirjoitettu 3.6.2004.  Siinä on sovittu mm. kustannusten jaosta. Tehtävän kiinteistön omistajat antoivat  Arkkitehtitoimisto Gerd Hytöselle,  joka tekikin esiselvityksen.

Korttelihankkeen vetäjillä on siis laillinen kaupungin allekirjoittama sopimus hallussa.
Tästä siis ei ilmeisesti tietoa ole mennyt mihinkään tai tätä sopimusta on rikottu oikein kunnolla.

Väite:
Valtuustossa pyysin asian palauttamista sillä mielestäni kaupunginhallituksen tasoinen vastaus
olisi riittänyt tässä vaiheessa kun kyselyn oli tehnyt vain yksi hankkeen osapuoli eikä mitään viitesuunnitelmia ollut.

Tästä sopimuksesta ei myöskään ole mennyt tietoa kaavoituskatsaukseen. Tämä haisee oikein kunnolla.

Kaavoituskatsaus 2007
http://www.vaasa.fi/Default.aspx?id=520328

Ei allekirjoitusta
« Last Edit: 29. 05. 2007 09:09 by Moderaattori »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #613 on: 29. 05. 2007 10:10 »
Jos kuulin eilen valtuuston videoidun keskustelun oikein, niin Franceska  Cuccinotta sanoi osallistuneensa suunnittelujaoston kokoukseen - siis jäsenenä.  Eikö tämä tarkoita sitä, että hän on jäävi eikä  voi osallistua 18. kesäkuuta valtuuston kokoukseen kondisasiassa.  Osaako joku viisaampi sanoa?

http://www.vaasa.fi/Default.aspx?id=392733

Moderaattori

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #614 on: 29. 05. 2007 10:10 »

Kun kehitysjohtajana oli ex-kansanedustaja Heikki Koskinen (kok.) niin hän painotti kaupunginhallituksessa aina sitä, että "Päätetään mitä päätetään mutta päätetään oikeassa järjestyksessä."

Heikki Koskinen on Markku Luomion valtuuttama Kondis-työryhmän vetäjä, tästä työryhmässa oli tarkoitus selvittellä kaikki Kondiskseen liittyvät asiat. Heikki Koskinen on hyvin tietoinen kuinka "marssi-suunta" Vaasassa  tässä asiassa on. Vehkis ei ole koskaan halunut ottaa vastaan em. työryhmän aikansaannoksia.

H.Koskille tuo Vehkiksen teksti on loukkaava.

Ei allekirjopitusta

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #615 on: 29. 05. 2007 10:10 »
Jos kuulin eilen valtuuston videoidun keskustelun oikein, niin Franceska  Cuccinotta sanoi osallistuneensa suunnittelujaoston kokoukseen - siis jäsenenä.  Eikö tämä tarkoita sitä, että hän on jäävi eikä  voi osallistua 18. kesäkuuta valtuuston kokoukseen kondisasiassa.  Osaako joku viisaampi sanoa?

http://www.vaasa.fi/Default.aspx?id=392733

Cucinotta sanoi muistaakseni jotain sen suuntaista, että hänkin on istunut lukuisissa suunnittelujaoston kokouksissa eikä tätä asiaa ole siellä käsitelty mitenkään?

Eikä hän myöskään voisi tuon perusteella olla jäävi, sillä virallinen johtosäännön mukainen kanavahan olisi edennyt suunnittelujaoston kautta ja se on nyt kokonaan ohitettu.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #616 on: 29. 05. 2007 10:10 »
Jos kuulin eilen valtuuston videoidun keskustelun oikein, niin Franceska  Cuccinotta sanoi osallistuneensa suunnittelujaoston kokoukseen - siis jäsenenä.  Eikö tämä tarkoita sitä, että hän on jäävi eikä  voi osallistua 18. kesäkuuta valtuuston kokoukseen kondisasiassa.  Osaako joku viisaampi sanoa?

Eihän valtuutetut ole jäävejä, vaikka ovat käsitelleet asiaa jossain alemmassa kaupungin toimikunnassa. Vastapuolella, eli tässä tapauksessa "Kondiksen hallituksessa" tms. oleva olisi jäävi.

Ja toisaalta, asiahan ei koskaan ole käynyt suunnittelujaostossa. Sitä se Cuccinotta ihmetteli.

