Author Topic: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa  (Read 113121 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #280 on: 24. 11. 2009 05:05 »
Jorma. Tiina soitti ja keskustelimme pitkään. Neuvottelu Pohjalaisen kanssa on keskiviikkona. Katsotaan mitä sieltä on tuliaisia. Kyllä poliittiset puolueet voivat ratkaista asian siten, että rakennuslautakunta kieltää laatikkorivistöjen asentamisen teiden varsille. Kemissä sen teki kaupunginhallitus, mutta Itella valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja voitti. kaupunginhallituksen toimivaltaan ei kuulu kuulemma tällaiset asiat, mutta rakennuslautakunnalle/rakennusvalvonnalle kuuluu. Vaasassa lautakunnassa on puh.johtaja kokoomuksen Pertti Kautto ja ProVaasan edustaja on Heikki Lamminmäki. Siis jokainen puolue ottaa yhteyttä omaan edustajaansa rakennuslautakunnassa niin sillä asia on selvä. Tietenkin teemme ensin valituksen , joka tulee lautakunnan käsittelyyn. mutta kuten sanottu ensin Pohjalainen ja Vasabladet. Toivottavasti liian kuuliaiset vaasalaiset eivät vaikeuta asioita liikaa tottelemalla Itellan määräystä.
Tästä asiasta on lähtenyt valitus myös viestintävirastoon. Ollaan kuulolla.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #281 on: 24. 11. 2009 09:09 »
Jorma. Tiina soitti ja keskustelimme pitkään. Neuvottelu Pohjalaisen kanssa on keskiviikkona. Katsotaan mitä sieltä on tuliaisia. Kyllä poliittiset puolueet voivat ratkaista asian siten, että rakennuslautakunta kieltää laatikkorivistöjen asentamisen teiden varsille.

Tarkoitin tietysti tätä vanhuksille ja liikuntavammaisille tarkoitettua aamukantoa, joka muuttui maksulliseksi. Tämä päätös pitäisi ensisijaisesti pystyä torppaamaan.
Ei voi olla oikein, että saadakseen lehden hakuetäisyydelle, vanhukset joutuvat maksamaan lehdestään muita 50 % korkeamman hinnan. Näin todellisuudessa tapahtuu, ellei sitten suostu lukemaan aamulehtiään vasta iltapäivällä ja maanantaina kerralla viikonlopun ja päivän lehdet (3 kpl). Tämä asia koskee koko kaupunkia. Toivottavasti vammaisneuvosto voi olla tässä asiassa avuksi.

Postilaatikoiden sijoittaminen riviin tai oman portin pieleen ei enää ole läheskään saman luokan asia. Se ei koske myöskään ns. uusia kaupunginosia. Olen ennemminkin todennut, ettei ole terveelle ihmiselle kovin kaksista eroa hakea postiaan laatikkorivistä tai portin pielestä. Ulos on kuitenkin mentävä ja puettava sen mukaan. Toki minulle sopii se, että tämäkin asia säilytetään nykyisellään vanhoissa kaupunginosissa. Ainakin se on varmaa, että Itellan menettely kuulemisineen ja aikatauluineen on ollut tässä asiassa surkeaa.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #282 on: 24. 11. 2009 18:06 »
En ole tätä keskustelua seurannut mutta muualla maailmassa ei aina edes kerrostalojen postiluukuista jaeta postia vaan joka asunnolla on postilokerot porraskäytävän alatasanteella.

Itella varmaan laskee, että jakelukustannus/talous on kovin paljon alhaisempi OK-alueilla kuin kerros/rivitaloalueilla.

Tätä kutsutaan tehokkuudeksi ja kansainväliseksi kilpailukyvyksi.

Samaan kategoriaan laskisin sen, että talonmiehiä ei enää juuri ole. Ei ole kuorma-autoissa apumiehiä...

BKT nousee mutta elämisen laatu laskee.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #283 on: 25. 11. 2009 06:06 »
Neuvottelu Pohjalaisen kanssa alkaa n. tunnin päästä. Eilen illalla neuvotteluryhmä kokoontui ja tänään menemme positiivisin mielin Pohjalaiseen. Tarjous ainakin tehdään. Saa nähdä mikä on Pohjalaisen vastaus.

ps. Isolahden kapinaryhmä on ilmeisesti hellittämässä postilaatikkoryhmävalitusten kanssa. Meidän neuvotteluryhmämme ottaa yhteyttä Itellaan heti, kun tämä Pohjalaisen tapaaminen on ohi. Varmasti on parempi, että koko kaupunkia edustava neuvotteluryhmä koittaa ratkaista asian, ettei jokainen soosaa omalla tahollaan, Pitäkääpä peukkuja.

Offline PXC

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 3
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #284 on: 26. 11. 2009 07:07 »
Kuinka neuvottelu Pohjalaisen kanssa meni?

Besse R. Wisser

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #285 on: 26. 11. 2009 09:09 »
Jos Veikko ei pian vastaa, niin asian täytyy tulkita niin , että postinkannosta on tehty "kättä-päälle ja tästä hiljaa sopimus".

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #286 on: 26. 11. 2009 09:09 »
Hei!

