Author Topic: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa  (Read 111812 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« on: 28. 09. 2009 06:06 »
Itella, (lausutaan itara) eli entinen posti on uudistamassa jakelujärjestelmäänsä.  Silloin aikoinaan kun posti lopetti Vaasan omakotialueille ”ovikannon” ja esitti postilaatikoiden ryhmittelyä katujen varsille. niin Tela teki päätöksen ettei vanhoilla alueilla postilaatikkoja saa sijoitta kaupungin katujan varsiin, koska niistä muodostuu merkittävä haitta kunnossapidolle. Varsinkin talviaikaan.  Uusien katujen rakentamisessa voidaan Postilaatikko ryhmät ottaa huomioon. Näin on tehtykin esimerkiksi Pukinjärvellä ja Metsäkalliossa. 

Nyt Itellan postinjakelu on sopinut Vaasan kaupungin tiemestarin kanssa siitä, että postin vastaanottajat rakentavat katujen varsiin ryhmätelineet, joiden kunnossapidosta vastaavat postin vastaanottajat.  Näin ei voida menetellä koska on olemassa Telan päätös asiasta joka pitää ensin muuttaa uudella päätöksellä.  Virkamies ei voi tätä Telan päätöstä purkaa.

Ainakin täällä Vetokannaksella ja Isossalahdessa asukkaat eivät ole Itellan esitykselle lämmenneet.
On mielestäni kohtuutonta, että asukkaille esitetään telineiden rakentamisen lisäksi vastuu postilaatikko ryhmien kunnossapito. Talviaikaan postin joutuisi noutamaan hiekoitusämpärin ja lumilapion keralla.  Nykyinen malli on riittävä, jossa jokaisen asukkaan postilaatikko on omassa porttipielessä.

Kaikkein kummallisinta on, että postin lähettäjä ostaa palvelun jossa edellytetään, että lähetys viedään perille asti osoitteeseen joka on kirjoitettu lähetykseen.  Nyt posti yrittää siirtää osan kuljetuksesta postin vastaanottajalle.  Vielä siten, että vastaanotto vaikeutuu merkittävästi. Postimaksuihin ei kuitenkaan esitetä alennuksi.

Veikkaukseni on että, jos tämä itaran operaatio toteutuu, niin varhaiskanto (aamulehdet) loppuu kotiovelle ja lehdet joutuu noutamaan kadunvarresta.venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #1 on: 28. 09. 2009 07:07 »
Sehän on selvää, että Pohjalaisen tilaus loppuu välittömästi, jos se pitää tien varresta hakea. Viimeksi Pohjalainen mietiskeli samoja asioita, mutta Vasabladet ei riskeerannut "bättre folketin" reaktiota ja näin Pohjalainenkin taipui.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #2 on: 28. 09. 2009 09:09 »
 
On mielestäni kohtuutonta, että asukkaille esitetään telineiden rakentamisen lisäksi vastuu postilaatikko ryhmien kunnossapito. Talviaikaan postin joutuisi noutamaan hiekoitusämpärin ja lumilapion keralla. 

En puolustele Itellaa mitenkään ja olen Heikin kanssa samaa mieltä mutta kerron kokemuksista sillä
tällainen on ihan normaalia käytäntöä täällä Västervikissä.  Ei se ole ongelma.  On paljon suurempiakin ongelmia ja se on se, ettei pysty postia hakemaan puhtain jaloin vaan joutuu tarkkailemaan koiran jätöksiä ettei niihin astu omalla pihalla vaikkei minulla ole koiraa.   Samaten jos posti tulisi kotiovelle (tästähän ei ollut puhetta mutta otan asian puheeksi) joutuisi kantamaan huolta, ettei postinkantaja liukastu ja loukkaa.   Talviaikaan jätökset huomaa mutta näin kesällä vaaditaan tarkkanäköisyyttä.   Muutenkin on syytä hiekoittaa pihansa liukkaalla kelillä ja se tapahtuu samalla kun hakee postin.  Olen sanonut isälleni joka jääräpäisesti vaatii postinsa kerrostalon postiluukusta sisään, että "niin laiska ei saa olla, ettei edes postia viitsi hakea." mutta ei se mitään auta.  Kaikki muut talossa hakevat postinsa talon päädyssä olevasta laatikkorivistä. 

Olen pitänyt itsestäänselvänä, että se jolla on postilaatikko niin huolehtii siitä, että sinne on hyvä jakaa postia.  Aina kun kolaan lunta niin kolaan postilaatikoltakin.  Näin tekevät muutkin.

En puolustele Itellaa mitenkään koska kysehän on kustannussäästöistä mutta aina kun postimies joutuu tulemaan pois autosta on vaara, että hän liukastuu ja loukkaa (olen kai osittain invalidisoitutunut loppuelämäkseni siitä syystä, että liukastuin autosta tullessa ja loukkasin selkäni josta vakuutusyhtiö Tapiola liukasteli pois käyttämällä väsytystaktiikkaa ja siirteli vakuutusta toiselta toiselle koska olin vakuuttanut itseni niin hyvin että sellainen oli mahdollista.  Lopuksi väsyin.  No nyt Tapiola on menettänyt korvaussumman jo kolminkertaisesti koska totesin maksavani turhasta ja irtisanoin turhat vakuutukset joten sain korvauksen sitä kautta, mutta mielestäni se oli väärin) vaikka tällaiselta riskiltä voi välttää järkeistämällä postinkantoa niin, että se on helppo tehdä suoraan autosta.  Samaten kun kuski kävelee niin auto käy tyhjäkäyntiä.  Jako tapahtuu myös paljon nopeammin suoraan autosta.

Postinkantaja jakaa 10-20 postilaatikkoa siinä ajassa kun hän kävelee 10 metriä talon ovella olevalle laatikolle tai luukulle ja sitten kävelee takaisin.

Mielestäni postin jakelu on jo nyt tehty ajattelemattomuutta hankalaksi vaikka viestintäviraston määräyksessä on selvästi, että postilaatikoiden pitää olla siten, että postin voi esteettä jakaa ajoneuvosta.  Siltikin näkee sellaisia virityksiä, että ihmetyttää.  Juuri toissaviikolla on Rajalemmentien toiseen päähän rakennettu tällainen neljän laatikon rivi.  Ne ovat metrin tienreunan ulkopuolella ja sinne on tasan mentrin suorakaiteenmuotoinen tasanne.  Sinne on paha ajaa autolla ja käytännössä postiauton pitää pysähtyä ajoradalle tukkiakseen liikenteen jotta voi tulla autosta ulos jakaakseen laatikot.  Pieni viistotus molemmin puolin olisi riittänyt mutta kun ei ajatella nenää pidemälle niin tulos on tällainen.Asiasta toiseen, jakelen mainospostia sillon tällöin ja sain valituksen siitä, että on jaettu mainosta vaikka laatikossa lukee, "Ei mainoksia"  Tässä kuvassa on juuri tuo postilaatikko.  Laatikon omistaja on tehnyt luultavasti vahingossa virheen jota en voi paljastaa sillä jokainen tietää, että yksityisen postilaatikon kannen allaolevaa ei saa saattaa julkiseen tietoon vaikka se olisikin tarkoitettu jollekin tietylle henkilölle, esim. vaikka mainosten jakajalle.