--peris

JK: Petri ehti ensin, mutta jätänpäs nyt tekstin kuitenkin tähän...
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Leena

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 296
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #617 on: 29. 05. 2007 10:10 »
Antakaa tyhmälle anteeksi, että sekaantuu asiantuntijakeskusteluun.  Haluan kuitenkin veronmaksajana tietää, että kumpi on edullisempaa Vaasalle - saada ko. kondistontista mahdollisimman korkea korvaus vai saada kaupunkiin lisää työpaikkoja ja veronmaksajia ja palveluja ja sitä kaatta veromarkkoja jne.

Anfield Stadium

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #618 on: 29. 05. 2007 10:10 »
Hyvä huomio Koskisesta: Hän on kai nimenomaan toiminut Lumion valtuuttamana Kondis-työryhmän vetäjänä, joten Vehkaojan sanomiset loukkaavat häntä erityisesti.

Vehkaojan eilinen tilitys on muutenkin kiinnostava, loukkaa monia tahoja ja on asiavirheissään todella törkeä. Muutama pointti ennen kuin on pakko rientää palaveriin:

Quote
Väite:
Valtuustossa pyysin asian palauttamista sillä mielestäni kaupunginhallituksen tasoinen vastaus
olisi riittänyt tässä vaiheessa kun kyselyn oli tehnyt vain yksi hankkeen osapuoli eikä mitään viitesuunnitelmia ollut. Tästä sopimuksesta ei myöskään ole mennyt tietoa kaavoituskatsaukseen.
 
Taas väärin, Marjatta: Tästä on hyväksytty aiesopimus kaupunginhallituksessa 26.4.2004 ja sopimus on allekirjoitettu 3.6.2004.  Siinä on sovittu mm. kustannusten jaosta. Usko nyt: Korttelihankkeen vetäjillä on siis laillinen kaupungin allekirjoittama (mm Heikki Lonka) sopimus hallussa. Tästä siis ei ilmeisesti tietoa ole mennyt mihinkään tai tätä sopimusta on rikottu oikein kunnolla. (lainattu ylempää)

Marjatan virhesanomisten listaamista voisi jatkaa pitkään mutta antaa olla, hän saa puhua itsensä pussiin omin voimin.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #619 on: 29. 05. 2007 11:11 »
Antakaa tyhmälle anteeksi, että sekaantuu asiantuntijakeskusteluun.  Haluan kuitenkin veronmaksajana tietää, että kumpi on edullisempaa Vaasalle - saada ko. kondistontista mahdollisimman korkea korvaus vai saada kaupunkiin lisää työpaikkoja ja veronmaksajia ja palveluja ja sitä kaatta veromarkkoja jne.

En voi väittää itseäni asiantuntijaksi, mutta kommentoin silti sen perusteella mitä luulen tietäväni. Tässä puhuttaneessa yksikköhinnan alennuksessa on kyse maankäyttömaksusta. Maankäyttömaksun tarkoitus on, että sillä kiinteistön omistaja korvaa kaupungille ne kustannukset, jotka kaupungille aiheutuu kaavoituksesta sekä kiinteistölleen syntyvästä arvonnoususta, joka on ansiota kaupungin yhdyskuntarakentamiseen tekemistä satsauksista. Siten maankäyttömaksun tarkoitus ei ole rahastaminen, vaan kustannusten ja aiheettoman arvonnousun korvaaminen. Kuntaliittokin suosittelee, että maankäyttömaksut perustuvat todellisiin kustannuksiin (siis suoraan tai jollain prosentilla tai vastaavalla tavalla).

Kaupungin mahdollisuus maankäyttömaksulla tienaamiseen on siis hyvin rajallinen. Kyse on siitä, että Kondikselle annettava alennus hintoihin tulee muotoilla siten, että samankaltaista hanketta voidaan kohdella tulevaisuudessa samalla tavalla.

--peris

ps. Maankäyttömaksulla nyt viittaan maankäyttösopimuksessa sovittavaan korvaukseen, joka korvaa kehittämiskorvauksen.
« Last Edit: 29. 05. 2007 11:11 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #620 on: 29. 05. 2007 11:11 »
Antakaa tyhmälle anteeksi, että sekaantuu asiantuntijakeskusteluun.  Haluan kuitenkin veronmaksajana tietää, että kumpi on edullisempaa Vaasalle - saada ko. kondistontista mahdollisimman korkea korvaus vai saada kaupunkiin lisää työpaikkoja ja veronmaksajia ja palveluja ja sitä kaatta veromarkkoja jne.
Aivan samoin perustein olisi voitu antaa alennusta vaikka juuri jaetuille Kivihaan tonteille. Ei annettu.