Neuvottelut Pohjalaisen kanssa olivat tiukat, mutta kuitenkin asialliset . Pääsimme liikahtamaan hiukan eteenpäin ja sovimmekin, että Pohjalainen neuvottellee ensin postin kanssa ja sitten kokoonnumme uudestaan helmikuun alussa. Sitä ennen siis Pohjalainen ja posti neuvottelevat ja yritämme myös itse päästä neuvottelemaan postin kanssa ,siitä johtuu tämä helmikuun takaraja. Tiedämme kyllä, että tämä viivytystaktiikka palvelee postin asiaa, mutta näin se nyt menee.
Korostan sitä, että neuvottelumme keskiviikkona koski vain Pohjalaisen kotiin kantoa. Se täytyy sanoa, että aavistuksen liikahdimme parempaan suuntaan. Mutta mitään lopullista päätöstä ei tietenkään saatu aikaan. Pohjalaisessa olivat sentään inhimilliset neuvottelijat. Sitä samaa ei ainakaan tähän asti voi sanoa Itellasta. Sieltä lohkaistiin, että ei postilaatikkorivistöjen alla olevan maan vuokra kuulu heille. Asukkaathan telineen itse rakentavat ja vastaavat korjauksista, lumen luonnista , hiekotuksesta ja mahdollisesta vuokrasta. Että silleen... Neuvottelulähtökohdat eivät ole kovin hääppöiset. Isolahden aktiivinen asukasryhmä luopui omalta osaltaan taistelusta, joten nyt olemme kaikki yhdessä postinkulun heikennystä vastaan.
ps. tietenkin kiirehdimme aikataulua, jos vain voimme. Näillä näkymillä lopullinen ratkaisu tulee helmikuun alussa.
kaikki apu on tervetullutta. Painetta pitää kasvattaa. Pohjalainen lupasi julkaista kaikki postisotaa koskevat kirjoitukset, mikäli niissä ei ole törkeyksiä tai asiavirheitä. Kirjoittakaa sinne mahdollisimman monta kirjoitusta, olettehan te kaikki kynämiehiä.
Kaikki ne vahingoniloiset, jotka ovat ottaneet sen kannan, että kaikilla pitää mennä yhtä huonosti, muuttakaa ajatusmaailmaanne. Kaikilla pitää mennä vähintään yhtä hyvin ja toivottavasti saamme jopa parannuksia aikaa. Neuvottelussa on myös kohta, jossa kaikille omakoti- ja rivitaloasukkaille on tuotava posti vähintään tontille ja mieluummin ulko-ovelle saakka.

Jostakin kuului huhuja, että Vasabladet olisi hiukan perääntynyt, jos joku tietää asiasta, niin infoa tänne.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #287 on: 30. 11. 2009 07:07 »
Vetokannaksen postitoimialueella Itara valmistautuu postin jakoon neliveto mönkijällä.  Syy tulevantalven auraamattomatta- ja liukkaatkadut.  Kuitenkin posti saadaan kadunvarsi laatikoihin vasta iltapimeällä, siis pimeitä hommia.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #288 on: 30. 11. 2009 10:10 »
Kaikki apu tarpeen. Kirjoitelkaapa Pohjalaisen mielipide-palstalle ajatuksianne postin kulusta.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #289 on: 04. 12. 2009 11:11 »
Tilanne kuumenee. Vammaisneuvosto hakee neuvotteluyhteyttä Itellaan. Hyvä Tiina!

ps. kirjoituksia Pohjalaiseen ja Vasabledetiin

Offline Joukoantero

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 2
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #290 on: 07. 12. 2009 17:05 »

Mummujen suhteen asia on osa suurempaa kokonaisuutta: vanhusten mahdollisuus selviytyä omassa kodissa mahdollisimman pitkään.

Ja näinkö niitä vanhusten ja jalkavaivaisten mahdollisuuksia parannetaan ????

Aamupostin jakelussa Itella on normaali liikeyritys, jonka tulee pärjätä kilpailussa. Esim. Leijonajakelu ei kyennyt kilpailla Itellan kanssa ja Hesarin jakelun on siirtynyt Itellalle pääkaupunkiseudulla. Tätä taustaa vasten Itellalta voidaan tuskin vaatia sosiaalisten näkökantojen huomiointia.

Joopa joo ...Itella on saanut huomautuksen, että se on perinyt kirjepostista liian kovaa maksua ..  näinhän sitä on helppo sitten lyödä kilpailijat lehdenjakelussa laudalta ... tällaistako halutaan lisää että Itella pysyy monopolissa


venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #291 on: 09. 12. 2009 15:03 »
Tähän saakka on aamulehti tuotu yli 75-vuotiaille ulko-ovelle saakka. Tänä iltana vammaisneuvostossa otetaan alustavasti kantaa ja ilmeisesti ennen joulua he kokoontuvat eläkeläisjärjestöjen kanssa yhteiseen neuvonpitoon. Asukasyhdistysten edustajat ovat jo käyneet Pohjalaisen kanssa ensimmäisen neuvottelun. Tulos oli kohtalainen. Vaikka lupauksia ei annettu niin Pohjalainen koettaa saada Itellan mukaan talkoisiin ja näin mahdollinen tappio jakaantuisi tasan. Eiköhän tässä jotakin saada aikaan, mutta postin vastaanottajina joudumme tulemaan myös vastaan.
Se on selvä, että jos asia ei etene tulevat ikävä kyllä kovemmat aseet käyttöön, mutta kyllä järki-ihmiset pääsevät jonkinlaiseen ratkaisuun. lopullinen ratkaisu näyttää venyvän ikävä kyllä helmikuun alkuun saakka.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #292 on: 10. 12. 2009 19:07 »
Verenpaine nousi tänään heti aamulla, kun luin päivän Pohjalaisesta Joonas Kuikan tekemän jutun ”Postiluukun kolahdus aloittaa päivän”. Sinänsä varsin asiallinen ja kuvaava tarina, mutta..

