Author Topic: Virkamiesmoraali  (Read 237531 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #280 on: 01. 01. 2007 10:10 »
Ei Johansson väärinkäytöksiä pidä sallia. Tapahtuu ne sitten luottamus- tai virkamiesten toimesta. Ne kuuluu jokaisen meistä paljastaa niistä tiedon satuaan. Ongelma on vain pitävän näytön esittäminen.
Konsulttien käyttöön olen aina suhtautunut kriittisesti. Konsulteilla on tapana "pesiytyä", eikä heillä yleensä ole mitää sellaista tietoa mitä ei olisi kunnansisällä olemassa. Näin ollen kosultit hakevat tiedon kunnan virkamiehiltä ja luottamushenkilöiltä. Käyttäen siten henkilökunnan aikaa ja tietämystä hyväkseen.

Väärinkäytösten mahdollisuudet kasvavat silloin kun hallinnosta puuttuu avoimmuus ja läpinäkyvyys. Tällöin kaikenlainen, sulle, mulle ja itselle toiminto on mahdollista. Tämä tapahtuu herkimmin silloin kun luottamushenkilöt eivät ole tehtäviensä tasalla.

Joka tapauksessa kehityksen pyörää on pyöritettävä eteenpäin, niin hallinnossa, kuin toimintatavoissakin.

Peevelille:  Äänestäjät valitsevat luottamushenkilöt. Heidän tehtävä on suorittaa valinnat!!

Peeveli

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #281 on: 01. 01. 2007 10:10 »
Juu, mutta edusmiehet toimikoon. Tai vaihtoon...

Offline Into Poika

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 324
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #282 on: 01. 01. 2007 11:11 »
Jokainen voi itse kokeilla toimiiko kansanvalta.  Tämän linkin kautta voi lähettää viestin tästä ketjusta omalle valtuutetulle ja pyytää häntä vastaamaan, aikokooko hän puuttua tarkastuslautakunnan raporttiin.  En kyllä usko, että montakaan vastausta tulee:

http://netikka.net/vaasalaisia/valthtml.htm
Minäkin kuulun niihin, joiden mielestä  Vaasan Ravirata kuuluu ihmisille.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #283 on: 01. 01. 2007 12:12 »
Jotta asia todella edistyisi, niin  minulle voi jättää yksityisviestin niistä valtuutetuista, joille on mennyt viesti tästä ketjusta.  Julkaisen nimilistan sitten juuri ennen valtuuston kokousta, missä asiaa käsitellään.

Kaupunginvaltuutettujen yhteystiedot

http://netikka.net/vaasalaisia/valthtml.htm
« Last Edit: 01. 01. 2007 12:12 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

juhani

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #284 on: 01. 01. 2007 14:02 »
Kun pätemättömyys tai korruptio yhteisten asian hoidossa huolestuttaa, sietää muistaa. Demokraattisen valtakunnan organisaatioissa noudatetaan lakia ja hyviä tapoja.  Niiden puitteissa valtuutetut päättävät ja virkamiehet toteuttavat.  Jotta teoria toteutuu tarvitaan päteviä toimijoita kumpaakin laatua.  Ellei teoria toteudu, voi syynä olla vain laadun puute etenkin edellisissä.   

Tietämättä mitään Vaasan kaupungin organisaatioista ja työtavoista tai tuntematta henkilöitä, voi kuitenkin aina pyrkiä edistämään kaupunkimme kehitystä äänestämällä valtuustoon osaavaksi ja ymmärtäväksi tiedettyä ja rehelliseksi tunnettua ehdokasta.  Rehellisyys on selvästi pääasia, osaamisen pitäisi olla ammattitaitoa yhteiskunnan asioissa Vaasan mittakaavassa ja ymmärrykseen tulisi talonpoikaisjärjen ohella sisältyä vankka käsitys tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden merkityksestä yhteisten asiain hoidossa.

Jos hyvän löytäminen maksetuin mainoksin kehuttujen ehdokkaiden joukosta onkin vaikeaa, saattaa ainakin laadun puutteen helpommin muistaa ja tunnistaa.  Hyvän valtuuston kokoamisessa lie huonojen ehdokkaiden välttäminen yhtä tärkeää kuin hyvien haaliminen.

