Author Topic: Virkamiesmoraali  (Read 265509 times)

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #160 on: 17. 05. 2006 10:10 »
M. Eurola on ottanaut kantaakseen syllisyyden taakan mitä tulee bordellilaskuun.  Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin: mitä hän saa tästä jalosta teosta korvauksesksi tai mitä KPO saa?

Vaasan yöelämää tuntevat hieman ihmetelevät lehtikirjoituksia.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline sepi

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 26
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #161 on: 17. 05. 2006 19:07 »
Ja jos ruvetaan tonkimaan, niin tämä esimerkki tuskin on ainoa...... = (

foliohattu

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #162 on: 18. 05. 2006 21:09 »
Quote
Kerrankin Vaasa on valtakunnan uutinen. Ilmeisesti koko käsittelyn ajan, aina tuomion lukemiseen saakka. Joku voisi arvioida paljonko julkisuus olisi tullut maksamaan ilmoitusmarkkoina ja joku toinen miten tehokasta tämä "mainonta" on Vaasan maineen kannalta.

Samaa voitaisiin kai miettiä sitten kun ilmoitetaan, että "sori, asuntomessut on peruttu - valitettiin liikaa". Viimeinen sammuttaa valot ja maksaa laskun... Taitaisi olla ensimmäiset asuntomessut, jotka kaatuisivat paikallisten vastustukseen. Absurdia, mutta totta.

Asuntomessujen peruminen antanee 'tosi positiivista' kuvaa kaupunkilaisista, valtuutetuista ja virkamiehistä. Kertonee myös Vaasaan muuttoa harkitseville, että kannattaa ehkä muuttaa kuntarajan tuolle puolen tai sitten jäädä kehä kolmosen sisäpuolelle.

Samaa sarjaahan tämä virkamiesten voitelu KPO-tapauksessakin on. Mikään ei etene ilman kunnon voitelua. Ilman voitelua kun yrittää niin valittajat kaatavat hankkeen.

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #163 on: 18. 05. 2006 22:10 »
Samaa voitaisiin kai miettiä sitten kun ilmoitetaan, että "sori, asuntomessut on peruttu - valitettiin liikaa". Viimeinen sammuttaa valot ja maksaa laskun... Taitaisi olla ensimmäiset asuntomessut, jotka kaatuisivat paikallisten vastustukseen.
Kyllä nämä kaatuvat muuhun kuin mahdolliseen valitukseen tai vastustukseen. Onhan se täällä aika pätevästi todistettu. Toki on helpompi syyttää muita kun katsoa peiliin.

Offline Toope

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 467
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #164 on: 19. 05. 2006 06:06 »
Älä kerro
kateelle,
kade kertoo
Jaatiselle ja
joudut
pelistä
pois

Offline utopisti

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 12
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #165 on: 19. 05. 2006 08:08 »
Uskon, että kaupunginjohtajamme vain tarkoittivat hyvää kaupungille. Tarvittiinhan sitä alikulkua. ABC.lläkin vipinää riittää (en ole käynyt.) Pari sataatuhatta ylimääräistä ei nyt paljon ole kaupungin rahoissa. Molemmilla johtajillamme on pieniä mukuluita ja työtön vaimo kotona. Vähän rentoutusta ja hauskaakin pitää elämässä olla.

Petri

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #166 on: 19. 05. 2006 08:08 »
Uskon, että kaupunginjohtajamme vain tarkoittivat hyvää kaupungille. Tarvittiinhan sitä alikulkua. ABC.lläkin vipinää riittää (en ole käynyt.) Pari sataatuhatta ylimääräistä ei nyt paljon ole kaupungin rahoissa. Molemmilla johtajillamme on pieniä mukuluita ja työtön vaimo kotona. Vähän rentoutusta ja hauskaakin pitää elämässä olla.

No alikulkua tarvitsi lähinnä KPO saadakseen osansa Kivihaan liikennevirroista.

doctor

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #167 on: 19. 05. 2006 22:10 »
Kiitos Pentti. Mies-sika on on sika vaikka on omasta puolueesta. Onkohan yhdessäkään valtuuston naisessa "m..naa"?  Olispa se vihreiden punapäinen juristi vielä valltuustossa.

doctor

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #168 on: 20. 05. 2006 07:07 »
Vertailun vuoksi: Läääketehtaat ovat kautta aikojen olleet halukkkaita järjestämään "koulutustilaisuuksia" lääkäreille, aikaisemmin melko eksoottisissakin paikoissa.