Jutussa kerrotaan kuinka 74-vuotias HP odottaa aamuisin ja myös saa heti viiden-kuuden välillä Pohjalaisen kotiovellensa. Samaisessa artikkelissa selvitetään kuinka vammaiset ja yli 75-vuotiaat saavat postinsa ilmaiseksi kotiovelleen.
Artikkelista nämä kaksi asiaa selvästi yhdistetään ja ainakin minä sain sen käsityksen, että myös edellä mainitut henkilöt saavat aamulehtensä varhaiskantona veloituksetta.
Joko ko. henkilö on erikoisasemassa kun postilaatikkoa ei ole pystytetty ollenkaan tai sitten toimittaja on täysin ulkona nykyisestä käytännöstä. Varhaisjakelu kotioveen kun ei käsitykseni mukaan ole enää ilmaista kenellekään, missä postilaatikko on olemassa ulkona. Vain kerrostalot ovat erikoisasemassa. Näin ainakin minulle on jo kahteen kertaan Itellan toimesta vastattu.
Olisiko jakelijalla tässä tapauksessa niin paljon inhimillisyyttä, että vie lehdet oveen, kun vaihtoehtona olisi jättää lehdet kokonaan jakamatta ?  Oli miten oli, toimittaja olisi voinut selvittää nykytilanteen vanhusten osalta lukijoille. Luultavasti se ei hänelle ole selvinnyt tai sitten lehti osapuolena ei halunnut asiaa selvitettävän.
Täytynee toimia Veikko Siltasen kehotuksen mukaan ja yrittää selvittää asiaa Pohjalaisen yleisönosastossa.
« Last Edit: 10. 12. 2009 19:07 by Jorma Kivimäki »

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #293 on: 10. 12. 2009 19:07 »
Asia on juuri niin kuin Jorma epäileekin. Postinjakaja tuo hyvää hyvyyttänsä aamulehden ulko-ovelle. Päiväpostin saa jokainen yli 75-vuotias ovellensa, jos on todistanut ikänsä Itellalle. Kaiki eivät kuitenkaan ole tienneet tästä yli 75- vuotiaiden edusta. Tilanne on rauhoitettu joulun ajaksi. Jatketaan sitten todennäköisesti vammaiset, ikäihmiset ja veteraanit seisovat etujoukoissa joulun jälkeen. Joulurauhaa sinne Itellaankin!

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #294 on: 10. 12. 2009 20:08 »
Lähetin seuraavanlaisen jutun asiasta Pohjalaisen yleisönosastoon. Saas nähä julkaistaanko..

"
Pohjalainen julkaisi torstaina 10.12. Joonas Kuikan tekemän jutun ”Postiluukun kolahdus aloittaa päivän”.  Asiallisessa jutussa kerrotaan kuinka 74-vuotias HP kovasti odottaa aamuisin ja myös saa heti viiden-kuuden välillä Pohjalaisen kotiovellensa. Samaisessa artikkelissa myös kerrotaan kuinka vammaiset ja yli 75-vuotiaat saavat postinsa ilmaiseksi kotiovelleen. Nämä kaksi asiaa tavallaan yhdistetään ja saa sen käsityksen, että edellä mainittu ryhmä saa aamulehtensä veloituksetta. Näin ei asia käsitykseni mukaan valitettavasti enää ole.

Postin ilmainen palvelu kotiovelle koskee pelkästään päiväpostia viitenä arkipäivänä viikossa. Sanomalehtien varhaisjakelua koskien ilmainen palvelu on tarkoitus lopettaa ja on jo kai lopetettukin muualla kuin kerrostaloissa, missä muuta vaihtoehtoa ei ole.

Aamulehdestä kotiovelle joutuu nyt pulittamaan vähimmillään 108 euroa vuodessa. Jos matka portilta kotiovelle on pitkä, tulee vielä lisämaksu. Esimerkiksi Pohjalaisen vuositilaus maksaa 223 euroa ja liikuntavammainen joutuu maksamaan 223+108 euroa saadakseen lehtensä luettavaksi entiseen tapaan aamukannossa. Näin ainakin minulle on ilmoitettu jo useampaan kertaan Itellan taholta. Lisähintaa lehdelle tulee siis lähes 50 %, joka on raju lisäys liikuntarajoitteiselle vanhukselle, joille aamulehti on todella tärkeä.

Lehtitalothan Vaasassa ostavat nykyään varhaisjakelunsa Itellalta, joka on tämän palvelun uudelleen hinnoitellut. Maksajaksi on joutumassa vammaiset ja vanhukset, koska lehtitalotkaan eivät ole halunneet tätä lisäkustannusta maksaa. Tämä on täysin kohtuutonta vammaisia ja vanhuksia kohtaan. Itellalta ja lehtitaloilta (lue Pohjalainen) odottaisin vastaantuloa asiassa. Mielestäni nyt pitää ottaa järki käteen ja löytää vanhusten kannalta inhimillinen ratkaisu asiaan. 

Jorma Kivimäki
"

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #295 on: 11. 12. 2009 10:10 »
Hyvä !

Lisä tällaisia juttuja. Painetta on lisättävä. Innostukaa nyt kaikki kynäniekat ottamaan kantaa Pohjalaisen ja Vasabladetin sivuilla.

eklu

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #296 on: 11. 12. 2009 16:04 »
Miten tämä liittyy asiaan http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009121110765503_uu.shtml onko esim. asevelikylä syrjäseutua hallituksen silmin katsottuna.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #297 on: 11. 12. 2009 21:09 »
Miten tämä liittyy asiaan http://www.iltalehti.fi/uutiset/2009121110765503_uu.shtml onko esim. asevelikylä syrjäseutua hallituksen silmin katsottuna.