Mutta vinkkinä teille hyvät  vaasalaiset, jos ette halua mainoksia niin laittakaa laatikon ulkopuolelle näkyville teksti (kuten nimennekin on) jossa ilmoitetaan lyhyesti "EI MAINOKSIA" ja voitte olla varma, että mainosten tulo loppuu siihen kaikkien paitsi Itellan taholta.  Itella jakaa virkapostia eikä postimies varmasti ala keräämään mainoksia jo tehdyn postin välistä.  Kohtahan tietyt ilmoitukset pitäisi repiä Pohjalaisesta jos tähän ryhdytään.  Mutta mainosjakeluyhtiöt kunnioittavat tätä hyviin tapoihin perustuvaa kieltoa vaikka mikään laki siihen tuskin velvoittaa.  Mutta jos kirjoitatte saman laatikon kanen alle, syyllistyisi mainosten jakaja luultavasti lainrikkomukseen jos hän käyttäisi yksityisen postilaatikon sisällä olevaa tietoa hyväkseen vaikkakin se olisi hänelle jopa tarkoitettu.

Muutenkin postin kanto tapahtuu eri tavalla kuin postin nouto.  Kannossa ei kurkita laatikon sisältöä mutta noudossa se on juuri pääasia.  Siksi mainostenjakaja saattaa jakaa mainoksia vaikka laatikossa sisällä erikseen lukisi ihan selvällä suomenkielellä "Ei mainoksia."
« Last Edit: 29. 09. 2009 07:07 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #3 on: 28. 09. 2009 13:01 »
On kaiketi itsestäänselvyys että jokainen omakotiasukas huolehtii talonsa kulkuväylien olevan turvallisessa kunnossa valaistuksen ja liukkaudentorjunnan osalta ja tämä koskee myös porttipielessä olevaa postilaatikkoa.  Aivan toiseen valoon joutuu kadunvierellä olevat postilaatikkoryhmät, joille on kuljettava kaupungin vastuulla olevaa katua pitkin.

Postinkantajalla on työantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus aina voimassa. Toisin on postin noutajan asema vakuutusten kohdalta.  Liikenne, valaistus ja muut esteet, varsinkin talviaikaan tuovat omat vaaramomentit, joista vastuunkantajaa ei kovin hevillä löydy.

Kyllä tässä on käymässä ohraisesti, jos pirulle antaa pikkusormen, se vie koko käden.  Seuraavana käydään varhaiskannon kippuun ja oikein voimalla. Siihen on juuri oikea lääke, Veikko Siltasen esittämä tapa. 

Liikelaitoksena toimiva Itara ei tunne muuta vastuuta asiakkaistaan kuin rahastuksen lisääminen ja tuloksen kasvattamisen Taseen viimeiselle riville. Eikä merkkiä postin kulun nopeuttamiseen.

Offline Timo Rintamäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1386
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #4 on: 28. 09. 2009 14:02 »
Kaikki asiat kiertyvät päätöksentekojärjestelmään ja siinä oleviin henkilöihin, jota ei voi olla käsittelemättä tässäkään kirjoituksessa.

Lisäksi suurin muutos entisaikaan on internet sen kaikissa merkityksissä, jota ei myöskään voi olla käsittelemättä viestinnän ja päätöksenteon muotona tässäkään kirjoituksessa.

Pyrkimys ilmeisesti on, että paperipostia lähetetään vain niille, joilla ei ole nettiä. Pyrkimys ilmeisesti on, että posti haetaan postista ja kaiken postin jaosta ja kotiinkuljetuksesta tulee erillinen luksuspalvelu.

Paperimuotoisen postin ja lehden painamisesta ja jakelusta tulee paljon kustannuksia toimijoille. Sähköinen media on tässä suhteessa aivan ylivoimainen ja helposti ja halvasti jopa maailmanlaajuinen.

Toimitukset ovat luoneet ilmaiset internetuutispalvelut estääkseen asiakkaita menemästä kilpailijan sivuille. Tämän tarjonnan saattaminen maksulliseksi paperiversion korvaajaksi onkin sitten konstikasta. Kustannussäästö ainakin olisi hiukea.

Minun postilaatikostani löytyy yleensä vain mainoksia tai julkisen palvelun tai sen hallinnoiman tahon lähettämää paperipostia. Julkinen palvelu näet on jäljessä internetin sähköisten palvelujen hyödyntämisessä kaksisuuntaisessa asiakasviestinnässä.

Itse hämmästelen esimerkiksi kunnan julkisia organisaatioita, jotka eivät ole tulleet nykyaikaan kiireettömässä viestinnässä, johon voi vastata vuorokauden aikana. Esimerkiksi julkiset terveyspalvelut ei tunne sähköpostia ja tekstaria. Sosiaali- ja terveyslautakunnan pitäisi nyt saattaa terveyskeskuksen asiakasviestintä ajantasalle.

Julkisten terveyspalvelujen  asiakasviestinnän pitää olla nykyaikaista niin, että asiakas pystyy sähköpostitse ja tekstarilla laittamaan ja saamaan viestiä ajanvarauksesta, omalta lääkäriltä ja tuloksista.

Ja sitten se päätöksentekojärjestelmä.

Vaasassa pitäisi valita suoralla vaalilla määräaikainen pormestari, joka saa itse valita alaisensa ja joka korvaa valtuustot ja lautakunnat sähköisellä kansanäänestyksellä niin nämäkin asiat tulisivat kuntoon.

Suoralla vaalilla valitusta määräaikaisesta pormestarista pääsee eroon ja kuntalaiset voivat valita uuden, joka takaa, että valta kunnassa on pormestarin kautta kuntalaisilla.

Suoralla vaalilla valittu pormestari varmistaa, että kunnan hallinto toteuttaa kansanäänestyskäytäntöä koska pormestarin oma uudelleenvalinta riippuu siitä.

Oikeus itse valita alaisensa taas takaa pormestarin vallan koko kunnan julkisessa organisaatiossa, jonka pitää tulla toimeen pormestarin kanssa ja toteuttaa pormestarin kautta kuntalaisten tahtoa. Uuden pormestarin pätevät hallintoammattilaiset osaavat kyllä asettua alansa hallintopaikalle pelkästään sillä, että he tuntevat kaikki organisaatiokaavion henkilöt pormestarista siivoajaan henkilökohtaisesti ja tietävät miten hallinto toimii heistä itsestään alaspäin ja ylöspäin.