Nykyään on käytäntö sellainen, että lääketehdas ottaa yhteyden työantajaan ja kertoo tarkan ohjelman tilaisuudesta johon lääkäreden halutaan osallistuvan. Julkisella sektorilla työnantaja tekee päätöksen osallistujasta. Lääketehdas maksaa matkan ja normaalit ruoat ja työntantaja palkan. Tilaisuudet ovat nykyään poikkeuksetta ihan oikeasti korkeatasoisia koulutustilaisuuksia. Kuntaliitto ja lääketeollisuus on yhdessä tehnyt suositukset (2003) menettelytavoista, jotta vältyttäsiin lahjusepäilyistä.

Olisikohan Kuntaliitolla ja jollain elinkeinoelämän järjestöllä syytä tehdä vastaavanlainen suositus kuntien virkamiehillekin kun lain määräysten tulkitseminen on juristeillekin kovin vaikeaa? Minulle jäi lehdistä epäselväksi minkäläainen hyväksyntä Kouhilta oli reissuille. Taisi tulla jälkikäteen? Olisko kaupunginhallitus todella , kuten Kouhi väittää, hyväksynyt liikesuihkukoneella tehdyt yhteydenpitoreissut, jos virkamiehet tällaiista olisvat esittäneet?  Jos olisi, niin olisikohan tuossa uudelleenarvioinnin paikka? Kaupungin talous ei lasten kynäpuutteineen taida olla liian hyvässä jamassa moiseen tuhlailuun.

Jos  kestitseminen NÄYTTÄÄ lahjonnalta on se jo tuomittavaa. Virkamiehen toimien täytyy NÄYTTÄÄ ulospäin puolueettomalta. Jos Keskon johtajana tai veronnmaksajana olisin tavannut virkamiehemme KPO:n kanssa Saariselällä tai Tallinnan yössä, niin se olisi NÄYTTÄNYT pahalta. Ihan siitä riippumatta onko pöydässä lasia juotu tyhjäksi vaiko vaan kostutettu kieltä.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #169 on: 20. 05. 2006 15:03 »
Vaasalaista kunnallispolitiikkaa pitkään seuranneet sanovat, että tämä nykyinen on pientä siihen verrattuna, mitä joskus on ollut.  Monet muistelevat kaiholla Ursinin aikoja ja "Kuparisaunaa", jonka baarikaapin kulmaan eräskin johtavassa asemasa ollut kolautti päänsä sillä seurauksella että joutui sidottavaksi.

Klassinen oli myös eräs entisistä hankintapäälliköistä, joka aina joulukuussa tapasi ilmoittaa kodinkoneliikeille, joista hankki kaupungin asuntoihin kodinkoneita, mitä haluaa joululahjaksi.

Kaupungin kahvitunneilla puhutaan myös rakennuspuolen mestarista, joka hankki uuden omakotitalonsa tiiilet kaupungin kustannuksella, mutta laskuun kirjoitettiin salaojaputkia kun kaupungin salaojaputkia vaatinut alue oli sattumalta rajanaapuri.

Paljon on myös puhuttu erään kuntoutushoitoa antavan laitoksen ilmaisista etuseteleistä kaupungin ylimmälle johadolle ja paljosta muusta.  Suurin osa lienee kuitenkin pahanilkisten ihmisten ilkeän mielikuvituksen tuotetta. Niin kuin tämäkin.

CGURU

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #170 on: 20. 05. 2006 18:06 »
- Kunnan hierarkia : Virkamiehet ja päättäjät / Voitelut ja Lahjakortit

- Työnjohtajat      : Yli jäävä tarpeellinen rakennusmateriaali

- Työntekijät        : Vessapaperi, kynät ja paperiliittimet

  Eli sosiaaliset edut näin rakennusboomin juhlavuonna.

Offline S-syväkurkku

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 260
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #171 on: 21. 05. 2006 11:11 »
Kunnanhallinnon muuttuminen entistä enemmän virkamies vetoiseksi on tehnyt tilaisuuden väärinkäytöksiin.  Vastuuhenkilöiden määrän kasvu ja esimiesten ”vastuunpakoilu”  on lisännyt mahdollisuuksia omaan pussiin pelaamiseen.  Luottamushenkilöille ei muodostu hallinnosta kokonaisnäkemystä, kun virkamiehet tekevät lisääntyneen valtansa mahdollistamana Päätösluetteloilla ratkaisut hallinnon linjasta.  Päätösluetteloiden määrä on 2000 luvulla noussut jokaisessa hallinnon alueessa räjähdysmäisesti. Tämän jokainen voi todeta selaamalla netistä hallintokuntien päätökset.  Määrällisesti runsain esimerkki löytyy kaupunginhallituksen Yleisjaoston listoilta.