Kyllä tuo asiaan sillä tavalla liittyy, että Itella valmistautuu kilpailuun tehostamalla toimiaan ja kannattavuuttaan. Tämän takia muun muassa myös vanhoille asuntoalueille halutaan nyt postilaatikot ryhmiin.
Tuo selvitysmiehen asettaminen näyttäisi liittyvän siihen, että kun aletaan hinnoitella palveluja kustannusten mukaisesti, kallistuvat haja-asutusalueiden palvelut tietysti eniten.

Sinänsä mielenkiintoinen kysymys siinä mielessä, että onko tulevaisuudessa tarkoitus tasata kustannuksia kaikkien palvelunsaajien kesken. Jos ala altistetaan vapaalle kilpailulle, saattaa se olla vaikeaa. Hieman samasta asiasta on kysymys myös vammaisten ja vanhusten palvelussa. Maksatetaanko heillä ovensuuhun kannetun postin ja lehden aiheuttama lisätyö vai osallistummeko me kaikki näihin kustannuksiin.

eklu

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #298 on: 11. 12. 2009 22:10 »
Siis kun lähetän paketin kummitytölle Espooseen se olisi halvempi kuin sukulaiselle Inariin, just eli ollaan asian ytimessä siis.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #299 on: 12. 12. 2009 10:10 »
Asia on juuri noin, kuten eklu epäilet. koko Suomi laitetaan kolmeen kalleusluokkaan ja postin perille viemisen hankaluus on hinnan mitta. Siis jos lähetät kirjeen Helsinkiin , on sen hinta halvempi kuin , jos lähetät kirjeen vaikkapa Jurvan Sarvijoelle. Matka ei sinänsä tule maksamaan mitään ylimääräistä, kunhan vain postitoimistosta ei ole postinkantajalla pitkä matka. Selvää on, että maaseutu kärsii tästä, koska sinne lähetettävä posti maksaa eniten.
Turun seudulla , saattaa olla koko Suomessakin, on sääntö, että jos postitoimipaikasta on postin saajan kotiin yli 5 km, niin ainakin paketit toimitetaan kotiin saakka.

Ei tässä postin "säästötoimissa" ole säästämisen kanssa mitään tekemistä. Ainakaan vanhoilla alueilla. Esim. tulevaisuudessa Asevelikylässä postiljooni ajaa edelleen samalla mopolla ja jättää postin laatikkoryhmään. Tänä päivänä posti jakaa postin jokaisen portilla olevaan laatikkoon. Omalla kohdallani taloani vastapäätä tulevaan rivistöön sijoitetaan neljän talon postilaatikot. Nyt kun laatikko on jokaisen portilla siten , ettei postiljoonin tarvi ajaa tontille lainkaan, mittasin tarkasti hyödyn mitä rivistöjen asentamisella saadaan. JA HUOMIO!
Matka, jonka postiljooni voittaa on VAIN 3 METRIÄ laatikkorivistöä kohden !!!!!  Tulevaisuudessakin jako suoritetaan mopolla. Toisin sanoen hyöty minkä posti saa ajallisesti on koko Asevelikylässä max 15  minuuttia päivässä.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #300 on: 19. 12. 2009 16:04 »
Ei läpäissyt Pohjalaisen sensuuria kirjoitukseni (Vastaus 294). Vähän sitä odottelinkin, kun olisi pitänyt pelkästään Itellalta odotella vastaantuloa varhaiskannon osalta liikuntarajoitteisille. Pohjalainen ei näköjään julkaise vähääkään itse lehteensä kohdistuvaa kirjoitusta. Täytynee laittaa myös Pohjalaisen kestotilauksen jatkaminen harkintaan, mikäli suhtautuminen on loppuun saakka tämä.
« Last Edit: 19. 12. 2009 17:05 by Jorma Kivimäki »

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #301 on: 20. 12. 2009 08:08 »
Surkeata on valtuutettujen kiinnostus vaasalaisten reaktiosta postinkannon heikentymisestä, suorastaan rikollisluonteisesta vammaisten ja veteraanien halveksimisesta. Itse pyysin tällä palstalla heidän omaa mielipidettään ja Parkkari laittoi jokaiselle henkilökohtaisen kyselyn. Pari kolme vastasi muut haistattavat, no jääköön sanomatta.

Offline Urho

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 686
 • Vasemmiston yhteisvoimaa ja solidaarisuutta
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #302 on: 20. 12. 2009 16:04 »
En nyt mene arvioimaan esim. Lamminmäen ikäluokkaa, mutta postinkanto kotiin jatkuu edelleen 75-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Näin kuulin Itellalta.

Itse haen aamupostini laatikosta muuten ihan aamutakissa, kuten suurin osa katumme asukkaista. Tuleepa vaihdettua hyvät huomenet ja vitsailtua naapurin rouvan kanssa papiljoteista.


Kävin tuossa tunti sitten Huutoniemellä tapaamassa yhtä eläkeläisparia. Kyllä he ihmettelivät tätä nykyistä menoa tässä maassa ja kaupungissa. Nykyään pitää kaikesta maksaa ja heillä on suuria vaikeuksia esimerkiksi käydä pankissa asioilla. Ennen nekin olivat lähellä nyt pitää mennä vanhan linja-autoaseman luo asti.

