Author Topic: Kaupunginjohtajakysymys  (Read 332177 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1040 on: 13. 02. 2011 07:07 »
Osala nostaa osakkeitaan muutten millää voi ryhtyä vihreäksi. onko Osala oiekeasssa puolueessa. Olisiko harkinnan paikka kun se varna kannatus voisi tullaa muualta.
Tuo on kuule sinun oma ongelmasi. En tee asioita kunnallispolitiikassa siksi että minä tai peräti vihreät saisimme enemmän ääniä.  Vielä vähemmän vaihtelisin ryhmää sen mukaan missä kuvittelisin saavani enemmän ääniä tai päästäkseni parempiin asemiin.

Olisi liian raskasta ajatella, että mitähän mahdolliset kannatusluvut sanovat, jos tästä pidän meteliä. Tai olisiko kannatuksen menetyksen joihdosta viisasta vaieta tästä asiasta. On helpointa vaan kuunnella omaatuntoaan.

Vaasan kunnallipolitiikassa olisi demokratian kannalta tärkeintä, että kolmen suuren ryhmän RKP-KOK-SDP kannatus laskisi ja ettei missään tapauksessa syntyisi sellaista tilannetta jossa kaksi suurta saisi yhdessä enemmistön valtuustossa. Tässä tapauksessa nimittäin ne liittoutuisvat välittämästi ja jakaisivat tärkeimmät paikat.

Mitä pienempi ja itsenäisempi ryhmä, sitä varmemmin sen edustajat uskaltavat tuoda esiin suurille ryhmille kiusallisiakin asioita esiin. Lumio ja kokoomus olisi vielä vallassa ilman meitä pienempiä ryhmittymiä.

Siis ääni mille muulle tahansa kuin RKP-KOK-SDP-ryhmittymälle tervehdyttää asetelmia. Kuntapolitiikassa on hyvin vähän asioita, joilla on tekemistä poliittisen ideologian kanssa. Lumio esimerkiksi tuli valittua tehtäväänsä hyvin yllättäen siksi, että vasemmistoliitto äänestikin häntä oletetun demari Lindelöfin sijaan.

Kuinka suureen osaan valtuustossa päätettävistä asioista löytyy näkemys vaikkapa vihreiden puolueohjelmasta? Ei taida löytyä edes yhteen prosenttiin. Ennen politiikkan ryhtymistä äänestelin aina henkilöitä, puoluekanta ei merkinnyt minulle kuntavaaleissa (eikä itse asiassa valtiollisissakaan) mitään.

Valtuustossa suurimman ryhmän olisi muodostanut vas-vihr-proV-persu-kirist-kepu eli 16 jäsentä jos olisimme olleet vaalien jälkeen olleet kyenneet tiiviiseen yhteistyöhön.
« Last Edit: 13. 02. 2011 08:08 by Tapio Osala »

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1041 on: 13. 02. 2011 11:11 »
Tässä suhteessa olen Lamminmäen kanssa samaa, että Vaasan kaupungin hallinto on rapautunut ja aika pahoin. Olen joutunut seuraamaan hyvin läheltä tätä rappeutumiskulttuuria. Se on levinnyt aika laajasti hallinnossa. Mistä se johtuu? Johtuu siitä, että luottamusmiehet konsuleina nukkuvat. Luottamusmiehet elää täysin omaa elämäänsä ja käydään omia reviiritappeluita jotka ei hyödytä tavallista kadun tallaajaa.

Pieniä huomioita valtuustosta. Valtuutettu Lamminmäki tuntee kuntalain. Tapio Osala ekonomikoulutuksen   sasaneena tuntee kuntatalouden ihmeelliset kuviot. Osaa ennenkaikkea lukea tilinpäätöksiä ja vieläpä ymmärtää niitä. Tässä vaikeassa tilanteessa pitäisi kuunnella häntä enemmän. Heimo Hokkanen tuntee myös
mutta sen  lisäksi on moraalis-eettisesti valtuustossa korkeimmalla tasolla. Hokkanen etysii filosofista vastausta moraalista ja etiikasta.


Mutta hekin joutuu taistelemaan tuulimyllyjä vastaan. Heidän pitäisi olla ja ovatkin vaasan unilukkareita.
Mutta kun luottamusmiehet nukkuu maajaan  unta,  niin vaikeaa on herätellä ketään. Maajaan uni tarkoittaa harhaintilassa elämistä. Nukutaan silmät auki, korvat eivät, kuule silmät ei näe. Ollaan siinä maajaan unessa että kuulumme Vaasan eliittiin ja samaistutaan virkamiehistöön. Ei hoideta luottamusmiehen tointa. Valitaan helpompi tie, ei vaivauduta edes ihmettelemään virkamiesten keskeisiä touhuja. Kuntalainen jää byrokratiassa täysin yksin. Ja tappelee osaltaa tuulimyllyjä vastaan.

Kuka kuuntelee kuntalaista? Suurinpiirtein ei kukaan. Kaupunginjohtaja Lumio on yksi aikakautemme tulos.
Jos olisivat valtuutetut valvoneet, ei tätä olisi koskaan tapahtunut. Me elämme poliittisen kulttuurin yhtä suurinta mullistusta vuosikymmeniin. Enää ei mene sattumalta hiekkakuormat väärälle tontille ja ei synny lautakasoja poliitikoille. Oli hienoa illastaa kaupunginjohtajan luottokortin päälle ja tutustua kaupunginjohtajan hienoihin  tuttaviin. Enää ei rellestetä vaalirahoilla jotka sai suorastaan lahjoman tai lahjuksen piirteitä.

Nyt pitää vaatia asiakirjoja julkisiksi, miksi niitä pidetään Raija Kujanpään käsiveskussa. Me kuntalaiset emme tiedä mitä Salin on vastannut virallisesti. Nyt on täällä ilmennyt, että Kujanpää on ollut hyvin aktiivinen Salinin sopimuksen syntymiseen. "Ostettiin työrauha" sanoi Kujanpää. Niinpä ja samalla Kujanpää yritti suojella Markku Lumiota. Tilintarkastajien salaiset väliraportit oli liian painavaa tekstiä.

Herää kysymys minkä parkunan Osala nostaa salaisista papereita jos niitä edes annetaan hänelle. Hän on niitä ainuita jotka hallitsevat kirjanpidon ja tilinpäätöksen ja tehdä niistä analyyseja. Kannattaa ottaa esille
asuntomessujen tilinpäätöksen jolla huijattiin päättäjiä ja täydestä meni ja yli 10 miljoonan tappio peiteltiin räikeästi tilinpäätöksessä. Ainoastaan Osala käsitti asian kuten minä sen käsitin. Kyllä siitä jäin pitkä varjo Lumion päälle, jossa ei kiiltonahkakengät paljoa paina. Anttilasta saa kiiltonahkakenkiä 49.90 euroa pari. Kyllä olisi pitänyt Lumion ne pystyä ostamaan vai onko hän ylivelkaantunut?

Varjoja on, mutta me ei tiedä kuinka syviä varjoja, koska totuutta salataan veronmaksjilta. Tämä on todella ikävää ja heittää varjot entista syvemmpin luottamusmiesten päälle. Kyllä nyt pitäisi tulla jo heräämisen merkkejä, vaan eipä kuulu. Veronmaksajat ovat paljon valppaamia, mutta hekään ei tiedä koko totuutta.

