Author Topic: Kaupunginjohtajakysymys  (Read 383489 times)

0 Members and 29 Guests are viewing this topic.

28011955

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1320 on: 08. 05. 2011 13:01 »
Jaha, nyt kaupunginhallituksen suojeluskuntaosston kellokkaat hyökkäilevät Lumio-casen perusteellista ja puolueetonta loppuunivientiä vaativia vastaan.

Päivän Vasabladetissa mm. Wägar löytää syyn miksi olen vaatinut asian puolueetonta selvittämistä: on len katkera siitä kun en ole päässyt kapunginhallitukseen.

Håkan Nordmanin hän luokittelee myös laillisuusmiehiin ja Nordmanin motiivina olisi halu nokitella Raija Kujanpäätä.

Jos ja kun tuon tyyppinen kirjoittelu on ainoa vastareaktio, niin sekin on omiaan kertomaan siitä pelon ilmapiiristä jota tuolla "toisella" puolella koetaan ja näin ollen kääntyy epäilyjen suhteen vain kirjoittajia itseään vastaan.
Lapsellista räpellystä heiltä ! Tapion vastaus on hyvä ja erittäin hyvä juuri niiltä osin joilla hän valaisee kh-ssa istumisen työläyttä jota siellä nyt mitä ilmeisemmin ei ole viitsitty tehdä kunnolla ! ? Eihän muutoin kaiketi kyseisiä mokia tässä laajuudessa koskaan olisi tapahtunutkaan.

K-h on paljon vartijana ja ei sinne pidä mennä istuskelemaan jollei hommaa ota tosissaan.

Offline takaisin-vaasaan

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 210
 • Koulukadulla asunut
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1321 on: 09. 05. 2011 14:02 »
Kuinkahan paljon voi valtakunnan media tietää kun vain harva päättäjäkin tietää esim. veronmaksajien kustantamista seuralaispalveluista tai vaikka vaimon saamista rahallisista korvauksia + privaattireissuista.

Jos syväkurkun vuotamat jutut pitää paikkansa nim johan on tulossa JYTKY.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1322 on: 09. 05. 2011 17:05 »
Jos sanoo A. on sanottava B.  Vihjaus seuralaispalveluista viittaa KPO:n kehittämään  Tallinnan malliin.

EU:ssa on  vanha sanonta, että "Lobbarin tärkein tehtävä on järjestää huoria ja viinaa."  Eikö Lumio toiminut Brysselissä Liiketyönantajien lobbarina ennenkuin Heikki Kouhi ja Kari Mänty houkuttelivat hänet Vaasaan?

Joka on nähny Markun kaupungin yössä, ei ihmettele enää mitään.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline takaisin-vaasaan

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 210
 • Koulukadulla asunut
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1323 on: 10. 05. 2011 07:07 »
Eräässä virastossa noista "seuralaispalveluista" supistaan. Jostain laatuajan vietosta on kyse kuulemma  Minkäslainen systeemi Gaddafilla olikaan niiden naissotilaiden käytössä? Näinkö tämä kansainvälinen Vaasa saa vaikutteita kaukomailta? On se hyvä että on ollut Lumio paljon reissun päällä.

Tallinnassa maksaja oli ulkopuolinen mutta siitähän tuli kova haloo. Viisas oppii ja vaihtaa rahoituslähteen...
----
Luin Pohjalaisen Tekstaten- palstaa ja kukahan on lähettänytkään sinne viestin ellei Keisari itse?

----
Jos Hokkasen ja Pastuhovin rikosilmoitus johti tulokseen niin mitä löytyykään Lanamäen ilmoituksen perusteella?
« Last Edit: 10. 05. 2011 07:07 by takaisin-vaasaan »

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1324 on: 10. 05. 2011 10:10 »
Lemmenpesiä on aina ollut ja on.  Tiedossa on vaikkapa tunnetun liikemiehen sviitti ja tietysti huhut käyvät kuumana myös Hovioikedenpuistikon vierashuoneen kohdalla. Onkohan jälkimmäisen laskutus ruodittu riittävän tarkkaan?  

Muutoin olen sitä mieltä, että Raija Kujanpään olisi hankittava uusi peili, sellainen joka ei vääristä omaa kuvaa.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline takaisin-vaasaan

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 210
 • Koulukadulla asunut
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1325 on: 11. 05. 2011 21:09 »
Kyse ei ole kai jo selvyyksinä pidettyistä  vaasalaisista lemmenluolista ja lemmenhotelleista vaan reisulla olleista seuralaisista ja heidän kustannuksitaan ja korvauksistaan.

Hesan serkku soitteli ja kertoi, että ei pääse Lumio sinne hommiin.

Offline manteiro

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 1031
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1326 on: 16. 05. 2011 09:09 »
Pakko taas ottaa kantaa kielikysymykseen, kun se Vaasassa hoidetaan jatkuvasti ruotsalaisuuden lähtökohdista.
Eipä siis ollut yllätys, että Vaasan kaupunginjohtajaksi kelpaa henkilö, jonka ei tarvitse osata täydellistä suomea. Sillä ei katsota olevan mitään merkitystä, että Vaasan asukkaista vain 24% ilmoittaa äidinkielekseen ruotsin. Muut 76% prosenttia tulevat toimeen suomen kielen vaihtelevalla taidolla, myös suomea äidinkielenään käyttävän valtaenemmistön lisäksi pakolaiset ja muut mamut koulitaan suomeksi. Kielitaitovattimuksen tarkoitushakuisuus ei jääne epäselväksi! (Vaasaan halutaan ilmeisesti lisää mustasaarelaisia viranhaltijoiksi, toivossa, että oppivat ehkä sitten ajan kuluessa sen ruostuneen suomenkin!)

Pohjalaisen (sunnuntai) kj.-ilmoituksen vieressä Kokkolaan haetaan kaavoitusarkkitehtejä kaupungin virkoihin. Toki Kokkolassa ruotsinkielisten osuus on hieman pienempi kuin Vaasassa, mutta siitä huolimatta huomio kiinnittyy ruotsin taidon vaatimukseen: Ruotsinkielen taito katsotaan eduksi!

Näin siis Kokkolassa, kuten myös naapurikunnassa Mustasaaressa (30% suom.), johon suomenkielisellä hakijalla ei ole mitään asiaa!
(Tämän viestin voisi kokonaisuudessaan kopioida hyvin myös Vaasan imagoa koskevaan osioon!)

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1327 on: 16. 05. 2011 19:07 »
Vaasan kaupunginvaltuuston "totuuskomission" perustaminen taitaa olla ainut mahdollisuus selviytyä Kuntsin taidemuseoon ja kaupunginjohtaja Lumioon kohdistuneet talousepäselvyydet?  Sillä kuten odotettua oli, niin tilintarkastus esittää ettei tili- ja vatuuvapautta esitetä kaupunginjohtaja Lumiolle, apulaiskaupunginjohtaja Stenmannille, Museojohtaja A-M Salinille. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselle. eikä Vaasan kaupunginhallitukselle.

Nyt pitää kysyä  - Kuka valmistelee esitykset Tilintarkastuksesta Vaasan kaupunginvaltuustolle?