Kuntalaisille kunnan sivuilla reaaliajassa esillä olevan olevan kunnan organisaatiokaavion pitää olla niin selkeä, että siitä löytyy jokaikinen kunnan palkoilla oleva siivoajasta pormestariin ja hänen yhteystietonsa, joihin hän vastaa vuorokauden kuluessa.

Viestejä suoraan henkilöiden julkisiin oikealla nimellä oleviin työyhteystietoihin tulee voida lähettää vain tunnetuista oikealla nimellä olevista yhteystiedoista. Eli vastaanottajalla pitää olla oikeus hyväksyä ottaako hän tuntemattomasta lähteestä tulevan viestin vastaan vai torjuuko hän ne tapauskohtaisesti tai asetuksilla.

Nimimerkeillä on paikkansa yleisillä foorumeilla, joilla toteutetaan demokratiassa tärkeätä oikeutta kirjoittaa nimimerkillä.

Oikeus itse valita alaisensa eli ottaa töihin pitäisi kulkea läpi koko organisaation siten, että kukin valitsee itse välittömät alaisensa, jotka taas valitsevat itse itselleen välittömät alaisensa eli alaisten ura on sidoksissa heidän palkanneen henkilön uraan. Alaisten intressi on, että hänet palkannut henkilö pysyy tehtävässään koska palkanneen henkilön vaihtuminen tietää sitä, että alainen joutuu hakemaan tehtäväänsä uudelta esimieheltä, joka tehtävänsä aluksi ottaa itselleen töihin alaiset. Vain se henkilö, joka on palkannut töihin on se esimies.

Kun ylimpänä oleva pormestari vaihtuu niin koko organisaation rakenne ja siinä olevat henkilöt riippuvat sitten siitä miten asian näkee uusi pormestari. Suoralla vaalilla valittu pormestari taas ei voi seuraavat vaalit voittaakseen kovin hirveitä henkilötason uudistuksia toteuttaa.

Ainoan ehdon eli alaisten määrän taas asettaa organisaation käytettävissä olevan talouden koko, kannattavuus ja rahan määrä. Julkisessa organisaatiossa organisaation koon pitäisi olla rahoituksen eli veroprosentit ja julkisen budjetin kansanäänestyksessä hyväksyvien kuntalaisten käsissä.
« Last Edit: 28. 09. 2009 15:03 by Timo Rintamäki »

Offline massi

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 501
 • Gender: Male
 • ja eikun lapioimaan...
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #5 on: 28. 09. 2009 17:05 »
Selvä juttuhan tuo on että posti tuon homman voittaa jokatapauksessa, koska se on suuryhtiö.

Suomessa suuryhtiöt saavat yleensä sen mitä haluavat.

Ainoa vaihtoehto saada posti kotiluukusta lienee muutto keskustaan, jossa vielä homma jatkunee jonkun vuoden ainakin vielä
Muutos on tahtotila

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #6 on: 28. 09. 2009 17:05 »
Tässä on nyt jo 20v haettu posti 50 metrin päästä.
Eikä haittaa pätkääkään.

Onneksi muija hakee aamulehden   :)

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #7 on: 28. 09. 2009 17:05 »
Tässä on nyt jo 20v haettu posti 50 metrin päästä.
Eikä haittaa pätkääkään.

Onneksi muija hakee aamulehden   :)


Minulla matkaa on 20 metriä ja aivan sama tilanne.  Tekisi mieli sanoa, että olet jäävi kommentoimaan mutta samassa tilanteessa olevana tyydyn sanomaan samoin, että ei haittaa pätkääkään.  Muuteknin aamulehden haku on hyvää liikuntaa.  Vaimo kyllä herättää ja kertoo, että pitääkö hiekottaa vai ei.  Ja jos on kaatunut liukkauteen niin jopa nostaa ylös.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #8 on: 29. 09. 2009 07:07 »


Postinkantajalla on työantajan lakisääteinen tapaturmavakuutus aina voimassa. 

Joo niin minullakin ja sen lisäksi minulla oli vapaaehtoinen vapaa-ajan tapaturmavakuutus.  En enää muista mistä vakuutuksista sitä kaksi kertaa hain mutta Tapiola siirti sen nyt sitten kuulumaan liikennevakuutuksen piiriin ja jos vanhat merkit pitävät paikkaansa niin tämän jälkeen Tapiola olisi siirtänyt sen kiinteistövakuutuksen piiriin ja sitten vielä johonkin sillä pienellä oli präntätty.  "Mikäli tapaturma korvataan jostain muusta vakuutuksesta niin sitä ei sillon korvata tästä vakuutuksesta."  Tuo on ovela termi.  Nyt olen väsynyt ja tekemään uutta vahinkoilmoitusta.  Olen oppinut elämässä sen, että kerta on vahinko, toinen kerta on huolimattomuutta ja kolmas kerta on tyhmyyttä. 

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että mainitsin ainoastaan, että "Liukastuin ja otin kiinni auton ovesta jotta en kaatuisi."  Tästä innostuneena vakuutusyhtiö sanoi, että minun pitää hakea liikennevakuutuksesta mutta eivät mitenkään voineet siirtää sitä siihen vaikka se oli samasta yhtiöstä.  He olivat tietoisia, (vaikken kertonut että otinko polkuautosta vai leikkiautosta kiinni) että auto on tällä kertaa ihan oikea  koska vaativat hakemaan sitä sen vakuutuksesta mutteivät siirtäneet kumminkaan.  Minulle riitti.  Uhrasin siihen 4 tuntia aikaa ja näytti siltä, että siihen olisi mennyt toinen mokoma.  Minulla ei ole aikaa uhrata koko työpäivää maksetun tuotteen vastaanottamiseen eli vakuutuskorvauksen saamiseen.

Lähes kaikki vakuutukseni olivat Tapiolassa mutta päätin, että koko loppuelämäkseni en enää ota yhtään vakuutusta Tapiolasta.  Ei vakuutusta Tapiolasta, ei huolta Tapiolasta.  Näin se menee.

Mitä tulee siihen, että työnantajalla on tapaturmavakuutus, niin tuollainen ajatus on väärä.  Paras tapaturma on sellainen mitä ei tapahtunut.  Toiseksi paras on se, että se tapahtui ja sille oli vakuutus.  Miksi luottaa toiseksi parhaaseen kun voi luottaa parhaaseen.  Niin kauan kuin postimies pystyy pysymään autossaan niin on varmaa, ettei hän voi saada tapaturmaa ainakaan liukastumisen takia kadulla.

"nimimerkillä" kokemusta on lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta.
« Last Edit: 18. 10. 2009 18:06 by Kari Lajunen »
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Kartaani

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #9 on: 30. 09. 2009 10:10 »
Mitä jos näille Bärille ja Lajuselle olisikin tullut se lehti pihaan 20V ja nyt siirrettäisiin tielle
20m tai JOPA 50m päähän. Hiljaa olisivat ,eikä haittaa tippaakaan ;)

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #10 on: 30. 09. 2009 10:10 »
Tai kannettu jopa sisään ovessa olevan luukun kautta...