Valitettavasti

Pentti Suksi

Henry E klund

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1042 on: 13. 02. 2011 14:02 »
Suunta on hyvä ja johtavassa asemassa olevat skarppaavat ja kansan kiinnostus herää, taas on ensiviikolla läppärin ja mokkulan osto edessä ja alkuun opetus alkaa kuinka luen Vaasalaisia infoa. Yli 70v ikäinen herrasmies ja käskin tehdä lukunurkkaukseen hieman tilaa ja semmonen kone jolla viu printata paperille sen mitä itse näkee, menemme hakemaan ja asennetaan paikoilleen ja sanoi muutaman tunnin menevän että on asennettu ja laitettu hivenen viirus yms turvaa.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1043 on: 14. 02. 2011 07:07 »
Vasabladet on ennakoinut tulevaa (21.2.) kaupunginvaltuuston kokousta ja sen päätöstä hyväksyä Lumion eropyyntö. Lehti on kysellyt valtuutettujen kantaa ja päätynyt siihen tulokseen, että ero menee valtuustossa läpi. Tosin hyväksyviä vastauksia on saatu vasta 21 kpl, mutta esimerkiksi kokoomuksen ryhmästä on kantansa sanonut vain yksi (Rapo) valtuutettu ja lehti olettaa ryhmä tukevan yksimielisesti kaupunginhallituksen esitystä.

Lumion eroamisen hyväksymistä perustellaan sillä, että kysymys on vain kahden kuukauden palkan ( 6 tai 4 kk) erosta, joka saattaisi kulua myös oikeudenkäyntikuluihin. Lisäksi voidaan välittömästi käynnistää toimenpiteet uuden kaupunginjohtajan valitsemiseksi.

Lumio näyttäisi saavan "laskuvarjonsa".

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=143740

belurisk

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1044 on: 14. 02. 2011 08:08 »
Joo, noin kirjoitti vbl nettisivuillaan.
Taitamatonta työskentelyä Vaasan kh:lta, kun ollaan ns. heikoilla Lumio-asiassa ja tuon "laskuvarjosopimuksen" suhteen.  Kyllä oikein pitäisi mennä oikein.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1045 on: 14. 02. 2011 08:08 »
Eroanomuksen hyväksyntä ei nähdäkseni rajoita mitenkään mahdollisia kanteita ja vaatimuksia jos väärinkäytöksiä ilmenee jatkotutkimuksissa.
Jos eronomusta ei hyväksyttäisi ja sitävastoin erotettaisiin, niin mahdollinen ertisanomisen riitauttaminen aiheuttaisi sen, että virkaa ei voisi täyttää pitkiin aikoihin.
Se vasta olisi vahingollista. Nyt olisi päästävä eteenpäin ja lähteä tervehdyttämään keskushallintoa kiireesti Lumion aikaisesta mädännäisyydestä.
----
Eivät "tavalliset" kuntalaiset kovin tarkoin ole perillä kaupugin johtamisesta. Hieman huvittavaa on että minulta on jo moni kysynyt, että tuleeko minusta nyt uusi kaupunginjohtaja! Vaikka valtuusto saakin valita vt:ksi ihan kenet vaan niin voin tässä nyt ilmoittaa, etten ole käytettävissä. Tomas Häyry on nyt siihen hommaan paras vaihtoehto.

Lumion kannattajat ja moni Lumion kokoomustoveri on pitänyt minua Lumion vihamiehenä tai vainoajana. Se on väärä ilmaus. Olen vastustanut ja kritisoinut asioita, joita hänen johdollaan on tuotu kaupunkiin. Hän on saanut hankkeilleen valtuustossa enemmistön, joten demokratia on toiminut. Minun argumettini eivät ole riittänneet vakuuttamaan valtuustoa useinkaan Lumion suurissa ja mielstäni Vaasalle vahingollisissa hankkeissa.

Esimerkkejä jutuista, joita olen vastustanut turhaan Lumoin pauloissa ollutta enemmistöä vastaan

- RG-linen kalliiksi vielä käyvä tukipaketti
- Asuntomessut (ehkä 15M€)
- Vaasan mukanaolo muuttuneessa Lakea Oy:ssä (kilpailee paikallisten rak. liikkeiden ja Pikipruukin kanssa)
- Vasek Oy (ei olisi tarvittu, oma elinkeinotoimi joka päästetty kuralle, olisi hoitanut paremmin)
- Tilaaja-tuottajamalli (kalliksi tuli, vedetty jo WC-pöntöstä, oli tosin Longan idea mutta Lumion hyväksymä)
- Prosessien mukainen hallinto (täysin tyhmä ja kallis projekti, josta ei mitään hyötyä, edeleen käyynnissä!)
- Kaupunkisuunnitteluviraston lakkauttaminen - kaavoitus amputoitu
- Talotoimen liikelaitostaminen

Hankkeita, joissa olin taustalla "voittajana" ei nämä Lumion hankkeet estettiin
- Koy Pikipruukin vaihto arvottomiin Kunta-Asunnot OY: osakkesiin (tappio Vaasalle 200 M€)
- Vesilaitoksen myynti
- Vaasan Sähkö Oy:n myynti
---
Vielä piilossa on hanke, jolla ATK-palvelut ulkoistetaan, jo ehdittiin panna osakepääomaa yhtiöön pääkaupunkiseudulla. Toivon sen pikaista keskeyttämistä.

---
Lumio saa nyt kantaa "kaupungin kallein mies" -viittaa. Oli Vaasan onni että hän syyllistyi väärinkäytöksiin, jotta myös keisarinsa sokeimmatkin ihailijat havaitsivat, ettei hänellä ollut vaatteita.
« Last Edit: 14. 02. 2011 08:08 by Tapio Osala »

Offline Klaus Berg

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1527
 • Gender: Male
 • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
  • View Profile
  • Blogi
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1046 on: 14. 02. 2011 17:05 »
Enemmistön mielipide useimmiten on tyhmempien mielipide. Mutta se on demokratian hinta. Antiikin aikaan, kun valtakunta oli suuressa vaarassa sai demokratia väistyä ja valittiin diktaattori johtamaan. Nyt voisi tätä periaatetta soveltaa myös Vaasassa.

Alea Iacta Est

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1047 on: 14. 02. 2011 18:06 »
Kesti kauan, aivan liian kauan, ennen kuin enemmistö havaitsi, ettei Keisarilla ollut vaatteita.

Tässä aloitteeni vuodelta 2004

Quote
Vaasan Kaupunginvaltuusto         6.9.2004

VALTUUSTOALOITE            

LÄPINÄKYYYTTÄ PÄÄTÖKSENTEKOON, KESTITYKSEEN JA MATKUSTAMISEEN

Johtavien virkamiesten ja ainakin kaupunginhallituksen jäsenten sekä lautakuntien puheenjohtajien sidosryhmät tulisi saattaa julkisiksi. 

Johtavien virkamiesten ja kaupunginhallituksen jäsenten matkat ja muut kestitykset, joissa maksajana on joltain osin ulkopuolinen taho, olisi päätöksenteon läpinäkyvyyden vuoksi syytä hyväksyä luottamuselimillä tai edes tuoda tiedoksi.  On myös syytä määritellä voiko edellä esitetyn kaltaisia matkoja tehdä ”vapaa-ajalla”. 

Hyvä ja läpinäkyvä järjestelmä luo luottamusta päätöksentekoon ja hallintoon ja samalla poistaa tulkinnanvaraisuudet. 