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1328 on: 16. 05. 2011 22:10 »
Vaasan kaupunginvaltuuston "totuuskomission" perustaminen taitaa olla ainut mahdollisuus selviytyä Kuntsin taidemuseoon ja kaupunginjohtaja Lumioon kohdistuneet talousepäselvyydet?  Sillä kuten odotettua oli, niin tilintarkastus esittää ettei tili- ja vatuuvapautta esitetä kaupunginjohtaja Lumiolle, apulaiskaupunginjohtaja Stenmannille, Museojohtaja A-M Salinille. Hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselle. eikä Vaasan kaupunginhallitukselle.

Nyt pitää kysyä  - Kuka valmistelee esitykset Tilintarkastuksesta Vaasan kaupunginvaltuustolle?
Ei kovin yllättävää. En ole päässyt vielä näkemään tilintarkastuskertomusta mutta HL ilmeisesti on.

Vastuuvapautta ei siis esitetä esim. Lumiolle ja Salinille.

Pj Raija Kujanpään johdolla tehtiin Tikanoja-selvitys, ja hänen selostuksensa pohjalta tehdyn päätösesityksen mukaan 29.11.2010 kaupunginhallitus päätti, ettei asia anna aihetta enempiin toimenpiteisiin. Lisäksi vielä tehtiin kultainen kädenpuristus Salinin kanssa ja Kujanpään mielestä asia olisi ollut loppuun käsitelty, myös esim. Lumion osalta. Asian tutkinta olisi siis lopetettu, ellei Pastuhov, Hokkanen ja myöhemmin Lanamäki olisi tehneet tutkintapyyntöä ja ellei TarLa olisi alkanut teettää erillisraportteja tarkastusyksiköllä ja tilintarkastajalla.

Nyt siis alkaa tulla osviitta siitä, että oli mitä suuremmassa määrin syytä tutkia mitä verovaroillamme oli touhuttu.

Ei tilintarkastaja heppoisin perusteluin ole suosittamatta vastuuvapautta.

On kantautunut korviini syytöksiä esim. meikäläisen osalta (myös muita on moitittu aktiivisuudesta asiassa, jopa TarLan alaisia viranhaltijoita työnsä teosta), että olisi kyse jostain "henkilökohtaisesta ajojahdista Lumiota kohtaan"*. Ilmoittipa kh:n jäsen L-E Wägar Vbl:ssä että minun motiivina on kateus siitä kun en kh:ssa istu...

Verovarojen väärinkäyttö, varsinkin yksityisiin menoihin, aiheuttaa minussa penkomisen halun. Ihan riippumatta siitä kuka henkilö on epäiltyjen penkillä. (On minusta sietämätöntä kuinka pientenkin määrärahojen saanti vähäväkisille on kiven takana budjettikokouksessa ja jos samalla jotkut käyttävät yhteisiä varojamme omiin tarpeisiin.)

Alkaa olla ilmiselvää, että kyse on vähintään väärinkäytöksistä, ehkä jopa rikoksista, ainakin tutkintaan johtavista rikosepäilyistä.

Tässä alkaa nyt viime vuoden kh:n ja varsinkin sen puheenjohtajan pöksyt kastua. Olen aikaisemmin moittinut häntä siitä,että hän jemmasi tarkastusyksikön helmikuun raportit nyttemmin esteelliseksi itsensä havainneen kaupunginlakimiehen pöytälaatikkoon, kertomatta niistä muille kh:n jäsenille. Onneksi en istu kh:ssa...

Odotan mielenkiinnolla saada nähdä tilintarkastuskertomuksen ja sen liitteet. Ne tullevat pian julkisiksi.

Kaikki merkit viittaavat siihen että pommi on luvassa.

En myöskään näe muuta mahdollisuutta kuin, että valtuusto perustaa kh:sta riippumattoman valiokunnan käsittelemään asiaa.

Vastuuvapauden myöntämättä jättämisen on nähdäkseni johdettava riippumattoman elimen harkintaan mahdollisista vahingonkorvauksista. Teoriassa on toki mahdollista, että kaupunginvaltuuston enemmistö esityksestä huolimatta myöntäisi vastuuvapauden, mutta tuskin sitä nyt kukaan kehtaa esittää? Mutta mistä sen tietää?

---
* Selvennän vielä suhtautumistani ex- kj Markku Lumioon. Hän oli mukava, seurallinen, nokkela ja vitsikäs. Kiva tyyppi. En koskaan aistinut mitään henkilökohtaista erimielisyyttä välillämme.

MUTTA tietyistä asioista, joita hän ajoi olin eri mieltä. Mutta ne olivat ASIOITA. Kalleinta vaasalaisille hänen ajamistaan hankkeista olisi ollut Koy Pikipruukin osakkeiden vaihto Vaasalle arvottomiin Kunta-Asunnot Oy:n osakkeisiin. Olisimme käytännössä menettäneet vuokralaisten maksamat yli 3000 asuntoa. Pikipruukin nettovarallisuus on reippaasti yli 20M€. Ainoa "hyöty" olisi ollut hallituksen puheenjohtajan paikka Kunta-Asunnot Oy:ssä. Voinette arvata kenen paikka se olisi ollut...

Toinen kallis hänen ajamansa asia oli Asuntomessut - hinta ainakin 15 M€. Sitä tunnetusti vastustin. Turha ja kallis imagotemppu.

Kolmas asia (joka vielä on esteellisyyden osalta KHO:ssa)oli Vaasan omavelkaisen takauksen myöntäminen lainaan riskaabelia grynderitoimintaa harjoittavalle seinäjokiselle kiinteistöyhtiölle (jonka hallituksessa hän istui). Siihen ei olisi pitänyt suostua.

Neljäskin asia on, mistä en juuri julkisuudessa ole puhunut. Prosessien mukainen hallinto. Minusta tuo koko hallinnon sekoittaminen on turhaa. Sille ennustan käyvän samoin kuin tilaaja-tuottajamallille (joka toki myös tapahtui Lumion suostumuksella, toki Longan ajamana). Sehän vedettiin vessanpöntöstä. Kalliiksi tuli.

Niin, en tietystikään pitänyt myös siitä, että kaikki valta annettiin hallinnonuudistuksessa kaupunginjohtajalle. En olisi sitä kannattanut vaikka kj:na  olisi ollut toinen henkilö.

Kuntalaisten valitsemana valtuutettuna katson, että minulla on oikeus ja velvollisuus tuoda vapaasti näkemykseni esiin. Minun mandaattini punnitaan neljän vuoden välein.

Lumiolla on poikkeuksellinne lahja saada ihmiset pauloihinsa ja hyväksymään ajamansa asiat kritiikittömästi. Vaikuttaa siltä, ettei lähipiiri jäänyt osattomaksi hänen myötäilystään.

« Last Edit: 16. 05. 2011 22:10 by Tapio Osala »

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1329 on: 17. 05. 2011 08:08 »
Tätä on voinut odottaa

Tilintarkastaja on tehnyt selkeän esityksen kaupungin tilintarkastuksesta ja esittänyt, ettei tili- ja vastuuvapautta myönnetä sisäisen valvonnan puutteista johtuen.

Puutteita on ollut päätösmenettelyssä, estellisyyssäännösten noudattamisessa, menojen hyväksymiskäytännöissä, hankinnoissa, irtaimen omaisuuden luetteloinnissa, sopimusten hallinnassa ja luottokorttimaksujen kuiteissa.
Sisäisen valvonnan puutteet johtavat tilanteeseen, jossa kaupungin varojen ja omaisuuden turvaaminen eivät ole tulleet systemaattisesti varmistetuksi. Tämä myös mahdollistaa taloudellisia menetyksiä.