Muuttamalla johtosääntöjä on voitu lisätä päättävien virkamiesten määrää ja sitä kautta on mahdollistunut muokata päätösten avulla luottamushenkilöt sivuraiteelle, sillä kenen luottamushenkilön aikaa riittää jokaisen asian tarkistamiseen.  Johto- ja toimintasääntöjen muutos on tuonut samalla lisääntyvän epäselvyyden kunnan hallintoon.  Tästä esimerkkinä kaupungin johtajan ulkomaan matkat.  Vielä Juhani Turusen aikana kaupunginjohtajien ulkomaanmatka luvat myönsi kaupunginhallitus. Vuosilomien suhteen oltiin niin tarkkoja ettei kaupunginjohtajisto voinut pitää vuosilomiaan yhtä aikaa, vaan aina piti olla jonkun kolmikosta paikalla.

Kautta-aikojen on kunnan palveluksessa olevien työntekijöiden, niin virassa, kuin toimessa ja tuntipalkalla työskentelevien ollut mahdollista syyllistyä väärinkäytöksiin, mutta suuruusluokat ovat vain tänään toista luokkaa.  Entiseen aikaan karkeimmat virkamies väärinkäytökset rankaistiin ja alempiasteiset saivat käteensä lopputilin.  Tänä päivänä ei toimenpiteisiin ryhdytä kovinkaan helposti, koska siinä saattaa omatkin housut kastua.  Tässä mielessä toivoisi ensisijaisesti luottamushenkilöiltä korkean moraalin kasvua ja vaivannäköä tutustua Kuntalakiin ja hyviin hallintotapoihin.  Tämä sen takia ettei tule julkisuuteen lausuttua näkemyksiä joilla ei ole katetta.  Tämä koskee erityisesti kaupunginhallituksen, sekä lautakuntien ja johtokuntien puheenjohtajia.

Tässäkin asiassa: Konsultit toimikaa!

CGURU

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #172 on: 21. 05. 2006 12:12 »
Syväkurkun tiivistelmä on oikea läpileikkaus tilanteesta, joka on seurausta pitkästä perinteestä
 kuntamme historiassa.

 Vain sosialisoitavat asiat ja esineet ovat ehkä muuttaneet muotoaan, tai kallistuneet.
 Homma vain on karannut käsistä laajuutensa, sekä rutinoitumisensa ohella.

 Edustajiamme on aina hommaan pyrkiessään kiinnostanut tämän epäkohdan setviminen,
 mutta ajan myötä, sekä asioiden ja tilanteiden nopean vaihtumisen, sekä laajentumisen
 seurauksena, hyväksyntä selän kääntäen lieventää vastuuntuntoa, joka on tarkoitettu
 käytännössä lähinnä oman eturyhmän käyttöön.

 Tätä moodia tukee myös klassinen sanonta: Seura tekee kaltaisekseen,
 joten "maailmanparannus" kuntalaisten nimeen ja aatteena, tulee kyseeseen
 lähinnä lähestyvien vaalien, tai muiden virkojen valintojen yhteydessä.

 Eli yksinkertaisesti "paska" on jo ollut housuissa pitkään ja sitä ei siivoa mitkään
 hyper rakennusboomit julkisten varojen leikkausten kustannuksella.

 Hyväksytään siis epäkohta vain edelleen kehityksen nimeen ja annettakoon
 kuninkaille, mikä kuninkaille kuuluu, joko laatuviinojen, tai laiturivärkkien muodossa,
 kieltämättä kuitenkaan niitä paperiliittimiäkään.
Offline luopio

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 225
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #173 on: 21. 05. 2006 16:04 »
Jos tilataan vinna pöytään mutta jättää vähän lasin pohjalle, niin ei se ole lahjuksen vastaanottamista. Jos käy bordellissa mutta jättää ..tta. on se vain tavanomaisen vieraanvaraisuuden vastaanottamista.  Jos isäntä tarjoaa tuntemattomille meihille niin eihän siitä voi ketään syyttää.
Uskooko joku?

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #174 on: 21. 05. 2006 22:10 »
Suksi on oikeassa.

Jouduin todistamaan asiaan liittyvän keskustelun.

Eräs nainen oli kovasti kiihtynyt syyttäjän julkeudesta. "Häpäissyt Lumion vaikka Lumio on pystynyt todistamaan olleensa muissa seksiklubeissa eikä Eurolan kanssa bordellissa". Hänestä syyttäjän pitäsi saada rangiastus kun on syyttänyt noin törkeästi hänen ihannoimaansa miestä. Tämä sisar on ryössä kaupungilla - ylittänyt jo keski-iän.

Toinen väitti, ettei Lumion esittämissä todist-kuiteissa eissa ollut kellonaikoja. Oli kuulemma ehtinyt käynyt sekä klubeissa että Max-bordellissa.