Esitän siis että:

1) Kaupunginhallituksen jäsenten ja lauta/johtokuntien puheenjohtajien ja johtavien viranhaltijoiden ( esim. kh:n valmistelijoiden/esittelijöiden ja virastopäälliköiden) sidosryhmät saatetaan julkisiksi (esim. hallintoelinten jäsenyydet).

2) Johtavien virkamiesten ja kaupunginhallituksen jäsenten matkat ja muut kestitykset, milloin maksajana on ulkopuolinen taho, päätetään jossain elimessä ja näin tuodaan julkisiksi.

3) Luodaan viipymättä 1) ja 2) kohtia ohjaavat säännöt, jotka hyväksyy kaupunginvaltuusto


Tapio Osala

Tuolloin vielä elin uskossa, että kaikkien viranhaltijoiden, myös kaupunginjohtajan verovaroista suorittamat kestitykset ja matkat esimies hyväksyisi.
---
Viisas ja valistunut diktaattori on ilman muuta paras hallintomalli. Suomen kansallekin oli siunaus olla keisarin suuriruhtinaskuntana. Mutta auta armias jos diktaattori on huono...

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1048 on: 14. 02. 2011 18:06 »
Viisas ja valistunut diktaattori on ilman muuta paras hallintomalli. Suomen kansallekin oli siunaus olla keisarin suuriruhtinaskuntana. Mutta auta armias jos diktaattori on huono...

Diktaattoreilla näyttäisi juuri nyt menevän aivan erityisen huonosti :-)

Offline Pentti Suksi

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2215
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1049 on: 14. 02. 2011 20:08 »
Vanhan kansan vmiisautta, sellaiset on laulut kun linnutkin eli sellaiset rengit kuin on isännätkin. Olen  odotellut jo pitkään milloin tämä  heikko hallinto räjähtää silmille. Kun valvojat eivät valvo, niin hätäkös siinä on valvottavan olla. Korrupuptio on rehoittanut ja valtuutetut ovat nauttineet hyvästä ruuasta ja jalosta juomasta. Tämänhän Raija Kujanpää tunnusti Arlandan  lentokentällä Tukholmassa tapahtuneen. Ja puolisokin nautiskeli korruptioruuan. Tässä on luettu RKP:n juoruja Vasabladetille, onko uusia?

Miksi Raija Kujanpää salaa ja kuinka kauan tilintarkastajien  väliraporttia pysyy hänen takanaan? Miksi Salinin puolustuskirje on edellee Raija Kujanpään takana? Miksi KH tekee salaisia päätöksiä?  Tähän tulee kaupunkilaisten saada selvityksiä.
Miksi? Osala tuo kiitettävästi esille joitakin asioita, mutta ei ole ilmeisesti hänen tiedossaan pääasiat. Miksi tässä eletään huhujan ei faktojen maailmassa. Peitelläänkö tässä nyt laajemminkin asioita. Asiakirja julkisuudesta on annettu laki, ei tämä koske valtakunnan turvallisuutta. Aiotaanko nämä ikuisesti salata?
Miten rikostutkinnat sujuu vai sujuuko ollenkaan? Kysymyksiä ja taas kysymyksiä?

Mennäkseni asiassa eteenpäin ja uuden kaupunginjohtajan valintaan. Olen tuntenut kaupunginjohtajat henkilökohtaisesti Kaunis-Laurista lähtien. He ovat olleet varttuneempia virkamiehiä jotka ovat edenneet virkaurallaan kuin poliittisella uralla. Tässä nyt kokeiltiin kokoomukselaista nuorta  kaupunginjohtajaa
ja kävikään. Tässä pitää ottaa huomioon, että oli aikakautensa uhri. Poliittinen toimintakulttuuri on jyrkästi muuttunut.

Uusi kaupunginjohtaja kun valitaan on kiinnitettävä huomio millainen on virkamisura. Onko hoitanut sen nuhteettomasti? Kaupunginjohtaja kun on valittu niin  hänen on lakattava olemasta yhden puolueen edustaja. Hänellä on oltava kokemusta kuntataloudesta, yhteistyökykyinen, riittävä koulutus ja mikä tärkeintä osaa kirjanpidon ja osaa lukea tilinpäätöstä. Ei nuoruus ole mikään valintakriteerio, vaan kyky ja taito sekä kokeiltu kansalaiskunto.

Älkää valitko puoluepukaria. Tässä on Lumion kohdalla se, että kokoomus suojelee loppuun saakka
ja temppuilee omansa puolesta. Ei hyvä!

Minä huomautan, että on   sitä Lumionkin jälkeistä aikaa. Osala murehti, että jos valtuusto myöntää eron, niin  vanheneeko rikos? Ei ole pelkoa, että se heti vanhenee. Siitä on olemassa vanhenemislainsäädäntö. Rikoslaissa on pykälät miten rikosvanhenee. Murha ei vanhene koskaan. Mutta eipä ole tässä murhia tehty, jos ei lueta yhdenlajin murhaksi poliittinen itsemurha. Sehän tässä on tapahtunut, meneekö muita
en tiedä. Meidän herramme muurahaiset elää suuria aikoja, vaikka meillä ei ole Håkan Nordmanin mainetta ja kunniaa. Diktaattoria ei tarvita vaan pätevä ammattijohtaja.

Pentti Suksi

Offline lanamäki

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1050 on: 15. 02. 2011 14:02 »
Muistat kait Heikki kun olimme valtuustoryhmien puheenjohtajien  koulutuksessa muutamia vuosia sitten?

Siellä Terho Pursiainen piti meille luentoa aiheesta Kuntaetiikka!

Koska Terho Pursiainen on aiheesta kirjoittanut ja sitä saa siteerata, silloin kuin mainitsee lähteen, siis lainaan Pursiaisen teoksesta pienen osan tähän kohtaan, tämä koskee myös Vaasan kaupungin viimeaikaisia tapahtumia!

"Tuo on huippu, Hemppa! Mitä jos panisimme keskushallinon väen tuon lukemaan ja tenttimään? Ja tietysti uuden kaupunginjohtajan ja kaikki ehdokkaat enne valintaa. Tentin tulokse julkaistaisii juuri ennen vaalia.

Ehkä meidän, sattuneesta syystä, tulis vaatia johtavilta viranhaltijoilta jonkinlaista valaa tai juhlallista vakuutusta valtuuston edessä, julkisesti.

Se voisi alkaa: Sitoudun noudattamaan lakia ja Vaasassa voimassa olevia johto- ja muita hallintosääntöjä. Sitoudun noudattamaan avoimuutta ja hyvää hallintotapaa ja kaikissa toimissani pyrin parhaan kykyni mukaan noudattamaan korkeaa moraalia hyvää hallintotapaa. Esittelen ja  valmistelen asiat virkavastuulain edellyttämällä tavalla pyrkimyksenä aina ja ainoastaan kuntalaisten etu.

Ja vielä:  ....enkä anna toimiini vaikuttaa sukulaisuuden, ystävyyden, kaunan tai muun jääväävän seikan....
Kalle

Henry E klund

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1051 on: 15. 02. 2011 15:03 »
Ja tämmöisen valan antaa vaikka Kokoomuslainen vapaamuurari niin kaikki on hyvin, vai. Kaupungin isä luovuttaa julkisesti toimikautensa ajaksi puoluekirjansa pois koska ei sitä tarvitse, sitten vannoo että vain kaikkien Vaasalaisten etu on se mitä kunnioittaen vaalitaan. Pieneen kuntaan pieni presitentti jolla pitää olla valtaa ja hännystelijät erikoissyyniin.