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #11 on: 30. 09. 2009 10:10 »
Mitä jos näille Bärille ja Lajuselle olisikin tullut se lehti pihaan 20V ja nyt siirrettäisiin tielle
20m tai JOPA 50m päähän. Hiljaa olisivat ,eikä haittaa tippaakaan ;)

Hauska lukea kirjoitusta minkä kirjoittaja ei tiedä mistä puhuu mutta laukoo sitä lähes totuutena.

Niin sehän tuli kotiovesta suoraan eteisen lattialle 20 vuoden ajan.  Sen jälkeen muutin ja se tuli laatikoihin vaikka meillä oli postiluukku.  Ei se aiheuttanut mitään ihmetystä.  Nytkin se tulee postilaatikkoon mikä on aivan oikea paikka.

 Mutta jos palataan siihen, että se olisi vain ensiaskel aamukannon lakkauttamiseksi niin tilannehan on aivan toinen ja siinä käy juuri niinkuin kokenut Lamminmäki epäilee, että "kun pirulle antaa pikkusormen niin siinä menee koko käsi" joten tuota ei missään tapauksessa voi vähätellä.  Tosin ennenkuin posti ja sittemmin Itella alkoivat jakaa aamupostin (siis jos jakavat) niin aamulehdenhän jakoivat harrastelijat.  Jos Itella sen lopettaa niin mikä estää palaamasta vanhaan jo toimivaan käytäntöön.  Jos vanha toimiva käytäntö on lopetettu niin se on luultavasti lopetettu kilpailuttamalla.  Nyt kun kilpailu siis loppuisi voisi se hyvinkin taas palautua siten kuin se oli ennen.

Jos postilaatikko siirrettäisiin 50m:n päähän niin "so what?"  Ei kukaan istu kotonansa odottaen postia vaan käy vähintäänkin kaupassa.  Toisin postin tullessani töistä tai mistä nyt milloinkin ja samoin tekisi vaimoni tai tytär tai poika.  Aina se kotiin tulisi.  Sitä on paljon suurempiakin murheita kuin se pitääkö laatikolle kävellä 50m tai ei ollenkaan tai tuoda se tullessansa.  Päiväpostia et pysty lukemaan muutenkaan, ennenkuin olet kotona.

Enemmän murehdin siitä, että kun otan vakuutuksen niin otan sen riskin varalle muttakun näyttää siltä, että vakuutuskorvauskin on riskialtista niin kannattaako kotivakuutuksen lisäksi olla vapaaehtoista vakuutusta kun se ei silti korvaa kun siellä lukee "mikäli vakuutus korvataan muusta vakuutuksesta niin sitä ei korvata tästä."  Vakuutuksenottajana minulle on se ja sama mistä vakuutuksesta se kulloinkin korvataan, kunhan korvataan eikä se, että minun pitää läpikäydä useita kertoja vakuutuspäätös sitten omat reklamaationi ja sitten seuraavasta vakuutuksesta sama.  Jokaiseen menee aina vuosi kun se on loppuun käsitelty.

Toisaalta on ilo huomata, että kansalaiseten asiat ovat kunnossa jos suurin huoli on se, että pitääkö posti hakea sieltä mistä sen muutkin hakevat.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #12 on: 30. 09. 2009 12:12 »
 
   Tässä vähän maistiaisia Vaasan omakotialueiden vaateista ns. luukku kantoa sivuten:

 - Lehden on tultava aina samalla kellonlyömällä, joten piiriä ei saa jakaa toisinpäin.

 - Lehteä ei saa pudottaa luukusta, koska luukku kolahtaa.

 - Lehti pitää pudottaa luukusta, koska se varastetaan, tai se kastuu.

 - Lehti on laitettava etupihan / takapihan luukkuun.

 - lehti on laitettava keittiön ikkunan viereiseen lintulautaan, aidanrakoon, puuhun, tai vast.

 - Lisäksi n. 100 muuta oorderia aihetta sivuten.

                Eikö rationaalisin tapa olisi siis, ( niinkuin sadat muutkin taloudet )
                hakea lehdet yhteisestä postipisteestä, nk. laatikkoleikkiä mukaillen.

                Jalattomien postinhaku, kun on lähinnä järjestelykysymys
                aina rakkaiden ystävien, niin taikka valtuustoehdokkaiden
                avaraa, eli ääretöntä syliä hyödyntäen.

   Ps. Lamminmäkikin voisi jo jättää potitiikan tärkeimmistä asioista kiinnostuneille
        ja keskittyä ehtoopuoleen.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #13 on: 30. 09. 2009 13:01 »

 - lehti on laitettava keittiön ikkunan viereiseen lintulautaan, aidanrakoon, puuhun, tai vast.

 - Lisäksi n. 100 muuta oorderia aihetta sivuten.
 

Oho.  Jos pisteytys olisi voimassa niin Professional saisi tästä yhden plussan.

   
Ps. Lamminmäkikin voisi jo jättää potitiikan tärkeimmistä asioista kiinnostuneille
        ja keskittyä ehtoopuoleen.

Vastaavasti tästä olisi tullut miinus joten .......niin...siitä ei olisi ollut mitään hyötyä.  Heikillä on arvokasta kokemusta joten tuo oli mielestäni suorastaan rumasti sanottu.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Kartaani

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #14 on: 30. 09. 2009 16:04 »
On mielenkiintoista,  että tästäkin asiasta ollaan kateellisia , ei mullekkaan posti ovesta tule.
Mutta jos muuttaa uudelle alueelle, eikä saa enää postia ovelle niin sehän tässä jotain kirpaseekin ;)
Mitäs muutit ;)
Sitten puhutaan kuinka jaksetaan kävellä,  ja menee siinä samalla kun ja hah hah
Eihän sitä nyt tietokoneelta voi postia mennä hakemaan.........:)

Ja voi sen postin hakea pihaportilta niinkuin tähänkin asti....tulee muuten se 20m / siivu

Offline kamaroudari1

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #15 on: 30. 09. 2009 19:07 »
Oman postilaatikkoni sijainti on kylläkin hieman hankala. Laatikolle on matkaa n150m, jolloinka on ylitettävä vilkkaasti liikennöity Sulvantie. Tiellä on kyllä nopeusrajoitus 60h, mutta kun....
Autolla asioilta tullessa, postin nouto vielä hankalampaa. Laatikko sijoitettu sivutielle, josta on joko peruutettava vilkkaalle Sulvantielle , tai käytävä kääntymässä yksityisellä pihalla.

vanki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #16 on: 01. 10. 2009 08:08 »
 
   Ps. Lamminmäkikin voisi jo jättää potitiikan tärkeimmistä asioista kiinnostuneille
        ja keskittyä ehtoopuoleen.