Hyvänä osviittana sekä elämässä että vaaleissa on äärilaitojen välttäminen, sillä liika mitä tahansa  on pahasta ja asiat ovat yleensä sitä miltä ne lähemmin katsottuina näyttävät.  Ehdokkaista hiljaisimmat ovat todennäköisesti myös passiivisimpia ja äänekkäimmillä halu yksin määrätä.  Idealistille kelpaa vain täydellinen voitto muista ja takinkääntäjällä lie oma lehmä ojassa. Pinttyneen puoluepukarin mielipiteet tulevat puoluetoimistosta helposti arvattavin tavoittein, itsenäisempi sellainen soveltaa niitä omalla tavallaan.  Vain sitoutumattomalla on vapaus ajatella omiaan, kuten myös meillä kaikilla äänestäjinä.   Offline Oksanen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
 • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #285 on: 02. 01. 2007 13:01 »
En usko että kovinkaan moni valtuutettu ilmoittautuu tässä ketjussa.  Siiten on useita syitä, joita on turha tässä luetella.

Sen asemasta olisi nyt tärkeätä, että jokainen ottaisi tuttuun valtuutettuun yhteyttä ja kertoisi tästä ketjusta,  Näin valtuutetuille viestittäisiin, että he ovat nyt seurannassa.

Itse kokous puolivälissä tammikuuta menee rutiinilla ellei sitten lehteri täyty vaasalaisista, mihin en taas usko.  Jotenkin tuntuu siltä, että tavallinen rivivaasalainen ei enää jaksa olla kiinnostunut siitä, mitä valtuustossa tapahtuu.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #286 on: 03. 01. 2007 15:03 »
Nyt kun tarkastuslautakunnan raportti tulee valtuustoon tamikuun puolivälissä (jos mahtuu listalle) tai seutraavan kokoukseen, olisi valtuutettujen varauduttava myös keskusteluun sivutoimiluvista ja sivutoimilupailmoituksista, koska ne liittyvät läheisesti käsiteltäviin asioihin.

Viranhaltija tarvitsee sivutoimiluvan, jos sivutoimen hoitaminen edellyttää työajan käyttämistä. Sen myöntää yleensä kunnanhallitus. Jos työaikaa ei mene sivutoimen hoitamiseen, viranhaltijan on tehtävä sivutoimi-ilmoitus. Tällöinkin sivutoimen pitäminen voidaan kieltää, jos sen hoitaminen haittaa viranhaltijan virkatehtävien asianmukaista suorittamista.

Sivutoimiluvan voi ilmeisesti myöntää myös esimerkiksi oppilaitoksen rehtori.  Näin sivutoimiluvan saanut voi teettää oppilastyönä oman firmansa piikkiin mitä erilaisempia töitä ja tehtäviä.

Sivutoimi-ilmoituksella tarkoitetaan tavallisesti oman firman piikkiin työajan ulkopuolella tehtyjä töitä omalla toimialueella. Näin kotona tehty työ saattaakin yllättäen kilpailla työaikana tehdyn työn kanssa.

Valtuutettujen tulee ehdottomasti vaatia, että Vaasan kaupunki perustaa sivutoimirekisterin, joka on vapaasti kaikien selailtavissa esimerkiksi kansalaisinfossa.  Sivutöiden kautta on mahdollista vedättää todella paljon.  Räikempinä esimerkkeita atk-laitteiston kokoaminen oppilatyönä oman firman piikiin tai putkiremontin tekeminen, tosin firman kautta, kouluaikana.

Sivutoimiluvat, kierrätykset ja vedätykset on saatava kuriin.  Jos valtuutetut eivät halua vapaaehtoisesti puuttua asiaan, on heidät sihen velvoitettava.

(ylläpito on tehnyt pienen poiston)
« Last Edit: 03. 01. 2007 16:04 by vaasalainen »

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #287 on: 03. 01. 2007 19:07 »
Kaikille avoimen sivutoimirekisterin perustaminen on todella tärkeä asia.  Se on toteutettava ensi tilassa muuten olemme pian Vaasassa samassa tilanteessa, missä nyt ollaan yliopistomaailmassa.  Sivutoimiluvalliset tekevät omaa bisnestään yliopiston palkoilla.

Tietääkö joku hyviä esimerkkejä vaasasta?
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #288 on: 04. 01. 2007 14:02 »
Sen jälkeen kun eilen kirjoitin sivutoimiluvista, on selvinnyt että Heimo Hokkanen (KD) on tehnyt asiasta aloitteet 15.5. 2005. Aloitteessa vaaditaan, että kaupunginhallituksen olisi syytä pikaisesti ryhtyä toimiin sivutoimiseurannan aikaansaamiseksi.

"Olisi perustettava rekisteri josta keskitetysti selviäisi Vaasan kaupungin työntekijöiden sivutoimet ja - ilmoitukset.

Hallintokunnat ilmoittaisivat kesksitetysti rekisteriin myöntämänsä luvat. Ilmoituksesta  pitäisi ilmetä onko kysymyksessä oma yritys vai osakkuus, yrityksen toimiala ja (toimiiko Vaasan ulkopuolella)  Yrityksen liikevaihto, yrityksen työntekijämäärä ja oma työpanos eli suunnitelmia/vuosi.