Offline lanamäki

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1052 on: 16. 02. 2011 01:01 »
Osala nostaa osakkeitaan muutten millää voi ryhtyä vihreäksi. onko Osala oiekeasssa puolueessa. Olisiko harkinnan paikka kun se varna kannatus voisi tullaa muualta.
Vaasan kunnallipolitiikassa olisi demokratian kannalta tärkeintä, että kolmen suuren ryhmän RKP-KOK-SDP kannatus laskisi ja ettei missään tapauksessa syntyisi sellaista tilannetta jossa kaksi suurta saisi yhdessä enemmistön valtuustossa. Tässä tapauksessa nimittäin ne liittoutuisvat välittämästi ja jakaisivat tärkeimmät paikat.

Mitä pienempi ja itsenäisempi ryhmä, sitä varmemmin sen edustajat uskaltavat tuoda esiin suurille ryhmille kiusallisiakin asioita esiin. Lumio ja kokoomus olisi vielä vallassa ilman meitä pienempiä ryhmittymiä.

Siis ääni mille muulle tahansa kuin RKP-KOK-SDP-ryhmittymälle tervehdyttää asetelmia. Kuntapolitiikassa on hyvin vähän asioita, joilla on tekemistä poliittisen ideologian kanssa. Lumio esimerkiksi tuli valittua tehtäväänsä hyvin yllättäen siksi, että vasemmistoliitto äänestikin häntä oletetun demari Lindelöfin sijaan.

Hyvät ihmiset!
Suuresti arvostamani appiukko, pankinjohtaja Jukka Kunnala, oli 50-60-luvuilla valtuutettuna ja KH jäsenenä. Muualta tänne tulleena juristina hän piti kaupunkimme kohtalonkysymyksenä "pirunnyrkkiä", eli kolmen lähes yhtä vahvan ryhmittymän ongelmaa. Turhautuneena hän totesi yhden aina pystyvän kaatamaan mitä kaksi kolmasosaa yritti tehdä. Ongelman todellisuus on nyt 40-50 vuotta myöhemmin nähtävissä. Tämä kylä on pudonnut 10 sijaa kaupunkien listalla. Vaikka tänään kuinka hehkutamme merellistä menestyjää, suuntaus tulee jatkumaan, sillä mikään pieni ryhmä ei ongelmaamme korjaa (sorry Tapsa ja vihreät). Jos todella haluamme muutosta, on löydettävä aidosta yhteistyöstä voimaa. Silloin ei auta tuijottaa napaansa, kielisyyteen, oikeistoon tai vasemmistoon. Kaikki vaasan puolesta. (kuningasta mukaillen: "Allt för Vasa, i tiden!")

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1053 on: 16. 02. 2011 09:09 »
Lanamäki:
Quote
sillä mikään pieni ryhmä ei ongelmaamme korjaa (sorry Tapsa ja vihreät). Jos todella haluamme muutosta, on löydettävä aidosta yhteistyöstä voimaa. Silloin ei auta tuijottaa napaansa, kielisyyteen, oikeistoon tai vasemmistoon. Kaikki vaasan puolesta.

Tässä on nyt koettu 10 vuotta kokoomuksen-Lumion-hallinnon muutosjohtamista. RKP-SDP olivat tuossa "pirunnyrkissä" vahvasti mukana liittoutuenkin viime vaalien jälkeen. Näin pyhä kolminaisuus sai yhden ylimäärisen kapunginhallituspaikan pois pienemmiltä ryhmiltä. Kolmen suuren puolueen pieni johtotroikka on tahtpuikkoa suvereenisti heilutellut.  Täytyy muistuttaa, että nimenomaan ja ainostaaan kaupunginhallitus (= sen enemmistö) ja kapunginjohtaja ovat olleet vastuussa sisäisestä tarkatuksesta eli suomeksi siitä, ettei kuormasta syödä.

Kuormasta on syöty reippaasti ja jopa kh:n jäsenet puolisoineen ovat tunnustuksen mukaan siihen osallistuneet (esim. Arlandan kestitys).

Kun kolme suurta saa kevyesti ehdottoman enemmistön valtuustossa, jossa ei enää tarvita 2/3 osan enemmistöä tärkeissä päätöksissä kuten Lanamäen appiukon aikoihin, ollaan sen varassa että näissä suurissa puolueissa olisi koko Vaasan etua ajavia suoraselkäisä ryhmänjohtajia.

Jos he ovatkin sulle-mulle politiikkaa ajavia niin silloin on vaikea mitään ongelmia korjata.

No, tuo kolmen suuren yhteistyö ehkä kärsi kolauksen kun niistä kaksi liittoutui kolmatta vastaan kun kokoomukselle annettiin ainoan johtajan paikka.

Tämän kymmenen Lumio-vuoden aikana on hallintokulttuurimme pahasti rapautunut, etten sanoisi mädäntynyt.

Mitä merkittävää positiivista vaaslaisille olemme Lumio-valtakaudella saanet aikaan?

Se, että Vaasan talous ei ole aivan kuralla (velkataakka on kyllä miehekkästi kasvanut) kun tänne ei lama iskenyt lainkaan, ei ole mikään saavutus. Pikemminkin voisi sanoa, että huonosta hallinnosta huolimatta on taloutemme kunnossa.

Vaasa kaipaa nyt ryhtiliikettä, jossa kaivetaan johto- ja hallintosäännöt esiin ja aletaan niitä noudattaa. Huitaisten tehdyt toimintasäännöt  tulee uusia ja muutokset tarkoin perustella. Myös Kuntalaki ja Hallintomenttelylaki olisi hyvä opetella. Asiakirjahallinto saatettava sääntöjen mukaiseksi. Muutoksenhakuohjeet laillisiksi.Pöytäkirjojen pito ja esityslistojen laatiminen päivänvalon kestäväksi. Esittelyoikeuksien eväämisten syyt näkyviin. Ylimääräisten pöydölle jaettavien asioiden lopettaminen.

Kuuluisa suoraselkäisen kokoomuslaisen ex-kansanedustaja, kehitysjohtaja Heikki Koskisen viisas lause
"Päätetään mitä pääteäänä mutta tehdän se oikeassa järjestyksessä" kunniaan. Sen voi ottaa johtolauseeksi ja otisikoksi kun seuraan kerran jollain konsultilla teetetään strategiota ja visoita.

Mitä jos "Merellinen menestyjä" muutettaisiin: "Suomen rehellisin kaupunki" -iskulauseeksi? Onko kanttia?


Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1054 on: 16. 02. 2011 10:10 »
Tässä on nyt koettu 10 vuotta kokoomuksen-Lumion-hallinnon muutosjohtamista. RKP-SDP olivat tuossa "pirunnyrkissä" vahvasti mukana liittoutuenkin viime vaalien jälkeen. Näin pyhä kolminaisuus sai yhden ylimäärisen kapunginhallituspaikan pois pienemmiltä ryhmiltä. Kolmen suuren puolueen pieni johtotroikka on tahtpuikkoa suvereenisti heilutellut.  
---  ---  ---  ---  ---
No, tuo kolmen suuren yhteistyö ehkä kärsi kolauksen kun niistä kaksi liittoutui kolmatta vastaan kun kokoomukselle annettiin ainoan johtajan paikka.