Se menee niin, että valtuusto määrittelee rakennusoikeudelle ja tonteille hinnat - juuri astuu uudet hinnat muuten voimaan - ja niitä sitten noudatellaan kunnes uudet hinnat joskus taas määritellään.
Ne, joilla on riskinottokykyä ja kannattava liikeidea sitten ostavat näitä tontteja ja rakennusoikeuksia.

Offline vehkis

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 16
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #621 on: 29. 05. 2007 11:11 »
Hei
Käsittääkseni Kondiksessa on ollut kysymys myös siitä, etteivät kaupungin virkamiesten antamat vastaukset ja tavanomaiset menettelytavat ole kelvanneet hankkeen vetäjille. Olen odottanut hankkeen vetäjiltä viitesuunnitelmaa, jonka pohjalta asiaa käsiteltäisiin.

Julkisuuteen on nyt maalattu suuren menetyksen pelko jos Kondiksen vaatimuksiin ei suostuta. Kuitenkin on kokonaan tutkimatta ja vastaamatta, soveltuuko aiotun tyyppinen toiminta lainkaan kyseiseen paikkaan. Tällöin en tarkoita pelkästään lisäkerrosalaa vaan asumisen lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Kabinettipolitiikaksi asian tekee tietysti se, ettei kaupungin ainoa kaavojen käsittelyyn erikoistunut elin - suunnittelujaosto ole saanut asiaa pöydälleen ennenkuin jo haetaan valtuuston periaatekannanottoa. Hankkeeseen sitoutuneet luottamushenkilöt eivät ole olleet aloitteellisia suunnittelujaostossa, mistä kielii se seikka, ettei Kondista ole saatu kaavoittamisohjelmaan kolmen vuoden aikana. He ovat tämän ajan hääränneet sensijaan kaikkialla muualla paitsi oikeassa paikassa.

Offline Vasa KV

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #622 on: 29. 05. 2007 11:11 »
Tämä ei jää tähän. Seniorit on asialla.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #623 on: 29. 05. 2007 12:12 »
Kaiken kukkuraksi ehdotetut ennätyksellisen suuret hinnanalennukset – jos ne on tarkoitettu ennakkopäätökseksi - murtavat noudatettua linjaa ilman, että äkkinäisen muutoksen taloudellisia vaikutuksia kaupungille on lainkaan selvitetty. Hinnanalennusehdotukset loukkaavat myös yhdenvertaisen kohtelun periaatetta.

Minusta Kondis-hankkeessa itsessään ei ole mitään vastustettavaa. Tämä pointti on se johon minäkin olisin päätöksenteossa kiinnittänyt huomiota. En ehkä siksi, että Kondis ei alennuksia kaipaisi, Vaan siksi, että tasavertainen kohtelu on niin tärkeä periaate kunnallisessa päätöksenteossa, että olisi pitänyt selkeästi esittää alennuksen määrä normaalista ja perustelut.

Jos esitys olis hyväksytty, niin näitä perusteluja ja alennuksia noudatettaisiin jatkossa vastaavien hankkeiden osalta. Toki tässä yhteydessä olisi hyvä ollut olla tiedossa alennusten suuruusluokka... Mutta tuo "ennätyksellisen suuret hinnanalennukset"...paljonko ne nyt ovat, sitä on täällä foorumilla kyselty, mutta kukaan ei ole osannut vastata? (älkääkä vastatko, että 30% jostain mitä lisätään 25% summasta josta on vähennetty 75%......  ;)   )

--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #624 on: 29. 05. 2007 12:12 »
Jos esitys olis hyväksytty, niin näitä perusteluja ja alennuksia noudatettaisiin jatkossa vastaavien hankkeiden osalta. Toki tässä yhteydessä olisi hyvä ollut olla tiedossa alennusten suuruusluokka... Mutta tuo "ennätyksellisen suuret hinnanalennukset"...paljonko ne nyt ovat, sitä on täällä foorumilla kyselty, mutta kukaan ei ole osannut vastata? (älkääkä vastatko, että 30% jostain mitä lisätään 25% summasta josta on vähennetty 75%......  ;)   )