Kolmas epäili että kotona on jo melkoiset (ja ehkä riitävät) rangaistukset tulleet...kuten esim . M. Vehkaojan mahdollisuuksien hiipumista seuraavissa vaaleissa tämän jupakan takia.   Toinen vielä epäili syyttäjien loppuva maasta syyttäjä saisi itse tuomion, jos syyte on väärä eli  ei johda tuomioon.

Itse kuulun sellaisen femakkoleiriin, jossa suhtaudutaan "meidän poikien leikkeiihin" tuomitsevasti. Ja Suksen tavoin ihmettelemme suuresti joidenkin naispoliitikkojen väheksyviä lausuntoja. Onko kukaan naispoliitikko antanut yhtään kritiikkiä?

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #175 on: 22. 05. 2006 07:07 »
Nyt näyttää monelta täällä unohtuvan, että lain mukaan on syyllinen "vasta kun syylliseksi todistetaan".

En arvaile kuinka tässä ko. jutussa käy, mutta tuomitseminen etukäteen tai tuomitseminen vaikka tuomioistuin vapauttaisi, omasta mielipiteestä kiinni pitäminen ja ennen kaikkea mielipiteen ääneen huutaminen  tyyliin "kyllä ne vapautuksesta huolimatta olivat syypäitä", on myyräntyötä koko järjestelmän legitimiteettiä kohtaan. En tietenkään tarkoita etteikö saisi olla omaa mieltään.

Itseäni tässä(kin) oikeustapauksessa kiinnostaa lähinnä syyttäjän motiivit ja se, pystyykö tuomioistuin ottamaan mahdollisessa langettavassa tuomiossa huomioon syytettyjen julkisen mestauksen jo ennen tuomion julistamista, tyyliin bodom.
« Last Edit: 22. 05. 2006 07:07 by sähköjänis »

doctor

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #176 on: 24. 05. 2006 21:09 »
Minulle on selvä signaali syytteessä olevien alhaisesta moraalista kun eivät itse ole pyytäneet virkavapautta. Sen pyytäminen heti syytteen lukemisen jälkeen olisi voinut hieman tuoda arvostusta takaisin.

Selvä on signaali myös kaupunginhallituksen moraalista kun ei tähän uskalla puuttua. Sehän on kai kokoontunut syytteen lukemisen jälkeen.

Valtuuston reaktiota odotan. Sieltä pyrkii aika moni eduskuntaan...

Offline S-syväkurkku

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 260
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #177 on: 25. 05. 2006 06:06 »
Kaupunginjohtaja Markku Lumio perui työhakemuksensa, joten hän tunnustaa virheensä ja on Vaasan vanki.

Offline pave

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 66
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #178 on: 25. 05. 2006 12:12 »
Kaupunginjohtaja Markku Lumio perui työhakemuksensa, joten hän tunnustaa virheensä ja on Vaasan vanki.
Voiskohan Halosen Tarja vapauttaa meidät Markusta. Olis se niin armeliasta ja hyvällä muistettais.

tsailor

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #179 on: 25. 05. 2006 15:03 »
Hienoa, jos saamme pitää Vaasassa nykyiset kaupunginjohtajamme! Toivon sitä vilpitttömästi.
Muistan lapsuusvuosiltani Vaasassa esiintyessäni Kuula-Opiston kevätmatineassa kaupuginjohtajan, joka istui konsertissa vain siihen saakka, kun lähisukulaislapsi oli esiintynyt. Sitten hän otti ja lahti.

ps Vaasa on ollut aika rankka paikka lapselle kasvaa. Kyräilyä, oman edun tavoittelua, tuomitsemista, kertakaikkisen ihmeellistä ilmapiiriä.

tsailor

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #180 on: 25. 05. 2006 15:03 »
[

Olemme olleet varmasti joskus samalla luokalla:-)
Joka tapauksessa, terävää tekstiä kirjoitat.
Quote

Jos muistat sen häirikön luokaltasi, joka oli verbaalinen kyky, visuaalinen lahjakkuus ja jolla oli aboluuttinen sävelkorva, niin olemme olleet samalla luokalla.


EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #181 on: 26. 05. 2006 11:11 »
Lainaus tsailor

Quote
Hienoa, jos saamme pitää Vaasassa nykyiset kaupunginjohtajamme


Olisi mukava kuulla perustelut  mitä "hienoa" se sitten olisi ?

Offline T.Tyly

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 488
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #182 on: 26. 05. 2006 11:11 »
No, pentele. Vaasa pysyy otsikoissa!
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #183 on: 26. 05. 2006 15:03 »
lainaus S-syväkurkku

Quote
Vaasan kaupunginvaltuusto kokonaisuudessaan kantaa vastuun alaistensa toiminnasta ja myös siitä moraalisesta rappiosta joka on valtaamassa kaupunkimme virkamiehistön.


Voikos tuon paremmin sanoa !!!

