Author Topic: Vaasalaisia keskustelufoorumi  (Read 118186 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline koirasmartta

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 103
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #160 on: 11. 11. 2007 15:03 »
Kyllähän tuo tuollaista poliittista jargonia on.  Mielenkiintoista on tuo  virkamies- ja auktoriteetti näkökulma.  Sopii hyvin kokoomukselle.

Kokoomuksen keinoja ovat sähköposti ja wwwpohjaiset, neuvoa antavat mielipidetiedustelut päätöksenteon pohjaksi, kunnallisten hankkeiden ja palvelujen palautejärjestelmät sekä mahdollisuus tehdä aloitteita.

Eli on kansalaiset ja sitten jossakin oleva virkamiaesluokka jota lähestytään lakki kourassa palautelomakkeita ja aloitteita tekemällä.  Kouhi käyttäytyy juuri tämän koodin mukaan.

Taustalla vaikuttaa yhä patruuna ja pehtoorimentaliteetti.

Eric Sardinas

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #161 on: 12. 11. 2007 06:06 »

Toivoisin kuitenkin jos nimimerkin takaa pyritään loukkaamaan jotain nimellä mainittua henkilöä, niin silloin voisi jättää jäljen johon ko henkilö voisi ottaa yhteyttä, niin halutessaan.


Kysein henkilö voi vapaasti rekisteröityä itse foorumiin ja lähestyä näin nimimerkkiä halutessaan. Toinen keino on ottaa yhteyttä sivun ylläpitoon, sillä jokaiseen sivulle rekisteröityneeseen saa kyllä yhteyden tarpeen vaatiessa.

Muutenkin, toivomuksesi on mahdoton, sillä kuka vetää rajan siihen, milloin jotain nimeltä mainittua henkilöä loukataan?

Ja sitten vielä, jos kerran alkaa julkisuuden henkilöksi, niin eikö silloin pitäisi ymmärtää, että pitää kestää joskus kitkerääkin kritiikkiä? Ellei kestä, niin voisi ehkä harkita itse hieman mihin soppaan on lusikkansa pistänyt.

Maaseudun maffia

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #162 on: 12. 11. 2007 11:11 »
Kunnianloukkaus asiassa syytekyynnys on julkisten henkilöiden - joiksi valtuuston jäsenet , kh:n oj ja kaupunginjohtajat voidaan katsoa - korkeammalla. Erityisesti asiassa joka liittyy juuri heidän toimintaansa valitussa tehtävässään.

Palsta-kokelaana tuon myös sen näkökulman että monet ovat vielä nuoria ja pitäisi tehdä uraa tässä kaupungissa. NImimerkin takaa heillä on mahdollista kertoa mielipiteensä.

RG-asiassa ja muissa "kuumissa" aiheissa" herrakerhongolffarit kyllä katsoo että sitä uraa juuri tuolle joka esitti tuollaisia ajatuksia ei siunaannu...


Näin se toimii.

Barrikaadeilla juoksu ja "uhkaa" kammetaan herrapiireissä alas omilla keinoin.

Eli ehdottamasti nimimerkit käytössä jatkossakin. Omalla nimellä aloitan kirjoittamaan vasta kun siirryn eläkkeelle...sisäänpäin lämpiävä ilmapiiri Vaasassa vaatii tämän.


Offline lammaspaimen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 230
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #163 on: 12. 11. 2007 11:11 »
RG-asiassa ja muissa "kuumissa" aiheissa" herrakerhongolffarit kyllä katsoo että sitä uraa juuri tuolle joka esitti tuollaisia ajatuksia ei siunaannu...

...

Barrikaadeilla juoksu ja "uhkaa" kammetaan herrapiireissä alas omilla keinoin.

Tällaisesta diskurssista pitäisi päästä palstalla eroon. On se nyt saatana, ettei pystytä puhumaan asioista asioina, vaan julistetaan herravihaa ilman että sanomassa on substanssia pennin vertaa.

RG-linesta keskustelukin on nykyään järkyttävää luettavaa, kun jokaisessa viestissä hoetaan korkeimpien virkamiesten kyseenalaisista motiiveista, katkarapukutsuista RAbben huvijahdilla jne.

Kyllä joukkoon aina pari oivalehtosta mahtuu, mutta pääpainon pitäisi olla asioissa. Jossain määrin se on ironistakin, että joka toinen nimimerkki mainitsee nykyään joidenkin valtuutettujen ja johtavien virkamiesten suhtautuvan alentuvasti kuntalaisiin - niin kuin nämä eivät itse osaisi tehdä omia johtopäätöksiä, kun heille tietoa tarjotaan. Silti nämä samaiset nimimerkit sortuvat samanlaiseen sisällöttömään propagandaan josta toisia syyttävät ilman että tarjoaisivat sitä tietoa, joiden pohjalta kukin voisi niitä omia päätelmiään tehdä.

Liian monilla on kova tarve tulkita ja esittää näkemyksiään, vaikkei asia ole ollenkaan hallussa, ei edes siinä määrin kuin mitä keskustelut kokonaan lukemalla voisi omaksua. Esitetään näkemys ja sen tueksi ei mitään, tai sitten lukemattomasti mutua.

RG-line ketjun lisäksi Mustasaari-Vaasa kuntaliitosketju on lähtenyt lapasesta, kun yksi sankari on innostunut jaanaamaan teattereista ja uimahalleista. 

Moderointia voisi tiukentaa. Ei sen vuoksi, että täällä mitään varsinaisia ylilyöntejä tapahtuisi, vaan siksi, että liian moni viesti on täysin sisällötön. Keskustelut muuttuvat rasittaviksi seurata.

DIT: Lyhyesti: Mielestäni keskustelu tulisi käydä siitä, mitkä ovat näkökohdat asian puolesta ja sitä vastaan, kummat ovat painavammat ja mitä tulisi tehdä. Miksi kukakin on mitäkin mieltä, on täysin epäoleellista. Vaikka olisi kestitetty tai lahjottu tai mitä lie, sillä ei ole asian kanssa varsinaisesti tekemistä.

Logosta paatoksen sijaan.
« Last Edit: 12. 11. 2007 12:12 by lammaspaimen »
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

Maaseudun maffia

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #164 on: 12. 11. 2007 12:12 »
Mitäs toi nyt oli - mistä kiivastuit?

Ketjun alku koski kunnianoukkaslakia...ja kerroin tukevani nimimerkillä toimimista perusteluina että jatkossakin kotikaupingissa voisi toimi leimaantumatta.

Herraviha...tjaa viha on liian voimaksa sana mutta omat kokemukseni ovat viimeaikaisten tapahtumien saatossa vain vahvistuneet. Tietty valtaverkosto näkyy, pitääkö siitä näyttää riippuvan onko osaalisena ja pitääkö näkemästään. Kritiikkiin reagoiminen sinun tavallasikin kertoo enemmän kun uskotkaan

Anteeksi jos loukkasin.
foliohattu

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #165 on: 12. 11. 2007 12:12 »
Tällaisesta diskurssista pitäisi päästä palstalla eroon. On se nyt saatana, ettei pystytä puhumaan asioista asioina, vaan julistetaan herravihaa ilman että sanomassa on substanssia pennin vertaa.

...


Moderointia voisi tiukentaa. Ei sen vuoksi, että täällä mitään varsinaisia ylilyöntejä tapahtuisi, vaan siksi, että liian moni viesti on täysin sisällötön. Keskustelut muuttuvat rasittaviksi seurata.


Moderointia ei koskaan voi tehdä niin tiukaksi, että kaikki viestit ovat lukijoiden enemmistön mielestä “asiallisia”. Sellaista se on kun kaikille annetaan puheenvuoro.