--peris

Tosin mikä logiikka on sillä, että alennukset päätetään ensin yhteen kohteeseen ja sitten sanotaan, että tulevaisuudessa muutkin vastaavat hankkeet (sijanti, koko jne) saavat vastaavat alennukset? Olisiko ollut fiksumpaa päätöksentekoa ensin päättää alennusten perusteista ja toimintatavoista ja vasta sitten alkaa ottamaan tietty hanke osaksi kyseistä päätöksentekoa? Väkisinkin tulee mieleen, että nyt on luotu uudet pelisäännöt ja ne on räätälöity puhtaasti yhtä hanketta varten? Tuskinpa Vaasa haluaa omaa "lex Väyrystään".

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #625 on: 29. 05. 2007 12:12 »
Katsoin eilistä botnia-tv:n lähetystä valtuustosta. Cucinottan performanssi palautti mieleen opiskeluaikojen ikävimmät proseminaarit. Hänen kritiikkinsä mm. Ympäristöministeriön raportin Kondis-myönteisistä lausunnoista muistutti huonosti valmistautuneen seminaari-opponentin ahdistusta: jotain-huonoa-on-kai-nyt-pakko-löytää-ja-kun-repäisen-vaikka-tästä-ja-haukun-lähteet-kunnolla-niin-
proffa-ei-huomaa-että-en-ehtinyt-lukea-koko-ainetta.

Olisit, sisko, jättänyt googlaamisen vähemmälle, ja vaikka tätä foorumia lukiessasi saanut paremman alustuksen koko asiaan.   
« Last Edit: 29. 05. 2007 12:12 by miss ilmatar »
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #626 on: 29. 05. 2007 12:12 »
Jos esitys olis hyväksytty, niin näitä perusteluja ja alennuksia noudatettaisiin jatkossa vastaavien hankkeiden osalta. Toki tässä yhteydessä olisi hyvä ollut olla tiedossa alennusten suuruusluokka... Mutta tuo "ennätyksellisen suuret hinnanalennukset"...paljonko ne nyt ovat, sitä on täällä foorumilla kyselty, mutta kukaan ei ole osannut vastata? (älkääkä vastatko, että 30% jostain mitä lisätään 25% summasta josta on vähennetty 75%......  ;)   )

--peris

Tosin mikä logiikka on sillä, että alennukset päätetään ensin yhteen kohteeseen ja sitten sanotaan, että tulevaisuudessa muutkin vastaavat hankkeet (sijanti, koko jne) saavat vastaavat alennukset? Olisiko ollut fiksumpaa päätöksentekoa ensin päättää alennusten perusteista ja toimintatavoista ja vasta sitten alkaa ottamaan tietty hanke osaksi kyseistä päätöksentekoa? Väkisinkin tulee mieleen, että nyt on luotu uudet pelisäännöt ja ne on räätälöity puhtaasti yhtä hanketta varten? Tuskinpa Vaasa haluaa omaa "lex Väyrystään".

Yleisesti ottaen olen täsmälleen samaa mieltä. Ensin päätetään periaatteet ja sitten noudatetaan niitä. Silloin ei kukaan pääse sanomaan, että jotain suositaan tai jotain sorsitaan.

Toki tässä on useaan otteseen (myös kh:n virkamiesesityksessä) mainittu siitä, että Kondis on poikkeuksellinen eikä sille ole vielä olemassa vertailukohtaa. Mutta hanke on kyllä ollut vireillä jo sen verran, että ehkä näitä alennusperiaatteitakin olisi joku virkamies jo suunnitella etukäteen...


Valtuustossa esitetty maininta, että sijainniltaan, kooltaan ym. vastaavat kohteet saavat saman kohtelun oli kyllä hiukan outo. Nykyiset alennukset lähtevät toimijan statuksesta ja tarkoituksesta, ei kohteen sijainnista, koosta tai muusta. Nykyiset alennukset kohdistuvat yleishyödyllisiin asuntotoimijoihin, jotka ovat yleensä voittoa tavoittelemattomia ja joiden toiminnalla on useita rajoitteita. Virkamiesesityksessäkin viitattiin nimenomaan Kondiksen statukseen ja tehtävään (terveyden- ja vanhustenhuollossa. Kyllä se toimijan funktio olisi selkeämpi vertailukohta, kuin se että eli rakennuskohteita eri paikoissa alettaisiin vertailemaan keskenään...