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #184 on: 06. 06. 2006 21:09 »
KHO:n päätös Kettusen jutussa

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksen Jyväskylän ex-kaupunginjohtaja Kettusen 200 000 "kultaisesta kädenpuristuksesta". Sen mukaan kaupunginhallitus ylitti valtuutensa. Asiasta valitti SKP:n kaupunginvaltuutettu Riitta Tynjä.

Lue lisää
Päätös on luettavissa KHO:n nettisivuilla http://www.kho.fi/
« Last Edit: 06. 06. 2006 21:09 by Reino Kolmonen »

Petri

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #185 on: 21. 06. 2006 05:05 »
Tänään pitäisi tulla tuomio lahjusoikeudenkäynnistä.

Offline Ozzy

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 187
 • Gender: Male
 • Muista aina lähdekritiikki!
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #186 on: 21. 06. 2006 10:10 »
Vaasan käräjäoikeus hylkäsi pääosan lahjussyytteitä
21.06.2006
Vaasan käräjäoikeus on hylännyt pääosan Vaasan kaupungin johtoa ja Osuuskauppa KPO:ta vastaan nostetuista lahjussyytteistä. Käräjäoikeus katsoi vaasalaisvirkamiesten syyllistyneen lahjusrikkomukseen Tallinnan matkan osalta.

Markku Lumio, Heikki Lonka ja Heikki Vehkaoja jätettiin kuitenkin rangaistukseen tuomitsematta. Heidän on korvattava silti valtiolle saamansa etu.

Osuuskauppa KPO:ta ja sen toimitusjohtaja Martti Eurolaa, kuten myös Vaasan tiepiirin entistä johtajaa Juhani Salosta vastaan nostetut lahjussyytteet hylättiin kokonaisuudessaan. Vaasan käräjäoikeus antoi päätöksensä tänään.

Lähde: YLE Pohjanmaa
Demokratia on muutakin kuin enemmistöpäätös!

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #187 on: 21. 06. 2006 11:11 »
Lainaus Ozzy

Quote
Vaasan käräjäoikeus on hylännyt pääosan Vaasan kaupungin johtoa ja Osuuskauppa KPO:ta vastaan nostetuista lahjussyytteistäMitenkähän syyttäjä reakoi,aikooko valittaa tuomiosta?

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #188 on: 21. 06. 2006 15:03 »
Vaasan käräjäoikeuden tekemä nahkapäaätös herätti heti julkitulonsa jälkeen kuumia tunteita.  Tämän kirjoittajalle soitti "tavallisesti ns. hyvin asioista perilla oleva taho" ja sanoi että jos tutkimusjohtaja ja syyttäjä olisivat todella tietäneet, mistä Tallinnassa päätettiin niin tuomioolisi ollut aivan eri luokkaa.

-Mistä siis päätettiin, kyselin tältä salaliittoteorioita rakastavalta tutultani.

-Tallinnassa päätettiin KPO:n tai laajemmin S-ketjun tulosta aivan Vaasan ydinkeskustaan.  Kun tämä kuvio aikanaan selviää, niin samalla selviää moni jarrutus ja epäselväksi jäänyt asia, sanoi Taho.

Uteluista huomimatta hän ei suostunut sanomaan enenpää, joten sanominen kirjataan tässä osastoon HMU (Hevosmiesten uutisia)  tai eihän sitä koskaan tiedä?

Offline Ihmettelijä

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 1
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #189 on: 21. 06. 2006 15:03 »
Eipä tullut tuomiota, vaikka syyllisiksi todettiin. Kunnia  kumminkin meni Vaasan kaupungin johdolta ja kaipa joku on lahjan antanut kun sen arvokin pitää valtiolle korvata.
Erikoinen on jutun tuomio, mutta varmaan herrat jatkavat reissuselvitystä hovissa.
Nyt ei tainnut totuus vielä oikein paljastua.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #190 on: 21. 06. 2006 17:05 »Kun tuomiopäivän pasuuna alkaa soida,
maataan vain hiljaa haudassa,
ja teeskennellään,
ettei me kuulla sitä !

juhani

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #191 on: 22. 06. 2006 07:07 »
Onnittelut ja kiitos Vaasan johtajille (ja prisman tirehtööreille) pahantahtoisen ja epäreilun moitteen mallikkaasta kestämisestä, kiitokset tuomioistuimen ja puolustuksen jäsenille asiallisesta toiminnasta asiattoman räyskytyksen keskellä ja piikkisiä risuja sekä omantunnonvaivoja turhan, kaikkia vaasalaisia vahingoittavan rähäkän alkuunpanneille ja ylläpitäneille nilkeille. 

Kaikille asianomaisille toivon vastedes itsensä vertaisia arvostelijoita, työkavereita ja seuraa.         