Kun seuraa jotain keskustelufoorumia tarpeeksi pitkään, oppii helposti jättämään tiettyjen nimimerkkien jorinat vähemmälle huomiolle. Oli kyse sitten Isä Aurinkoisen ihailemisesta tai jostain muusta.

Mikäli tiettyjen kirjoittajien jorinat ei kiinnosta, paras neuvo lienee tämä.

Itse suosin myös sitä, että ei aleta keskustelemaan keskustelemisesta (johon nyt itsekin juuri syyllistyin).

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #166 on: 12. 11. 2007 14:02 »
Palataan nyt lähtöruutuun vaikka sekin aiheuttaa varmasti kritiikkiä.  Täällä on iloittu siitä että Vaasassa on foorumi, jossa voi ilmaista ajatuksensa kaupungin tilasta.  Tämä mahdollisuutta ei tähän mennessä ole ollut.  Tämä on hieno asia.

Koska kysymys on kansalaiskeskustelusta niin kaikille täytyy antaan mahdollisuus ilmaista ajatuksensa vaikka se olisi raskastakin.  Kysymys on siitä että täällä vasta harjoitellaan uudentyyppistä kansalaisdemokratiaa.

Tämän foorumin aktiivit kirjoittajat ja seuraajat ovat vain pieni vähemmistö vaasalaisista.  Kaikkia ei ikoskaan tavoiteta, koska heitä ei Vaasa sinänsä kiinnosta.

Sitten on suuri joukko vaasalaisia, jotka varmasti kiinnostuisivat tästä foorumista jos vain saisivat tiedon sen olemassa olosta.  En vain tiedä, miten heidät tavoittaisi.

Kun seuraa kävijämääriä RG-ketjussa niin voisi melkein päätellä että joukko lisäntyy varmasti mutta hitaasti. Mutta kuitenkin niin hitaasti että moni tärkeä päätös menee ohi suun.
« Last Edit: 12. 11. 2007 14:02 by Johansson »

juhani

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #167 on: 14. 11. 2007 08:08 »
Palstan pitäjille ja moderaattorille yhä kaikki kunnia sekä tekemisistä että kärsivällisyydestä. Vaasalaisten info toimii, tuottaa sekä iloa että hyötyä ja täyttää monenlaisia tarpeita jo nyt - tulevaisuudessa toivottavasti  vielä paljon enemmän. 

Taitaa olla, että foorumi saa merkitystä vain kirjoitustensa laadun mukaan, ja monien ihannoima vapaa tiedonvälitys ei sinällään takaa mitään muuta, kuin kaikille käyttäjille yhtäläiset mahdollisuudet levittää ajatuksia: omia tai opittuja, hyviä tai pahoja, tosia tai valheita, hyödyksi tai haitaksi.  Päivän kysymys vailla vastausta on, miksi meistä edellisiin lastentarhasta saakka opastetuista niin moni vailla valvontaa niin perusteellisesti sortuu jälkimmäisiin?

Mielestäni me kirjoittajat emme ole tälläkään foorumilla vielä ansainneet kovin kummoisia pisteitä. Turhan usein kunnostaudutaan vain huonon journalismin saralla.  Puretaan, harrastetaan ja levitetään omaa (ehkä ansaittuakin) pahaa mieltä, tapaa, halua ja luonnetta. Silloin helposti välittyvät vain (arvottomat) henkilökohtaiset antipatiat, halut, ominaisuudet: kateus paisuttelu ja saivartelu.  Lillukanvarsien heristely peittää helposti pääasiat ja joukolla noitia jahdatessa näyttävät ylittyvän myös  kohtuuden, oikeuden ja jopa terveen järjen rajat.

Tekijäänsä sellainenkin kirjoittelu saattaa helpottaa, samanmielisiä kiehtoa, suosion kalastelijaa auttaa ja helposti ohjailtavien mielipiteitä muokata.  Monet ja muunlaiset lukijat ja kirjoittajat matalaotsaisuus arvatenkin karkottaa.  Silloin vaikeutuu tai peräti estyy enimmän merkittävän tekemisen edellytyksenä oleva erilaisten näkökantojen huomioiminen, mielipiteiden yhteensovittuminen  ja toimivien kompromissien syntyminen.  Äkkiväärä kirjoittelu saattaa lopulta kiinnostaa ja hyödyttää  kirjoittajiensa lisäksi eniten vain psykologeja ja psykiatreja.

Todellista pysyvää hyötyä ei asiattomuuksista netissäkään synny kuin vahingossa, mutta vahinkoa – jota tosin saattaa olla vaikea heti havaita ja mahdoton jonkun ymmärtää – syntyy samalla suurella todennäköisyydellä kuin norsulle posliinikaupassa.

Jos halutaan välttää infomme leimautuminen  hörhöjen roskapostilaatikoksi, jos halutaan edistää myönteistä kehitystä ympärillämme, kannattaa muistaa ainakin lastentarhasta saakka tutut ohjeet: yritetään leikkiä yhdessä iloisesti ketään syrjimättä ja kiusaamatta.


« Last Edit: 14. 11. 2007 09:09 by juhani »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #168 on: 14. 11. 2007 09:09 »
On totta, että kirjoittajien kannattaisi ottaa huomioon käytöstavat kun kirjottelevat palstalle.

En kuitenkaan olisi huolissani Vaasalaisia.info:n näivettymisestä. Päin vastoin tämä palsta on lyömässä itsensä läpi! Tästä todisteena se, että uusia jäseniä on kirjautunut ja viestejä kirjoiteltu jo sen verran kuin keskimäärin kuukaudessa vaikka kuukausi on vasta puolessavälissä.

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #169 on: 14. 11. 2007 09:09 »
Juhanille:

Sitten on olemassa se asiakaslähtöisempi näkökulma tällaisiin foorumeihin - näkökulma jossa ei painoteta viestinnän ideologiaa ja hyviä aikomuksia niin hirvittävän paljon. Vaan kysytään reilusti, vaikka itseltämme. Miksi minä luen vaasalaisia.infoa? Mitä voin ehkä tuoda mukanani ottamalla osaa keskusteluun?

Vastaus ekaan on ehkä kiinnostavampi. Minä luen blogia ja foorumia koska haluan lukea erilaisten ihmisten erilaisia ajatuksia siitä mitä Vaasassa tapahtuu ja ei tapahdu, mitä Vaasassa voisi tapahtua, keitä vaasalaiset ovat, mikä meitä yhdistää ja mikä erottaa. Haluan lukea foorumia jossa kynnys kirjoittamiseen on matala, koska silloin pulliainenkin uskaltaa/kehtaa/haluaa osallistua.

Joskus haluan provosoitua, joskus itse provosoida. Usein haluan lukea jotain mitä muualla ei lue, jostain kulissien takana tapahtuvasta josta vain hyvä-veli-verkostot tietävät. Se on mielestäni kansalaisjournalismia, ja kun homma hoidetaan hyvällä maulla ja tasapainoisella moderoinnilla niin ei tarvita juhlapuheita tai "yhtä oikeaa totuutta" fooruminkäytöstä ja bloggailusta.

Olen Juhanin kanssasi samaa mieltä siitä että asiattomuudet eivät palvele ketään. Olen eri mieltä siitä että vain "laatu" (mikä on laatu?) takaa foorumin merkityksen.

Hyvän keskustelun puolesta,

Ms Ilm
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #170 on: 14. 11. 2007 11:11 »
Kaikki mitä täällä on sanottu, on viisasta ja punnittua.  Itse yritän jatkossa huomioida paremmin aina viimeisen kirjoituksen sanoman ja vastata siihen.

Näin syntyy aito keskustelu.  Kyllä sen oman mielipiteen voi sitten esittää aina myöhemmin.