Olen vahvasti eri mieltä siitä, että kolmen suuren johtotroikka on tahtipuikkoa suvereenisti heilutellut. tuon yllä lainatun tekstin mukaan ikään kuin poliittisena liittoumana. On tietysti selvä, että suurilla valtuustoryhmillä on muita suurempi vaikutusvalta, mutta niinhän sen demokratiassa kuuluukin olla.

Kun tulin mukaan SDP: n valtuustoryhmän työskentelyyn tämän valtuustokauden alussa, minulle kerrottiin ryhmämme olleen edellisellä kaudella melkoisen pienessä roolissa ryhmän kokoon nähden johtuen silloisesta ”oppositioasemasta”. Se oli ymmärtääkseni syntynyt silloisten vaaliliittojen tuloksena (taisi olla 27-24 ryhmät).

Tämän valtuustokauden alussa tosiaan RKP (13), kokoomus (11), SDP (11), keskusta (2) ja Kristillisdemokraatit (2) solmivat paikkojen jaossa teknillisen vaaliliiton, jonka ansiosta esimerkiksi demareilla on tällä hetkellä kolme kaupunginhallituksen jäsentä kahden sijasta. Taitaa olla nyt pois Pro Vaasalta, kun kaksi ensimmäistä vuotta jolloin paikka oli kokoomuksella se oli pois vihreiltä. Asetelma ei siis kuitenkaan ollut kuten Tapio Osala tuossa kirjoittaa kolme suurta – vastaan pienpuolueet.

Vaaliliiton alussa oli jollain tahoilla (ainakin kokoomus) tavoitteena laajempi poliittinen yhteistyö. Jonkinlaista kaikille sopivaa ohjelmaluonnosta tarjottiin kokoomuksen taholta, mutta se kuivui lopulta kasaan, eikä siitä ole sen jälkeen mitään kuulunut.

Olen nyt seurannut valtuustotyöskentelyä varavaltuutettuna tiiviisti nämä runsaat kaksi vuotta. Tietysti myös kaupunginhallituksen työskentelyä siinä sivussa. En muista ainuttakaan asiaa, missä nämä tekniset vaaliliitot (39 – 12) olisi äänestäneet näiden voimasuhteiden mukaisesti. Muutenkaan ei juuri missään asiassa kolmen suuren yhteistyö ole ollut näkyvää. Kaupunginhallitus on päätöksissään ollut silmiinpistävän yksimielinen, mutta sielläkin yksimielisyyteen ovat olleet vaikuttamassa esim. vasemmistoliiton edustaja Moisio.
Yhdessäkään valtuustoryhmämme kokouksessa ei ole kenenkään taholta vedottu menneen teknisen vaaliliiton yhteistyöhön tai velvoitteisiin. Myöskään mihinkään budjettikuriin demareita ei ole sidottu. Siitä todisteena muun muassa useat ryhmän taholta tulleet useat lisäysehdotukset. Toki vihreät tekivät vieläkin enemmän muutosehdotuksia. Näillä valtuuston budjettikokouksessa esitetyillä ehdotuksilla tapaa vain olla aika pienet läpimenomahdollisuudet, ellei ryhmien välillä saada etukäteen niille riittävästi tukea.

Tämän keskustelun olemme tosin käyneet jo aikaisemminkin, muun muassa tämän samaisen ketjun sivulla 19.

Tapio Osala – syyllistyt kyllä totuuden vastaiseen väitteeseen, kun esität että ”kaksi liittoutui kolmatta vastaan kun kokoomukselle annettiin ainoan johtajan paikka”. Käsittääkseni viittaat tässä organisaatiouudistukseen, jolloin Lumiosta tuli ainoa kaupunginjohtaja. Oletan että tarkoitat näillä kahdella kokoomuksen ja SDP: n ryhmiä. Näinhän asia ei valtuustossa todellakaan mennyt, tiedät sen varsin hyvin.

Demariryhmä äänesti lähes tasan sekä uudistuksen puolesta, että vastaan. Toki uudistuksen kannattajia oli enemmistö. Mutta uudistuksen kannattajia löytyi myös enemmistö tuon ryhmän 12 jäsenistä. Taisivat olla vihreät ainoita vastustajia. Muut vastustajat löytyivät (yhteensä 14 valtuutettua) löytyivät RKP: n, demareiden ryhmästä. Edes RKP ei ollut yksimielinen.

Edellä olevaan ei pidä sekoittaa Lanamäen esille ottama asia siitä, että isot asiat vaativat usein kolmen ison ryhmän hyväksynnän. Itse asiassa näen Lanamäen appiukon näkemyksen päinvastaisena. Eli ongelmana on kun jonkun asian kehittäminen saattaa kariutua yhden suuren vastustukseen. Tuossa julistuksessahan ”Kaikki Vaasan puolesta” nimenomaan peräänkuulutetaan nykyistä suurempaa yhteistyötä.
« Last Edit: 16. 02. 2011 11:11 by Jorma Kivimäki »

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1055 on: 16. 02. 2011 11:11 »

Tapio Osala – syyllistyt kyllä totuuden vastaiseen väitteeseen, kun esität että ”kaksi liittoutui kolmatta vastaan kun kokoomukselle annettiin ainoan johtajan paikka”. Käsittääkseni viittaat tässä organisaatiouudistukseen, jolloin Lumiosta tuli ainoa kaupunginjohtaja. Oletan että tarkoitat näillä kahdella kokoomuksen ja SDP: n ryhmiä. Näinhän asia ei valtuustossa todellakaan mennyt, tiedät sen varsin hyvin.

Ei mennyt valtuustossa mutta kaupunginhallituksessa meni.

Tuon vaaliliiton ensimmäisenä vuotena kolme suurta pysyi yhdessä ja sabotoi (kepulikonstein, Moisonkin avustuksella) edellisen valtuuston päätöksen  vanhushuollun lisäviroista. Siinä oli päällepäsmärinä Marjatta Vehkaoja (sd.). Se oli mielestäni tärkeä asia.

Yhteistyön peräänkuuluttaminen edellyttää pelisääntöjen noudattamista, avoimuutta ja rehellisyyttä.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1056 on: 16. 02. 2011 11:11 »

Ei mennyt valtuustossa mutta kaupunginhallituksessa meni.

Tuon vaaliliiton ensimmäisenä vuotena kolme suurta pysyi yhdessä ja sabotoi (kepulikonstein, Moisonkin avustuksella) edellisen valtuuston päätöksen  vanhushuollun lisäviroista. Siinä oli päällepäsmärinä Marjatta Vehkaoja (sd.). Se oli mielestäni tärkeä asia.

Yhteistyön peräänkuuluttaminen edellyttää pelisääntöjen noudattamista, avoimuutta ja rehellisyyttä.

Kaupunginvaltuustohan tuon lopulta kuitenkin päätti.
Sitä paitsi myös kaupunginhallituksen äänestyksessä, jossa uudistusta esitetään valtuustolle hyväksyttäväksi, demareista toinen (Vehkaoja) äänesti puolesta, toinen (Rauhala) vastaan. Myös RKP: n ryhmä hajosi kannattajia oli 2 (Franz, Nygård-Fagerudd) , vastustajia 1 (Wägar).
Äänestystulos 8-3. kannattamassa olivat Moisio, Vehkaoja, Siltanen, Pastuhov, Wägar , Häkkinen, Mäkynen, Kujanpää. Vastaan äänesti Rauhala, Franz, Nygård-Fagerudd.