tästä ajatuksesta täydet pisteet ja mitali rintaan proffalle

Offline Jashin

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 111
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #17 on: 01. 10. 2009 15:03 »
Pietari Brahe sai aikoinaan postinkulun järjestettyä Suomessa. Melko hyvin on toiminut näihin päiviin saakka. Nyt Itella astuu niin pitkän askeleen taaksepäin, ettei sitä voi todeksi uskoa. Uudistus ei hyödytä itellaa juuru ollenkaan. Nykyään posti tuodaan tontin rajalle saakka. Tulevaisuudessa postimies kulkee juuri saman matkan sillä erotuksella, että saa pudottaa postin vierekkäin oleviin laatikoihin. Aikaa säästyy nimellisesti, mutta matka on juuri sama.
Lisäksi tämä on vaasalaisten ikioma keksintö. Muualla Suomessa ei tapahdu mitään. Voi aikoja, voi tapoja.
Todistaa, että vaasalaiset Itellan pomot eivät hallitse rahan käyttöä, koska muualla selvitään entisin keinoin.
Pelkkä informaatio asiakkaille on ollut täysi nolla. Mitään virallista tietoa ei ole tullut. Pohjalainenkin kirjoitti asiasta vasta sen jälkeen kun vaasalaisia infossa jo oli keskusteltu asiasta useita päiviä.

eklu

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #18 on: 01. 10. 2009 19:07 »
Meillä loppuu Pohjalaisen tilaus heti kun ei ole koiraa, se on pakko aamulla pissattaa ja samalla ottaa lehden laatikosta. Ei tulis mieleenkään aamulla pukea päällensä sen takia että saisi lehden käteensä, aamukaffeen kanssa voisi ilmatteeksi katsoa netistä mitä uutisia seuraavan päivan paikallislehdessä on. Ennustan vielä nykyistä rajumpaa laskua näiden aamulehtien levikkiin ja jonkin ajan kuluttua niitä ei enään edes ole, sen laatikon voi sitten tyhjentää kerran viikossa kun siellä ole kumminkaan mitään tärkeää. Niin nopealla vilkaisulla sen voi tyhjentää suoraan paperinkeräys astiaan, mulle ei enään tule tärkeää postia vaan kaikki tärkeä saavuttaa sähköisessä muodossa. Postistakin tulee ilmoitus tekstarilla reilua päivää ennen paketeista jos joku on niin tyhmä että jättää pakettinsa postin kuljetettavaksi kun matkahuolto tuo sen taksilla kotia samaan hintaan.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #19 on: 02. 10. 2009 05:05 »

Postinhaku jostain tienvarsiloodasta on pelkkä asennekysymys.

Tämän asenteen nykytilan voikin helposti tarkistaa omakoti ja rivitalo kompleksien
asuntojen alueilta, joille on poikkeuksetta pysäköity ovien edustoille kieltomerkeistä huolimatta
asukkaiden automobiilit, mukavuudenhalua täydentäen.

Kuten sanottua, jalattomille on kuitenkin aina saatavissa lisäpalvelua, jota taasen täydentävät
itse valitsemamme edustuksemme helmet Lamminmäen tapaan, eli ERITYIS ryhmille
lisäpalveluita vaatien.

Tavallinen kuolevainen, kun ei kyseiseen genreen kuulu..

Offline Jashin

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 111
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #20 on: 02. 10. 2009 06:06 »
Otetaan nyt kateuspykäläkin käyttöön. Miksi vain omakotitalojen omistajat joutuvat paikkaamaan Itellan taloutta. Kerrostaloihin tuodaan aamulehti ja päivän posti suoraan luukusta sisään kuten ennenkin. Tasa-arvo ei toteudu myöskään siinä, että tämä jakeluuudistus koskee vain Vaasan seutua.
Älkää nyt ihmeessä laittako postilaatikkoja teiden varsille. Edellisessä postisodassa kaupunki kielsi vanhoilla asuinalueilla laatikkorivistöt teiden varsille

Itella saattaa saada kilpailijan. Aamulehtien jakoon saattaa tulla kilpailija, joka tuo lehdet vähintään tontille saakka mahdollisesti jopa ovelle.

Onko ajateltu sitä, että Itella joutuu antamaan lopputilin muutamalle jakajalle tämän aikomansa uudistuksen johdosta?

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #21 on: 02. 10. 2009 09:09 »
Voin vain kuvitella mikä vaiva ja turvallisuusriski olisi jos postinjakajan pitäisi jokaisen talon kohdalla pysähtyä kävellä ovelle ja takaisin ja ajaa seuraavalle talolle.  Autohan käy tyhjäkäyntiä suurimman osan ajasta.  Hän jutuisi  siis sataa taloa kohden turvallisuusriskiin sata kertaa.  Postin hakija joutuu siihen kuitenkin vain yhden kerran ja omalla pihallaan tai päästäkseen samaan niin satana eri kertana.

Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #22 on: 02. 10. 2009 10:10 »
Karille tiedoksi. Vanhoilla asuinalueilla on postilaatikot portilla. Postinkantaja ei joudu ottamaan yhtään ylimääräistä askelta jakaessaan postin portille. Toki jako aavistuksen verraan saattaa nopeutua, jos postin saa jättää laatikkorivistöön. Uskallan väittää, että Asevelikylässä, jossa on noin 250 taloa aikasäästö on ehkä 30 minuuttia. Huono puoli on asiassa lisäksi se, että muutama jakaja tulee jäämään ilman työtä.

Offline Kari Lajunen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 7818
 • Gender: Male
 • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
  • View Profile
  • Oivakaihdin Oy
  • Email
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #23 on: 02. 10. 2009 10:10 »
Karille tiedoksi. Vanhoilla asuinalueilla on postilaatikot portilla. Postinkantaja ei joudu ottamaan yhtään ylimääräistä askelta jakaessaan postin portille. Toki jako aavistuksen verraan saattaa nopeutua, jos postin saa jättää laatikkorivistöön. Uskallan väittää, että Asevelikylässä, jossa on noin 250 taloa aikasäästö on ehkä 30 minuuttia. Huono puoli on asiassa lisäksi se, että muutama jakaja tulee jäämään ilman työtä.

Joo ei eikä kyse ollutkaan siitä vaan, että jos se siirtyy kotiovelle niin tilanne olisi tällainen.  Se, että laatikot eivät olisi rivissä vaan portinpielessä siten, että ne voi autosta nousematta jakaa olisi mielestäni ihan ok.

Mutta nyt kun tuli puheeksi niin tässä älylväläys Rajalammentien päästä. 