Lehden tilauksen he lopettivat kun siitä olisi pitänyt maksaa, että se tulisi omaan laatikkoon. Käyvät nyt kirjastolla lukemassa päivän lehdet ja siellä on vielä useampia lehtiä.

Muu posti tulee vielä omaan laatikkoon, mutta olivat epäilevällä mielellä, että kuinka kauan jos nykyinen meno vain jatkuu. Postinkantajatkin ovat nykyään ulkomaalaisia, ilmeisesti teettävät työt heillä alipalkalla, mutta eivät ole maahanmuuttaja vastaisia.

Kyllä he hyvin tiedostivat mistä nyt on kysymys, kaikessa on raha ja talous ensin ja vasta sen jälkeen tulevat ihmisten palvelut, mutta niissä on sitten hintalappu. Toista oli sotien jälkeen silloin huolehdittiin ihmisten palveluista valtio ja kunta kantoi siitä vastuun. Nyt tämä vastuu on näillä bisnesmiehillä ja ne viisveisaa syrjäseuduista, totesivat vanhukset.

« Last Edit: 20. 12. 2009 19:07 by Urho »

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #303 on: 20. 12. 2009 19:07 »
Osuit naulankantaan nimimerkki Urho, sillä nyky-yhteiskunta ei tunne muuta kunnioitusta kuin raha, joka ratkaiseen kaiken.  Rahat pois keinolla millä hyvänsä kaikilta vähäosaisilta ja ikäihmisiltä.  Ajatuksella: - mitä ne rahalla tekee, ei ne ymmärrä siitä mitään.

Tämä sama ajatus on ohjaamassa koko Suomalaista yhteiskuntaa!
« Last Edit: 20. 12. 2009 19:07 by Heikki Lamminmäki »

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #304 on: 23. 01. 2010 06:06 »
Vaasan Itella on löytänyt uuden toimintamallin lehtien varhaisjakeluun.  Malli on matkittu Yleltä.  Jaetaan uusintoja.  Tänään varhaisjakelu toimitti Vaasassa kaudunvarsilaatikoihin eiliset Vasabladetit.  Tämä johtui siitä kun lehdenpainatus oli myöhässä. 

Aika kätevä tapa hävittää edellisenä päivänä ylitse jääneet lehdet.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #305 on: 28. 01. 2010 16:04 »
Joulurauha on nyt takana ja postinkulku palaa keskusteluun. Itellahan esitti jo lopettavansa päiväpostin vanhuksille, mutta runsas negatiivinen palaute sai Itellan toisiin ajatuksiin ja nyt näyttää hyvältä ainakin yli 75-vuotiaitten kohdalta. Päiväposti tuodaanulko-ovelle saakka.

 Aamulehtien kohdalla on tilanne vielä avoin. Alustavasti sovimme neuvotteluissa, että asiaan palataan helmikuun alussa. "Tää on viimeinen taisto", sanois Reino Kolmonen. Neuvotteluihin on tarkoitus saada mukaan Pohjalaisen uusi päätoimittaja Kalle Heiskanen. Saa nähdä saako Lajunen nauttia pullakahvit. Sitä iloa emme aio hänelle suoda.

Vammaisneuvosto ja eläkeläisyhdistykset ovat heränneet mukaan taistoon. Hienoa!

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #306 on: 09. 02. 2010 10:10 »
Tänään oli asukasyhdistysten neuvottelukunnan edustajat tapaamassa Pohjalaisen ja Itellan edustajia Pohjalaisen tiloissa. Siellä viimeistään tuli selväksi, että pääpeikko on Itella. Poistuimme kokouksesta, joka ei johtanut ainakaan Itellan taholta mihinkään. Pohjalainen hieman osoitti kiinnostusta, mutta ei tarpeeksi. Eduskunta antoi v. 2005 luvan uudistuksiin, mutta "Uudistukset eivät saa huonontaa postinsaajan asemaa." Eikä myöskään Itellan asemaa. Jokainen tietää miten tässä on käynyt.

Tilanne on nyt seuraava. Omakotialueille vaaditaan postilaatikot kesään mennessä teiden varsille.
Yli 75- vuotiaat saavat päiväpostin ovellensa, kunhan ymmärtävät pyytää.
Sen sijaan aamulehti tullaan jättämään kadun varsille pystytettäviin laatikkorivistöihin. Jos haluat aamulehden ulko-ovellesi maksat siitä vähintään 108 euroa , johon tulee tai on jo tullut 5 % korotus. Jos haluat päiväpostinkin ulko-ovellesi maksat siitä toisen min. 108 euroa (+ 5%).

Keskusteluyhteyden katkeamisen johdosta tulemme esittämään järeämpiä aseita maaliskuussa kokoontuvalle asukasyhdistysten neuvottelukunnalle.

Vuonna 2011 postinkanto vapautuu täällä Suomessa.
Silloin on Itellan aika vaikeroida.
Pohjalainen tulee menettämään kesään mennessä arvioisin 100 tilausta.

Olin viikonloppuna tyttäreni luona Tampereella. En muistanutkaan miten mukavalta tuntui, kun Aamulehti putosi ulko - ovesta sisälle. Tampereella jaon suorittaa yksityinen firma - ei Itella

Sääli ettei Itellalla ollut neuvotteluhalukkuutta. Helposti olisi voitu päästä kompromissiratkaisuun, joka viime kädessä olisi hyödyttänyt Itellaa. No ei kun ei.
Lajunen en ole vielä hävinnyt vetoani. Kesällä vasta tiedämme kuinka kävi.


Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #307 on: 09. 02. 2010 11:11 »

Lajunen en ole vielä hävinnyt vetoani. Kesällä vasta tiedämme kuinka kävi.

Sellainen makealla täytetty viineri alkaa jo pikkuhiljaa ikäänkuin maistua suussa ja kahvikin ikäänkuin jo tuoksuu.  Tuon samalla jos sopii pari ulkomaalaista mukanani.  Rasisti kun jonkun mielestä olen.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #308 on: 09. 02. 2010 13:01 »
Neuvottelusta jäi ikävä muku suuhun. Itella ei edes kuunnellut kompromissiehdotustamme. En ole koskaan ollut neuvottelussa, jossa vastapuolen ehdotusta ei edes kuunnella. Siksi keskeytimme kokouksen ja poistuimme paikalta. Itella ja Pohjalainen jäivät jatkamaan keskusteluaan. Sen verran nuuka olen, että pidän pullan reunasta loppuun asti kiinni Kari. Joten eipäs nuolaista ennen kuin tipahtaa.

venku1

 • Guest
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #309 on: 19. 04. 2010 13:01 »
Tää on viimeinen taisto, laulaisi Reino Kolmonen, jos olisi meidän kanssa yhteisessä rintamassa Itellan diktatuuria vastaan.

Tänään putosi postilaatikkoon Itellan tiedote, jossa asukkaita kutsutaan kuulemaan Itellan sanelupolitiikkaa. Postilaatikot on kuulemma pystytettävä katujen varsille Itellan määräämään paikkaan. Jokainen näki viime talvena, ettei määräyksellä ole mitään järkeä. Ainakaan vanhoilla omakotialueilla.

Nyt on tosi kysymyksessä alistummeko vai emme. Laatikkorivistöjä ei pystytetä ja nyt odotellaan lisäselvityksiä. Kysely on mennyt museovirastolle saakka. Pohjalainen kieltäytyi julkaisemasta mielipideosastolla tiukkaa tekstiä. Lievennetään sitä ja katsotaan onko lehti alannut rajoittamaan mielipiteitä.

Postin mielestä asiakkaitten on hankittava ja rakennettava telineet ja jos aura ne rikkoo niin se ei kuulu postille!!!
Jos rivistö on rakennettava ojan päälle (Korkeamäki) niin asukkaat ostavat siltarummun ja soran päälle. On laitonta rakentaa kaupungin maalle mitään ilman lupaa ja sellaista ei ole saatu kaupungilta.

Siis kieltäydytään rakentamasta katujen varsille. Vain yhteisrintamassa voimme voittaa.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #310 on: 19. 04. 2010 13:01 »
Alkaa pulla jo tuoksua nenässä.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

venku1

 • Guest
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #311 on: 19. 04. 2010 15:03 »
18 vuotta sitten, kun edellisen kerran posti yritti heikentää palvelujaan- ja siinä jonkin verran onnistuikin. Nyt posti hyökkää uudella vyörytystaktiikalla. Etenee pikku hiljaa ja luottaa siihen, että jo pelin luovuttaneet eivät lähde tukemaan vielä taistelussa mukana olevia. Ovelia ovat, mutta tiedoksi kaikille. Tampereella on posti jo edennyt seuraavaan vaiheeseen eli nämä pienemmät 4-5 laatikon rykelmät on siellä liitetty 14-20 laatikon rykelmiksi. Eräskin vanhus joutuu hakemaan postinsa nyt lähes 600 metrin päästä.

Mitäkö haluan sanoa. Jos nyt häviämme ilman teidän kannatusta, niin ymmärrätte, että ei kestä kauankaan, kun Vaasalle käy samoin kuin Tampereella. Rykelmiä suurennetaan ja postinhakomatka tulee moninkertaiseksi niin teille kuin myös meille.

Olemmeko me suomalaiset tosiaan näin lampaita, että vaikka mitä tapahtuu emme purnaa muuten kuin hiljaa kaveripiirissä?

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #312 on: 19. 04. 2010 15:03 »
Sain itsekin Itellalta postia postilaatikon sijoitteluun liittyen. Katson nyt ensin ja teen päätelmiä sitten sen jälkeen.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #313 on: 19. 04. 2010 18:06 »
Työkaveri, joka asuu Kotirannalla oli myös saanut vastaavan kutsun.
 
Meillä Ristinummella postilaatikot ovat olleet alusta asti rivissä. Olen silti joutunut asian kanssa kasvotusten Palosaarella asuvan äitini puolesta. Oma sotani on tällä erää käyty, ainakin toistaiseksi.

Viime syksyyn saakka Itella, joka hoitaa Pohjalaisen ja ilmeisesti kaikkien muidenkin lehtien varhaisjakelun, toimitti kiltisti postin suoraan kotiovelle ainakin kaikille yli 75 vuotta täyttäneille ja lääkärintodistuksen (liikuntarajoite) nojalla nuoremmillekin. Tilanteeseen tuli yhtäkkinen muutos, jolloin lehti lakkasi kokonaan tulemasta.

Selvitettyäni asian moneen kertaan, tuli selväksi, että varhaisjakelu ei toimi enää kenellekään, ellei suostu maksamaan 108 euron lisähintaa vuodessa. Hinta taisi vielä nousta vuoden alusta ? Päiväposti toimisi anomuksesta entisin ehdoin vanhuksille ja liikuntaesteisille. Tässa tapauksessa lehti siis tulee vasta keskipäivällä. Maanantain postissa sitten lauantain, sunnuntain ja maanantain lehdet kerralla.