Tilintarkastajan esitys:

"Esitämme, että kaupunginhallitukselle ei myönnetä vastuuvapautta tämän kertomuksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan asianmukaista järjestämistä koskevat puutteellisuudet on korjattu.
Esitämme, että kaupunginjohtajana vuonna 2010 toimineelle viranhaltijalle ja hallintojohtajalle ei myönnetä vastuuvapautta sisäisen valvonnan kohdalla esitettyjen puutteiden ja niistä maihdollisesti aiheutuneiden menetysten osalta. Esitämme, että museonjohtajana 2010 toimineelle, hänen esimiehenään vuonna 2010 toimineelle apulaiskaupunginjohtajalle ja Tikanojan taidekodin johtokunnalle ei myönnetä vastuuvapautta Tikanojan taidekodin ja Kuntsin modernin taiteen tulosalueen toiminnan osalta".

Tämä tilintarkastuskertomus ja tilintarkastuspöytäkirja ovat Tarkastuslautakunnan kokouksen käsittelyssä keskiviikkona 18.5. Käsittelyprosessi menee siten, että Tarkastuslautakunta tulee esittämään sitten näkemyksensä valtuustolle tilinpäätöskokouksessa 20.6.

TILINTARKASTUSKERTOMUS JA SEN KÄSITTELY

75 § Tilintarkastajien on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, onko tilinpäätös hyväksyttävä ja voidaanko toimielimen jäsenelle ja asianomaisen toimielimen tehtäväalueen johtavalle viranhaltijalle (tilivelvollinen) myöntää vastuuvapaus.

Jos tilintarkastajat havaitsevat, että kunnan hallintoa ja taloutta on hoidettu vastoin lakia tai valtuuston päätöksiä eikä virhe tai aiheutunut vahinko ole vähäinen, tilintarkastuskertomuksessa on tehtävä asiasta tilivelvolliseen kohdistuva muistutus. Muistutusta ei voi kohdistaa valtuustoon.

Tarkastuslautakunnan on hankittava tilintarkastuskertomuksessa tehdystä muistutuksesta asianomaisen selitys sekä kunnanhallituksen lausunto. Valtuusto päättää toimenpiteistä, joihin tarkastuslautakunnan valmistelu, tilintarkastuskertomus ja siinä tehdyt muistutukset antavat aihetta. Hyväksyessään tilinpäätöksen valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille.


Kuten edellä mainittiin, niin valtuusto päättää vastuuvapaudesta tilivelvollisille hyväksyessään tilinpäätöksen.

Vastuuvapauden myöntämättä jättäminen merkitsee sitä, että kunnalla on mahdollisuus esittää korvausvaatimuksia niille, joille vastuuvapautta ei ole myönnetty. Päätös ei kuitenkaan sellaisenaan merkitse korvausvaatimuksen esittämistä tao perintätoimiin ryhtymistä, vaan tästä on nimenomaisesti erikseen päätettävä.
On myös huomattava, että vastuuvapaus ei koske muita kuin tilivelvollisia viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä. Muille viranhaltijoille voidaan korvausvaatimuksia siten esittää siitä huolimatta, että vastuuvapaus on tilikauden osalta myönnetty!

Kun allekirjoitin ensimmäisen arviointikertomuksen vuonna 2001, niin siinä oli huomautus sisäisen valvonnan laiminlyönneistä. Vuosittain olemme huomauttaneet asiasta. Vuonna 2005 lupasivat kaupunginjohtaja Lumio ja KH:n pj Kouhi laittaa asiat kuntoon. Siitä huolimatta niitä ei korjattu ja laiminlyönnit jatkuivat.

Vuonna 2010 budjettikokouksessaan valtuusto päätti, että palkataan toinen sisäinen tarkastaja vuoden 2011 alusta kaupungille. Tätä kirjoittaessani toukokuun 17 päivänä, niin asialle ei ole vieläkään tapahtunut mitään.

Nyt lopputulemana voin todeta, että tämä oli päätöspiste asialle valvontavelvollisuuen laiminlyöneille tahoille ei tili- ja vastuuvapautta olla myöntämässä.

Asiaan on suhtauduttu välinpitämättömästi useiden virkamiesten sekä luottamushenkilöidenkin taholta, mutta ei kuntalakia ja säädöksiä ole turhaan säädetty veronmaksjien varojen valvonnan osalta!

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1330 on: 17. 05. 2011 08:08 »
Vaasan kaupungin tilintarkastuslausunto vuodelta 2010  pitää sisällään myös Kuntsin taidemuseon johtokunnan jolle ei myöskään esitetä tili ja vastuuvapauden myöntämistä.  Täten mitä ilmeisintä on, että Kuntsin johtokunnan jäsenet joutuvat henkilökohtaiseen taloudelliseen vastuuseen.   

Tässä asiassa kaupunginhallituksen pitäsi kiireesti jäädyttää pätemättömän sopimuksen rahalliset korvaukset Salinille.  Muutoin käy niin, että jos pätemätön sopimus tuomitaan purettavaksi Saliin maksaa saamillaan korvausrahoilla tuomitut korvaukset takaisin Vaasan kaupungille.  Varsinaista hälmöläisten peiton jatkamis toimintaa.

Toivoa vain sopii, että Vaasan kaupungin vaaleilla valittu ja kuntalaisten luottamuksen saanut valtuusto ryhtyy toimiin jotka johtavat kaupungimme toimintakulttuurin hyvien hallintotapojen polulle.

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1331 on: 17. 05. 2011 11:11 »
Lisänä edelliseen Heimo Hokkasen selvitykseen prosessista muistutuksien johdosta:


Tämä tilintarkastuskertomus ja tilintarkastuspöytäkirja ovat Tarkastuslautakunnan kokouksen käsittelyssä keskiviikkona 18.5. Tilintarkastuspöytäkirja on osoitettu kaupunginhallitukselle ja sen lautakunta merkinnee tiedoksi. 18.5 tarkastuslautakunta pyytänee tilintarkastuskertomuksessa muistutuksen saaneilta kuntalain mukaisen selityksen. Selitysten johdosta tulee tarkastuslautakunnan järjestää ylimääräinen kokous. Tarkastuspäällikkö on jo esittänyt pohjaesityksenä ajan (8.6) jolloin selityksiä voidaan aikaisintaan käsitellä. Tavoitteena on joka tapauksessa, että Tarkastuslautakunta tulee ylimääräisessä kokouksessaan kesäkuun alussa esittämään sitten näkemyksensä valtuustolle joka käsittelee asiaa tilinpäätöskokouksessaan 20.6.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1332 on: 17. 05. 2011 15:03 »
En jaksa muistaa mikä "Widensjö-jupakassa" oli VSHP:n tarkastuslautakunnan rooli. En muista mikä elin ehdotti valtuustolle riippumattoman valiokunnan perustamista. Siinä oli kuitenkin muistaakseni edustus kaikista valtuustoryhmistä. Sen tekemässä raportissa sitten suositeltiin vastuuvapauden myöntämistä HALLITUKSELLE ja johtaville viranhaltijoille (ei toki Widensjölle) ja näin sitten aikanaan valtuusto vastuuvapauden myönsikin. Siellä pengottiin kissojen ja koirien kanssa mahdolliset "apulaiset" eli henkilöt jotka olisivat saattaneet olla mahdollistamassa väärinkäytöksiä. Niitä ei löytynyt talon sisältä.