Laatikot ovat ihan muuten oikein mutta viestintäviraston pääasia eli, että siihen voi jakaa esteettä autosta, ei toteudu ollenkaan.  Kaikki on tehty huolella mutta tässä on ajateltu vain postin noutoa.  Ei jakoa.  Normaali postiauto ei pysty näihin jakamaan.  Kyse on ihan pienestä virheestä.  Täytemaata on liian vähän molemminm puolin.  Käytännössä jos lumiaura on tästä ajanut onnistuneesti ja koukannut laatikoilta niin uusi postimies ei tiedä, ettei kovaa maata ole sivuilla ja hän ajaa ojaan.  Siinä postimies sitten yksin yrittää kaivaa autonsa ojasta.  Toisaalta jos aura ajaisi normaalisti niin sekin uppoaisi ja jos vauhtia on tarpeeksi niin se  joko hajoaa tai sitten törmää postilaatikoihin.  Veikkaan jälkimmäistä.  Ainoa vaihtoehto tässä on aurata penkka täysin laatikoista piittaamatta ja asukkaat joutuvat rämpimään lumessa.  Yhden talven jälkeen tilanne saattaa jo korjaantua.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Vierailija

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #24 on: 02. 10. 2009 15:03 »
Karille tiedoksi. Vanhoilla asuinalueilla on postilaatikot portilla. Postinkantaja ei joudu ottamaan yhtään ylimääräistä askelta jakaessaan postin portille. Toki jako aavistuksen verraan saattaa nopeutua, jos postin saa jättää laatikkorivistöön. Uskallan väittää, että Asevelikylässä, jossa on noin 250 taloa aikasäästö on ehkä 30 minuuttia. Huono puoli on asiassa lisäksi se, että muutama jakaja tulee jäämään ilman työtä.

Eikö Asevelikylässä aamuposti jaeta ovelle? Tämä oli tilanne ainakin Huutoniemellä muutama vuosi sitten, kun kyseistä työtä tein. Enkä muuten suosittele sitä kenellekään. Talvella omakotitalojen pihat pimeitä ja todella liukkaita. Pihoissa kaatuu vaikka pyörää taluttaisi. Mihinkään vakuutusjuttuihin on osaloitten ja muitten ammattilässyttäjien turha vedota. Sellaiset ovat paperia vaikka saat elinikäisen vamman. Näin se vaan menee käytännössä. Hyvässä lykyssä vakuutusyhtiöltä tulee muutama satasen korvaus.

Toki sairaala- ym kustannukset maksetaan, mutta pysyvän vamman todistaminen on käytännössä mahdotonta, kun esim. olkapäästä repeää jänteitä ja leikkaus onnistuu niin kuin se Vaasan keskussairaalassa parhaimmillaan onnistuu, kun on sitä ennen jonottanut leikkaukseen kymmenen kuukautta, vaikka leikkaus tulisi suorittaa  muutaman viikon sisällä tapaturmasta. Tällaista asiaa ei vain maallikko ymmärrä eikä arvauskeskuksen valkotakkinen viitsi kertoa.

Siltanen surkuttelee, että muutama jakaja jää ilman työtä. Ei taida Asevelikylässä olla kuin kaksi aamupostin jakajaa. Tuskin ne molemmat jäävät työtä vaille. Nythän Itella ilmoitti, että maksua vastaan lehden saa edelleen kotiovelle. Joten mikä on tämän valituksen pointti? Ne maksakoot, jotka eivät lehteä viitsi tai voi hakea laatikkoryhmästä.

Kun sitten lehteä hakiessa liukastelevat pimeässä pihassaan, niin ehkä heille tulee mieleen sellainen ajatus, että kuinkahan kukaan on pystynyt jakamaan yössä monien vuosien ajan satoja omakotitaloja Asevelikylässä (tai Huutoniemellä) lyömättä päätään jäähän, niin että henki on mennyt. Ainakin itse entisenä jakajan ihmettelen sitä, että vielä tässä hengissä ollaan. Monihan siinä hommassa on kuollut Vaasassakin varsin nuorena. Ei tosin suoraan työtapaturman yhteydessä (ainakaan mitä itse tiedän), mutta esim. sydänkohtaukseen, kun on stressaavan yö jälkeen selvinnyt kotia.venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #25 on: 02. 10. 2009 16:04 »
Vierailijalle, vaikkakin on entinen työntekijä, on moni asia vielä epäselvä. Postinjakaja on jopa hengenvaarassa jakaessaan aamupostia liukkailla pihoilla. Aivan oikein. Tosin he ovat nuoria ja todennäköisesti ns. jääkenkä jalassaan. Entä ne mummut, jotka aamujäykkänä joutuvat hakemaan postinsa katujen varsilta?

Jos maksaa aamulehtensä, niin oletko ajatellut, että lauantaina ja sunnuntaina et saa lehteä lainkaan, jos sen tuonti on sidottu päiväpostiin. Päiväpostiahan ei jaeta viikonloppuisin.

Jos haluan päiväpostin ulkorappusten viereen, matkan pitää olla alle 25 metriä, joudun maksamaan postista hiukan yli 100 euroa vuodessa. No jos haluan Pohjalaisenkin rappusten viereen niin joudun maksamaan siitäkin vielä tuon saman 106 - 110 euroa.

Olen asunut muutamia vuosia lukuun ottamatta Asevelikylässä vuodesta 1950 lähtien. Silloin haettiin vesi katujen kulmissa olevista vesiposteista. Taloissa oli ulkovessat ja kaikki muukin oli alkeellista, mutta... posti tuotiin kaksi kertaa päivässä noin klo 11.00 ja klo 14.00. Sen lisäksi posti tuotiin postiluukkuun ulko-ovelle, myös lauantaisin. Kaikki kehitys on mennyt kovaa vauhtia eteen päin, mutta entäs tämä meidän rakas postimme!

Kysymys? Miten on mahdollista, että nämä Vaasan tunarit (= Itella) tekevät yksin näitä muutoksia. Eikä Itella olekaan itsenäinen firma, joka kohtelee asiakkaitaan tasapuolisesti, asuivatpa nämä missä päin Suomea tahansa.

Lisäksi mitä järkeä tässä muutoksessa on? Sama lähetys kannetaan suurinpiirtein sama matka eri asuinalueilla, jaetaan posti sitten portilla olevaan tai tien varsilla oleviin laatikoihin.

Kerrostalojen ala-aulat täytetään tämän jälkeen postilaatikoilla, sillä selvää on, että uudistus tulee sinnekin,  joten kyllä tämä Itellan toiminta koskee meitä kaikkia.
« Last Edit: 02. 10. 2009 16:04 by Veikko Siltanen »

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #26 on: 02. 10. 2009 17:05 »
Näin sanoo postilaki:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/2001031322 §
Postilaatikkojen sijoittaminen
Kunta on velvollinen sallimaan kirjelähetysten keräilyssä ja jakelussa tarvittavien laitteiden ja vähäisten rakennelmien, kuten postilaatikkojen, sijoittamisen asemakaavassa osoitetuille yleisille alueille, milloin sijoittamista ei voida muulla tavoin järjestää postiyrityksen ja postin saajan kannalta kohtuullisella tavalla ja kohtuullisin kustannuksin. Keräilyssä ja jakelussa tarvittavista laitteista ja vähäisistä rakennelmista tai niiden käytöstä ei saa aiheutua tarpeetonta vaaraa liikenteelle eikä olennaista haittaa yleisen alueen muulle käytölle.