Aloiteen jättämisestä tulee pian kuluneeksi kaksi vuotta..  Pitkä aika näin tärkeässä asiassa.  Onko kysymys siitä, että vaikeimmat tapaukset halutaan siivota ennenkuin asia tulee kaupunginhalliatuksen käsittelyyn. 
« Last Edit: 05. 01. 2007 17:05 by Johansson »

Besse R. Wisser

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #289 on: 05. 01. 2007 11:11 »
Kiiruusti Vaasan sivutyörekisteri.  Sieltä voi sitten jokainen katsella itselleen sopivan kumppanin, joka tekee iltatyönä rempaa edullisesti kaupungin värkeistä.
« Last Edit: 05. 01. 2007 11:11 by vaasalainen »

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #290 on: 05. 01. 2007 12:12 »
Hannu Ollikainen kirjoitti 17.3.2004 artikkelin ”Puhtoisen Suomen tahrat”. Artikkeli on julkaistu internetissä osoitteessa www.talentum.com. Hän kirjoittaa mm. seuraavaa:

”Virkamiehet toimivat kaikin puolin niin kuin hallinnon ohjeet ja lait edellyttävät, mutta koska säädökset ovat usein hyvin väljät, jää epäasiallisellekin toiminnalle mukavasti tilaa. Tätä riskiä vain vahvistaa, ettei edes esimies pysty hevin puuttumaan hallinnon pykälien kirjainta noudattavan virkamiehen toimintaan.

Samansukuisia korruptiolle alttiita pesäkkeitä luovat muun muassa kunnallinen kaavamonopoli ja eräät työmarkkinakentän rakenteet. Nämä tarjoavat todella vahvoja vipuja todella harvoihin käsiin siten, että julkinen, korporatiivinen ja taloudellinen valta sekoittuvat vaikeasti selvitettäväksi ja kaikkea muuta kuin avoimeksi vyyhdeksi.”

Tarkastuslautakunnan lausunto:
Yllä kuvattu riski konkretisoituu esim. siten, että ao. hallintokunnan ylin johto on toki luvallisesti useiden yritysten hallituksessa tai hallintoneuvostossa.

Valtuuston on siis ehdottomasti vaadittava julkista rekisteriä, mistä selviää virastojen ylimmän johdon, mutta miksei myö koko virkamiskunnan,  osallistuminen esimerkiksi  pankkien ja rakennusyritysten hallintoon.  Kuntalaisille on myös selvitettävä, onko jokin virkamiaes osallistunut päätöksentekoon joka koskee hänen jääviyttään.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #291 on: 05. 01. 2007 16:04 »
Iltalukemista lapsille:

Puhtoisen Suomen tahrat
http://www.talentum.com/doc.ot?d_id=115134

28011955

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #292 on: 05. 01. 2007 18:06 »
Puhtoisen Suomen tahrat

Erittäin hyvä juttu Tallentumissa tuo edellä mainittu ! Siinä aivan oikein kirjoittaja toteaa,että "tutkivan journalismin" keskittyminen esim.virkamiesten ajopäiväkirjoihin vie huomion suurista asioista ja epäkohdista joita aivan varmasti riittää myös Rakkaassa Vaasassamme.

Tietenkään ei pienempi vilppikään ole sallittavaa vaan ilman seuraamuksia se johtanee sitten niihin isompiin vilppeihin.

Peeveli

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #293 on: 05. 01. 2007 20:08 »
Tietääkö kukaan paljonko valtaa on kertynyt esimerkiksi kehitysjohtaja Pitkämäelle? Ainakin tuo nimi nousee esiin mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Jääviyttä?

Ja mitä muuta?

Offline S-syväkurkku

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 260
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #294 on: 06. 01. 2007 05:05 »
Olen kyllä ymmärtänyt virkamiesten omanauton käytön tutkimisen olevan päänavaus mittaluokaltaan suurenpien väärinkäytösten selvittämiseen.  Muistaa pitää, että pitävän näytön saaminen vaatii lankakeränalun löytämistä.  Tietojeni mukaan ajopäiväkirjojen väärinkäyttö on johtanut tehtävämuutoksiin, mutta nämä "kevyemmät" tehtävät eivät ole pienentäneet palkkapussia, niin kuin "roskapankkiin" siirretyille on käynyt. No nämä ovatkin pikkupalkkaisia, joten kaupungin käytännönmukaan heitä voikin kohdella miten vain, eikä nykyinen AY-liike korviaan lotkauta.

Konsultit toimikaa!