--peris
« Last Edit: 29. 05. 2007 13:01 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Vasa KV

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #627 on: 29. 05. 2007 12:12 »
Quote
Kuitenkin on kokonaan tutkimatta ja vastaamatta, soveltuuko aiotun tyyppinen toiminta lainkaan kyseiseen paikkaan. Tällöin en tarkoita pelkästään lisäkerrosalaa vaan asumisen lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Kohtelias.
Tämä ei kuulu sinulle Vehkis.
Haluatko sinä päättää meidän omista sisäisistä asioista ja tarpeista?

Servicekeskuksessa voi ruokailla, harrastaa, kuntoilla, saada hoivapalveluja ja viettää aikaa. kaupungin ytimessä on helppo myös viedä julkistä apua seniorien ja vanhusten koteihin.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #628 on: 29. 05. 2007 13:01 »
pyysin asian pöydälle, minne se myös jäi.

Mitä asialle nyt sitten tapahtuu ennen seuraavaa valtuuston kokousta? Vain sama käsittely kuukauden kuluttua? Jos näin, niin palauttaminen olisi ollut parempi vaihtoehto kuin kuukauden turha odottelu.

--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #629 on: 29. 05. 2007 15:03 »
Quote
Mitä asialle nyt sitten tapahtuu ennen seuraavaa valtuuston kokousta?

Ei mitään kun psykologista sotaa Nurmolaisten esikuvan mukaan vanhusten kustannuksella.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #630 on: 29. 05. 2007 15:03 »
Ensimmäinen  kondisviesti on päivätty «  : Tammikuu 26, 2006, 08:12:49 »  En tiedä milloin valtuutetut ovat saaneet ensimmäisen kerran tiedon ketjusta, mutta aikaa tutustumiseen on ilmeisesti ollut riittävästi  myös  Cuccinottalla.

Ilmeistä on että 18. päivän valtuuston kokous on klooni aikaisemmasta ja menee lävitse. Sen verran kokous on erilainen että muutamat valtuutetut pääsevät  helisyttelemään sanaista kanneltaan.

Sen jälkeen kestää vielä kuukauden ennenkuin  päätös saa lainvoiman ellei siis kukaan valita.  Jos ei valita, niin tämän jälkeen (tod. aikaisemmin) alkaa korttelin sisäinen vääntö.  Onko se helppo tai  vaikea siitä varmaan kuulemme  sitten aikanaan.

Jonkin verran säröä saattaa tulla siitä, että J.J. Pitkämäki on neuvotellut suoraan, mutta ilmeiseti turhaan Halpa-Hallin kanssa.  Neuvottelujen sisältönä oli Halpa-Hallin siirtyminen matkahuollon alueelle.

iItä muuta virkamiehillä on plakkarissa sekin nähdään kun aika koittaa.  Foorumiin  rekistwröityneiden kannattaa siis olla valppaana ja korvat höröllään.
   

Offline Salla

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 40
 • Gender: Female
  • View Profile
  • http://www.valitsesalla.net
Re: Kondis-hanke
« Reply #631 on: 29. 05. 2007 15:03 »
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen. (Aika erikoista muuten  - yleensä vaaditaan pätevä syy varamiehen käyttöön).
No, kokoomus eittämättä pitää asiaa kovin tärkeänä ja on valmis varsin erikoislaatuiseen käsittelyjärjestykseen.


Hyvä Tapio, ei pitäisi vihjailla ikäviä, ellei tiedä olevansa oikeassa. Hellevi Lohvalla oli oikein pätevä ja perusteltu syy olla poissa valtuuston kokouksesta (työeste, josta ilmoitettu hyvissä ajoin). Työmatkat eivät kaikilla kuitenkaan kestä koko yötä, joten hän ehti hyvin pöytäkirjan tarkistamaan illan mittaan.

terkuin Salla
"It's nice 2 b important, but it's more important 2 b nice"

Offline Salla

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 40
 • Gender: Female
  • View Profile
  • http://www.valitsesalla.net
Re: Kondis-hanke
« Reply #632 on: 29. 05. 2007 15:03 »
Hei,

Kondis-hanke (ja muut vastaavat) vanhusten palveluja parantavat toimet ovat erittäin tervetulleita Vaasaan. Tulevaisuudessa saamme valtavia haasteita eteemme hoivapuolella ja on aivan ehdotonta ja hyvin toivottavaa, että löydämme julkisen sektorin kumppaneiksi ja rinnalle laadukkaita ja hyviä yksityissektorin ja kolmannen sektorin toimijoita.