Siis lupaan yrittää.

Offline suoraan asiaan

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 252
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #171 on: 15. 11. 2007 05:05 »
Yksilönsuoja ja sananvapaus ja moderointi
Pieni linkkilista

Aihe on erittäin kiinnostava.  Keräsin tähän pienen linkkilistan jos aihe kiinnostaa. Siitä saattaa olla apua tämän foorumin keskustelijoille mutta ennen kaikkea aiheesta kirjoittaville toimittajille ja opiskelijoille, jotka tarvitsevat nopean mutta hiukan pintaa syvemmältä liippaavan näkökulman aiheeseen.  Googleta lisää sanoilla: sananvapaus, moderointi, tekijänoikeudet, piraatit jne.

Sanan vapaus

Suomessa jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä ja ilmaista sen täysin vapaasti. Jokaisella on lain mukaan sananvapaus. Sananvapaudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään sitä ennakolta estämättä. Lasten suojelemiseksi on joillekin kuvaohjelmille säädetty sananvapautta rajoittavia välttämättömiä rajoituksia. On myös hyvä muistaa, että viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut tallenteet ovat julkisia, ellei niiden julkisuutta ole lailla erikseen rajoitettu. Tieto julkisesta asiakirjasta ja tallenteesta sitä pyytävälle pääsääntöisesti antaa.
Laki24.fi
http://www.laki24.fi/ihpe-perusoikeudet-mielipiteenvapaus.html

Kirjastot.fi  Sensuuri ja sananvapaus-
http://www.kirjastot.fi/fi-FI/kirjastoala/sensuuri/

Effi
http://www.effi.org/sananvapaus/

Effi
Digitaaliajan snanvapaus
http://www.effi.org/sananvapaus/sananvapaus-mikko-24-12-2002.html

Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/Sananvapaus

Journalistiliitto
https://www.journalistiliitto.fi/Resource.phx/sivut/sivut-journalistiliitto/pelisaannot/sananvapaus/index.htx

Julkisen sanan neuvosto
http://www.jsn.fi/lausuma.asp?sivuid=3741/L/07

Blogilista 32 blogia
http://www.blogilista.fi/hakemisto/sananvapaus

Tuija+ s bookmarks
http://del.icio.us/Tuija/sananvapaus?page=3

Suomi 24 keskusteluahttp://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=114&conference=4500000000001365

Yksilönsuoja ja sananvapaus

http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/bb2003.html

Mielipiteen ja sanan vapaus
http://www.ihmisoikeudet.net/Meillajamuualla/mejamuut_1_15.html

Eräitä huomioita
http://hiisi.fi/blog/post/tag/sananvapaus/


J.J. Kasvi
http://www.kasvi.org/index.php?id=3325

J.J. Kasvi
Sananvapaus tulilinjalla
http://www.jyrkikasvi.fi/index.php?3016


Kari Haakana sananvapaudesta
http://www.karihaakana.net/arkistot/2007/05/kommentit_kiinni.html

Jazmanautin seikkaulut
http://jazmanaut.blogspot.com/2007/10/sananvapaus-tuo-viimeinen-porttolamme.html

Personoitu haku ja sananvapaus-
http://nettibisnes.info/personoitu-haku-ja-sananvapaus/

Eric Sardinas

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #172 on: 15. 11. 2007 06:06 »
Sanan vapaus

Suomessa jokainen saa muodostaa oman mielipiteensä ja ilmaista sen täysin vapaasti. Jokaisella on lain mukaan sananvapaus. Sananvapaudella tarkoitetaan oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään sitä ennakolta estämättä.

Näin on. Mutta moni piiloutuu sanavapauden taakse ja vetoaa siihen silloin, kun ollaan ylitetty hienotunteisuuden raja. Pykälillä ei voida aina kertoa miten sanan vapautta tulisi käyttää.
Esimerkkinä tanskalaisten piirrokset Muhammedista. Heidän lakien mukaan mentiin vapaan sanan puitteissa, mutta hyvän maun raja oli kuitenkin ylitetty rajusti.

Nämä rajat ovat monelle epäselviä, kun kuljetaan eri maiden rajojen yli.

Offline lammaspaimen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 230
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #173 on: 15. 11. 2007 12:12 »
Heidän lakien mukaan mentiin vapaan sanan puitteissa, mutta hyvän maun raja oli kuitenkin ylitetty rajusti.

Jos oikeusistuimet määrittelevät tekojen lainmukaisuuden, niin kuka määrittelee tekojen maukkauden? Kukkahattutädit kotikutoisine moraaleineen?
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

Moderaattori

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #174 on: 16. 11. 2007 06:06 »
Moderaattori, Seriffi, Nettipoliisi on Wikipedian mukaan internetissä käytävän keskustelun asiallisuutta valvova henkilö, joka toimii ylläpitäjän apulaisena. Moderaattoreita on chateissa, keskustelufoorumeilla ja eri sivustoilla. Moderaattori on yleensä keskustelufoorumin aktiivinen jäsen, jolle voidaan myöntää moderaattorin oikeudet.

Moderaattorin tehtäviin kuuluu valvoa sitä että keskustelun sisältö vastaa kyseisen keskustelun kriteerejä, ja sääntöjä ja että se pysyy hyvän maun ja ”netiketin” puitteissa.  Moderaattori voi sensuroida keskustelijan viestejä tai antaa porttikiellon eli bannin huonosti käyttäytyvälle käyttäjälle. Moderaattori voi myös siivota keskustelusta nollaviestejä, trollauksia ja fleimien yrityksiä.

JSN:n kannanotto

Mode II

Offline Ozzy

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 187
 • Gender: Male
 • Muista aina lähdekritiikki!
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #175 on: 16. 11. 2007 23:11 »
Yle Pohjanmaan verkosivuilta 16.11.07:

"Verkkodemokratia kukoistaa Vaasalaisia-blogissa

Pari vuotta sitten internetiin perustettu Vaasalaisia-blogi on kehittynyt yhteiskunnallisen keskustelun foorumiksi.

RG Linen tuesta käydyn kunnallispoliittisen väännön aikana blogiin tuli 1400 viestiä ja niitä on käyty lukemassa 23 000 kertaa. Viime päivinä foorumilla on keskusteltu myös mm. Tehyn työtaistelusta sekä Vaasan ja naapurikuntien suhteista.

Blogin ylläpitäjä Tapio Parkkarin mukaan verkkodemokratiassa rivikansalainen voi kohota vaikuttajaksi. Vaasalaisia-blogi on myös maanlaajuisesti arvostettu journalistinen kaupunkiblogi."

Demokratia on muutakin kuin enemmistöpäätös!

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #176 on: 18. 11. 2007 11:11 »
Millainen aihe mahtaisi kiinnostaa foorumin vieraita ja kirjoittajia blogin etusivulla?  Viimeisten kahden kuukauden aikna juttujen kirjo on ollut melkoinen mutta ainoastaan RG-Linen tuki ja sotavankileiri on saanut aikaan jonkinasteista kirjoittelua.

Mikä siis kiinnostaa?
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

juhani

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #177 on: 18. 11. 2007 16:04 »
Minusta kiinnostavaa ovat sekä foorumi itse kaikkine osineen, sen merkitys ja vaikutus että myös sen välittämät kirjoitukset - viimemainituista tosin monet vain kerran.  Jotain voi silti aina oppia ja oivaltaa sekä sanojista että sanotusta, ellei muistettavaksi niin ainakin vältettäväksi.

Ennenkuin "kansalaisvaikuttajina" halkeamme  itsetyytyväisyyteen, sietää lukea netin käyttöön tavallista perusteellisemmin paneutuneiden ajatuksia.  Sellaisia on tarjolla päivän Hesarin kulttuurisivuilla Markku Saksan artikkelissa " Apua amatöörit kaappaavat vallan"   Hän referoi Andrew Keenin kirjaa "The Cult of the Amateur: How Today's Internet is Killing Our Culture."   