28011955

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #295 on: 06. 01. 2007 11:11 »
Totta on,että päänavaus alkaa juuri noista pinemmistä konnuuksista, mutta mihinkä se nyt sitten oikeastaan johti ?
Muistanko oikein,että yksi hiukan ylemmistä virkamiehistä ollessan vuosilomalla toisessa kaupungissa kirjoitti kilometrejä samanaikaisesti Vaasassa ? Josta seuraamuksena oli vajaan sadan euron takaisin perintä ?

Sata varmasti jos joku suoritusportaasta olisi syyllistynyt moiseen olisi seuraamukset olleet jotain aivan muuta!

AY: hmm....Sekä roskapankkisten, että muutoinkin asioiden kannalta on mielestäni ollut jo vähintään 10-15 vuotta hampaaton instannssi joka kulkee talutusnuorassa kerää vanhan perinteen mukaan rahat pois köyhiltä ja mitä sieltä nykyään saa ?? Kerran vuodessa muutaman sadan euron taskukalenterin.

Offline S-syväkurkku

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 260
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #296 on: 06. 01. 2007 11:11 »
Keränpää on alkanut purkaantua!! 

Konsultit toimivat!

Ana Grammi

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #297 on: 06. 01. 2007 14:02 »
Tilanteesta tulee todella vaikea, sillä elämme pikkukaupungissa missä jokainen on sukua toisilleen tai ihmisiä yhdistää lankous, napalankous, sama harrrastus jne. 

Rehellinen ja avoin kannanotto ilmiselviin vääryyksiin saattaa jäädä toteutumatta ellei sitten julkisuus pane pulttuihin vipinää.

Kovin kriittistä kannanottoa on kuitenkin turha odottaa Pohjalaiselta, koska kokoomuskaan ei ole synnitön. 

Vasabladet saattaisi asioita julkistaa ellei sitten astuta muutamien ruotsalaisten omistajasukujen varpaille.  Ei kovin hyvältä näytä vaikka S-Syväkurkku tuntuu niin uskovan.

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #298 on: 06. 01. 2007 16:04 »
Kyllä pikku-ahvenien kalastus on ihan hyvä asia, mutta todelliset petokalat vaanivat suojassa muualla. Niiden lymypaikat ovat jo tiedossa. On vain hankittava järeämmät vehkeet ja isommat täkykalat. "Isomuksien" olemassaolon näkee meidän rakkaassa kaupungissamme maapolitiikassa ja toteutuneissa isohkoissa hankkeissa.

siskot-veljet

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #299 on: 06. 01. 2007 18:06 »
Kyllä pikku-ahvenien kalastus on ihan hyvä asia, mutta todelliset petokalat vaanivat suojassa muualla. Niiden lymypaikat ovat jo tiedossa. On vain hankittava järeämmät vehkeet ja isommat täkykalat. "Isomuksien" olemassaolon näkee meidän rakkaassa kaupungissamme maapolitiikassa ja toteutuneissa isohkoissa hankkeissa.


Ei ole virkamiesten ja naisten vika kun politiikka ei toimi. Edustuksellinen - parlamentaarinen demokratia ei nyt vaan toimi. Virkakoneisto on kunnallisten asioiden käytännön hoitamiseen ja uusien työstämiseen perustettu.

Edustuksellisen demokratian tehtävänä on valvoa hallintokoneiston toimintaa ja tehdä uusia esityksiä palveluverkoston kehittämiseen.

On törkeätä moittia kunnallista palveluhenkilökuntaa, kun syy palveluiden heikkenevään tasoon ja saatavuuteen on politiikassa.

Offline Jaakko1

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile

Ana Grammi

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #301 on: 06. 01. 2007 20:08 »
Pekka V. Virtanen
Maapolitiikan etiikka
Etiikka ja moraali, yleistaustaa

Kiitos Jaakko, aivan erinomainen artikkeli aiheesta.  Jokainen asioista vähänkin tietävä voi soveltaa sitä Vaasaan.  Näin tieto kumuloituu, toivotta vasti myös paine putkessa. 
« Last Edit: 07. 01. 2007 09:09 by Ana Grammi »

siskot-veljet

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #302 on: 06. 01. 2007 20:08 »
Hei....
Aihe on tämä:

http://www.kunnat.net/attachment.asp?path=1;29;145;30546;38442;25193;32451;27837.

Hyvää asiaa maapolitiikasta, joka pitäisi edustuksellisessa paikallispolitiikassa toimivien päntätä päähänsä. Ei ole virkakoneiston vika, kun asiat eivät rullaa.

Peeveli

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #303 on: 06. 01. 2007 21:09 »
Kuulehan sisko: Katso mitä veljesi tekee ja jättää tekemättä...

siskot-veljet

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #304 on: 06. 01. 2007 22:10 »
Tietääkö kukaan paljonko valtaa on kertynyt esimerkiksi kehitysjohtaja Pitkämäelle? Ainakin tuo nimi nousee esiin mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Jääviyttä?