Jouduin tekemään uudestaan sopimuksen päiväpostista, jotta edes se tulisi entiseen tapaan äitini kotiovelle. Pohjalaista en kuitenkaan suostunut siihen siirtämään. Sanoin, että jättäköön pihan perän postilaatikkoon.

Sitten luin Pohjalaisessa olevaa juttua siitä liikuntaesteisestä mieshenkilöstä, joka sai postinkantajan ansiosta yhä postin kotiovelleen. Toteutin samaa suunnitelmaa ja poistin postilaatikon äitini pihasta kokonaan. Ja kas – Pohjalainen tuli koko viime talven suoraan kotiovesta.

Kaikki loppuu aikanaan. Pari viikkoa sitten äitini soitteli, ettei lehti ole tullut pariin päivään. Luulin jo unohtaneeni tilauksen ja soitin Pohjalaiseen. Näin ei ollut, vaan Itella tai postinkantaja oli lopettanut jakelun, kun varhaiskannosta kotiovelle ei oltu maksettu. Sovin tilapäisesti Pohjalaisen kanssa siitä, että siirrytään hetkeksi päiväkantoon.

Eilen kävin pystyttämässä postilaatikon Itellan ohjeiden mukaan noin 70 cm tiestä ja kansi 1,10 – 1,20 cm korkeudelle. Aivan samalla tavalla mitä kadun naapurit olivat syksyn aikana tehneet. Ajattelin, että toimenpide on tilapäinen, koska joka tapauksessa alueella pystytetään laatikkorivit. Pystytyksen lomassa kävin lähinaapurilta kysymässä, tietääkö hän milloin alueelle tulee laatikkorivit. Hänellä oli vakaa käsitys, ettei koskaan. Kanta perustui siihen, että säädöksissä olisi tuo maksimi hakumatka 50 metriä. Rivien teko tuolla olisi suhteellisen turhaa, kun tontit ovat suhteellisen isoja. Saa nähdä kuinka tuossa asiassa käy.

Meille sillä, onko postilaatikko yksinäinen tai ryhmässä ei ole mitään käytännön merkitystä. Joka tapauksessa jonkun täytyy lehti äidilleni hakea. Tässä tapauksessa sen tulee tekemään joka-aamuinen kotiapu. Nyt siirrän Pohjalaisen takaisin varhaisjakeluun ja postilaatikkoon.

Yksinäisille vanhuksille päivän lehti on television ohella tärkein mahdollinen asia. Valitettavasti kaikilla ei ole sitä mahdollisuutta, että joku veisi lehden laatikosta kotiovelle. Niinpä heille ei jää muuta mahdollisuutta kuin maksaa tuo Itellan / lehtien vaatima summa.

venku1

 • Guest
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #314 on: 19. 04. 2010 18:06 »
Jos kaikki menee pieleen ja Itella vetää pitemmän korren, niin vuoden 2012 alusta täällä jakaa postia muutkin kuin Itella, silloin tulen välittömästi siirtymään ostamaan toisen firman palveluita. Kuten muistatte postinjakelu vapautuu Suomessa v. 2012.
Tuo Iltalehden tieto siitä, että Tampereella siirrellään jo laatikkoryhmiä yhteen on selvä merkki mitä tuleman pitää. Tällä viikolla saamme valituksen valmiiksi. Kannattaa odottaa sen käsittelyä ennen kuin teette mitään.


Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #315 on: 19. 04. 2010 19:07 »
Jos kaikki menee pieleen ja Itella vetää pitemmän korren, niin vuoden 2012 alusta täällä jakaa postia muutkin kuin Itella, silloin tulen välittömästi siirtymään ostamaan toisen firman palveluita. Kuten muistatte postinjakelu vapautuu Suomessa v. 2012.
Tuo Iltalehden tieto siitä, että Tampereella siirrellään jo laatikkoryhmiä yhteen on selvä merkki mitä tuleman pitää. Tällä viikolla saamme valituksen valmiiksi. Kannattaa odottaa sen käsittelyä ennen kuin teette mitään.Yksityisten yhtiöiden tulo markkinoille johtaisi automaattisesti siihen, että siirrytään perimään puhtaasti aiheutuneiden kustannusten perusteella. Tämä taas merkitsee haja-asutusalueille paljon kalliimpia maksuja mitä taajamiin. Yksittäisiin laatikkoihin kannettu posti on kalliimpaa kuin laatikkoriviin ja niin edelleen.
 
Itella on oman ilmoituksensa mukaan valmistautumassa tähän kilpailuun tehostamalla toimintojaan. Itse en kovin helposti lähtisi suosimaan tässä asiassa yksityistämistä. En ainakaan, jos asuisin maaseudulla tai haluaisin pitää oman laatikkoni tontillani.

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #316 on: 19. 04. 2010 21:09 »
Se on yhä enemmän selvää, että jos mielii pysyä ajassa niin nettiliittymä on aika ehdoton hankinta.

Kaikki media on jo nyt tarjolla netissä. Sanomalehdistä saa digiversiot. Laskut saa sähköpostitse.

Itseasiassa paperiversio on kallis kustannus. Paperin valmistusprosessi on ympäristölle haitallinen. Paperiversio vaatii paljon paperia ja mustetta ja laitteita ja kuljetuksen organisoiminen pakkaamisineen on valtava fyysinenkin ponnistus.

Minun puolestani postinkannon ja postilaatikot voi poistaa vaikka käytöstä. Pääsen samalla lehtiroskikseen kantamisesta.