Anrew ravistelee nettimaailman täälläkin todedettuja ja hyviltä vaikuttavia itsestäänselvyyksiä kertoen pelkäävänsä, että internetti uhkaa koko länsimaista sivistystä!  Näin se tekee päästämällä valloilleen amatöörit sekä poistamalla niin ammattimaiset kulttuurin portinvartijat (mm. kriitokot ja journalistit), kulttuurin luojat, kuin rajat sepitteen ja todellisuuden että myös yleisön ja tekijäin väliltä. 

Kun jokainen voi julkaista verkossa kirjoja, musiikkia, elokuvia, nettilehtiä ja pyörittää radioasemaa, syntyy hyödyttömän informaation kaaos, josta on tuloksena vähemmän kulttuuria ja luotettavia uusitisia eli yleinen tiedon tason lasku!!!  Kun netti-intellektuellit julistavat tiedon demokratisoinnin hyvää sanomaa, sanoo Andrew sitä intellektuaalisen omaisuuden varastamiseksi !   Hänestä bloggarit ja kansalaisjournalistit mädättävät ja sotkevat suuren yleisön käsityksiä politiikasta, kaupasta, taiteista ja kulttuurista. 

Tulevaisuudessa Andrew pelkää tekstien muuttuvan yhä puhtaammaksi sotkuksi ja netin keskiaikaiseksi toriksi, jolla ihmiset taas pohtisivat noitia ja lohikäärmeitä !!!   

Andrewin mietteitä kannattaisi pohtia täälläkin sekä miettiä tapoja välttää ainakin pahimmat karikot.  Hän ei kenties ole oikeassa kaikessa pessimismissään,  mutta saattaa myös olla turhan optimistinen.  Sen verran tulevaisuus jo kangastelee, ettei hänen ajatuksiaan voi asiallisin perustein huuhaaksi tuomita.
« Last Edit: 18. 11. 2007 16:04 by juhani »

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #178 on: 18. 11. 2007 18:06 »
Millainen aihe mahtaisi kiinnostaa foorumin vieraita ja kirjoittajia blogin etusivulla?  Viimeisten kahden kuukauden aikna juttujen kirjo on ollut melkoinen mutta ainoastaan RG-Linen tuki ja sotavankileiri on saanut aikaan jonkinasteista kirjoittelua.

Mikä siis kiinnostaa?

Vaikka kysymys liittynekin vain lähinnä kadonneen aiheen metsästykseen, nii voisi näin maan madon
näkökulmastakin ryökäillä seuraavaa:

Nämä yleisiksi luokitellut aiheet ovat aina sitä kiinnostavampia, mitä enemmän niihin liittyy niinsanottua
läpinäkymättömyyttä, enemmän kuin kaksi näkökulmaa ja ennenkaikkea "lievästi" salaperäisyyttä.

Missään nimessähän näitä elementtejä ei tahdo yksitotisinkaan oivaltaja löytää jostain uuden marketin
avajaisesta, yhteiskunnan pahuudesta, taikka peräti kadonneista ihmisarvoista, jonkin kauan kaivatun
noususuhdanteen risti aallokossa.

Toisaalta tämä kiinnostus tuskin kummemmin kasvaneekaan, näistä yhteiskunnan viimeisten  breesnevien toivomuksista, joissa näkökenttään olisi suotavaa nostaa vain ne aspektit ja visiot
joiden vastakohdilla ei olisi mitään merkitystä, koska isäntä niin sanoo.

Arvostelu kuitenkin olisi tietysti sallittua, kuitenkin sillä ehdolla, että ei toivotusta joutuisi monttuun
ja isien synnit kirottaisiin kolmanteen sukupolveen.

Lopputuloshan  olisi siis paratiisi, jossa ei olisi mitään maallista murhetta, eikä siten kysyttävääkään
ellei sitten joku sitä erityisesti vaatisi.

     Eli tabut ovat aina kiinnostaneet ihmistä. Miksei sitten kansalais keskustelijaa..

     Pitäisiköhän kysellä joltain boheemilta?
Offline Oksanen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
 • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #179 on: 19. 11. 2007 05:05 »
Juhani kirjoitti:
”Anrew ravistelee nettimaailman täälläkin todedettuja ja hyviltä vaikuttavia itsestäänselvyyksiä kertoen pelkäävänsä, että internetti uhkaa koko länsimaista sivistystä!  Näin se tekee päästämällä valloilleen amatöörit sekä poistamalla niin ammattimaiset kulttuurin portinvartijat (mm. kriitokot ja journalistit), kulttuurin luojat, kuin rajat sepitteen ja todellisuuden että myös yleisön ja tekijäin väliltä. 

Kun jokainen voi julkaista verkossa kirjoja, musiikkia, elokuvia, nettilehtiä ja pyörittää radioasemaa, syntyy hyödyttömän informaation kaaos, josta on tuloksena vähemmän kulttuuria ja luotettavia uusitisia eli yleinen tiedon tason lasku!!!  Kun netti-intellektuellit julistavat tiedon demokratisoinnin hyvää sanomaa, sanoo Andrew sitä intellektuaalisen omaisuuden varastamiseksi !   Hänestä bloggarit ja kansalaisjournalistit mädättävät ja sotkevat suuren yleisön käsityksiä politiikasta, kaupasta, taiteista ja kulttuurista.”

Portinvartijat

En ole lukenut Markku Saksan artikkelia Andrew Keenin  ajatuksista, mutta jo Juhanin referaatti tuntuu kiinnostavalta. Keenin on ilmiselvästi konservatiivinen pessimisti, jonka maailmankuvassa kulttuuria ylläpitävät korkeasti oppineet portinvartijat.

Näiden alapuolella on kuriton ja sivistymätön massa, joka julkaisee kuvia, kirjoituksia ja sävellyksiä, joita portinvartijat eivät enää kykene hallitsemaan.

Referaatin perusteella Keen tuntuu ajatelevan että netti on jonkinlainen yhteinen toimintaalue, jossa tapahtuva koskee suoraan sen käyttäjiä.  Netti on kuitenkin pirstaloitunut satoihin ja taas satoihin erilaisiin tasoihin sekä vertikaalissa että horsontaalisessa tasossa.

Osa netin käyttäjistä on löytänyt oman henkisen kotinsa jostain pisteestä mutta iso osa käyttäjistä on nettinomadeja, jotka kulkevat netin laidunmailla uusien saaliiden toivossa.  Näitä saaliita ovat konfliktit, nettitaistelut, uudet ja oudot sivustot ja löydöt.

Pysyvämpää tasoa edustavat sitten nämä netti-intellektuellit, ”jotka mädättävät ja sotkevat suuren yleisön käsityksiä politiikasta, kaupasta, taiteista ja kulttuurista.”  Lause saattaisi hyvin osoittaa vaikka Pentti Linkolaan.

Arvelen että nämä netti-intellektuellit ovat lähinnä netti-intellektuellien kiinnostuksen kohteita.

Sitten on vielä joukko ikuisia etsijöitä, jotka eivät tyydy vain saalistamaan vaan ovat valmiita sitoutumaan erilaisiin kampanjoihin, ainakin lyhyeksi aikaa.  Niin kuin RG-Linen tukikeskustelu täällä osoittaa.  Minä löydän ainakin nämä ryhmät.

Voidaanko todistaa että lehdistön taso on yleisesti laskenut 7 päivää-lehden, OHO:n ja Katson lehtiuudistuksen jälkeen kun samaan aikaan on syntynyt uusia laatulehtiä.