Ja mitä muuta?


Kuka ja mitkä puolueet ovat hänet tehtäväänsä valinneet? Valvonta on näiden eliittivirkamiesten osalta olematonta. Puolueet kun eivät omiansa juurikaan valvo.

Politiikkaa Politiikkaan!


Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #305 on: 07. 01. 2007 17:05 »
Kiitos Jaakko erinomaisesta linkistä.
Mitä tapahtuisi, jos emeritusprofessori Pekka V. Virtanen tulisi Vaasaan tutustumaan meidän
oloihimme?


Lainaus: http://www.kunnat.net/attachment.asp?path=1;29;145;30546;38442;25193;32451;27837
Maakeinottelu on epäeettistä toimintaa; kaukana talousteoreetikkojen ihannoimasta keinottelukäsitteestä. Maakeinottelu voidaan käytännön kannalta määritellä sellaiseksi alueiden ostoksi ja/tai myynniksi, jossa keinottelija käyttää hyväkseen monia muitakin seikkoja kuin nopeaa hinnannousua. Näitä muita tekijöitä voivat olla erityisen tehokas taivuttelukyky, monopoliasema, erityiset verosäännökset, myyjän tai ostajan tiedon puute, sisäpiirin tieto (joka voi olla kyseenalaisin keinoin hankittu), lahjonta, uhkaus, ja toisen osapuolen pakkotilanne.
Lainaus:
Eihän Vaasassa julkisesti virkamiesten suhteen koskaan mitään muuta ole harrastettukaan.

Lainaus:
Seurauksena on ollut perusteeton ja järjetön tasa-arvoisuus: asunnot ovat olleet 'samanarvoisia' eli vuokriltaan samoja sijainnista ja matkakustannuksista riippumatta. Maata ovat yritykset ja hallintoelimet voineet pitää käyttämättömänä, tuottamattomana suuria määriä, mistä on seurauksena epätaloudellinen yhdyskuntarakenne. Tuhlaus on yhteis-kunnan kannalta epäeettistä toimintaa.

Käytännössä on em. menettely johtanut myös yhteiskuntamoraalin heikkenemiseen, koska asuntojen ja tonttien saantiin on liittynyt korruptiota: kun arvoerot eivät näy vuokrissa tai hinnoissa, ne menevät herkästi virkailijoiden taskuun.
Lainaus:
Näitä esimerkkejähän meiltä Vaasasta löytyy ihan kyllästymiseen asti.
http://www.vaasa.fi/File.aspx?id=458182&ext=pdf&routing=301121&webid=380444&name=Kaavoituskatsaus2006


Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #306 on: 07. 01. 2007 17:05 »
Pekka V. Virtanen:

"Maakeinottelu voidaan käytännön kannalta määritellä sellaiseksi alueiden ostoksi ja/tai myynniksi, jossa keinottelija käyttää hyväkseen monia muitakin seikkoja kuin nopeaa hinnannousua. Näitä muita tekijöitä voivat olla erityisen tehokas taivuttelukyky, monopoliasema, erityiset verosäännökset, myyjän tai ostajan tiedon puute, sisäpiirin tieto (joka voi olla kyseenalaisin keinoin hankittu), lahjonta, uhkaus, ja toisen osapuolen pakkotilanne."
Lainaus:

Pekka Virtanen tuntee hyvin suomalaisen virkamieskunnan.  Nämä määreet sopivat myös Vaasaan. 

Yksi Vaasan ongelmista on se, että eräät johtavat virkamiehet sairastavat virkapöhöä.  Virkapöhö on erittäin vaarallinen tauti ja se saattaa johtaa virasta erottamiseen.  Virkapöhön tuntomerkkejä ovat ylimielisyys, sisäpiirin tiedon häikäilemötön käyttö, työnkierrätykset tuttujen arkkitehtien kautta ja uhkailu jos vaatimuksiin ei suostuta sekä pienen itsensä hiekkalaatikolle pultaneiden toimijoiden suosiminen ja muiden epäoikeudenmukainen kohtelu.

Tämä siis koskee vain jo nimeltä tunnettuja  ja temppunsa paljastaneita.  Suurin osa virkamiehistä on nuhteettomia kaupunkilaisten palvelijoita.

« Last Edit: 08. 01. 2007 07:07 by Johansson »

Offline Oksanen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
 • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #307 on: 08. 01. 2007 07:07 »
Katsotaan nyt rauhassa millaiseen käsittelyyn tarkastuslautakunnan raportti johtaa valtuustossa.  Tilanne on erittäin vaikea monen valtuutetutn kohdalla.