Noilla vanhushuollon lisäviroillakaan, ei ollut mitään yhteyttä poliittisiin sopimuksiin. Sen sijaan perustettuihin yksityisiin dementiakoteihin paljonkin.

Viimeisimmästä eli yhteistyön edellytyksistä olen tietysti samaa mieltä.

Henry E klund

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1057 on: 16. 02. 2011 11:11 »
Jospa nyt unohdettaisiin tuo politiikka ja kaikki kivikautinen kuten tämän johtajan paikka kuuluu puolueelleX. Valitaan ne parhaat ja otetaan huomioon myös alle nelikymppiset joilla voi olla paljonkin kokemusta, siis haettaisiin oikein oikeaa johtajaa eikä puolueesta sitä joka nyt olisi palkitsemisvuorossa. Hakija kyllä tietää mitä on tulossa ja mitä vaaditaan josei sitä valita tomaattitarhan takaa työstänsä tähän tehtävään vaikka onkin puolueen vanhin jäsen.

Osalan mainitsema rehellisyys on hyvä asia ja sen pitää suorastaan huokua valitusta henkilöstä jolle maksamme senverran palkkaa että voi itsensä vaatettaa niin normaaliin kuin juhlatilaisuuksiin, jos se on aivan umpirehellinen niin ehkä hieman palkkaennakkoa näihin ostoksiin.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1058 on: 16. 02. 2011 12:12 »
Tuloksellinen politiikka on enemmistön löytämistä. Tähän Lumio-katastroofiin ei olisi päästy, ellei ensiksi olisi löytynyt Kouhin rautaisella otteella kokoomusryhmän 100% kannatusta Lumion erinomaisuudesta vaikka tyystin ilman johtajakokemusta olikin. Tuttu ja turvallinen JJP ei ollut Kouhin suosiossa.

Ilman Pohjalaisen/Männy ylistystä tuskin olisi valtuustosta löytynyt enemmistöä Lumion taakse. Valtuutetukin ovat vaikutettavissa ja lukevat lehtiä.

Lumion valtapyrkimyksille täytyi sitten löytyä ensiksi enemmistö kaupunginhallituksessa.  Kyllähän sitä jokaiselle jotakin löytyikin. (Moison vaikuttimia en tunne.) Ja sitten näiden kh-jäsenten oli pidettävä huoli, että myös enemmistö valtuustossa löytyy. Ja löytihän se.

Ratkaisevat asiat oli mielestäni KSV:n räjäyttäminen ja RKP:n kyykyttäminen.

Kokoomus oli tähän asti pitänyt KSV:tä ja vahvaa elinkeinotointa/kehitysjohtajaa kaupungin kannalta hyvin tärkeänä asiana. Se myytiin Lumion takia. (Se on suuri vahinko sillä muut kaupungit ovat vasta muuttamassa oganisaatioitaan meidän entisen KSV:n tapaiseksi. Olimme siinä edelläkävijöitä.)

Kokoomuksen oma valtuustoryhmähän ei nähnyt tässä piilevää Lumio-vaaraa. Kaikki yhden kortin varaan Uskoivat varmaan Lumion jatkavan eläkeikään asti...Nyt he ovat suuressa vaarassa menettää oman kaupunginjohtajansa.

Täytyy antaa tunnustus Lumiolle. Taitavasti politkoitu. (Nimenomaan poliitikkohan Lumio oli! ei hänellä musuta jururi kokemustakaan ollut.). Kymmenen vuotta eikä mikään kaupuginhallitus tai sen puheenjohtaja alkanut epäillä mitään. Keskushallinto muuttui vähä vähältä aina vaan uskollisemmaksi ja viimein oltiintammikuussa maalissa. Mutta Vaasan kannalta onneksi vain tammikuu. Pikipruukki, Vaasan Sähkö ja Vesilaitos jäi omistukseemme.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1059 on: 16. 02. 2011 12:12 »
Jospa nyt unohdettaisiin tuo politiikka ja kaikki kivikautinen kuten tämän johtajan paikka kuuluu puolueelleX. Valitaan ne parhaat ja otetaan huomioon myös alle nelikymppiset joilla voi olla paljonkin kokemusta, siis haettaisiin oikein oikeaa johtajaa eikä puolueesta sitä joka nyt olisi palkitsemisvuorossa. Hakija kyllä tietää mitä on tulossa ja mitä vaaditaan josei sitä valita tomaattitarhan takaa työstänsä tähän tehtävään vaikka onkin puolueen vanhin jäsen.


Periaatteessa varmaan kaikki ovat tästä pätevimmän valinnasta samaa mieltä. Oma valtuustoryhmäni otti jopa tämän mukaisen kannan uuden kaupunginjohtajan valintaan. Tosin ei jäsenkirjan perusteella ketään valinnassa saa syrjiäkään, se on jopa lain vastaista.

Varmaan myös Lumio katsoi itsensä ennen kaikkea ammattijohtajaksi, ainakin viime aikoina, vaikka taustalla oli hyvinkin kokoomuslainen. Ei näistä sitoutumattomistakaan tietenkään voi mennä vannomaan, etteikö johonkin päin kumartaisi tai ainakin tuntisi sympatioita.

Tapio Osalan kirjoituksesta ja RKP: n kyykyttämisestä sen verran, että mieleen jäi Lumion ilkkuminen RKP:lle Pohjalaisessa tuon organisaatiouudistuksen hyväksymisen jälkeen. Hänhän kertoi puolueen ajaneen itsensä nurkkaan. Taisi sitten Lumio lopulta sinne itse päätyä. 

Offline lanamäki

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1060 on: 16. 02. 2011 21:09 »
Vaikka puhuin kolmen tasavahvan muodostamasta, kaiken estävästä pirunnyrkistä, en toki halunnut puolustaa 2/3 saneluvaltaa. Yleensäkin ryhmäkuri tuntuu demokratian toteutumisen vastaiselta. Parhaiten äänestäjien tahto toteutunee silloin, kun kukin valtuutettu äänestää omantuntonsa mukaan ilman ryhmän painostusta.
En tarkoittanut väheksyä Tapsan henkilöä puhuessani vihreistä pienryhmänä. Sitäpaitsi Tapsa on tässä hallinnon mädänneisyyskysymyksessä pannut itsensä rohkeasti likoon, vaikka sitä voisi joskus verrata tuulimyllyjä vastaan taisteluksi. Tässä olen mielelläni Sancho Panza. Muutoinhan en usko, että minua kutsuttaisiin kunniajäseneksi vihreisiin tai ympäristöseuraan. Toisaalta Tapsa voisi jossakin nk suurryhmässä vaikka tartuttaa oikeudentuntoa? Pääasia on, että kaikki konsulit eivät kuorsaa!

Henry E klund

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1061 on: 16. 02. 2011 22:10 »
Tapsan vihreä kuori murenee ja siittitä kasvaa oikea politikko, emme me pelkää vaan tämmäistä miestä tarvitaan, miksi hyvän pitää olla poliittisesti aktiivi, mun mielestä ei ihan kaupungin johtja muta siinä vierellä sais olla jos on tyhjä tuoli, pysyis asiatkin kerrnki kunnossa.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1062 on: 16. 02. 2011 22:10 »
Vaikka puhuin kolmen tasavahvan muodostamasta, kaiken estävästä pirunnyrkistä, en toki halunnut puolustaa 2/3 saneluvaltaa. Yleensäkin ryhmäkuri tuntuu demokratian toteutumisen vastaiselta. Parhaiten äänestäjien tahto toteutunee silloin, kun kukin valtuutettu äänestää omantuntonsa mukaan ilman ryhmän painostusta.