En menisi kehityksen tässä vaiheessa vielä julistamaan mitään lopullista dogmia siitä, mitä netti on. Jo se että kuluttajasta on tullut myös sisällön tuottajia on jotain sellaista, mitä ei aikaisemmin ei ole ollut.  Perinteisen median on  vastattava haasteeseen ja näin myös tapahtuu, vaikka siltä ei ehkö juuri nyt näytä.

Vapaa ja kaikille demokraattinen mahdollisuus julkaista erilaisia hengen tuotteita on netin siunaus, ei kirous.  Julkaisemisen helppous synnyttää toki hyödytöntö informaatiota mutta myös uusia kestäviä kulttuurimuotoja ja tapoja ajatella ja ratkaista ongelmia.

« Last Edit: 19. 11. 2007 05:05 by Oksanen »

Offline Into Poika

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 324
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #180 on: 19. 11. 2007 06:06 »
Jokelan koulun tapahtumat ovat nostaneet poliisin ja oikeusministeriön harkintalistalle niin sanotun kyberpoliisiyksikön perustamisen. Mallia tällaisesta nettipoliisista antaa Norja.
Norjassa poliisilla on erityinen nettipoliisiryhmä, joka seuraa jatkuvasti netissä liikkuvaa materiaalia ja keskustelupalstoja. Aamulehti kysyi oikeusministeri Tuija Braxin näkemystä Norjan mallin kopioimisesta.

Tietokone
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=31925&tyyppi=1

Mitä kyberpoliisi löytäisi täältä?Minäkin kuulun niihin, joiden mielestä  Vaasan Ravirata kuuluu ihmisille.

Offline lammaspaimen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 230
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #181 on: 19. 11. 2007 16:04 »
->Nuo Keenin ideat eivät näin kolmannen käden tietojen perusteella vaikuta mitenkään tuoreilta. Kautta historian on vallan keskiössä oleva "älymystö" suhtautunut nuivasti kansalaisten omatoimiseen sivistyspyrkimykseen. Kansalle ei ollut hyvä kokoontua, ei osata lukea, ja sitten kun se jo osasi, oli lukuharrastus tarpeeton... Kaikkina aikoina "uudessa mediassa" on nähty vaaransa, jotka ovat hälvenneet, kun media on päätynyt valtaapitävien kontrolliin. Kirjojen leviämistä ja sisältöjä säänneltiin ensin kirjapainoja kontrolloimalla, oli luvanvaraista toimintaa, sittemmin sensuurilla ja niin edelleen. Nyt vaara piilee luonnollisesti tietoverkoissa, koska on jo osoittautunut, että ne ovat jossain määrin lain ja kontrollin ulottumattomissa.

Uhkakuvien kanssa Keen on luultavasti oikeassa, mutta häneltä on jäänyt huomaamatta, että se mitä hän pelkää, "kulttuurin tuhoutuminen", on jossain määrin jo toteutunut ilman Internetiäkin. Kaupallisuus ja kuluttajuus valtasivat ihmisten arkipäivän jo aikaa sitten. Uutiset, tieto ja sivistys menettivät merkityksensä ennen kuin niiden luotettavuus tuli internetin myötä uhan alle. Mattinykästen ylivoima vei mielenkiinnon tärkeistä asioista, sikäli kun sellaisia edes oli.

Kaiken sanotun perusteella on nähtävä, että Internet ei suinkaan uhkaa kulttuuriamme, vaan saattaa pelastaa sen. Internetissä ihmisillä on mahdollisuus laatia oma agendansa. Kiinnostua, muodostaa ja vaihtaa mielipiteitä niistä asioista, jotka koskettavat omaa elämää, ei niistä, jotka uutiset määrittelevät kiinnostaviksi ja merkittäviksi.
« Last Edit: 19. 11. 2007 16:04 by lammaspaimen »
"Tällaisen päätöksen jälkeen minun on aika vaikea puhua eduskunnassa Vaasan liikenneyhteyksien puolesta" Håkan Nordman 6.11. Pohjalaisessa

Offline suoraan asiaan

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 252
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #182 on: 19. 11. 2007 18:06 »
Keenin mukaan ammattimaisten portinvartijoiden puuttuminen tiedon ja sen vastaanottajien välillä on vaara, joka johtaa tiedon pirstoutumiseen ja karnevalisoitumiseen. Hänen mielestään todellinen tieto hukkuu hälinään, kun ammattilaiset eivät ole välissä valikoimassa tavalliselle kansalle sopivaa tietoa.   Lainaus on blogista Bittitohtori tarinoi.   

Hakusanoilla Andrew Keen  löytyy suomeksi kiitettävän paljon materiaalia.  Kirjoittajat ovat melko yksimielisiä herran ajatuksista.  Keen kirja The cult of the amateur - how today's internet is killing our culture  on herättänyt mojovan keskustelun netin sisllöstä, portinvartioijoista ja ”massasta”.

Keenin ajatus kulttuurin kuolemisesta kun nettiin voi kuka tahansa tuottaa sisältöä on väärä.  Tilanne on juuri päin vastainen.  Esimerkiksi musiikin suhteen oma tuotanto johtaa musiikin ja sen tekijöiden arvostuksen lisäntymiseen.

Keen on siis sitä mieltä, että kansalaisjournalismi eli asiapitoiset blogi- ja foorumikaeaskustelut trivialisoivat yhteiskunnallisen keskustelun.  Epäilemättä Heikki Kouhi ja Raimo Rauhala jakavat Keen ajatukset.  Ei piitata siitä.  Jatketaan tätä vulgaaria keskustelu keeneistä piittäämata.

Lue nyt nämä ensin googleta sitten lisää:

Bittitohtori tarinoi
http://bittitohtori.blogs.fi/?tag=internet

Taloussanomat
http://www.omasana.fi/kuluttaja2/1733

Digielämää etsimässä
http://visualradio.blogit.kauppalehti.fi/2007/08/04/onko-web-20-roskaa/


Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #183 on: 21. 11. 2007 06:06 »
Uutinen

Verkkopalvelut, -osallistuminen ja -hallinto

Tampereella toimivan Suomen Itämeri-instituutin johtaman ”Challenge of eCitizen – Promoting eGovernment Actions in European Cities” –projektin loppuseminaari pidetään 22. marraskuuta 2007 Vaasassa tiedekirjasto Tritoniassa.
 
Hankkeella on tuettu ja helpotettu sähköisten palveluiden, hallinnon ja strategioiden kehittämistä ja toteuttamista 11 eurooppalaisessa kaupungissa. 

Hankkeessa on toteutettu kansalaisille suunnattuja sähköisiä palveluita niin internetiä, älykorttia kuin mobiiliakin hyödyntäen. Myös kaupunkien sisäistä hallintoa on kehitetty sähköisten asianhallintajärjestelmien ja virkamiehille suunnattujen palveluiden avulla.

Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että partnerikaupungit löytäisivät tehokkaita menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla kansalaisia voitaisiin kannustaa sähköiseen osallistumiseen ja vuorovaikutukseen paikallisessa päätöksenteossa Internetin avulla, sekä heidän tietoisuuttaan hankkeen tuloksista voitaisiin lisätä.

Konkreettiset tulokset esillä Vaasassa

Vaasan loppuseminaarissa kerrotaan siitä, miten hanke on tavoitteissaan onnistunut ja mitkä ovat projektin konkreettiset saavutukset. On myös syytä pohtia, mitä haasteita sähköinen hallinto tulevaisuudessa sisältää.
 
Vaasa on ottanut hankkeen tulokset huomioon omassa kehitystoiminnassaan kaupungin sähköisten asiakirjojen käsittelyssä. Hankkeen tuloksiin on mahdollista tutustua Vaasassa seminaariesitysten lisäksi näyttelyssä, joka on avoinna koko päivän.
 