Jonkun on siis nyt sama työ tehtävä Vaasassa. Sopiiko rooli TarLalle vai pitääkö perustaa tuollainen valiokunta?

(Muuten:  tämän päivän Vbl:ssä Wivan Nygård-Fagerudd minua ojentaa asiasssa)

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1333 on: 17. 05. 2011 15:03 »
Vaasassakin käy niin että "totuuskomissio" ei löydä mitää muita syyllisiä kuin ne, jotka jo tiedetään.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1334 on: 17. 05. 2011 17:05 »
Blogin puolelta
--------------
Osala :Asian tutkinta olisi siis lopetettu, ellei Pastuhov, Hokkanen ja myöhemmin Lanamäki olisi tehneet tutkintapyyntöä ja ellei TarLa olisi alkanut teettää erillisraportteja tarkastusyksiköllä ja tilintarkastajalla, kirjoittaa Osala foorumissa.

Johtopäätökset jäävät kh:lle. Jos ”totuuskoimissio” perustetaan niin se todennäköisesti tulee vaatimaan kh:n erottamista.
---------------
Tuota lihavointia en minä ole kirjoittanut, enkä tarkoittanut. Valtuusto voi perustaa tiettyä asiaa tutkimaan tilapäisen valiokunnan ("totuuskomissio") mutta eihän sillä ole mitään valtuuksia ryhtyä mitään elintä erottamaan tai ehdottamaan edes sitä.

Tässä "Lumio/Salin" tapauksessa valiokunta voisi tutkia sitä, voidaanko aiheutetut taloudelliset vahingot periä niiden aiheuttajilta takaisin, esitetäänkö mahdollisesti tehtäväksi rikosilmoituksia/tutkintapyyntöjä jne.

Valiokunta antaa sitten raportin valtuustolle, tässä tapauksessa ilmeisesti TarLan kautta koska kh itse on ilmeisesti jäävi asiaa käsittelemään (tai ainakin valtaosa sen nykyisistäkin jäsenistä).

Kaupunginhallituksen luottamuksen mittaus on sitten eri asia. Ulkomaillahan herkästi epäluottamusta saanet tai muuten housut kintuissa kiinni jääneet itse eroavat. Suomessa roikutaan vallassa kunnes viimeinenkin KHOn päätös on saanut lainvoiman...

--
On muuten kivaa kun ei tarvitse olla yksin ajokoirana. Minun motiiviksenihan on väitetty henkilökohtainen kauna ja kateus, Hokkasen motiiviksi eduskuntavaalikampanja (varmaan sama Pastuunkin?). Sitä en ole kuullut mikä mahtaisi olla Helinin ja Lanamäen motiivit Lumion ajojahdissa?

Onkohan se nyt aivan vieras ajatus joillekin, että kuntalaisten verovarojen mahdollinen väärinkäyttö voisi olla aivan riittävä motiivi?
--

Kaupunginhallituksen erottaminen kävisi Vaasassa teknisesti näin: 13 valtuutetun täytyy esittää "Kysymys kaupunginhallitukselle". Kysymys voi olla melkein mitä vaan mutta kun sitä kh:n vastausta käsitellään valtuustossa, niin yksi valtuutettu voi esittää, että perustetaan tilapäinen valiokunta käsittelemään kaupunginhallituksen erottamista. Valiokunnan perustaminen vaatii enemmistön. Tilapäisen valiokunta sitten tuo esityksensä valtuustolle ja ilmeisesti luottamusäänestykseen mennään vaikka valiokunnan enemmistö ei erottamista esittäisikään.  Sitten vaan äänestää rätkäytettäisiin.

On mahdollista, että uuteen kaupunginhallitukseen valittaisiin samoja henkilöitä kuin erotettuunkin.
« Last Edit: 17. 05. 2011 17:05 by Tapio Osala »

Offline Henry Eklund

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1871
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1335 on: 17. 05. 2011 18:06 »
Älä jätä Tapio kesken, olet kunnon asialla ja edustat sillä suurinta osaa Vaasan kuntalaisista, tuskin monikaan epäilee sun motiiveja. Ne ketkä epäilee eivät ole ihan puhtaita itsekkään, kyllä tämä pitää selvittää niin ettei ole jälestäpäin sanomista. Ilman sun panosta tuo haudattaisiin kaikessa hiljaisuudessa jota osa tietenki toivoo, nyt vielä pääsee tuoreille jäljille joten paketti auki ja kaikki tieto julki. Mikä tulee olemaan sun palkka tästä ei voi herättää kenessäkään kateutta. Nostan lippalakkia koska mulla ei ole hattua.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1336 on: 17. 05. 2011 19:07 »
Poistin tuon lihavoinnin. Minun olisi pitänyt erottaa se niin, että kaikki ymmärtäisivät että se oli minun kirjoittamani.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1337 on: 18. 05. 2011 07:07 »
Joitain huomioita printtimedian uutisoinnista:
- Pohjalainen on vaihtanut asiaan perehtynyttä toimittajaa (Mikko Kallionpää> Jouni Pihjalasaari)
- Kujanpää ei itse vedä johtopäätöksiä vaan toteaa "Helpommalla pääsisimme, jos valtuusto toteaisi, ettemme (kh) nauti sen luottamusta....Halliitus on selvittelyssä aika syvällä, olisi haaskausta jos joku muu lähtisi alusta. Lisäksi valtuustossa on aika vähän ihmisiä, jotka eivät ole istuneet 2000-luvulla kaupupunginhallituksessa."

Hm...Hallitus on todella selvittelyssä SYVÄLLÄ. Sehän on ne yrittänyt lopettaa ja painaa asian villaisella (Lumiolle jopa palkankorotus jälkikäteen). Kujanpää jemmaa tutkimustuloksia myös muulta kh:lta. Kujanpää ei halua päästää asiassa eniten perillä olevaa tarkastuspäällikköä suoraan kertomaan asioiden tilasta kh:lle.

Valtuustossa on PALJON IHMISIÄ, jotka eivät ole koskaan istuneet kaupunginhallituksessa tai ainakaan 2000-luvulla. Helpompi on laskea ne muutama, jotka nykyisen kh:n lisäksi siellä ovat istuneet. Sitäpaitsi nyt käsitellään kh:ssa 2010 istuneiden luottamusta, vastuuvapautta. Jos "Kouhin-kaudella" on jo laiminlyöty ei se vähennä viime vuoden mokia, kun niistä on aivan tuoreet huomautukset tilintarkastajilta. Lumio oli Kouhin tänne lanseeraama kokoomuksen herrahissistä. Kuin hänen "ottopoikansa". Väärinkäytökset ja niiden mahdollistamiseksi luodut kuviot, toimintatavat, "hovi",  luotiin jo Kouhin aikakaudella. Se on totta. Mutta kun esim. sisäisestä valvonnasta on huomautettu myös "Kujanpään" aikakaudella, on turha yrittää pyristellä vastuusta edeltäjiä syyttämällä.