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #192 on: 22. 06. 2006 08:08 »
Terve järki auttaa määrittelemään vieraanvaraisuuden rajat

Aika ajoin käydään keskustelua siitä, miten tarjottuun vieraanvaraisuuteen liiketoiminnassa ja yleensä työtehtävissä tulisi suhtautua. Asia nousee esille varsinkin silloin, kun julkisuuteen tulee väärinkäytöstapauksia, joihin viranomaiset ovat puuttuneet.

Metsähallitusalaisetkin kysyvät usein ainakin lakimiehiltä sitä, mikä on se raja, jolloin tarjotusta vieraanvaraisuudesta tulee kieltäytyä. Moni arvelee, että kysymykseen on saatavissa selkeä ja yksiselitteinen vastaus. Näin ei asia kuitenkaan valitettavasti ole.

Asiaa on liikelaitoksessa tarkasteltava sekä rikoslain lahjoman vastaanottamista koskevan kiellon kannalta sekä verotuksellisesta näkökulmasta. Viimeksi mainittu tarkoittaa sitä, milloin vastaanotettu etuus muodostuu saajalleen veronalaiseksi tuloksi. Tämän vuoksi Metsähallituksessa ollaan luomassa toimintaohjeita, jotka tulevat helpottamaan ratkaisujen löytämistä.

Milloin sitten kyse on kielletyn lahjoman vastaanottamisesta? Lahjoman
vastaanottokielto koskee virkamiesten lisäksi julkisyhteisön, siis myös liikelaitoksen palveluksessa olevia. Vaikka näitä periaatteita määritettäessä lähtökohtana onkin ollut julkishallinnon virkamiehet ja heidän kanssakäymisensä yrityselämän edustajien kanssa, soveltuvat periaatteet varsin hyvin myös silloin, kun harjoitetaan liiketoimintaa, kunhan samalla käytetään tervettä järkeä. Voidaan kuitenkin yleisesti todeta, että tiukimmat periaatteet koskevat tuomioistuinlaitoksen tuomareita (ehdoton kielto), sen jälkeen muussa kuin liiketoiminnassa työskenteleviä ja jonkin verran väljemmin liikelaitoksen liiketoimintaa. Tämä on hyvä tietää silloinkin, kun olemme itse tarjoamassa vieraanvarasuutta omille yhteistyökumppaneillemme.

Lahja vai lahjoma?

Väittäisin kuitenkin, että kun otamme tai tarjoamme lahjoman eli ylitämme selvästi kielletyn rajan, tiedämme näin tekeväämme. Kun on kysymys tilanteen edellyttämästä kanssakäymisestä ja siihen liittyvästä vieraanvaraisuudesta, kuten ravintolaillasta tai muusta kestityksestä, tiedämme varmasti, ettei kyse ole lahjomasta. Samoin tiedämme, että jos meille palvelujen tuottamisesta tarjouksen tehnyt yritys tarjoaa meille ja mahdollisesti perheellemme lomamatkan, emme voi ehdotukseen suostua. Samoin ylitämme kielletyn rajan, jos saamamme tavanomaiset lahjat tai kestitykset samalta osapuolelta muodostuvat niin mittaviksi, etteivät ne enää ole tavanmukaisia. Lahjoman saajana voi olla henkilö itse, hänen sukulaisensa tai hänelle tärkeät yhteisöt tai muut tahot

Lahjomassa onkin kysymys siitä, että otamme vastaan lahjan tai muun edun, jolla on vaikutusta siihen, miten toimimme. Emme pysty enää suhtautuman lahjoman antajaan asiallisesti, ja meidän on vaikea esimerkiksi tehdä hänen kannaltaan ikäviä päätöksiä. Jäämme väärällä tavalla kiitollisuuden velkaan. Eri henkilöihin pystytään tietenkin vaikuttamaan eri tavalla. Tämän vuoksi ei kriteeriksi voida määritellä pelkästään sitä, miltä meistä itsestämme tuntuu, vaan hyvä mittapuu tämän ohella on pohtia sitä, miltä asia näyttää ulkopuolisen silmin.

Kaikki tapaukset eivät tietenkään ole selviä. Vaikeimmin ratkaistava kysymys lienee suhtautuminen yhteistyökumppanien ja vastaavien tarjoamiaan matkoihin. Jos kyse on lomamatkasta, kielletty raja ylittyy. Muussa tapauksessa tilanne on jo vaikeampi. Kuitenkin meidän on hyvä muistaa, ettei näitäkään etuuksia tarjota pyyteettömästi, vaan taustalla on tavoite vaikuttaa. Tämän vuoksi olisi parempi, että suunnittelemme toimintamme niin, että toiminnan kannalta tarpeelliset matkat voidaan suorittaa Metsähallituksen omalla kustannuksella. Esimerkiksi valtion budjettisidonnaisia laitoksia sitoo valtiovarainministeriön määräys, jonka mukaan ulkopuolisten kustantamat matkat on hyväksytettävä esimiehellä ja eräissä tapauksissa laitoksen johdolla.