Seminaarin päättävässä paneelikeskustelussa suunnataan katseet tulevaisuuteen ja keskustellaan siitä, miten sähköistä hallintoa ja sähköisten palveluiden tarjontaa tulisi jatkossa kehittää
.
Kolme vuotta kestäneeseen projektiin on osallistunut 12 yhteistyökumppania seitsemästä maasta: Liettuasta, Italiasta, Virosta, Isosta-Britanniasta, Tanskasta, Venäjältä sekä Suomesta. Suomesta Itämeri-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Tampereen, Turun ja Vaasan kaupungit.
 
Hanketta on rahoittanut Euroopan unioni. INTERREG IIIC North –ohjelmasta tukea projekti on saanut runsaat 720 000 euroa, ja sen kokonaisbudjetti on noin 1,3 miljoonaa.

Edit: Ylläoleva uutinen (lyh. ylläpito) on Vaasan kaupungin toimittama.  Hienoa että nyt oikein virallisesti on Vaasan kaupungin virkamiehet tunnustaneet kansalaisten osallistumisen tärkeyden, joka em. perusteella tuntuu Vaasassa olevan kansainvälistä luokkaa – nimittäin tämä vaasalaisia.info.  Täällä on toteutunut se, mistä muualla Euroopassa vasta haaveillaan.

Jään odottamaan kaupungin ylempien virkamiesten yhteydenottoa siitä, miten kansalaisten osallistumista kunnan päätöksentekoon voisi entisestään kehittää.  Minulla on  kaupungille monta ideaa.

Ylläpito
« Last Edit: 21. 11. 2007 07:07 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

foliohattu

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #184 on: 25. 11. 2007 20:08 »
Uutinen

Verkkopalvelut, -osallistuminen ja -hallinto

Tampereella toimivan Suomen Itämeri-instituutin johtaman ”Challenge of eCitizen – Promoting eGovernment Actions in European Cities” –projektin loppuseminaari pidetään 22. marraskuuta 2007 Vaasassa tiedekirjasto Tritoniassa.
 
Hankkeella on tuettu ja helpotettu sähköisten palveluiden, hallinnon ja strategioiden kehittämistä ja toteuttamista 11 eurooppalaisessa kaupungissa. 

Hankkeessa on toteutettu kansalaisille suunnattuja sähköisiä palveluita niin internetiä, älykorttia kuin mobiiliakin hyödyntäen. Myös kaupunkien sisäistä hallintoa on kehitetty sähköisten asianhallintajärjestelmien ja virkamiehille suunnattujen palveluiden avulla.

Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, että partnerikaupungit löytäisivät tehokkaita menetelmiä ja työkaluja, joiden avulla kansalaisia voitaisiin kannustaa sähköiseen osallistumiseen ja vuorovaikutukseen paikallisessa päätöksenteossa Internetin avulla, sekä heidän tietoisuuttaan hankkeen tuloksista voitaisiin lisätä.

Konkreettiset tulokset esillä Vaasassa

Vaasan loppuseminaarissa kerrotaan siitä, miten hanke on tavoitteissaan onnistunut ja mitkä ovat projektin konkreettiset saavutukset. On myös syytä pohtia, mitä haasteita sähköinen hallinto tulevaisuudessa sisältää.
 
Vaasa on ottanut hankkeen tulokset huomioon omassa kehitystoiminnassaan kaupungin sähköisten asiakirjojen käsittelyssä. Hankkeen tuloksiin on mahdollista tutustua Vaasassa seminaariesitysten lisäksi näyttelyssä, joka on avoinna koko päivän.
 
Seminaarin päättävässä paneelikeskustelussa suunnataan katseet tulevaisuuteen ja keskustellaan siitä, miten sähköistä hallintoa ja sähköisten palveluiden tarjontaa tulisi jatkossa kehittää
.
Kolme vuotta kestäneeseen projektiin on osallistunut 12 yhteistyökumppania seitsemästä maasta: Liettuasta, Italiasta, Virosta, Isosta-Britanniasta, Tanskasta, Venäjältä sekä Suomesta. Suomesta Itämeri-instituutin lisäksi hankkeessa ovat mukana Tampereen, Turun ja Vaasan kaupungit.
 
Hanketta on rahoittanut Euroopan unioni. INTERREG IIIC North –ohjelmasta tukea projekti on saanut runsaat 720 000 euroa, ja sen kokonaisbudjetti on noin 1,3 miljoonaa.
YlläpitoOliko kukaan teistä paikalla Tritoniassa 22.11.2007? Olen erittäin kiinnostunut kuulemaan siitä, että mitä olivat nämä "konkreettiset tulokset", jotka saavutettiin kolmen vuoden työllä ja 1,3 miljoonalla eurolla.

Millä tavoin Vaasa osallistui tähän projektiin, konkreettisesti? Mitkä olivat työn tulokset?

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #185 on: 30. 11. 2007 16:04 »

Palaute: Vanha P.

Reaktio H.Katajamaen Vasabladet-kirjoitukseen

Kysymykseen, tuhoako foorumeissa tapahtuva kansalaiskeskustelu meidän kulttuuriamme,  ei kukaan voi vastata.  Ilmiö on  joka tapauksessa tullut jäädäkseen.

Meidän kunnallinen  järjestelmämme  perustuu siihen, että on hallinto (virkakunta) ja kansa ja siihen väliin on asetettu poliittinen  elin eli valtuusto ja kh. Tämä duaalinen eli kaksijalkainen järjestelmä toimii aika hyvin ja sillä on saatu aikaan vakautta.

Onko kulttuurimme nyt siis uhattu näiden uusien mahdollisuuksien kuten kansalaiskeskustelu ja foorumit ja blogit ansiosta?.

Kun tarkastellaan toisaalta virkakoneistoa/hallintoa   yhdellä puolella ja kansan valitsemia valtuutettuja toisella puolella, voidaan todeta, että molemmilla on täysin eriävät
lähtökohta-asetelmat.

Hallinto (kaupungin johtajat/virkamiehet)  joutuvat esittämään mihin suuntaan haluavat kaupungin kehitystä johtaa, mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteet, preferenssit  päämäärät, ratkaisut tuleviin ongelmiin ja uhkiin  jne.  Tämän instanssin suunta on tulevaisuuteen, ei niinkään nykytilanteeseen. 

Nämä hankkeet ja ratkaisuehdotukset/prioriteetit  joutuvat nyt valtuuston käsiteltäväksi. Valtuustossa katse on suunnattu lähinnä nykyiseen tilanteeseen, toki myös tulevaisuuteen, sen perusteella miten asioita on esivalmisteltu virkamiestasolla.

Tämä on se seula, jonka kautta asiat etenevät. Yleinen käsitys lienee että yhteisymmärrys näiden kahden ”navan”  välillä takaa vakaan kehityksen ja estää pahimmat möhläykset. Voidaan puhua hyvästä päätöksenteko kulttuurista.

Kun asioita katsotaan taaksepäin, huomataan että impulsseja tulee myös ulkopuolelta.
Kansan parista nousee hankkeita/ ideoita / visiota , jotka tulevat käsittelyyn ja jotka myös hyväksytään.. Historia on tästä täynnä esimerkkejä.  Näin aktiiviset kansalaiset muodostavat periaarteessa vielä kolmannen instanssn.

Kansalaisnäkökulma on usein hyvin perinteellinen ja katseen suunta on usein taaksepäin. ”Näin on tehty muuallakin ja näinon aina tehty jne”. Onhan se selväkin, että aniharva yksityinen ihminen uskaltaa esittää ylipäänsä tulevaisuuden visioita koska on olemassa vaara että tulee leimatuksi.