Tontin, muun kiinteistön tai rakennuksen omistaja on velvollinen sallimaan, että seinään, porttiin tai aitaan kiinnitetään taikka maalle sijoitetaan keräilyssä ja jakelussa tarvittavia laitteita tai vähäisiä rakennelmia 1 momentissa säädetyin edellytyksin. Velvoite voidaan kuitenkin asettaa vain, jos se on omistajan kannalta kohtuullinen.

Keräilyssä ja jakelussa tarvittavia laitteita tai vähäisiä rakennelmia saadaan sijoittaa yleisistä teistä annetussa laissa (243/1954) tarkoitetun yleisen tien vieri-, suoja- tai näkemäalueelle, jos sijoittamisesta tai laatikkojen käytöstä ei aiheudu tarpeetonta vaaraa liikenteelle tai olennaista haittaa tienpidolle.

23 §
Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen päätös postilaatikkojen sijoittamisesta sekä korvausvelvollisuus Jos asianosaiset eivät sovi postilaatikkojen sijoittamisesta, siitä määrää kunnan rakennusvalvontaviranomainen ottaen huomioon kysymykseen tulevan paikan muun käytön ja tarkoituksenmukaisen postitoiminnan vaatimukset. Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen tulee ratkaisussaan ottaa huomioon myös Viestintäviraston 14 §:n nojalla antamat yleiset ohjeet. (16.11.2001/1017)

Postilaatikkojen aiheuttamasta haitasta ja vahingosta on suoritettava korvaus siten kuin kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetussa laissa (603/1977) säädetään. Korvauksesta tehty sopimus sitoo myös kiinteistön tai rakennuksen myöhempää omistajaa.
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Offline Jashin

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 111
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #27 on: 02. 10. 2009 18:06 »
22 §
Postilaatikkojen sijoittaminen
Kunta on velvollinen sallimaan kirjelähetysten keräilyssä ja jakelussa tarvittavien laitteiden ja vähäisten rakennelmien, kuten postilaatikkojen, sijoittamisen asemakaavassa osoitetuille yleisille alueille, milloin sijoittamista ei voida muulla tavoin järjestää postiyrityksen ja postin saajan kannalta kohtuullisella tavalla ja kohtuullisin kustannuksin. Keräilyssä ja jakelussa tarvittavista laitteista ja vähäisistä rakennelmista tai niiden käytöstä ei saa aiheutua tarpeetonta vaaraa liikenteelle eikä olennaista haittaa yleisen alueen muulle käytölle.

Vierailija

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #28 on: 02. 10. 2009 18:06 »
Siltaselle: eivät ne lehdenjakajat välttämättä niin nuoria ole. Eläkeikä koittaa 63-65 vuoden iässä, jos terveys kestää. Harvalla vaan kestää. Tosin viime vuosina työaika on mitoitettu niin tiukaksi, että porukka on varmasti nuorentunut ja kansainvälistynyt. Työttömyyskortistossa tienaa saman ja saa nukkua yönsä ja terveyskin säilyy.

Mummujen suhteen asia on osa suurempaa kokonaisuutta: vanhusten mahdollisuus selviytyä omassa kodissa mahdollisimman pitkään.

Aamupostin jakelussa Itella on normaali liikeyritys, jonka tulee pärjätä kilpailussa. Esim. Leijonajakelu ei kyennyt kilpailla Itellan kanssa ja Hesarin jakelun on siirtynyt Itellalle pääkaupunkiseudulla. Tätä taustaa vasten Itellalta voidaan tuskin vaatia sosiaalisten näkökantojen huomiointia.Offline Pandora

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 130
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #29 on: 04. 10. 2009 19:07 »
En nyt mene arvioimaan esim. Lamminmäen ikäluokkaa, mutta postinkanto kotiin jatkuu edelleen 75-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Näin kuulin Itellalta.

Itse haen aamupostini laatikosta muuten ihan aamutakissa, kuten suurin osa katumme asukkaista. Tuleepa vaihdettua hyvät huomenet ja vitsailtua naapurin rouvan kanssa papiljoteista.

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #30 on: 05. 10. 2009 07:07 »
Kirje-ym päiväposti jatkuu ilmaisena yli 75-vuotiaille. Sen sijaan aamun lehti ei tule talon postilaatikkoon vanhuksilla. Jos he tai nuoremmat haluavat aamulehden ovellensa, niin se maksaa hiukan yli 100 euroa vuosi. Tähän saakka aamulehti on tullut korvauksetta yli 75-vuotiaille.

Vierailija

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #31 on: 05. 10. 2009 10:10 »
Kirje-ym päiväposti jatkuu ilmaisena yli 75-vuotiaille. Sen sijaan aamun lehti ei tule talon postilaatikkoon vanhuksilla. Jos he tai nuoremmat haluavat aamulehden ovellensa, niin se maksaa hiukan yli 100 euroa vuosi. Tähän saakka aamulehti on tullut korvauksetta yli 75-vuotiaille.

Tuo 100 euroa on varsin kohtuullinen lisämaksu. Vastaa 20 euron tuntipalkkaa, johon sisältyy vakuutukset ja työnantajan sosiaalimaksut.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #32 on: 05. 10. 2009 12:12 »
....Jos he tai nuoremmat haluavat aamulehden ovellensa, niin se maksaa hiukan yli 100 euroa vuosi. Tähän saakka aamulehti on tullut korvauksetta yli 75-vuotiaille.

Jos olisi ironinen, voisi sanoa että, eivätkö Siltaset voisi toimittaa aamulehdet Asevelikylän vanhuksille.?
 
Lamminmäkihän voisi olla vaikkapa kuskina.? Silloinhan ongelmaa ei olisi ja voitaisiin keskittyä
Asevelikylää suurempiin ongelmiin.

Olkoonkin, että koko elämä onkin pyhitetty omalle asuinalueelle.

               Ilman ironiaa taasen voidaan sanoa, että sata euroa vuodessa luukkuun kannosta
               on suhteellisen vähän kyseisen työn arvosta, joskin täysin ilmaiseksi tehtynä
               se onkin vieläkin vähemmän.

               Mikäli joku väittää edelleenkin siis, että satanen on iso raha ja sillä siisti
               jakakoon oman lehtensä naapurinsa kanssa vaikka omat ikärajansa määräten.

               Oikeastaan tämä fakta kuuluisi sinne kunkin oman kyläyhteisön puhelinpaaluun
               mutta olkoon.