Ryhmäkuri on ollut mielestäni yleisesti löystymään päin. Se on myös kaksipiippuinen juttu. Jos aiot saada samanmielisiltä kannatusta omille ajatuksillesi, on sinun myös syytä joskus tukea myös muita. Tietysti on asioita, joissa oma kanta on niin vahva, että sen mukaan on vain toimittava.

Ison ryhmän ehdoton etu on se, että eri ihmiset ovat perehtyneet kukin hieman eri asioihin. Näin jo lautakuntaedustustenkin takia. Näin tieto päätettävästä asiasta tulee ”asiantuntijan” toimesta jo ryhmäkokoukseen ja auttaa henkilökohtaista päätöksentekoa.

Veikkaan, että jos poliittiset ryhmät lopettaisivat ryhmäkokousten pitämiset, alkaisi muita kuppikuntia muodostumaan silti.Offline lanamäki

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 62
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1063 on: 17. 02. 2011 00:12 »
]

Ryhmäkuri on ollut mielestäni yleisesti löystymään päin. Se on myös kaksipiippuinen juttu. Jos aiot saada samanmielisiltä kannatusta omille ajatuksillesi, on sinun myös syytä joskus tukea myös muita. Tietysti on asioita, joissa oma kanta on niin vahva, että sen mukaan on vain toimittava.

Ison ryhmän ehdoton etu on se, että eri ihmiset ovat perehtyneet kukin hieman eri asioihin. Näin jo lautakuntaedustustenkin takia. Näin tieto päätettävästä asiasta tulee ”asiantuntijan” toimesta jo ryhmäkokoukseen ja auttaa henkilökohtaista päätöksentekoa.

Veikkaan, että jos poliittiset ryhmät lopettaisivat ryhmäkokousten pitämiset, alkaisi muita kuppikuntia muodostumaan silti.
Tottakai yhteistyöhön on kyettävä. Oikeaa asiaa on kannatettava vaikka aloite tulisi "ihan väärältä ryhmältä". Näinhän ei nyt ole, sillä olen seurannut sellaistakin manööveriä, jossa "niiden ehdotus oli ihan hyvä, mutta äänestimme vastaan koska ne eivät viimeksi tukeneet meitä". Tällaista ei saisi tapahtua, eikä tapahdu jos omatunto ylittää pelin politiikan.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1064 on: 17. 02. 2011 07:07 »
Hallintotalossa käynnistyy puolen tunnin kiluttua klo. 9.30 Tarkastuslautakunnan tiedotustilaisuus. Luvassa on runsaasti uutta tietoa.  Valitetavasti en kuumeen ja katarrin vuoksi pääse paikalle.

Kehoitan aktiiveja kaivelemaan tietoja ja tuomaan niitä tänne.

Tapio Parkkari
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1065 on: 17. 02. 2011 07:07 »
Tottakai yhteistyöhön on kyettävä. Oikeaa asiaa on kannatettava vaikka aloite tulisi "ihan väärältä ryhmältä". Näinhän ei nyt ole, sillä olen seurannut sellaistakin manööveriä, jossa "niiden ehdotus oli ihan hyvä, mutta äänestimme vastaan koska ne eivät viimeksi tukeneet meitä". Tällaista ei saisi tapahtua, eikä tapahdu jos omatunto ylittää pelin politiikan.

Tietysti oikeaa asiaa on kannatettava, vaikka aloite tulisi ”väärältä ryhmältä.” En ole tuossa muodossa asiaan oikeastaan koskaan törmännyt.

Sen sijaan myös politiikassa on myös tietty moraalinen toimintakulttuuri. Jotain asiaa on saatettu pitkään valmistella ja sen toteuttamiseen on haettu eri näkökohtien väliltä kompromissi. Tämän kompromissin jälkeen saattaa joku yksittäinen henkilö ehdottaa asiaa, joka olisi lähempänä alkuperäistä omaa kantaa. Tällaisessa tapauksessa saattaa tulla tilanne, jolloin moraali vaatii äänestämään kompromissin puolesta ja omasta mielestä oikeaa asiaa vastaan. Oikeaa asiaa vastaan äänestäminen on sitä helpompaa, mitä suuremmalla todennäköisyydellä sen läpimeno on muutenkin mahdotonta.

Toki tässäkin poliitikot ja moraali eroavat toisistaan huomattavasti. Sen minkä toinen näkee rehellisenä oman kannan esittämisenä, saattaa toinen nähdä samassa tilanteessa löysänä pisteiden kalasteluna tai pelin politiikkana.

belurisk

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1066 on: 17. 02. 2011 07:07 »
Jormassa on selkeästi poliitikkoainesta.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1067 on: 17. 02. 2011 08:08 »
Jormassa on selkeästi poliitikkoainesta.

Vai olisiko sittenkin kysymyksessä enemmän ammattitauti.:-) Vuosikausia erilaisia sopimuksia ja kompromisseja tehneenä on joskus vaikea ymmärtää pysymistä hamaan tappiin saakka siinä alkuperäisessä ”oikeassa asiassa”.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1068 on: 17. 02. 2011 09:09 »
Lumio maksoi kaupungin rahoilla, mutta otti bonukset itselleen.

http://www.pohjalainen.fi/Article.jsp?article=553725&Title=Lumio+maksoi+kaupungin+rahoilla,+otti+bonukset+itselleen

Tarkastuslautakunnan lähettää kaupunginhallituksen päätettäväksi Lumion äskettäisen päätöksen käyttää virka-autoja ?

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=144256
« Last Edit: 17. 02. 2011 09:09 by Jorma Kivimäki »

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1069 on: 17. 02. 2011 09:09 »
Pohjalaisen tämän päivän uutisen mukaan:

”Eronanomuksensa jättänyt Vaasan kaupunginjohtaja Markku Lumio on maksanut tuhansien eurojen arvoisia matkoja kaupungin rahoilla ja käyttänyt ostosten yhteydessä henkilökohtaista S-etukorttiaan kartuttamaan asiakastilinsä bonusta.

Vaasan kaupungin tarkastuspäällikön Matti Rosvallin mukaan bonuskortin käyttö oli yksi tärkeimmistä seikoista, jotka johtivat tutkimusten aloittamiseen ja kaupunginhallituksen päätökseen irtisanoa Lumio. Tammikuun viimeisenä päivänä tehdyn päätöksen jälkeen Lumio ilmoitti halustaan irtisanoutua virasta.

-Kyse on omavaltaisesta etujen käyttöönotosta. Kun käytetään verovaroja, ei voi samalla saada henkilökohtaista tuloa, kertoo Rosvall. ”

Asiastahan on kirjoitettu jo kuukausia sitten tämän foorumin Virkamiesmoraali ketjussa.  Bonukset ovat juuri se tapa, millä KPO on sitouttanut virkamiehet ja mahdollisesti luottamusmiehet. Kysymys on enää bonusprosentista.