Itse eilisessä valtuuston kokouksessa sain kyllä sellaisen kuvan, ettei hanketta sinänsä vastusta juuri kukaan valtuutettu, asiaa tuetaan ja halutaan selvittää. Tässä polemiikissa on lähinnä kyse toimintatavasta, josta ollaan eri mieltä. Olin itsekin (ryhmästäni poiketen) valmis aikalisään seuraavaan valtuuston kokoukseen asti (18.6) ja kannatin palautusta ihan vain sen vuoksi, että oltaisiin voitu keskustella vähän lisää ja kenties löytää yhteinen ratkaisu toimintatavasta. Pöydällepanoa en kannattanut, siinä saamme vain saman keskustelun ensi kerralla aikaan. Minullakin oli puheenvuoro vielä odottamassa, mutta kokous päättyikin lyhyeen.

Nuorten näkökulmasta (tulevaisuuden ja osittain nykyistenkin veronmaksajien) kannatan lämpimästi Kondiksen tapaisia hankkeita.

Ystävällisesti
Salla R.
"It's nice 2 b important, but it's more important 2 b nice"

Globbari

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #633 on: 29. 05. 2007 16:04 »
Hei,

Kondis-hanke (ja muut vastaavat) vanhusten palveluja parantavat toimet ovat erittäin tervetulleita Vaasaan. Tulevaisuudessa saamme valtavia haasteita eteemme hoivapuolella ja on aivan ehdotonta ja hyvin toivottavaa, että löydämme julkisen sektorin kumppaneiksi ja rinnalle laadukkaita ja hyviä yksityissektorin ja kolmannen sektorin toimijoita.

Itse eilisessä valtuuston kokouksessa sain kyllä sellaisen kuvan, ettei hanketta sinänsä vastusta juuri kukaan valtuutettu, asiaa tuetaan ja halutaan selvittää. Tässä polemiikissa on lähinnä kyse toimintatavasta, josta ollaan eri mieltä. Olin itsekin (ryhmästäni poiketen) valmis aikalisään seuraavaan valtuuston kokoukseen asti (18.6) ja kannatin palautusta ihan vain sen vuoksi, että oltaisiin voitu keskustella vähän lisää ja kenties löytää yhteinen ratkaisu toimintatavasta. Pöydällepanoa en kannattanut, siinä saamme vain saman keskustelun ensi kerralla aikaan. Minullakin oli puheenvuoro vielä odottamassa, mutta kokous päättyikin lyhyeen.

Nuorten näkökulmasta (tulevaisuuden ja osittain nykyistenkin veronmaksajien) kannatan lämpimästi Kondiksen tapaisia hankkeita.

Ystävällisesti
Salla R.


Kondis Oy tapaiset hankkeet romuttavat Suomalaisen Hyvinvointivaltion, joka takasi kaikille kansalaisille  laadukkaat palvelut. Nyt alkaa olemaa kohta se tilanne, että ne joilla on mammonaa voivat vain saada laadukkaita palveluja.

Kunnallisia palveluja ajetaan nyt kovalla vauhdilla alas ja ne joilla ei ole mammonaa jäävät näiden karsittujen kunnallisten palvelujen armopaloille.

Peeveli

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #634 on: 29. 05. 2007 16:04 »

Kondis Oy tapaiset hankkeet romuttavat Suomalaisen Hyvinvointivaltion, joka takasi kaikille kansalaisille  laadukkaat palvelut. Nyt alkaa olemaa kohta se tilanne, että ne joilla on mammonaa voivat vain saada laadukkaita palveluja.

Kunnallisia palveluja ajetaan nyt kovalla vauhdilla alas ja ne joilla ei ole mammonaa jäävät näiden karsittujen kunnallisten palvelujen armopaloille.

Tervetuloa uudella nimimerkilläsi Reino Kolmonen. Mihinkäs sitä koira karvoistaan pääsee...

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #635 on: 29. 05. 2007 16:04 »
Hei,

Kondis-hanke (ja muut vastaavat) vanhusten palveluja parantavat toimet ovat erittäin tervetulleita Vaasaan. Tulevaisuudessa saamme valtavia haasteita eteemme hoivapuolella ja on aivan ehdotonta ja hyvin toivottavaa, että löydämme julkisen sektorin kumppaneiksi ja rinnalle laadukkaita ja hyviä yksityissektorin ja kolmannen sektorin toimijoita.