Eli Kujanpäältä on aika huono selitys sille ettei kh voi erota kun muka uuteen kaupunginhallitukseen ei löytyisi väkeä. Itse en ole "Lumion aikana" 2000-luvulla ole kh:ssa ole istunut, eikä silloin huomautuksia sisäisestä valvonnasta ollut.

Parempaa selitystä eroamishaluttomuudelle kyllä hakisin YSTÄVÄ Lumion suojeluhalusta, loppuun, "maailman tappiin", saakka.

90-luvulla kun istuin kaksi kautta kh:ssa,  oli keskushallinnossa korkean moraalin omaavia viranhaltijoita, joille kaupungin etu oli sydämenasia, kj Seppo Sanaksenahosta ja  skj Benkku Strandinista lähtien.

---
Valtuustoryhmien pj-kokouksessa päätettiin, vastoin omaa näkemystäni, että "totuuskomissio" korvataan "ostopalvelulla" Audiatorilta.  Audiatorin edustajan tulisi siis pystyä nyt tekemään poliittista harkintaa, eli johtopäätöksiä mihin väärinkäytösten ja taloudellisten menetysten takia tulisi ryhtyä. Se on paljon vaadittu!

Toin valtuustoryhminen pj-kokouksessa esille sen seikan, että nyt pitäisi myös voida arvioida, onko tilintarkastusyhteisö ollut riittävän tarkka aikaisemmin. Olisiko vastuuvapautta ollut syytä olla suosittamatta jo aiemmin? Sitähän ei AUDIATORIN edustaja pysty lainkaan arvioimaan jääviyssyistä koska juuri Audiator on tilintarkastajamme! Mutta hävisin (ja nyt myöhemmin on kyllä todettu minun olleen asiassa oikeassa).
VSHP:ssä valittiin "totuuskomissiossa" työkassaraksi siksi toinen tilintarkastusyhteisö (Ernst&Young).


« Last Edit: 18. 05. 2011 07:07 by Tapio Osala »

Offline takaisin-vaasaan

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 210
 • Koulukadulla asunut
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1338 on: 18. 05. 2011 09:09 »
Kova on kuhina kulisseissa. Päivän lehtiä lukeneena vähän soittelin tutuille Vaasassa. Johtopäätökset:

Tilintarkastajien kertomuksen ja muun julkisuuden sumuverho alkaa hämärtää itse peruskuviota.

Kaupunginjohtaja Markku Lumio on vuosikausia tietoisesti ja tarkoituksellisesti käyttänyt kaupungin varoja omaksi ja perheensä hyväksi. Hän on käyttänyt hyväkseen kaupunginjohtajan korkeaa asemaa, mutta myös saanut tukea tietyiltä tahoilta, joita Lumio on pitänyt esim. rahapalkinnoin tyytyväisenä. Näiden tahojen merkitys on ollut se, että ne ovat mahdollistaneet Lumion väärinkäytökset ja suojanneet häntä mahdolliselta ilmitulolta. Niitä on palkittu Lumion toimesta eri tavoin, mutta ne eivät varsinaisesti ole itse käyttäneet kaupungin varoja omaksi hyväkseen kuten Lumio on tehnyt.

Lumion toiminnan ovat keskushallinnossa mahdollistaneet hänen lähipiirinsä. Keskushallinnon ulkopuolella hän on kierrättänyt etuja itselleen ja  perheelleen Kuntsin museon ja Vuorion säätiön kautta.. Vuorion säätiön asioita hoitaa entinen kaupunginlakimies Vironmäki, ja hänen hallituksensa puheenjohtajana oli Markku Lumio.

Kaupunginhallitus on ollut ilmeisen tietämätön Lumion touhuista. Uusi puheenjohtaja Kujanpää on yrittänyt kaikin keinoin estää Lumion väärinkäytösten tutkimisen ja suojata ystäväänsä ja puoluetoveriaan enemmältä ryvettymiseltä mm. salaamalla tietojaan kaupunginhallitukselta. Lumio on vienyt kaupunginhallitusta kuin pässiä narussa. Lumio on vanhana poliitikkona ja taitavana manipulaattorina kietonut kaupunginhallituksen ja myös useat valtuuston poliitikot täysin pikkusormensa ympärille. Hän sai käsittämättömästi tukea pelkästään oman asemansa pönkittämiseen tähtääviin ns. hallinnon uudistuksiin.

Pitää siis nähdä, että kyse ei ole mistään sääntöjen puutteesta tai pienistä hallinnollisista laiminlyönneistä vaan systemaattisesta toiminnasta. On päätekijä Lumio ja useita avustajia ja pikkutekijöitä.  Kukaan muu kuin kaupunginjohtajan asemassa oleva ei olisi voinut nopeasti ilmi tulematta tehdä vastaavia "puhalluksia" kuin Lumio. Raskauttavana seikkana on vielä se, että Lumio on taustaltaan juristi eli hänen olisi pitänyt tietää ja ymmärtää. Teoille ei ole mitään puolustusta.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1339 on: 18. 05. 2011 09:09 »
Kun tosiaan lehtiä luki niin satunnaiselle lukijalle voi syntyä käsitys, että on kyse pikkuisista hallinnollisista pilkun viilauksista.

Nyt tutkitaan ensi sijassa verovarojen mahdollista väärinkäyttöä. Sen sivujuonteena sitten tiettyjä hallinnollisia puutteita, joilla on syy-yhteys mahdollisiin väärinkäytöksiin.

Aikaisemmin suoraselkäisenä pitämäni kaupunginhallituksen yleisjaoston puheenjohtaja on aikaisemmin vähätellyt Lumio-tapausta ja jopa kritisoinut aktiivisuuttani. Yleisjaosto on asiassa paljon vartijana koska talosuhallintoa käsittelevät asiat päätetään juuri siellä.

Tänään antaa Lasse W lupaavia lausuntoja Vbl:ssa. "Kyseessä on ylhäällä ollut mätäpaise, joka on siirtynyt alaspäin",  vapaasti käännettynä. Epäilen, että myöskään Lasse W ei tiedä mitä kaikkea on vielä tulossa.

Laitinen selittele limuusinin ajopäiväkirjan puutetta: "En tiedä miksi ajopäiväkirjaa ei ole pidetty". Hänen alaisensa Anna-Maija Iitolan olisi se tullut tarkastaa ja hyväksyä parin kuukauden välein.

Lumio ei tiedä miksi hänen rahapalkitsemispäätökset ja ylimääräiset palkankorotukset eivät ole tulleet oikeassa järjestyksessä tehtyä. "Ei ole minun asiani saattaa päätöksiäni julkisesti nähtäville. Se kuuluu muille jotka saavat ohjeensa hallintojohtaja Laitiselta."

Eli syitä vieritetään alaisten niskaan. Lumio Laitisen ja Laitinen Iitolan...
« Last Edit: 18. 05. 2011 10:10 by Tapio Osala »

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1340 on: 18. 05. 2011 12:12 »
Sain tänään kaksi puhelua, joiden sisältö oli yhteneväinen:  tässä on vasta raaputettu pintaa.  Toisen soittajan mukaan todellinen mätäpaise löytyy Vaasan kaavoituksesta mutta siihen on vaikea päästä käsiksi.