Jorma Karttunen
Metsähallituksen johtava lakimies


http://www.metsa.fi/metsavaltio/03_00/lahjus.htm

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #193 on: 22. 06. 2006 15:03 »
Onnittelut ja kiitos Vaasan johtajille (ja prisman tirehtööreille) pahantahtoisen ja epäreilun moitteen mallikkaasta kestämisestä, kiitokset tuomioistuimen ja puolustuksen jäsenille asiallisesta toiminnasta asiattoman räyskytyksen keskellä ja piikkisiä risuja sekä omantunnonvaivoja turhan, kaikkia vaasalaisia vahingoittavan rähäkän alkuunpanneille ja ylläpitäneille nilkeille. 

Kaikille asianomaisille toivon vastedes itsensä vertaisia arvostelijoita, työkavereita ja seuraa.         
Reissut on tunnustettu, laskut tiedossa, kaupat oli vireillä. Jokainen voi vedellä niistä ihan omat johtopäätöksensä. Ei käräjäoikeuden päätös tosiasioita miksikään muuta.

juhani

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #194 on: 23. 06. 2006 08:08 »
Kuten xvaasalainen toteaa, on terve arkijärki ehdottomasti paras väline määrittelemään rajat niin vieraanvaraisuudelle kuin ilkeilylle ja vahingonteollekin. Sitä käyttäen huomaa helposti, että lakeja ja juristeja tarvitaan ja kannattaa vaivata sekä kustantaa vasta kun jotain selvästi merkittävää väärää ja  haitallista tapahtuu - ja että normaaleissa tilanteissa juristeria voi vain vahingoittaa kaikkia. Sen kosketus näyttää nykyisin olevan on kuin muinoisen Midaksen - sillä pienellä erolla, että kaikki koskettamansa muuttuu arvottomaksi.

Vaasassa koettu oikeusfarssi - jossa syyt ja seuraukset ovat kuin eri planeetalta - on havainnollinen esimerkki siitä, mihin ilman yksinkertaista arkista tervettä harkintaa päädytään pykälien, juristien sekä pahantahtoisen "ilmiantajan" ja julkisuuden voimin.  Kaikki mukaanlukien koko kaupungin asukkaat hävisivät kohtuuttomasti, kukaan paitsi ehkä palkkioita ansainneet juristit ei hyötynyt mitään ja mielihyvää koki vain muutama sairaaloisesti vahingonilonen.

Muutama puhtaan oikeuden ritari näyttää kuitenkin kokevan toisin.  Heitä toivoisin kertomaan, miten itse johtaisivat kaupunkia ja yrityksiä työ- ja vapaa-ajallaan siten, että hyvät suhteet kehittyvät, rakentava yhteistoiminta kukoistaa, talous ja yleinen viihtyvyys kasvaa eikä kenenkään kademieli tulehdu ? 

« Last Edit: 25. 06. 2006 08:08 by juhani »

Offline luopio

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 225
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #195 on: 23. 06. 2006 23:11 »
Muutama puhtaan oikeuden ritari näyttää kuitenkin kokevan toisin.  Heitä toivoisin kertomaan, miten itse johtaisivat kaupunkia ja yrityksiä työ- ja vapaa-ajallaan siten, että hyvät suhteet kehittyvät, rakentava yhteistoiminta kukoistaa, talous ja yleinen viihtyvyys kasvaa eikä kenenkään kademieli tulehdu ? 
Enpä tiedä olenko mikään ritari mutta mikä on kunnan tarkoitus? Onko elinkeinoelämän tukeminen sitä? Se on aika mittavaa Vaasassa. Tunnen joitakin menestyviä yrittäjiä ja pitäisivät häpeällisenä sitä jos eivät omillaan pärjää. He odottavat kunnalta vain tasapuolista ja oikeudenmukasita suhtautumista kaikkin yrittäjiin.
Nyt juuri tuo on viimeksimainittu kyseenalaistettu. Luottamus on murentunut. Hoituuko asiat nykyjohdon kanssa vain KPO:n mallilla? Se on paha juttu.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #196 on: 24. 06. 2006 10:10 »
Lainaus luopio

Quote
Tunnen joitakin menestyviä yrittäjiä ja pitäisivät häpeällisenä sitä jos eivät omillaan pärjää. He odottavat kunnalta vain tasapuolista ja oikeudenmukasita suhtautumista kaikkin yrittäjiin.