Tässä keskustelussa sellaiset asiat kuin sivutoimirekisteri ja maankäytön selkiyttäminen samoin kuin kaikkien sidonnaisuuksien selvittäminen,  ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.

Sisäpiirikähminnät ja mahdollinen korruptio tulevat kaatumaan näytön puutteeseen.  Näissä asioissa kun sekä antaja että vastanottaja joutuvt vastuuseen.  Tästä tietytsti seuraa se, että näytön puutteessa saattaa "virkapöhö" vain lisäöäntyä.
« Last Edit: 08. 01. 2007 07:07 by Oksanen »

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #308 on: 08. 01. 2007 18:06 »
Jos valtuutetut eivät nyt ota itselleen sitä vastuuta, jonka äänestäjät ovat heille antaneet, olemme pian samassa tilanteessa kuin Venäjällä.  Avoimuus ja läpinäkyvyys päätösten valmistelussa ja itse päätöksissä on ainoa mahdollisuus tervehdyttää tilanne.

Tuo mädännäisyys ei tietenkään koske vain muutamia virkamiehiä, vaan myös eräitä valtuutettuja.  Olisi kaikkien etu että esimerkiksi vaali-ilmoittelun laskujen todelliset maksajat tulisivat kaikkien tietoon ja tietystu se, mitä heille on luvattu.

Olen itse kuullut omin korvin, että eräät yrittäjät ovat maksaneet vastentahtoisesti "koulutusavustuksia" tai jollakin muulla saman suuntaisella nimellä kulkeviä lahjusrahoja.
Jokavuotinen tarkastusraportti merkitään vain tiedoksi koska valtuustolla ei ole toimeenpanovaltaa. Se on vain kaupunginhallituksella. Joka taas on valtuuston valitsema.
Eli tarkastuslautakunnan raportti vain aiheuttaa puhetta, eikä voi johtaa muuhun, ellei kaupunginhallitus viitsi mitään tehdä.
Teoriassa ainoa mitä me valtuutetut voisimme tehdä on se, että erottaisimme kaupunginhallituksen ja valitsisimme uuden. Valitettavasti se uusi olisi samanlainen, sillä käytännössä kukin puolue valitsee omat edustajansa kh:een.

Eli paljon meiltä odotetaan mutta järjestelmä on sellainen, ettei tuon raportin perusteella mitään suoraan voi tehdä. Se on vain ohje kh:lle joka ottaa siitä vaarin jos katsoo olevan aihetta. (Usein ollaan tekevinään jotain pientä, ettei tule seuraavana vuotena taaas samasta asiasta nuhteita)

Juttuja erinäisistä epäkohdista ja väärinkäytöksistä aina velloo kaupungilla (itsekin olen vastaanottanut esim. kaksi pitkää puhelua tänään). Jotta jotain konkretiaa asian korjaamiseksi voi odottaa niin
a) täytyy olla aukoton näyttö ja todisteet, että jotain vääryyttä on tapahtunut
b) henkilö joka tuon asian vie eteenpäin todisteineen (sisäiselle tarkastajalle tai poliisille)

Mitä sivutoimilupiin tulee, niin ne täytyisi esimiehiltään aina hakea ja ne ovat julkisia. Mitään yhteenvetoa en kylläkään ole koskaan niistä nähnyt. Se voisi olla ihan paikallaan.
Olen tehnyt aloitteen, että edes päättäjien ja johtavien virkamiesten kytkökset (yrityksiin yms.) tuotaisiin julkisuuteen. Se ei johtanut tulokseen. Aikoinaan muistaakseni Sanaksenahon ollessa kj:na sellainen luettelo tehtiin ja saatettiin julkisuuteen (olin muistaakseni silloin aktiivinen asiassa, istuin itsekin kh:ssa).

Sivutoimilupa ei sinänsä ole tuomittava asia. Mutta se kenelle virkamies niitä hommia sitten firaabelina tekee onkin jo toinen juttu. Eli jos saisi sivutoimelleen toimeksiannon firmalta, jonka asioita käsittelee hallinnossa, niin silloin haiskahtaa...

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #309 on: 09. 01. 2007 07:07 »
Kiitokset Osalalle.  Nyt viimeistään selvisi miksi virkamiespöhö leviää kuin epidemia Vaasan kaupungin herrakerroksessa.  Ylimielisyyden ja pöyhkeyden syy on siis varmuus siitä, että  mikään ei horjuta saavutettuja ylimääräisiä etuja.  Olemme siis siirtymässä venäjän mafian viitoittamalle tielle.

Mielenkiintoinenkysymys tarkastuslautakunnalle:  Onko koskaan ja missään tilanteessa mahdollista, että tarkastuslautakunta teke esimerkiksi rikosilmoituksen?