Itse eilisessä valtuuston kokouksessa sain kyllä sellaisen kuvan, ettei hanketta sinänsä vastusta juuri kukaan valtuutettu, asiaa tuetaan ja halutaan selvittää. Tässä polemiikissa on lähinnä kyse toimintatavasta, josta ollaan eri mieltä. Olin itsekin (ryhmästäni poiketen) valmis aikalisään seuraavaan valtuuston kokoukseen asti (18.6) ja kannatin palautusta ihan vain sen vuoksi, että oltaisiin voitu keskustella vähän lisää ja kenties löytää yhteinen ratkaisu toimintatavasta. Pöydällepanoa en kannattanut, siinä saamme vain saman keskustelun ensi kerralla aikaan. Minullakin oli puheenvuoro vielä odottamassa, mutta kokous päättyikin lyhyeen.

Nuorten näkökulmasta (tulevaisuuden ja osittain nykyistenkin veronmaksajien) kannatan lämpimästi Kondiksen tapaisia hankkeita.

Ystävällisesti
Salla R.


Kondis Oy tapaiset hankkeet romuttavat Suomalaisen Hyvinvointivaltion, joka takasi kaikille kansalaisille  laadukkaat palvelut.

Höpöhöpö Globbari, ja hyvä Salla.

Yksityisen sektorin palvelut ovat lisä julkisen sektorin palveluihin, ja niillä voidaan jopa täydentää julkisen sektorin palveluita niiltä osin, kun julkisen sektorin ei kannata joitain palveluita itse organisoida.  Väite siitä, että yksityisen sektorin palvelut romuttavat julkisen sektorin palvelut on täysin absurdi. Julkisen sektorin ongelmat ovat muualta lähtöisin ja muualla ovat myös pääasialliset ratkaisut.

Suomessa on jo terveydenhoidon alalla joitain hyviä esimerkkejä siitä, että esimerkiksi hyvin erikoistunut yksityinen lääkäriasema voi olla julkiselle sektorille hyvä kumppani, kun kunnan ei tarvitse perustaa ja ylläpitää jotain hyvin erikoistunutta toimintaa. Kustannustehokasta myös kunnalle. Ulkoistaminen johtaa myös tällaisten erityissairaanhoidon alojen osaamisen keskittymiseen, mikä on jokaiselle kunnalle tai kuntayhtymälle täysin mahdotonta saavuttaa.

Ja tässä Kondiksessa ei edes ole kyse ulkoistamisesta, vaan yksityisestä bisneksestä. Jos yksityiset palvelut julkisten rinnalla romuttavat julkiset palvelut, niin miten sitten kolmannen sektorin palvelut? Samalla tavalla nekin toimivat lisänä kunnallisille palveluille. Pitäisi varmaan lailla kieltää yritystoiminta, vapaaehtoisjärjestöt ynnä muut toiminnot, jotka antavat kansalaisille mahdollisuuksia valita vaikkapa maksukykynsä mukaan ja kunnille kohdistaa resurssejaan tehokkaammin nostamaan suurten massojen tarvitsemien palvelujen laatua, kun voi marginaalistempien tai erikoistumista vaativien palveluiden osalta hyödyntää yksityisen tai kolmannen sektorin palveluita.

Karjaalla ulkoistettu terveyden- ja vanhustenhoitoa: http://www.stakes.fi/FI/ajankohtaista/Tiedotteet/2007/20_2007.htm

--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #636 on: 29. 05. 2007 18:06 »
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen. (Aika erikoista muuten  - yleensä vaaditaan pätevä syy varamiehen käyttöön).
No, kokoomus eittämättä pitää asiaa kovin tärkeänä ja on valmis varsin erikoislaatuiseen käsittelyjärjestykseen.


Hyvä Tapio, ei pitäisi vihjailla ikäviä, ellei tiedä olevansa oikeassa. Hellevi Lohvalla oli oikein pätevä ja perusteltu syy olla poissa valtuuston kokouksesta (työeste, josta ilmoitettu hyvissä ajoin). Työmatkat eivät kaikilla kuitenkaan kestä koko yötä, joten hän ehti hyvin pöytäkirjan tarkistamaan illan mittaan.
terkuin Salla

Ei tässä sen kummempaa vihjailla. Kun oli palannut työmatkalta ja tuli valtuuston kokouspaikalle (tarkastamaan pöytäkirjaa)niin olisi luullut, että tulee myös kokoukseen omalle paikalleen. En huomannut, että näin tapahtui. Joskus näistä varamiesjärjetelyistä on noussut kova haloo. Ehkä Salla voi kerto miksi näin kävi, ettei kukaan vain epäile mitään asiatonta.


Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #637 on: 29. 05. 2007 19:07 »
Quote
Kuitenkin on kokonaan tutkimatta ja vastaamatta, soveltuuko aiotun tyyppinen toiminta lainkaan kyseiseen paikkaan. Tällöin en tarkoita pelkästään lisäkerrosalaa vaan asumisen lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Kohtelias.
Tämä ei kuulu sinulle Vehkis.
Haluatko sinä päättää meidän omista sisäisistä asioista ja tarpeista?

Servicekeskuksessa voi ruokailla, harrastaa, kuntoilla, saada hoivapalveluja ja viettää aikaa. kaupungin ytimessä on helppo myös viedä julkistä apua seniorien ja vanhusten koteihin.

Kyllä tämän laatuisen ja kokoisen hankkeen sijoituskysmys on mitä suuremmassa määrin kaavoituksellinen. Yleis- ja asemakaavoissa määritellään mitä toimintoja milläkin alueella on. Tällöin tutkitaan liikenne, paikoitus, viheralueet, piha-alueet yms lain edellyttämät hyvään asuinympäristöön vaikuttavat tekijät.

Täman laatuiset asiat kuuluvat kunnassa kaavoitustoimelle ja Vaasassa KSV:lle ja Kaupunginhallituksen suunnittelujaokselle.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #638 on: 29. 05. 2007 20:08 »
Quote
Kuitenkin on kokonaan tutkimatta ja vastaamatta, soveltuuko aiotun tyyppinen toiminta lainkaan kyseiseen paikkaan. Tällöin en tarkoita pelkästään lisäkerrosalaa vaan asumisen lähiympäristöön liittyviä kysymyksiä.

Kohtelias.
Tämä ei kuulu sinulle Vehkis.
Haluatko sinä päättää meidän omista sisäisistä asioista ja tarpeista?

Servicekeskuksessa voi ruokailla, harrastaa, kuntoilla, saada hoivapalveluja ja viettää aikaa. kaupungin ytimessä on helppo myös viedä julkistä apua seniorien ja vanhusten koteihin.

Kyllä tämän laatuisen ja kokoisen hankkeen sijoituskysmys on mitä suuremmassa määrin kaavoituksellinen. Yleis- ja asemakaavoissa määritellään mitä toimintoja milläkin alueella on. Tällöin tutkitaan liikenne, paikoitus, viheralueet, piha-alueet yms lain edellyttämät hyvään asuinympäristöön vaikuttavat tekijät.

Täman laatuiset asiat kuuluvat kunnassa kaavoitustoimelle ja Vaasassa KSV:lle ja Kaupunginhallituksen suunnittelujaokselle.

Olisipa vaan mennyt se palautusesitys läpi, niin asiassa olisi voitu löytää hyväksyttävä menettelytapa. Tästä pöytäämisestä ei taida mikään muuttua yhtään paremmaksi. Ei mene asia suunnittelujaostoon, ei saa Kondiksen-vetäjät päätöksiä, eikä taida tulla pahemmin lisätietoakaan kenellekään sen lisäksi mitä jo on tarjolla. Pääsevätkö nuo Osalan mainitsemat toimijatkaan hankkeeseen käsiksi tässä odotellessa?

--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Mayvor St

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #639 on: 29. 05. 2007 21:09 »
Ei tarvitse olla suuri netti-tutkija, jopa tältä palstalta löytyy tieto, että Kondis on Kj Lumion ohjeistuksen mukaan neuvotellut KSV:n  ja kaavoittajan kanssa.
Miksi nämä herrat eivät ole antaneet sitten tietoa eteenpäin? Turha kysymys!
Jokainen vaasalainen tietää sen muutenkin, paitsi valtuutetut. Ne elävät omaa elämäänsä ja kukaan ei ole kuullut asiasta yhtikäs mitään.Turhaa kaikki tuo sössöttäminen.

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=487.msg5177#msg5177
http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=487.msg5819#msg5819