-Ei Vaasassa mitään kaavaoitusongelmaa ole jos osaa hoitaa asiansa vaikka tarjoamalla  osakehuoneustoa puolella hinmnalla, sanoi soittaja.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7443
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1341 on: 18. 05. 2011 13:01 »
Sain tänään kaksi puhelua, joiden sisältö oli yhteneväinen:  tässä on vasta raaputettu pintaa.  Toisen soittajan mukaan todellinen mätäpaise löytyy Vaasan kaavoituksesta mutta siihen on vaikea päästä käsiksi.

-Ei Vaasassa mitään kaavaoitusongelmaa ole jos osaa hoitaa asiansa vaikka tarjoamalla  osakehuoneustoa puolella hinmnalla, sanoi soittaja.

Ilmeisesti tätä mätäpaisetta on tarkoitus levittää myös Vähäänkyröön??????

.

Offline takaisin-vaasaan

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 210
 • Koulukadulla asunut
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1342 on: 18. 05. 2011 14:02 »
Palstanpitäjän on turha yrittää laajentaa aihepiiriä. Sekoittaa turhaan. Lumio ei ole kaavoitukseen juuri sotkeentunut. Lumiossa riittää kyllä tähän viestiketjuun vielä riittävästi aihetta. Nuo sivujuonteet vain heikentävät ketjun tasoa.
On kyse suoraan kuormasta syönnistä.

Offline Henry Eklund

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1871
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1343 on: 18. 05. 2011 14:02 »
Vanha on nyt todettu epäkelvoksi, eikö meillä olis jo kiire hakea uutta joka samalla puhkoo paiseet alapuolelta jos niitä on. Ei tartuta vanhaan vaan mennään eteepäin, kyllä sitä on rangaistu jo ihan riittävästi ettei yksiä kenkälaskuja tarvi kaivella takaisin karhuttavaksi ja sama museolle, uusi hyvä johtaja ja pian kehiin niin kyllä tämä tästä menee. Kansalaisten etu vaatii ammittitaitoisia johtajia ja likapyykki pestään takana niin ettei se ole ykkösasia.
Kipu kasvattaa muttei opeta elämään kunnolla.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1344 on: 18. 05. 2011 15:03 »
OK. Jos jollakin on tarvetta laajentaa keskustelua esim. kaavoituksen ongelmiin, niin tehtäköön se "Virkamiesmoraali" ketjussa.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1345 on: 18. 05. 2011 17:05 »
Ei siinä sen kummempaa, vaihdetaan uudet naiset ja miehet puikkoihin ja johtamaan kaupunkia.
Ja siinä on varoittava esimerkki tuleville sukupolville, että huolimattomasti ei kaupunkia johdeta.
Minä hieman suhtaudun epäillen "totuuskomiteaan". Sinne valitaan herkästi sellaiset henkilöt
jotka ovat ryvettyneet, etsimään vain omaa totuutta. Komiteassa pitäisi istua valan tehneet henkilöt ja mieluummin ulkopaikkakuntalaisia. Muuten hyvä ajatus menee sudeksi.

Jos valtuusto pystyy antamaan epäluottamuslauseen  ja kaupunginhallitus luonnollisesti eroaa, minä
väitän, että ei siinä kuinkaa käy. Hallintokulttuuri tulee paremmaksi ja kansaa palvevaksi, niinkuin sen
lait ja asetukset säätää. Tämä pitää tutkia perusteellisesti ja jos huolimattomuutta tai jopa rikollista menettelyä harrastetaan tai hyväksytään niin jonkinasteinen rangaistus täytyy löytyä.

En nyt tältä istumalta löydä, koska luottamusmiehet olisi näin penkkiin laitettu. Mutta asioita pitää katsoa myös tulevaisuuden näkökulmasta.

Pentti Suksi

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1346 on: 18. 05. 2011 18:06 »
HUT (Hevosmiesten Uutistoimisto) kertoi hetki sitten, että Vaasan valtuusto erottaa kh:n luottamuspulan vuoksi 20.05.

Eri asia on sitten valitaanko samat uudelleen uuteen kh:n.  Minulla saattaisi olla jopa ehdotus muutamaksi uudeksi kasvoksi, varmaan monella muullakin. 

Siinä olen Pentin kanssa samaa mieltä, että yhtäkään "epäilyttävää" ei tulisi valita uudelleen.

Vanhassa kh:ssa on myös jäseniä, jotka ovat ansainneet päästä vanhuuden lepoon.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1347 on: 18. 05. 2011 19:07 »
HUT (Hevosmiesten Uutistoimisto) kertoi hetki sitten, että Vaasan valtuusto erottaa kh:n luottamuspulan vuoksi 20.05.

Valtuusto ei kokoonnu tuolloin. Eli HUT on väärässä.

Teoriassa voisi tuollainen erottamisprosessi voisi ALKAA 20.6 kokouksessa. Se vaatisi nyt pikaisesti 13 valtuutetun allekirjoittaman "Kysymyksen kaupunginhallitukselle". Sitä käsiteltäessä voitaisiin sitten valtuuston enemmistöllä valita tilapäinen valiokunta käsittelemään luottamuspulaa. Tämä valiokunta voisi sitten ehdottaa valtuustolle kh:n erottamista. Sitten vasta voisi valtuusto äänestää erottamisesta.

Jos valtuuston enemmistö tällaisen valiokunnan perustaisi tätä asiaa käsittelemään, niin olisihan se sellainen signaali että varmaan kh siinä vaiheessa itse eroaisi.

Jotta tuollainen prosessi menisi maallin, edellyttäisi se kannatusta suurissa valtuustoryhmissä (RKP,Kok, SD). Se taas aiheuttaisi varmaankin ilmiriidan niissä valtuustoryhmissä, varsinkin jos kyseisten puolueiden kj-jäsenien päät olisivat vadilla, eli haastajia omasta ryhmästä ilmaantuisi.

(Väärinkäsitysten välttämiseksi, kerron, että minä en ole käytettävissä kh:n jäseneksi.)

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1348 on: 18. 05. 2011 21:09 »
TARKASTUSLAUTAKUNTA ON TÄNÄÄN 18.5. PITÄNYT KOKOUKSENSA

Tarkastuslautakunta käsitteli Tarkastuskertomusta 2010 ja Tarkastuspöytäkirjaa 2010. Paikalla oli myös Audiatorin edustaja tilintarkastaja Ritva Mäenpää. Hän kävi läpi lähtökohdat, että miksi ei tili- ja vastuuvapauksia olla myöntämässä näille tahoille, jotka on kertomuksessa mainittu.

Tarkastuslautakunta käsitteli asiaa ja kuntalain 75 § pykälän mukaan pyytää nyt muistutuksen perusteella selitykset Kaupunginhallitukselta, Tikanojan taidekodin johtokunnalta, ex kaupunginjohtaja Markku Lumiolta, ex museonjohtaja Ann-Maj Salinilta, ex apulaiskaupunginjohtaja Kristina Stenmannilta sekä Hallintojohtaja Veli-Matti Laitiselta.

Kaikki nämä edellämainitut tahot joutuvat antamaan Tarkastuslautakunnalle selvityksen tekemisistään tai aikomuksistaan tehdä asioille jotakin. Jokainen saa tämän kirjeen käsiinsä huomiseen mennessä.

Aikaa selityksille on 8.5. kello 15.00 mennessä. Tarkastulautakunta käsittelee kokouksessaan 9.5. klo 17.00 selvitykset ja tekee johtopäätökset ja esityksensä 20.6. Vaasan kaupunginvaltuustolle tili- ja vastuuvapaus kysymyksistä. 9.5. kokouksessa on myös mukana Audiatorin tilintarkastaja arvioimassa vastauksia.