               Oltiinhan sitä ennenkin..


venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #33 on: 05. 10. 2009 15:03 »
Professional. Jos minä lähetän sinulle kirjeen tai paketin, niin maksan siitä , että saat lähetyksen. Ei kai siinä ole mitään järkeä, että jo kerran maksettu lähetys tulee sinun taholtasi toisen kerran maksettua.

Posti irtisanoo yli 300 jakelussa olevaa henkilöä. Paniikki on iskenyt postiin (Itellaan), sillä vuonna 2011 kaikki postinjakelu vapautuu ja Ruotsin mallin mukaan yksityiset firmat ottavat suuren osan jakelusta haltuunsa.
Tämä postin toiminta suorastaan ajaa asiakkaat uusien yrittäjien syliin.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #34 on: 06. 10. 2009 10:10 »
Professional. Jos minä lähetän sinulle kirjeen tai paketin, niin maksan siitä , että saat lähetyksen. Ei kai siinä ole mitään järkeä, että jo kerran maksettu lähetys tulee sinun taholtasi toisen kerran maksettua.

...............


Nyt ei aivan tullut pysyttyä kärryillä..? :-o

Vertailun vuoksi: Sain juuri Toijalan suunnasta paketin jonka lähetys / pakkaus / toimituskulut
jouduin itse maksamaan, lisäksi vielä lähetyksen itse omalla kustannuksellani noutaen.

Pitäisikö minun nyt sitten ymmärtää näinkäsin, että painotalo lähettää minulle Pohjalaisen
kotiin luukkuun toimittaen, koska lehden tekijät ovat jo saaneet edellisyönä palkan
kyseisen koreografian jo kustantaen.

Täytyypä kokeilla samaa logiikkaa maitokauppaan, joskin epäilen että joudun edelleen
noutamaan evääni itse lähikaupasta, tai maksamaan lisäpalvelusta, kyseinen lysti kustantaen.

Eipä ihme, että kunnanvaltuustoonkin on nykyään vaatimuksia.

Maalaisjärjestä puhumattakaan..

Vierailija

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #35 on: 06. 10. 2009 12:12 »
Kannattaa huomioida, että jakelukustannusten alentamispaineet eivät synnyt Itellan sisällä vaan ne tulevat (ja ovat aina tulleet) lehtitaloilta. Jos esim. asevelikyläläiset lopettavat tilauksia, niin se kolahtaa pahemmin Pohjalaiseen kuin Itellaan, joka on saanut runnottua läpi jakajien uudet työaikamitoitukset, joissa (mitä olen ymmärtänyt) seurataan lehtimääriä reaaliajassa ja jakajan palkka maksetaan (entiseen verrattuna) enemmän lehtimäärän mukaan. Itella on siis varautunut siihen, että paperimuotoisen lehden menekki jatkaa jo pitkään jatkunutta laskuaan.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #36 on: 06. 10. 2009 14:02 »
Itellan meneillään oleva manooveri postilaatikko ryhmien sijoitteluun katujen varsiin liittyy pelkästään kustannusten minimointi pyrkimyksiin.  Kun postin vastaanottajat laitetaan kantamaan osa postituskustannuksita.  Itellan yksi perustelu on postinkantajien työturvallisuus. Samat tapaturman vaarat vaanivat postin vastaanottajaa.  Huomiota vaille on jäänyt Vaasan kaupungin teknisentoimen katujen kunnossapidon luokitukset.

Joukko- ja  kevyenliikenteen väylät kunnostetaan ensiksi ja sen jälkeen vasta muut kadut.  Nämä muut kunnostetaan sitten kun ehditään, tai muistetaan.  Itella pohjustaa näillä toimillaan vapaan kilpailun tuloa postimarkkinoille vuonna 2011.  Tämän vapaan kilpailun tullessa Suomeen täysimääräisesti voimaan ja kermankuorinnnan jyllätessä, niin seuraamuksilta ei tule säästymään myöskään harvaan asuttu maaseutu. 

Joten yritetään nyt hahmottaa kokonaisuus ja sen seuraamukset postipalveluille.


venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #37 on: 06. 10. 2009 15:03 »
Pitää vissiin vääntää tikusta malli proffalle. Jos minä lähetän sinulle jotain postissa, vaikkapa kirjeen, niin tietenkin itse maksan postimaksun. Postin logiikka on outo, koska heidän mielestään sinun pitää vielä maksaa siitä, että saat kirjeeni itsellesi.
Tietenkin Pohjalaisen tilaushinnassa on otettu huomioon jakelukustannukset. nyt sinä ikoisena siis maksaisit ne toiseen kertaan.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #38 on: 07. 10. 2009 11:11 »
Pitää vissiin vääntää tikusta malli proffalle. Jos minä lähetän sinulle jotain postissa, vaikkapa kirjeen, niin tietenkin itse maksan postimaksun. Postin logiikka on outo, koska heidän mielestään sinun pitää vielä maksaa siitä, että saat kirjeeni itsellesi.
Tietenkin Pohjalaisen tilaushinnassa on otettu huomioon jakelukustannukset. nyt sinä ikoisena siis maksaisit ne toiseen kertaan.

Nyt kannattaisi Veikko lukea vitjan intro uudestaan.

Eli kyse on palvelusta, nykypalvelun kustannusten minimoinnista ja yleensäkin niiden
sinun maksamiesi kirjeiden yhä enenevästä vähenemästä suhteessa palveluntarjoajan
toiminnan kannattavuuteen.

Mitä tulee Lamminmäen mainitsemaan kohtuuttomuuteen oman osoitteensa pääteaseman
eli laatikoston hoidosta, on se teidän valtuutettujen vääntö kunnanhallinnon kanssa
mikäli siis kuntalaisina haluamme itse valita mihin julkiseen palveluun haluamme
veromarkkamme suunnata.

                       Eli en minä maksa edelleenkään sinun mahdollisesta kirjeestäsi yhtään
                       sen enempää kuin ennenkään, tuli sieltä sitten kahvikutsu, tai haaste
                       Itellan toimenkuvasta puhumattakaan.

Maksammehan me laajakaistastakin kuluttajina joka ikisen liikkeen ja piuhan
vaikka täällä näinkin yhteiskunnallisesti pienistä asioista väännämmekin.

                       Rakkaudella:   Proffa

venku1

 • Guest
Re: Postinkanto kotiin loppuu Vaasassa
« Reply #39 on: 07. 10. 2009 13:01 »
Olipa proffan teksti kerrankin mukavaa luettavaa. Taisi olla hyvä päivä. No asiaan. Kiistämätön asia on , että posti vähentää 360 työpaikkaa Suomessa ja selvää tietenkin on, etteivät palvelut ainakaan parane täällä Vaasassakaan. Ainakin Gerbyn ja Palosaaren alueella jää molemmissa paikoissa yksi postinkantaja ilman työtä.