Onko tämä kolmas tekijä sitten turha? Tarvitaanko sitä?

Vahvistuuko tämä kolmas tekijä vain sen vuoksi, että hallinto/virkakunta on heikko, eikä
ole keskittymässä siihen mikä sille  kuuluu?

Onko nykytilanteen ongelma se, että virkakoneistolla ei ole tulevaisuuden visioita ja se keskittyy vain hallitsemiseen ja että poliittinen valta eli esimerkiksi valtuuston jäsenet ovat keskittyneet enenmän vallitsevien valtasuhteiden vaalimiseen kuin muutoksen edistämiseen, joka on kuitenkin väistämätöntä.

Seurauksena on pysähtyneisyyden tila.  Ei enää pystytä varautumaan tulevaisuuden uhkakuviin, esimerkkinä nyt  vaikka väestö- tai eläke tai mikä muutahansa tiedossa oleva ”pommi”.

Mutta takaisin, ydinkysymykseen,  ”tuhoako tämä uusi kansalaiskeskustelu netissä meidän kulttuuriamme. Vahvistuuko nyt tämä tekijä, kun uusi anonyymi mahdollisuus on keksitty?”

Vastaus on, ehkä alussa,  kunnes on opittu käyttämään työkalua oikein. Ei rock-musiikki ole tuhonut klassisisia musiikkiperinnettä.

Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa syntyy tasapaino näiden kolmen tekijän välille. Kehitys tulee olemaan vakaampi, läpinäkövamppi ja siihen jokainen voi samaistua paremmin.
« Last Edit: 30. 11. 2007 16:04 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #186 on: 14. 12. 2007 12:12 »
Mustasaari  Korsholm-lehdessä ilmestyi tänään 14. joulukuuta 2007 juttu vaasalaisia.info foomumista otsikolla "Mustasaarelaisille oma keskustelufoorumi internetiin".  Jänniattävä nähdä löytävätkö mustasaarelaiset itsensä foorumiin keskustelemaan, laihialaiset ovat sen jo tehneet.

http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/mustasaari_b.pdf
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #187 on: 26. 12. 2007 16:04 »
Kulunut vuosi on ollut vaasalaisia.info kaupunkiblogille voimakasta kavun aikaa. Kävijämäärät ja kuukausittain rekisteröityneiden määrät tuplaantuivat loppuvuodesta.

Nykyisen tason säilyminen riippuu siitä, syntyykö foorumissa kaikkia kiinnostavia uusia aiheita. Foorumissa on nyt n. 31 000 viestiä ja 1130 aihetta. Rekisteröityneita jäseniä on 900. Blogissa on kaikkiaan n. 550 juttua Vaasasta.

Tuleva vaalivuosi tulaee näkymään monin eri tavoin foorumissa ja blogissa.  Ylläpito hakee jatkuvasti uusia ideoita sekä kunnallisvaaliehdollaiden että sivuston  vieraiden käyttääöön.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #188 on: 12. 01. 2008 12:12 »
Naapurikunnat kategoriassa kohdassa Keskustelu sisällöstä - Päälle - kiinni  - käydään mielenkiintoista keskustelua, joka itse asiassa kuuluisi tänne.  Olen kuitenkin jättänyt sen paikoilleen.
« Last Edit: 12. 01. 2008 12:12 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Moderaattori

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #189 on: 17. 01. 2008 16:04 »
Vaasan Ikkuna huomioi blogin ja foorumin 16.01. 2008 puolensivun jutulla ja eilen (16.01.08) valtakunnan media huomasi jutun kaverista joka näpytteli mielikuvituslukuja sähkömittarilukaemiin.

Tunnettuus lisääntyy hitastimutta varmasti:

http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/ikkuna160108.pdf
« Last Edit: 17. 01. 2008 16:04 by Moderaattori »

Offline Original Wiik,

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 2699
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #190 on: 17. 01. 2008 21:09 »
Vaasan Ikkuna huomioi blogin ja foorumin 16.01. 2008 puolensivun jutulla ja eilen (16.01.08) valtakunnan media huomasi jutun kaverista joka näpytteli mielikuvituslukuja sähkömittarilukaemiin.

Huomasin myöskin tuon Vaasan ikkunan artikkelin ja jopa luinkin sen. Positiivinen ja optimistinen juttu.  Olen kuitenkin hieman huolissani että pystytäänkö Laihian osalta tasapainoiseen keskusteluun. Tuntuu siltä että joillakin on niin voimakas pahoinvointi, että palstalla oksentaminen on kroonista. Nyt kun on hilljaista niin vieläkin hanakammin etsitään kohteita joiden päälle voisi oksentaa. Tuosta sain kokemusta illalla, poistinkin sitten suurimman osan omista teksteistäni täysin tarpeettomina itse asian kannalta katsottuna. Sosiaalinen pahoinvointi näyttää olevan kuitenkin niin suuri ongelma palstalla, että joudun varmaan harkitsemaan uudelleen onko minulla syytä osallistua lainkaan keskusteluun jossa ei ole mitään tolkkua.

foliohattu

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #191 on: 17. 01. 2008 22:10 »
Quote
Olen kuitenkin hieman huolissani että pystytäänkö Laihian osalta tasapainoiseen keskusteluun.

On totta, että laihialaiset ovat lähteneet hieman räväkästi ja vähemmän asiallisesti liikkeelle.

Ehkä he tulevaisuudessa rauhoittuvat ja huomaavat, että asiallisella argumentoinnilla saa aikaiseksi paljon mielenkiintoisempia keskusteluja.

Odottelen mielenkiinnolla mitä tulevat kunnallisvaalit tuovat tullessaan. Kaiken kaikkiaan minulla on erittäin positiivinen kutina vaasalaisia.infon vaikutuksesta Vaasan tulevaisuuteen.

Heikki Herja

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #192 on: 18. 01. 2008 05:05 »
Minäkin uskon tämäntyyppiseen kansalaisdemokratiaan.  Oikeastaan asian ydin on juuri tässä.  On mielenkiintoista nähdä milloin tätä konseptia vastaan alkaa todellinen hyökkäys.

Se että virkamiehet puristavat kätensä nyrkkiin ei ole mikään ihme.  Mutta eivät voi mitään.  Aivan oma lukunsa on ns. vanha media, joka on tottunut siihen että kaikki totuudet kulkevat toimituksen suodattamien lävitse.

Tulevat kunnallisvaalit tulevat muuttamaan paljon ja se on yksinomaan foorumien ja blogien ansiota.  Monet merkittävät vaikuttajat tulevat siirtämään puheenvuoronsa nettiin.   On selvää että vanha media ei katsele tätä suopeasti, vaan ryhtyy hyökkäykseen.

Tuolla laihiaketjussa sanottiin jotain sellaista että aikaa on vähän tai juhannukseen saakka.

foorumihaukka

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #193 on: 18. 01. 2008 08:08 »
Miksi täällä ei käytetä asioista oikeita sanoja?  Tuo vanha media tarkoittaa Vaasassa Pohjalaista ja Seinäjoella Ilkkaa. Eivät nämä ole ensisijassa huolestuneita siitä että tärkeät vaikuttajat siirtyvät nettiin, vaan siitä että menettävät mainostuloja.

Kaikkien ennusteiden mukaan tulevissa kunnallisvaaleissa tullaan käyttämään enemmän rahaa kuin koskaan ennen.  Tästä on kysymys.   Vanhan median kannalta kansalaismielipiteet, sananvapaus yms. on vasta toisella tai kolmannella sijalla.

Eiväthän toimitukset nytkään päästä lävitse kuin suodatettuja mielipiteitä.  Sitä kutsutaan editoinniksi.