Julkiselle tahollekin tiedoksi, että internet ja sähköposti on keksitty.

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #317 on: 20. 04. 2010 03:03 »

Itseasiassa paperiversio on kallis kustannus. Paperin valmistusprosessi on ympäristölle haitallinen. Paperiversio vaatii paljon paperia ja mustetta ja laitteita ja kuljetuksen organisoiminen pakkaamisineen on valtava fyysinenkin ponnistus.


Tähän ylläolev.tekstiin kulminoituu juuri puheet tietoyhteiskuntaan siirtymisestä. Syy miksi monet meistä on peränneet toimia tietoyhteiskunnan kehityksen eteen, löytyvät tästä. Meillä ei ole enään varaa kalliisiin ja työtä vaativiin toimintoihin. Pitkät etäisyydet asukkailla tuleviin kuntakeskuksiin ja monet muut syyt  edellyttäisivät kehitystä.

Kuntaliitoskeskustelutkin etenisivät ripeästi,  jos tuleviilla suurkuntalaisilla olisi odotettavissa jotain parempaa liitoksen jälkeen. Nyt kuitenkin kaikki keskustelut nojaavat vanhankantaiseen keskittymisjärjestelmään, jossa keskusalueelle pitäisi saada kysyntää asunnoille ja ja muille toiminnoille. Tämä edellyttää että ihmiset jättävät rakentamansa talot tyhjilleen ja muuttavat kaupunkiin.

Tottakai ihmiset tuollaista vastustavat ja siihen perustuukin julkisen sektorin jähmeys muutoksille. Kehitys ja asukkaiden aseman huomioiminen,  olisi juuri järjestelmälle kaikkein merkittävin muutos. Erityisesti tämä näkyy pienissä kunnissa, joissa suhteellinen,  kustannuksista johtuva rasitus asukkailla,  kasvaa kokoajan.

Suurin syy tähän kehityksen vastustukseen löytyy,  ei suinkaan muutamista vanhuksistamme,  vaan suurista ikäluokista. Jotka pääsääntöisesti ovat kieltäytymässä tietoyhteiskuntaan siirtymisestä. Koska se edellyttäisi heiltä uutta panostusta elämän ylläpitämiseksi. Täytyisi opetella käyttämään teknologiaa ja jne.

Myöskin se vaikuttaisi työmäärien vähenemiseen julkisella sektorilla ja sitä kautta eläkerahoitukseen. "Sylttytehdas" on aina olemassa,  jos sen vain näkee. Ihmiset ovat kuitenkin poliittisesti sokeita. Siksi nämä asiat eivät avaudu. Järki kyllä kertoo,  mutta mieli estää, koska se merkitsee henkilökohtaista muutoksen kohtaamista.

Kivimäki näkee taas punaista,  mutta sanon siltikin että kolmikanta ja siihen liittyvät poliittiset rakenteet,  ovat merkittävin keino estää kehityksen eteneminen. Luonnollinen markkina,  olisi hoitanut tämän asian jo ajat sitten.


 

venku1

 • Guest
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #318 on: 20. 04. 2010 07:07 »

Tällainenkin Itellan toiminta-ajatus löytyi tiedostoista. Nyt Itella jo ilmoittaa, että matka postilaatikolle voi olla 300 - 500 metriä. Vaasassa tartuttiin 50 metrin syöttiin.


Kuinka pitkällä oma postilaatikko voi olla?
Keskiviikko 17.3.2010 klo 08.03
Oikeus ratkaisee, joutuuko iäkäs mies hakemaan postinsa 180 metrin päästä, kertoo Aamulehti.

Itella valitti asiasta hallinto-oikeuteen. (JUKKA VUOKOLA)
Itella siirsi 69-vuotiaan tamperelaismiehen postilaatikon samaan paikkaan kahden muun kanssa.

- Postilaatikko on ollut yli 40 vuotta tontin kulmalla parinkymmenen metrin päässä, mutta Itella määräsi sen 180 metrin päähän, mies kertoo lehdelle.

Mies valitti asiasta Tampereen kaupungin ympäristö- ja rakennusjaostolle, joka totesi, että postilaatikon paikan määrää kunta ja palautti postilaatikon tontin kulmalle. Jaoston mukaan postinhakumatka on kohtuuton.

- Päätös edistää sitä, että ikäihmiset voivat asua mahdollisimman pitkään kotonaan, jaoston jäsen Matti Höyssä (kok) sanoo Aamulehdessä.

Itella puolestaan valitti hallinto-oikeuteen. Vastaavia tapauksia on Itellan lakimiehen mukaan vähän.

Postipalvelulain mukaan laatikon etäisyys postinsaajan asunnosta pääsääntöisesti enintään 300-500 metriä. Ympäristö- ja rakennusjaoston mielestä tämä on ohjeellinen suositus.

Tapauksen puiminen jatkuu Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.


IL

venku1

 • Guest
Vs: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #319 on: 20. 04. 2010 07:07 »
Lisää kuolemattomia lausahduksia Itellan suunnalta.

-Itellan kuluttajapalveluiden johtaja Petri Aaltonen:
"Kaikkien asiakkaiden kannalta on parempi, että erikoisjakelun oikeutta rajoitetaan."

Melkoinen aivopieru Aaltoselta. Minkälaisin kriteerein mahtaakaan Itella valita johtajistonsa?


Itella suunnittelee muutosta myös yli 75-vuotiaiden kohdalla. Tarkoitus on, että vanhuksille ei jaeta enää ulko-ovelle saakka, vaan posti jätetään tontin rajalle.