Tarlan kokous lähetti myös kaksi uutta raporttia "Lumio"-tapauksesta  Audiattorin tarkastettavaksi.

Tarkastuslautakunnan käsityksen mukaan on Audiator tehnyt raporttien perusteella oikeat johtopäätökset tili- ja vastuuvapaus kysymyksessä. Tarkastuskertomus ja Tarkastupöytäkirja on myös katsottu kuntaliiton lakimiesten taholta läpi ja siellä on alan erityisiasiantuntijat asiaa tarkastelleet ja päätyneet samaan lopputulemaan.

Mitä "totuuskomiteaan" tulee, niin on valtuutettujen asia, että päättävätkö he esittää, että sellainen perustetaan. Tuollainen Valiokunta, jos se perustetaan pohtii sitten esimerkiksi, jotta riittääkö kaupunginhallituksen luottamus jatkoon toimiensa takia.
belurisk

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1349 on: 18. 05. 2011 22:10 »
Heimo Hokkanen tarkoittaa varmaankin kesäkuun alkupäiviä 8-9.6.-11.
Tässäkin yhteydessä haluaisin todeta, että byrokratiassa byrokraateille ei ole ajankuluttamisella merkitystä.
Mutta tavalliselle kansalaiselle on. Hitaasti pyörivät koneiston rattaat ja kalliiksi tulee - joku siinä sivussa tienaakin.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1350 on: 18. 05. 2011 22:10 »
HH: "Tarlan kokous lähetti myös kaksi uutta raporttia "Lumio"-tapauksesta  Audiattorin tarkastettavaksi."

Eikö niitä siis enää lähetetty kaupunginhallitukselle kuten aikaisemmat kolme raporttia?

Ne raportit lienevät kuitenkin (mm. kh:n päätöksen ja) kunnallislain §43 mukaan valtuutettujen saatavissa koska tuskin ovat myöskään salaisiksi julistettuja (ainoastaan "ei-julkisia").
Taidan huomenna ne käydä katsomassa.

Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1351 on: 18. 05. 2011 22:10 »
KORJAUS PÄIVÄMÄÄRIIN

Vastauksia odotamme tietenkin  8.6. kello 15.00 mennessä ja kokous Tarlalla on 9.6.!


Kiitos huomioista Belurisk!


Heimo Hokkanen

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1352 on: 18. 05. 2011 22:10 »
Vielä Osalalle nuo asiat oli vielä selvitettäviä asioita joista syntyy sitten varsinainen raportti, siis tutkivat asiaa.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1353 on: 18. 05. 2011 22:10 »
Vielä Osalalle nuo asiat oli vielä selvitettäviä asioita joista syntyy sitten varsinainen raportti, siis tutkivat asiaa.

Ok. Mitään raportteja ei nyt siis kh:lle lähetetty? Eikös niitä ole vielä tekeillä yhteensä viisi?

belurisk

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1354 on: 18. 05. 2011 22:10 »
Jäänyt kaiketi minulta toteamatta, että todella haluan nostaa hattuani näissä sotkujen selvityksissä muutamalle äijälle eli (järjestyksellä ei ole väliä): Helin, Hokkanen, Pastuhov, Osala. Hyvää työtä.
PS. Niin tämä on kestävyys- ja sitkeyslaji.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1355 on: 19. 05. 2011 07:07 »
Jäänyt kaiketi minulta toteamatta, että todella haluan nostaa hattuani näissä sotkujen selvityksissä muutamalle äijälle eli (järjestyksellä ei ole väliä): Helin, Hokkanen, Pastuhov, Osala. Hyvää työtä.
PS. Niin tämä on kestävyys- ja sitkeyslaji.
Ei pidä unohtaa kansalaisaktivisti Kalle Lanamäkeä ja koko TarLaakaan. Hattua nostaa pitää myös niille viranhaltijoille, jotka tässä tapauksessa tekevät juuri sitä mihin heidät on palkattu eli tarkastuspäällikkö Matti Rosvallille ja sisäiselle tarkastajalle Harri Honkaselle (joka oli hankalassa välikädessä kun oli Lumion suora alainen).

---
Pohjalaisen pääkirjoitus oli tänään hyvä. Kiitos siitä päätoimittaja Kalle Heiskaselle ja lehden toimitukselle muutenkin.
Quote
Vaasan kunnallispolitiikka on saatu pitkään jatkuneella huonolla hallintokulttuurilla sellaiseen solmuun, että kaupungin hallinto tarvitsee todellista kulttuurivallankumousta.

Jos valtakunnan tasolla törmättiin vaalirahajupakan yhteydessä tukkuun kyseenalaisia maan tapoja, nyt voidaan puhua myös maan tavan vaasalaisversiosta.

Olennaista tuossa kyseenalaisessa hallintokulttuurissa on se, että kaupungin hallinnon sisäinen valvonta on ollut retuperällä.

Lisäksi epäkohtia ei ole ryhdytty laittamaan kuntoon, vaikka puutteista on oltu hyvin tietoisia. Esimerkiksi kaupungin tarkastuslautakunta on niistä vuosien mittaan useasti huomauttanut.

Ongelman ydin on huonossa johtamisessa ja esimiestyössä.

Tarkastuspäällikkö Matti Rosvall on varmasti oikeassa sanoessaan, että asiat on laitettavissa reilaan vahvalla johtamisella (Pohjalainen 18.5.).

Se tarkoittaa, että menneet pengotaan ensin perin juurin, virheet tunnustetaan ja sen jälkeen kaupungin virkamiesjohto sekä kaupunginhallitus aloittavat sen tarpeellisen kulttuurivallankumouksen.

Sen tärkein tavoite on saada hallinto toimimaan niin, että veronmaksaja tietää varmasti rahojensa olevan turvassa.

Nyt tavoitteeseen on vielä pitkä matka.

Soppa sai alkunsa viime vuoden lopulla, kun Tikanojan taidekodin ja Kuntsin modernin taiteen museon epäselvyydet pulpahtivat pintaan. Siitä lähti vyöry, jonka seurauksena poliisi on tekemässä esitutkintaa.

Lisäksi kaupunginjohtajan työsuhde on päättynyt , ja erinäinen nippu tarkastusraportteja odottaa kaupunginhallinnossa pääsyä käsittelyyn.

Havaittavissa on ollut piirteitä, että asioiden selvittelyssä on ollut peittelyä ja yrityksiä jarruttaa kuprujen tuloa esiin.

Muuta mahdollisuutta ei kuitenkaan ole kuin tonkia asiat niin perusteellisesti, ettei kaupunkilaisten tarvitse arvailla, onko jotakin vielä jäänyt pimentoon vai ei.

Vain sillä tavoin luottamus kaupungin hallintoa kohtaan on palautettavissa.

Toistaiseksi on epäselvää, onko kyseessä vain joukko leväperäisen hallinnon tuottamia pikku rikkeitä.

Holtiton hallintokulttuuri on myös ehkä jatkunut niin pitkään, että sen suojissa on päässyt tapahtumaan myös jotakin sellaista, joka johtaa aikanaan jopa korvausvelvollisuuteen.

Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia piakkoin, kun Audiator ulkopuolisena käy läpi kaupunginhallinnon tuottamat raportit ja arvioi, mihin toimiin niiden pohjalta on syytä ryhtyä.

Tässä vaiheessa näyttää siltä, että kaupungin omat tutkimukset ja ulkopuolinen arvio niiden vakavuusasteesta riittävät.

Toistaiseksi esiin tulleet epäkohdat kertovat vasta löyhästä moraalista ja huonosta valvonnasta. Oman totuuskomission mahdollisuus kannattaa silti pitää vielä mielessä.


Hyvin ikäviä asioita, paljon ikävämpiä kuin mitä nyt tiedetään,  tulee vielä putkahtamaan aivan väkisin julkisuuteen. Aika monet aavistivat mitä kaupunginjohtajan johdolla keskushallinnossa oli vuosikausia meneillään mutta tapahtuneiden laajuus ja järjetelmällisyys silti tulevat yllättämään kaikki.

Lumion tänne taluttanut ex-kh-pj Kouhi itkee tänään Vbl:ssä.Hän pitää minua ja Håkan Nordmania syyllisenä siihen, että suojattinsa sai lähteä. Meidän pitäisi muka nyt olla tyytyväisiä kun hänestä päästiin."Kuinkahan kauan he vielä jaksavat painaa päälle. Ennen pitää kuitenkin on valtuuston annettava vastuuvapaus kaupunginhallitukselle".

Kouhi uskoo, että kyseessä olisi joku henkilökohtainen ajojahti. Väärin. Kyseessä on TEOT. Jos tehty väärin ja syöty kuromasta, asiat on tutkittava ja vaadittava vahingot ja laittomat edut takaisin. Ihan riippumatta siitä vaikka olisi vahvaa poliittista suojaa nauttiva johtaja.

Kouhi tunnustaa, ettei olisi esim. Lumion perheen vaatesostoja hyväksynyt, jos olisi niistä tiennyt. Hänen olisi tullut Lumion esimiehenä hoitaa valvontavelvollisuutensa niin tätä ei olisi päässyt tässä mittakaavassa koskaan tapahtumaan. Luottamus suojattiinsa olikin ansa hänelle. Kokoomuskin menetti tärkeän mandaattinsa. Ymmärrän että häntä harmittaa mutta turha minusta on syytä sälyttää minulle ja Håkanille. Ehkä se helpottaa? Teot ratkaisevat, ei se kuka niistä puhuu ja tuo esille.

28011955

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1356 on: 19. 05. 2011 08:08 »
No tämä ei tarvitse edelleenkään muuta kuin, että toistan itseäni !

Jos ja kun tuon tyyppinen kirjoittelu on ainoa vastareaktio, niin sekin on omiaan kertomaan siitä pelon ilmapiiristä jota tuolla "toisella" puolella koetaan ja näin ollen kääntyy epäilyjen suhteen vain kirjoittajia itseään vastaan.
Lapsellista räpellystä heiltä ! Tapion vastaus on hyvä ja erittäin hyvä juuri niiltä osin joilla hän valaisee kh-ssa istumisen työläyttä jota siellä nyt mitä ilmeisemmin ei ole viitsitty tehdä kunnolla ! ? Eihän muutoin kaiketi kyseisiä mokia tässä laajuudessa koskaan olisi tapahtunutkaan.

K-h on paljon vartijana ja ei sinne pidä mennä istuskelemaan jollei hommaa ota tosissaan.

Jatkakaa samaan malliin Tapio ynnä muut = hyvää työtä :)

Offline suoraan asiaan

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 252
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1357 on: 19. 05. 2011 09:09 »
Onko edes teoriassa mahdollista, että valtuusto antaisi vastuuvapauden ko. henkilöille.  Sehän olisi demokratian pilkkaa.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1358 on: 19. 05. 2011 11:11 »
Onko edes teoriassa mahdollista, että valtuusto antaisi vastuuvapauden ko. henkilöille.  Sehän olisi demokratian pilkkaa.
Jos oikein ymmärsin niin TarLa esittää joko vastuuvapauden myöntämistä tai epäämistä. Nyt he pyytävät selityksiä. Kaikki on kuitenkin Vaasassa mahdollista. Vastuuvapauden myöntämisellä kyllä suljettaisiin pois mahdollisuus hakea menetyksiä takaisin. Kh:lta edellytetään sisäisen valvonnan kuntoon saattamista, eikä se nyt voi hetkessä onnistua, kun ei ole kymmeneenkään vuoteen onnistunut. Kh:n asenne hommaan on varsin outo: Valtuusto antoi määrärahan toiseen sisäiseen tarkastajaan mutta virkaa viivytellään.

Minusta vastuuvapautta ei voi myöntää koska esim. poliisitutkinta ei vielä ole edes alkanutkaan tässä suuremmassa Lumio-asiassa. Sieltä varmaan putkahtaa esiin asioita, joiden yhteydessä on pohdittava takaisin perimistä. Sitten kun homma on loppuun käsitelty, ehkä vasta vuoden-puolentoista päästä, voitaisiin palata vastuuvapauden myöntämiseen.

Luontaiseduista (esim. mahdollinen virka-auton yksityiskäyttö) voi aiheutua esim. veroseuraamuksia myös työnantajalle. Niistä voisi hyvinkin syntyä korvausvelvollisuus sääntöjä rikkoneille. Verottaja katsoo ainakin yritysmaailmassa KAIKKI AJOT YKSITYISAJOIKSI, joista ei ole luotettavaa selvitystä, että ne ovat työajoja. (Sittenhän on vielä sekin mietittävä mikä olisi luvattomien yksityisajojen arvo kaupungille. Kaikki auto/kuljettajakulut suhteessa ajopäiväkirjan virka-ajot/ajot joista ei selvitystä?).Muistaakseni Lanamäki teki myös kyselyn verottajalle. Verottajaa kiinnostaa normaalisti kovasti verottomat luontaisedut.

Näin yhtäkkiä ajatellen olisi vastuuvapauden myöntäminen=verovarojen väärinkäyttöä koska hyvinkin saattaa syntyä prosessissa saatavia kaupungille.
« Last Edit: 19. 05. 2011 11:11 by Tapio Osala »

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1359 on: 19. 05. 2011 11:11 »
Tili- ja vastuuvapauden myöntää valtuusto, ehkäpä pitkänkin keskustelun jälkeen. Tai sitten ei myönnä, kaikki asiat päätyy valtuutettujen pöydälle. Tilanne on mielebn kiintoinen ja historiallinen. Omasta muistista en ole tällaiseen törmännyt koskaan ei kunta-i kaupunkipuolellakaan. Kriittistä keskustelua on käyty, mutta ei ole johtanut sen pitempään.

Olen sitä mieltä että kaupunginhallitus voidaan vaihtaa vähin äänin uuteen. Ei siinä kuinkaan käy
Mutta oppitunti tulee olemaan raisunlainen ja se on luottamusmiehille hyvää koulutusta myös tulevaisuutta
ajatellen. Käännetään viimeinenkin kivi tässä, eikä enää äänestäjiltä piilotella tarkastuslausuntoja. Avoin peli,
se on reilumpaa. Nyt kun on hallintoa uudistettu, niin tehdään  hallinnon puhdistus oikein mäntysuovan kanssa.

Pentti Suksi