Ovatko myös muut virkamiehet käyttänee tällä tavoin bonuskorttiaan?
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline pappa

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 105
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1070 on: 17. 02. 2011 10:10 »
Ahneella on paskanen loppu-

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1071 on: 17. 02. 2011 10:10 »
Yle Pohjanmaa kertoo tänään, että Vaasan kaupunginjohtajan eroon johtaneita syitä tarkastellaan yksityiskohtia myöden. Kaupungin tarkastuslautakunta aikoo viedä hallinnon ja talouden erityistarkastuksen loppuun asti.
Lautakunta päätti eilisessä kokouksessaan toimittaa tarkastusraportit kaupunginkanslian virka-auton käytöstä ja kaupunginjohtaja Markku Lumion palkitsemispäätöksistä kaupunginhallituksen käsittelyyn toimenpiteitä varten.
Esiin nousivat myös kaupunginjohtaja Markku Lumion alkoholihankinnat, kotiedustus ja henkilökohtaisen S-etukortin käyttö.
Tarkastuslautakunta arvioi, että lisää yksityiskohtia tulee varmasti esille ja asia katsotaan loppuun asti.

YLE Pohjanmaa
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline rokkifaari

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 38
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1072 on: 17. 02. 2011 11:11 »
Vaasan kaupungin tarkastuspäällikön Matti Rosvallin mukaan asiat viedään nyt loopuun saakka, jotta vaasalaisten luottamus virkamiehiin ja kunnlliseen hallintoon palaa.  Kuinka se voi olla mahdollista kun samat ihmiset jatkavat kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Ainakin Lumion hovi täytyy eristää ja panna uusiin tehtäviin, missä he eivät pysty enää toimimaan kuntalaisten edun vastaisesti.

Myös KPO yhteydet täytyy selvittää uudelleen tähän päivään saakka.  Muita selvitettäviä asioita ovat Lumion kodissaan järjestämät kestitykset ja arvio siitä, onko kestiystävyys vaikuttanut kestitettyjen  asenteisiin.

Mitä on esimerkiksi IKEA ”kannustuspalkkion” takana?  Olisiko Tomas Häyry voinut puuttua asioihin jo varhaisemmassa vaiheessa?  Nyt hän on vt. kaupunginjohtaja.  Onko Häyry niin puhtoinen kuin on annettu ymmärtää?

Miten paljon ja missä vaiheessa kokoomuksen, sdp:n ja rkp:n ryhmien johtajat ovat tienneet asioista mutta eivät viheltäneet peli poikki?  Miksi?  Mitä etuja he laskelmoivat saavuttavansa?

Miksi "nuoret leijonat" vaikkapa Marko Heinonen on kuin kusi sukassa?

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1073 on: 17. 02. 2011 11:11 »
Vaasan kaupungin virkamiesten kauppojen bonuskorttien käyttöön pitää lisätä myös lentoyhtiöiden bonuskorttien etuisuudet, jotka ovat virkamiesten henkilökohtaisesti käyttämiä.  Pro Vaasa valtuustoryhmä teki 27.11. 2006  alotteen näiden bonusetuisuuksien käyttämisestä uusiin kaupungin kustantamiin lentoihin, kuten on tapana yliopistoissa ja suurimmissa osakeyhtiöissä.  Asia palautettiin valtuustossa uuteen valmisteluun.  Tähän päivään mennessä ei asiasta ole kuulunut edes hiiskausta.

Tarkastustoimen on nyt syytä ottaa myös nämä lentoyhtiöiden antamat bonukset meneillään olevaan selvitykseen.

belurisk

 • Guest
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1074 on: 17. 02. 2011 11:11 »
Asiat ovat joko oikein tai sitten ne ovat väärin.
Kymmenessä vuodessa ehtii sotkemaan paljon kuvioita ja asioita - myös peittelemään.  Mikäli varsinkin sen sallitaan tapahtua.
Ehkä jatkossa olisi valintaprosessissa rekrytoinnissa syytä ja aihetta ottaa käyttöön myös psykologiset testit, joissa mitattaisiin arvoja, asenteita, moraalia, etiikkaa, luonneominaisuuksia jne.  Pystyykö edes virkaahakeva erottamaan oikean väärästä ja laillisen laittomasta - oikeustieteenkandidaatin tutkinto ja varatuomariksi nimeäminen, kun sitä mitä ilmeisimmin ei takaa, ei myöskään mikään muu korkeakoulu- tai yliopistotasoinen tutkinto.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1075 on: 17. 02. 2011 11:11 »
Pitäisikö myös vaatimattomimmissa tehtävissä toimivien kunnan virkamiesten vannoa valtion korkeimissa tehtävissä vaadittava virkavala?

http://fi.wikipedia.org/wiki/Virkavala
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Jorma Kivimäki

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 2826
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1076 on: 17. 02. 2011 13:01 »
YLE Pohjanmaa on päivän mittaan täydentänyt uutistaan Lumion rahankäytöstä. Viimeisin päivitys on tehty klo 14.34.

http://yle.fi/alueet/pohjanmaa/2011/02/lumion_toimet_tutkitaan_perin_pohjin_2371388.html

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1077 on: 17. 02. 2011 13:01 »
Vaasalaisia.info "Virkamiesmoraali"-ketjussa bonuskortteja käsiteltiin mm. noin vuosi ja kuukausi sitten:

http://www.vaasalaisia.info/keskustelu/index.php?topic=2726.msg80587#msg80587
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Vanha Myyrä

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 148
  • View Profile
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1078 on: 17. 02. 2011 14:02 »
Kh:n puheenjohtaja Raija Kujanpää ei vieläkään löydä Lumion toimissa mitään rikokseen viittaavaa:

Raija Kujanpää Yle Pohjanmaalle

Offline Marko Heinonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 755
 • Gender: Male
 • Marko Heinonen
  • View Profile
  • Email
Vs: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #1079 on: 17. 02. 2011 16:04 »
Miksi "nuoret leijonat" vaikkapa Marko Heinonen on kuin kusi sukassa?

Kiitos, on aina mukavaa kun mainitaan nimeltä.
Mutta kusi sukassa? Ei ainakaan tunnu siltä.
Tämä tutkinta on ollut melkolailla HK vetoinen, ja muut valtuutetut ovat seuranneet asiaa lähinnä sivusta.
Maanantaina ottaa valtuusto kantaa, muönnetäänkö Lumiolle ero toimestaan.
En ole pitänyt tarpeellisena tulla asian tiimoilta tänne huutelemaan, keskustelua olen toki seurannut. Asiat etenevät kyllä varmasti muutenkin.
Tarkastuslautakunta tutkii, ja poliisille on jätetty tutkintapyyntö.
En ole koskaan puollustellut väärintekijöitä, ja pyrin välttämään sitä myös jatkossa. En ole myöskään vielä vaasan paikallispolitiikan "sisäpiirissä", vaan lähinnä opiskeluvaiheessa. Kokemusta on tasan 2 vuotta ja 2 kuukautta.
Esim. Osalalla ja Lamminmäellä on tietysti tietoa ja kokemusta paikallisesta politikoinnista huomattavasti enemmän, sitähän tulee lähinnä "kantapään kautta ja ajan kanssa". Samoin he muistavat/tietävät tapahtumat ennen nykyistä valtuustoa. Niistä ajoista me uudet kuulemme sen mitä halutaan eri yhteyksissä meille puhua.
Esim. kaupunginhallituksessa on mukana kymmeniä vuosia mukana olleita. Onko tämä sotku tullut todella kaikille yllätyksenä?
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"