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #310 on: 09. 01. 2007 14:02 »
Tarkastuslautakunta on valtuuston asettama toimielin jonka tehtävänä on suorittaa jälkiseurantaa valtuustos tekemien päätösten toteutumisesta, sekä tehdä kaupungin hallinnon toiminta-arviointeja. Tarkastuslautakunta ei tee esityksiä Valtuustolle. Tästä syystä arviointiraportti esitetään merkittäväksi tiedoksi.
 
Valtuuston on itse tehtävä johtopäätökset arviointiraporteista. Valtuusto voi esimerkiksi perustaa arviointiraportin perusteella keskuudestaan toimikunnan joka tekee esityksen kaupunginhallitukselle toimenpiteistä. Kaupunginhallitus valmistelee esitys valtuuston päätettäväksi.
 
Kaupunginhallitus voidaan erottaa valtuuston enemmistöpäätöksellä, jos kaupunginhallitus on toiminut vastoin valtuuston tekemää päätöstä, tai jättänyt päätöksen kokonaan käytäntöön panematta, eli on syntynyt suuri ristiriita valtuuston ja KH:n välille.

Joten kyllä Vaasan kaupunginvaltuusto käyttää ylintä päätäntävaltaa niin halutessaan.

Heikki Lamminmäki

Offline Jaakko1

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #311 on: 09. 01. 2007 16:04 »
Tapio Osalalle:

Vihreät ovat tulleet valtuustoihin uudistajina. Meidän on helppo olla nykyaikaistamassa toimintatapoja, koska vihreillä ei ole poliittisia virkamiehiä, joiden asemia pitää puolustaa.

Kenen teksti se oli, Tapio?
http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/265/Kampanjahaaste_051004.html

foliohattu

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #312 on: 09. 01. 2007 20:08 »
Soininvaara kirjoittaa täyttä asiaa. Minun on erittäin vaikea olla eri mieltä minkään hänen sanomansa kanssa. Arvostan häntä nykyisistä kansanedustajista eniten. On todella sääli, että hän ei enää asetu ehdolle.

Harmi, että Vihreiden jatko voi olla vaakalaudulla. Vihreiden nykymeininki on eduskunnassa yhä enemmän todellisuudesta vieraantuneiden vasureiden varassa. Kuten Soininvaarakin sanoi, "Poliittiselta vasemmistolta odotamme pikkuhiljaa siirtymistä henkisesti tälle vuosituhannelle." Osmon ikäväksi kyseiset tahot ovat nivoutuneet kiinteäksi ja lähes hallitsevaksi osaksi hänen omaa puoluettaan. Tämä puoli näyttää vain korostuvan. Vihreistä puhuttaessa voidaan yhtä hyvin puhua punavihreistä.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #313 on: 10. 01. 2007 05:05 »
O.K  mutta pysytään asiassa.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #314 on: 10. 01. 2007 14:02 »
Tässä ketjussa en ala vastaamaan "Foliohatun" ihmeellisiin näkemyksiin vihreistä. Tarvittaessa joku voi sille perustaa oman ketjun.

Mitä itse aiheen mukaiseen keskusteluun tarkastuslautakunnan raportista tulee, niin vaikka se olisi räväkkäkin (vaikuttaakohan eduskuntavaalien läheisyys siihen?), niin sen perusteella ei oikein toimiin voi ryhtyä.
Samassa valtuuston kokouksessa 22/1 tulemme valitsemaan uuden kaupunginhallituksen. Pienet muutokset kokoonpanossa eivät johdu tästä raportista.

foliohattu

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #315 on: 10. 01. 2007 21:09 »
Quote
O.K  mutta pysytään asiassa.

Quote
Tässä ketjussa en ala vastaamaan "Foliohatun" ihmeellisiin näkemyksiin vihreistä. Tarvittaessa joku voi sille perustaa oman ketjun.

Pahoittelen, että meni ohi aiheen. Kommentoin Jaakko1:n kommenttia:

Quote
Tapio Osalalle:

Vihreät ovat tulleet valtuustoihin uudistajina. Meidän on helppo olla nykyaikaistamassa toimintatapoja, koska vihreillä ei ole poliittisia virkamiehiä, joiden asemia pitää puolustaa.

Kenen teksti se oli, Tapio?
http://www2.eduskunta.fi/fakta/edustaja/265/Kampanjahaaste_051004.html

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #316 on: 11. 01. 2007 08:08 »
Tämä tuli sähköpostilla ja varustettuna pyynnöllä, että se julkaistaisiin.  Kirjoittaja on rivivaltuutettu, jonka mitta on täyttynyt, mutta joka ei halua rekisteröityä, eikä esiintyä omalla nimellään ryhmäkurin vuoksi. Saatesanoissaan kirjoittaja epäilee, että uuden kaupunginhallituksen  valinnan jälkeen kaupungin kehitysjohtajan valta kasvaa ylitse varsinaisten kaupunginjohtajien.