Hyvin sanottu,juuri näin sen pitäisi mennä!!!


juhani

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #197 on: 25. 06. 2006 09:09 »
Ehdottomasti hyvin sanottu, onnistuneita fraaseja. Moni politiikko tekee sellaisilla elämäntyönsä, mutta on silti vailla sisältöä kertoa tarpeelliseksi tehdä tasapuolisesti hyvää ja välttää pahaa.  Samaa kun sanoo ja ymmärryksensä mukaan tekee jokainen. 

Maailmassa valtiotkin - myös omamme -  kilpailevat helpottamalla ja tukemalla yritystoiminnan sijoittumista alueelleen hyvästä syystä ja kaikin keinoin.  On siksi hieman onttoa vihjailla jostain löytyvän kunnan, joka ei resurssiensa puitteissa pyrkisi houkuttelemaan yrityksiä asukkaitaan työllistämään.  Yhtä harvinaisia ovat ymmärrettävästi ne yritykset, jotka eivät tarjolla olevia tukia huoli.  Pelkäänpä että useimmat yrittäjät työntekijöineen ja omistaineen pitäisivät  kaupungin tuesta kieltäytymistä pelkkänä tyhmyytenä, samon jokainen kaupunki ja useimmat asukkaat tarjouksista pidättäytymistä.

Tasapuolisuuden vaatimus on niinikään itsestäänselvyys, mutta se ei toki voi toteutua tarjoamalla samaa  kaikille.  Erilaisilla yrityksillä kun ei ole samanlaisia tai samanaikaisia haluja, eikä kaupungilla aina ja kaikille yhtä mieluisaa tarjottavaa.  Tasapuolisuus on myös senverran yleisinhimillinen asia ettei rehellisestä pyrkimyksestä huolimatta edes itse joulupukki voi siinä lahjoineen sataprosenttisesti onnistua.         
Siten jokainen tapaus on vähintäin yhtä yksilöllinen kuin on luopio ihmisten joukossa.  Miten muuten silloin voisi yritysten houkuttelemiseksi toimia, kuin pyrkiä riittävässä määrin täyttämään investointia suunnittelevan yrityksen toiveet ja yrittää löytää siihen mahdollisimman edulliset keinot.  Kaikkein vähiten merkittävissä asioissa sopisi kompastua pelkkiin lillukanvarsiin, joissa oikeuden puolustajamme nyt piehtaroivat. 

Kaikkein vähiten meitä vaasalaisia - niin yrityksiä kuin asukkaitakin - on haitannut se, montako lautasta oli neuvottelujen välillä tarjottu ja missä.  Kaikkein eniten ja pisimpään haittaa ja maksaa joutava hyödytön ja tuottamaton pilkunviilaus, juristeria ja ahkerasti tuottavaa hyödyllistä työtä tekevien virkamiesten lamaannuttaminen ja motivaation turmeleminen.   

Kun Raamatussakin todetaan puun arvoksi sen tuottamien hedelmien laatu, ei pikkumaisten pilkunviilaajien pensaasta voi olla muuta mieltä kuin arvoton ja haitallinen.     

« Last Edit: 26. 06. 2006 19:07 by juhani »

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #198 on: 25. 06. 2006 19:07 »
Kyllä kunnanrooli alueensa yritystoimintojen kehittämisessä pitää olla oikeudenmukainen ja tasapuolinen katsomatta yrityksen kokoa, tai toimialuetta.  Tähän päästään kunselkeytetään työnjako. Kunta rakentaa olosuhteet yrityksille, niin kaavallisesti, kuin kunnallistekniikaltaankin mahdolliseksi yritystoiminnalle. Huolehtii siitä, että yrittäjillä on osaavaa väkeä jotka saavat toimivat kunnalliset palvelut ja viihtyisän asuinympäristön. Unohtamatta liikuntaa ja kulttuuripalveluja. 

Silloin kun kunta ryhtyy taloudellisesti tukemaan yritystoimintaa, tai takaamaan niiden lainoitusta, ollaan yritysten samanarvoisuus menetetty.  Luomalla eriarvoisuutta yritysten keskuuteen tuhotaan myös yritysten kilpailuedellytykset jonka nimiin Suomessa tänä päivänä vannotaan.  Myöskin yhteiskunnan palvelutuotannon vertailuttaminen tuhotaan vääristämällä tuotannon kustannusrakenne.

Heikki Lamminmäki

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #199 on: 27. 06. 2006 09:09 »
Kaikenlaista kunnan osallistumista yksityiseen yritystoimintaan tulisi välttää.  Oli sitten kysymys suorasta omistamisesta tai lainojen takaamisesta.  Esimerkkinä nyt vaikka RG-Line tai muun Suomen hiihtoputket.