Kehotan vaasalaisia.info foorumin ylläpitäjiä muttamaan vapaaehtoinen toiminta kaupalliseksi.  Poimikaa nyt marjat mättäiltä kun niitä on runsaasti tarjolla.

Offline koirasmartta

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 103
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #194 on: 18. 01. 2008 13:01 »
Millä tavoin tämä hyökkäys tapahtuu ja ketkä hyökkäävät?

Offline Oksanen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
 • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #195 on: 19. 01. 2008 10:10 »
On aivan totta että ilmäpiiri blogeja ja foorumeita kohtaan on kiristymässä. Näen kehitykselle kolme syytä, jotka kaikki liittyvät yhteen,  mutta niitä on helpompi käsitellä erikseen.

Printtimedia on hyvin huolissaan vaalirahoituksen siirtymisestä heidän kontrollinsa ulkopuolelle nettiin  Ainoa keino hillitä tätä on blogien ja foorumien merkityksen väheksyntä. Tämä vaihe on varmasti tulossa.

Toinen seikka joka kohdistuu vapaata virtuaalista ilmaisua kohtaan on halu rahastaa.  Meillä on jo nyt esimerkkejä foorumien ylläpitäjille langetetuista tuomioista.  Selvää on että tilanne huokuttaa myös hämäräyrittjiä.  On helppo syöttää foorumeille tekstejä, joihin voidaan sitten puuttua.

On myös iso joukko lakimiehiä, jotka jo nyt skannaavat foorumeita tarttuakseen mielestään otolliseen täkyyn.

Kolmas ja tärkein syy on blogien ja foorumeiden vallan kasvaminen.  Hyvä ja asiallisesti moderoitu foorumi, jolla käydään merkittävää keskustelua, on monelle vaaran paikka.  Tässä ei liene syytä eritellä aihetta erikseen. Jokainen ymmärtää mitä esimerkiksi kaavoitukseen ja rakennusoikeuksiin liittyvän korruption paljastaminen merkitsee tai virkamiesten valvonnan laiminlyöntien paljastuminen merkitsee hallinnon uskottavuudelle.

Foorumit tulevat nousemaan julkiseeen keskusteluun myäs foorumien sisäisten muutosten vuoksi.  Foorumit eivät ole enää paikkoja, joissa väärin kohdeltu, väärinymmärretty nousee puolustamaan itseään, vaan foorumeissa myös manipuloidaan lukijoita.

Näyttäisi siltä että useiden merkittävien foorumeiden ”sisälle” on kasvanut moninainen manipuloitsijoiden joukko, joka muodostaa ennalta sovittuja tai spontaaneja joukkoja, joilla kaikilla on samansisältöinen päämäärä.  Kysymys ei siis ole vain multipersoonallisuuksien toiminnasta.

Tällä foorumilla on Laihiaa koskevissa kirjoituksissa tämän tyyppisiä piirteitä.  Mitä vaikutusvaltaisempi foorumi on, sitä ovelimmiksi tulevat myös ne, jotka haluavat  vaikuttaa johonkin tiettyyn suuntaan.

Tämä aiheuttaa ylläpidolle ja moderoinnille aivan uusia vaatimuksia mutta myös foorumien lukijoiden on oltava entistä valppaampi.  Medialukutaito kun ei ole mikään synnynnäinen ominaisuus.
« Last Edit: 19. 01. 2008 11:11 by Oksanen »

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #196 on: 19. 01. 2008 10:10 »
Oli miten oli, niin vastuu on aina lukijalla ja ymmärrys.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #197 on: 19. 01. 2008 10:10 »
"Oli miten oli, niin vastuu on aina lukijalla ja ymmärrys."

Asia ei ole aivan näin. Tämänpäivän Pohjalaisessa oleva uutinen päätoimittaja Mantilan saamasta tuomiosta kertoo että myös vastaava toimittaja (ylläpito) ja kirjoittava joutuvat vastuuseen herjaamisesta.

Jos esimerkiksi tässä foorumissa herjauksen tuntomerkit toteutuvat, niin käräjäoikeus käsittelee vain ko. tapausta.  Täällä käydyllä moraalikeskustelulla ei ole mitään vaikutusta tuomioon.

Jos tällainen foorumi halutaa säilyttää,  niin se edellyttää mielestäni myös kollektiivista vastuuta.  Epäilyttävästä kirjoituksesta on heti tiedotettava ylläpidolle.  Sitä varten on sivulla nappula.

Toinen sekka on pätevien vapaaehtoisten moderaattoreiden tekemä työ.  Esimerkiksi tästä viikonlopusta eteenpäin.  Foorumilla ei ole moderaattoreita.  Moderointi jää ylläpidon harteille.

Tehtävä on yksin melko raskas tilanteessa, missä vaikkapa nyt Kondiosketju tuntuu herättävän suuria intohimoja.

Kehottaisinkin kaikkia kirjoittajia miettimään tarkoin sanomansa sisällön.  Sivuston kirjoitusten tasoa seurataan nyt useammalta taholta.
« Last Edit: 19. 01. 2008 11:11 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #198 on: 19. 01. 2008 15:03 »
ymmärrän oikein hyvin "Vaasalaisen" huolen keskustelujen luonteesta. Nettiblogin ylläpitäjä on vastuussa keskustelun tasosta mutta vastuu on myös kirjoittajalla.

Minulla ei ole kunnollista ohjetta miten kirjoittaa, sitten pitäisi plarata lakikirjaa ja etsiä kullekkin sanalle
merkityksen vieläpä sanakirjasta oikeuksien ennakkopäätöksistä. Menee hankalaksi.

Kyllä sanansäilää saa käyttää, mutta harkitusti. Käytetään sivistyneitä sanamuotoja.
Jos sanoo jonkun valehtijaksi, niin sen voi ilmaista toisin esimerkiksi ettei asiaa oikein muista tai
totuus on kirjoittajalla muuntunut.

Nimimerkki ei pelasta vastuulta. Täytyy sanoa, että isoveli valvoo, me jätämme aina merkin kun käymme tietokoneella. Poliisilla on tietokonealan huippuasiantuntijat, ei nimimerkki pelasta, ei sen taakse voi piiloutua.

Pääministeri Vanhasen entinen morsian, rva Ruusunen on nostanut syytteen noin  kymmentä  nettinimimerkkien takaa solvanneita henkilöitä vastaan. Jo aiemminkin on tullut langettavia tuomioita ja julkisen sanan neuvosto on asiaa käsitellyt, mutta sillä ei ole tuomiovaltaa, mutta tuomio-istuin kyllä ottaa tuomiossa huomioon JSN kannan.

Tästä oli minun kanssa aikaisemmin väittelyä ja viisastelua, että minä olisin joku poliisi. Poliisi- ja tuomiovalta on heillä, ei suinkaan minulla. Mitä keinoja poliisi käyttää tietokonerikollisuuden jäljittämiseksi, en ole kysellyt sitä poliisilta ja tuskinpa he tuskin vastaisikaan kysymyksiini.

Otetaan herrasmiestavat ja kunnioitetaan toisen mielipidettä vaikka se ei olisikaan omani.
Sillä pärjätään ja varotaan menemästä kiivaimmassakaan keskustelussa henkilökohtaisuuksiin.
Sivistyneet sanat kunniaan, niin hyvin mennään.

Pentti Suksi
« Last Edit: 20. 01. 2008 18:06 by pentti suksi »

Offline T.Tyly

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 488
  • View Profile
Re: Vaasalaisia keskustelufoorumi
« Reply #199 on: 20. 01. 2008 17:05 »
Olen sitä mieltä että kaikki vähänkin herjaukseen liittyvät viestit heti pois.  Ei niillä ole mitään tekemistä sanomisen vapauden kanssa.
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!