Tässä mielipide:

Päätöksentekoa on siirretty liikaa virkamiehille ja se lisääntyy täyttä vauhtia.  Tavoite on ollut selkeä –virtaviivaistaa ja nopeuttaa päätöksentekoa. Tässä on nyt menty totaalisesti hakoteille.   
Tarkastuslautakunnan paperi sinänsä on aika ”pehmopaperi”. Tässä puhutaan paljon isommasta ja vakavammasta ongelmasta.

Tilanne on sen verran kärjistynyt, että rivivirkamiesten töykkäilyyn jokainen kaduntallaaja jo törmää ja hämmästyy, oli kysymys  sitten omaishoitotuen hakemisesta, katujen hiekoittamisesta tai omakotitalon rakentamisesta tai missä yhteydessä vain. Tämän on huomannut jokainen lautakunnassa hereillä  oleva valtuutettukin. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä, näin se on mennyt.

Politiikan ja vastuun kannalta on tärkeä pitää selvillä roolit ja tehtävät poliitikkojen ja virkamieskunnan välillä. Valitettavasti  Vaasassa törmää tilanteeseen, jossa voi havaita roolien vaihtuneen.

Poliitikkojen tehtävä on luoda strategiat ja linjaukset. Virkamieskunta vastaa niiden toteutumisesta. Ei voida olla tilanteessa, jossa virkamieskunnasta tuodaan jo hyvin pitkälle sidottu linjaus, jolle sitten haetaan valtuuston siunaus hengessä "tämä on nyt nuijittava, mehän tiedämme sen paremmin". Poliitikot ovat kuitenkin se ryhmä, joka kantaa vastuun äänestäjilleen neljän vuoden välein.

Kuvaavan ylimielistä tässä tilanteessa on valtuutettujen ilmaisu: ”Se on semmoista, kun vaalit ovat tulossa.

Mistä löytyy ne sankarit, jotka herättävät valtuutetut tämän kehityksen pysäyttämiseksi. Uusi kh-kuvio on  vain virkamiesten vallan keskittymisen ilmentymä ja jopa mediat on saatu siihen nyt valjastetuksi, niin kuin lehdistä on voitu lukea.

Minä panen toivoni nuoriin, niille on vielä selvää, mitä tarkoittaa ”valtuutus”,.  Virkapöhöä sairastavat ulos!
« Last Edit: 11. 01. 2007 08:08 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

28011955

 • Guest
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #317 on: 11. 01. 2007 08:08 »
 Keskustelualueet / Valtuuston tietoon / Re: Vaasan Imago  : Lokakuu 03, 2005, 03:06:38 
Politiikot päättävät ja virkamiehet toteuttavat on se oikea menettelytapa !
Vaasassa jostain syystä on jo vuosikymmeniä katukeskusteluissa ihmetelty sitä, että miksi tämä ei täällä TOIMI ? VALTUUTETUT NÄYTTÄKÄÄ VALTANNE !!!!
 Hmmm.. Olen peräänkuuluttanut tätä jo aiemmikin ( näemmä )

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #318 on: 11. 01. 2007 12:12 »
Vaikea uskoa että valtuutetut tekisivät mitään.  Virkamiesten virkapöhö on kasvanut sellaisiin mittoihin että on parempi olla sovussa.  Itsellä tai serkkupojalla saattaa olla meneillään vaikkapa omakotitalon rakentaminen ja silloin hyvistä virkamiessuhteista on vain apua.

Offline Micki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 18
  • View Profile
Re: Virkamiesmoraali
« Reply #319 on: 11. 01. 2007 14:02 »

Eipä tässä kaiketi voi muuta, kuin yhtyä Niilon toivottomuuteen, on tämä Vaasa-paran tilanne niin pahaksi päässyt. Olin laittanut ainoan toivoni muutamaan suoraselkäiseen ja itsenäiseen poliitikkoon, mutta näköjään turhaan. Nyt on ainakin valtuutetun, jolle viimeksi ääneni annoin, turha kuvitella saavansa ääntäni uudelleen. Enpä ole ainuttakaan kannanottoa nähnyt häneltä täällä : (
Täytyy todeta, että osa Pro Vaasan porukasta alkaa olla ainoita, joissa vielä hiillos hehkuu. Tehkää nyt helekuta jotain konkreettista, ettei yksi kehitysmaajohtaja johda meitä ämmiä pelkäämään virkamiehiä, jotka on palkattu ajamaan meidän asioitamme Vaasanseudun kehittämiseksi; sitä varten teitä olemme äänestäneet ja teille valtakirjan antaneet!